Hjertespesialist Wasim Zahid er opprørt over at hans navn og bilde blir misbrukt i falske reklamer for testosteronøkende kosttilskudd på Facebook. Pasienter har kontaktet ham etter å ha kjøpt produkter de trodde han anbefalte.
Zahid advarer sterkt mot å kjøpe legemidler og kosttilskudd på nett, og understreker at leger ikke reklamerer for helseprodukter på denne måten. Forbrukerrådet påpeker at misbruk av medisinsk personell i falsk reklame er ekstra alvorlig på grunn av høy troverdighet.
Slike falske reklamer kan være brudd på flere lover, inkludert straffeloven, markedsføringsloven og åndsverkloven.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kardiolog Wasim Zahid reagerer sterkt på at hans navn og bilde igjen misbrukes i reklame for kosttilskudd. Han forteller at han har mottatt meldinger fra folk som har sett reklamer på Facebook der han angivelig anbefaler et kosttilskudd for å øke testosteronnivået. Zahid understreker at dette er svindel og at han ikke står bak disse produktene. Han er spesielt bekymret for at eldre og syke pasienter kan bli lurt av svindlerne, og at produktene kan ha negative konsekvenser for deres helse. Politiet bekrefter at denne typen svindel er vanlig, og Zahid oppfordrer folk til å rapportere falske reklamer. Han er usikker på om han skal politianmelde saken.
2 måneder siden
En lege advarer mot bruk av vippeserum med prostaglandiner etter å ha opplevd alvorlige bivirkninger, inkludert betennelse i øynene og synsforstyrrelser. Flere brukere deler sine erfaringer om bivirkninger på sosiale medier. Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer produsentene for manglende informasjon om potensielle skader. Mattilsynet advarer mot disse stoffene, da de kan forårsake irreversible endringer i øyenfargen, og oppfordrer forbrukere til å sjekke ingredienslisten. EU vurderer nå å regulere bruken av prostaglandinanaloger i kosmetikkprodukter.
1 måned siden
Kjendiskokk Kjartan Skjelde ble sjokkert over å se influenser Oskar Westerlins store mengde kosttilskudd. Westerlin tar rundt 20 piller daglig i et forsøk på å forlenge livet sitt. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør advarer mot farene ved overdreven bruk av kosttilskudd, spesielt fettløselige vitaminer, og påpeker at det i verste fall kan føre til leversvikt og nyreskader. Forsker Mathilde Hogsnes kritiserer Westerlin for å normalisere et unødvendig høyt konsum av kosttilskudd, noe som kan ha negativ innvirkning på unge følgere.
2 måneder siden
En ernæringsfysiolog advarer mot unødvendig bruk av kosttilskudd, og påpeker at mange tilskudd er overvurderte. Salget av kosttilskudd har økt betydelig, spesielt for multivitaminer, fiskeolje og selen. Eksperten understreker at kosttilskudd kun bør brukes ved påvist mangel, og at overdosering av visse vitaminer kan være skadelig. Hun mener også at mange bruker kosttilskudd som en hvilepute istedenfor å spise et balansert kosthold. Sosiale medier bidrar til økt interesse for kosttilskudd, men mange av produktene som markedsføres har ingen dokumentert effekt.
1 måned siden
Tannlege Petter Gjessing Johnsen, kjent som Tanndoktor på TikTok, kritiserer tannkremer som lover raskt hvitere tenner. Han mener at disse produktene villeder forbrukerne, fordi de ikke inneholder blekende stoffer som hydrogenperoksid, men slipestoffer som kun fjerner overfladisk misfarging. Ved langvarig bruk kan dette føre til slitasje på emaljen og gulere tenner. Gjessing Johnsen anbefaler heller bleking hos tannlege med hydrogenperoksid. Kommunikasjonsdirektør i Orkla, Nilüfer Sahin, understreker at forbrukernes tillit er viktig og at dokumentasjon er en forutsetning for deres produkter.
4 måneder siden
Forbrukerrådet slår alarm om utbredt bruk av kosttilskudd blant norsk ungdom, der sosiale medier spiller en stor rolle i å påvirke unge til å bruke slike produkter. En rapport viser at et stort flertall av ungdom bruker kosttilskudd, ofte uten å være klar over innhold og mulige helserisiko. Forbrukerrådet kritiserer markedsføringen av kosttilskudd i sosiale medier og krever strengere regulering. Eksperter påpeker at et normalt kosthold er tilstrekkelig for de fleste, og at mange kosttilskudd mangler dokumentert effekt og kan inneholde ukjente stoffer.
