Alzheimermedisinen Leqembi er godkjent for salg i Norge og EU. Legemiddelet er det første som har vist at det kan bremse svekkelsen av hukommelse og tenkning, ved å rette seg mot en underliggende årsak til Alzheimer. Medisinen må gis tidlig i forløpet for å ha effekt.
Foreløpige data viser at legemiddelet kan bremse kognitiv svekkelse med 27 prosent over 18 måneder. Behandlingen gis som injeksjon hver fjerde uke og koster mellom 500.
000 og 1 million kroner årlig. Godkjenningen er et viktig steg, men det er usikkert om medisinen blir en del av den offentlige helsetjenesten i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny studie antyder at visse legemidler kan påvirke risikoen for demens. Antibiotika, vaksiner og betennelsesdempende midler er knyttet til redusert risiko, mens diabetesmedisiner, vitaminer og antipsykotika kan øke risikoen. Den britiske regjeringen støtter funnene og investerer i en plattform for å teste medisiner mot Alzheimers. Forskere spekulerer i at betennelsesdempende medisiner kan ha en positiv effekt, da Alzheimer utløser betennelse i hjernen. En overlege understreker at det er for tidlig å anbefale antibiotika mot demens, men ser positivt på fremtidige behandlingsmuligheter.
1 måned siden
Ambr Institute lanserer en ny programvare basert på kunstig intelligens for å revolusjonere legebransjen. Programvaren kombinerer klinisk data og livsstilsinformasjon for å gi leger bedre beslutningsgrunnlag og mer treffsikre råd om forebyggende behandling. Løsningen rulles ut i Norge og USA, inkludert et samarbeid med University of Minnesota for å forebygge Alzheimers. Minnesota anbefales som en enklere inngangsport til det amerikanske markedet for norske bedrifter.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre kunngjør en nedgang i ventetiden for godkjenning av nye medisiner i Norge. Saksbehandlingstiden er redusert med nesten 20 prosent, takket være mer effektive prosesser i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Beslutningsforum. Legemiddelindustrien (LMI) er delvis positiv, men understreker at pasienter fortsatt venter for lenge. LMI mener at Norge krever for lave priser, noe som fører til forsinkelser, og kritiserer også beregningen av saksbehandlingstiden, da de mener urimelig mye tid blir ført på selskapene.
1 måned siden
FDA har godkjent den nye smertestillende medisinen Journavx (suzetrigin) for behandling av akutte smerter. Medisinen lover effektiv smertelindring uten risiko for avhengighet, og er det første legemidlet som blir godkjent i en ny klasse av smertelindringsmedisiner. Journavx er foreløpig ikke godkjent i Europa, inkludert Norge.
1 måned siden
Slankemedisinen Wegovy omsatte for 1,9 milliarder kroner i Norge i 2024, ifølge tall fra Farmaloggs legemiddelstatistikk. Dette gjelder salg på hvit resept, som betyr at legemiddelet ikke dekkes av det offentlige. Veksten i legemiddelomsetningen på hvit resept har økt kraftig de siste to årene, og Wegovy står for en betydelig del av denne økningen. Apotekforeningen påpeker at lav kronekurs og nye kostbare legemidler bidrar til den generelle veksten i legemiddelomsetningen.
2 måneder siden
Beslutningsforum har godkjent en ny behandling for klasehodepine, også kjent som selvmordshodepine, som rammer tusenvis av nordmenn. Behandlingen innebærer bruk av elektriske impulser via et apparat plassert på halsen, som demper aktiviteten i de delene av hjernen som er involvert i smerteopplevelsen. Overlege Erling Andreas Tronvik ved St. Olavs Hospital forklarer at klasehodepine er en invalidiserende sykdom med få effektive behandlingsalternativer, og at denne nye behandlingen kan hjelpe mange pasienter. FHI mener også at innføringen av behandlingen kan spare samfunnet for millioner, da pasientene i mindre grad vil ha behov for akuttbehandling.
20 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
2 dager siden
Flere personer rammes av demens, men den individuelle risikoen har gått ned. Forskere peker på livsstil og utdanning som mulige årsaker.
4 måneder siden
Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.
3 måneder siden
Norge er det første landet i verden som har inkludert MLD (Metakromatisk leukodystrofi) i nyfødtscreeningen. MLD er en alvorlig, arvelig sykdom som rammer nervesystemet, og tidlig diagnose er avgjørende for å starte behandling. En familie forteller om sin erfaring med sykdommen, og uttrykker takknemlighet for at andre familier nå kan unngå den samme situasjonen. Nyfødtscreeningen i Norge vil fra januar 2025 sjekke for 39 tilstander, og dette tilbudet er livreddende for mange barn. Overlege Andreas Øberg understreker viktigheten av tidlig diagnose, og fungerende avdelingsleder i Helsedirektoratet, Toril Kolås, bekrefter at testing av alle nyfødte er eneste mulighet for å oppdage sykdommen i tide.
2 måneder siden
En ny studie viser at Norges helseutgifter vil stige markant innen 2050, hovedsakelig på grunn av demens, hjerneslag og diabetes. Demenskostnadene alene kan øke med over 55 milliarder kroner. Forskere understreker viktigheten av forebygging, og peker på boliger, teknologi og helsepersonell som kritiske faktorer. Nasjonalforeningen for folkehelsen uttrykker bekymring for Norges beredskap, mens Helse- og omsorgsdepartementet mener Norge er forberedt, men fremhever utfordringer knyttet til personellmangel og behovet for å styrke folkehelsen.
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastprisavtale på strøm til 40 øre per kilowattime for husholdninger, noe som ifølge en strømekspert er gunstig i Sør-Norge. Avtalen er foreløpig kun for ett år. Eksperten påpeker at staten vil dekke differansen mellom fastprisen og markedsprisen, noe som vil påvirke statsbudsjettet. Han advarer også om at lavere priser kan føre til redusert strømsparing og at elbileiere kan miste fordelen med billigere ladetimer. Regjeringen lover også kutt i momsen på nettleie, noe som vil gagne de som bruker mest strøm.