4 måneder siden
Strømleverandører som bryter regelverket, for eksempel gjennom villedende markedsføring, risikerer nå å få forbud mot å selge strøm til nye kunder. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) kan delvis trekke tilbake konsesjonen som et virkemiddel mot grove eller gjentatte brudd. Dette tiltaket er innført for å beskytte strømkunder og opprettholde tilliten i markedet. Vanlige regelbrudd inkluderer villedende markedsføring, uklare avtalevilkår, og brudd på faktureringsbestemmelser. Forbrukertilsynet har også avdekket tilfeller der leverandører har sagt opp gunstige avtaler, overfakturert kunder, og krevd uforholdsmessig høye bruddgebyrer.
16 dager siden
Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging. Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte. En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av medisinsk piercing mot migrene og angst, som markedsføres på sosiale medier. Hodepine Norge og nevrologer advarer mot behandlingen, da det mangler vitenskapelig bevis for effekt, og de frykter at pasienter får et falskt håp. Forbrukertilsynet er varslet om villedende markedsføring av piercingstudioer som lover effekt mot konkrete sykdommer. En piercer i Fredrikstad forsvarer behandlingen og ønsker en debatt rundt temaet, men er forberedt på å endre praksis dersom Forbrukertilsynet konkluderer med at han har brutt regelverket.
2 måneder siden
En pårørende reagerer kraftig etter at det ble avslørt at en falsk legestudent jobbet i tre år på Strannasenteret sykehjem i Tvedestrand. Mannen hadde ansvar for pasienter og tilgang til medisinrommet, til tross for manglende medisinsk utdanning. Pårørende stusset over hans manglende faglige kunnskap og uttrykker stor bekymring for ufaglært tilgang til medisiner. Kommuneoverlegen erkjenner svikt i ansettelsesprosessen og beklager hendelsen. Statsforvalteren i Agder har nå åpnet tilsyn med sykehjemmet for å undersøke saken nærmere.
2 måneder siden
En landsomfattende aksjon, kalt «Aksjon injeksjon», har avdekket ulovlig markedsføringspraksis hos 44 kosmetiske klinikker. Klinikker har blant annet reklamert for behandlinger som «foxy eyes» og korrigering av «sur munn» ved bruk av kirurgiske tråder som ikke er beregnet for kosmetisk bruk. Helsetilsynet, Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Forbrukertilsynet har reagert med påpakninger og i ett tilfelle begrenset legeautorisasjon. Flere av klinikkene har tidligere fått advarsler, men fortsetter å bryte loven. Myndighetene vurderer nå bøter for gjentatte overtredelser. Representanter for bransjen uttrykker skuffelse over aktører som ikke overholder regelverket.
3 måneder siden
Private klinikker markedsfører linsebytteoperasjoner ved hjelp av kjendiser, men leger advarer om økt risiko for netthinneløsning, spesielt for yngre og nærsynte menn. En overlege ved Ullevål sykehus fraråder operasjonen for de under 55-60 år, og understreker at de ser en økning i pasienter med komplikasjoner etter slike inngrep. Forbrukerrådet påpeker at markedsføringen må være nøktern og ikke villede pasienter, og at det er viktig å informere om risiko. Klinikker hevder å ha grundige forundersøkelser, men en kjendis innrømmer at han opplevde markedsføringen som overveiende positiv. Antallet grå stær-operasjoner har økt, og det samme har tilfeller av netthinneløsning.
19 dager siden
En estetisk sykepleier reagerer på å bli inkludert i en liste publisert av NRK, som omfatter klinikker som har mottatt veiledningsbrev fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Monica Håland, som driver Bryne medisinske hudpleie, føler seg urettferdig uthengt da hun mener hun ikke har brutt noen lover. DMP understreker at veiledningsbrevet kun var ment som en generell opplysning om regelverket, og ikke en vurdering av lovbrudd. Håland er enig i at bransjen trenger å bli kontrollert og ønsker å bidra til en mer seriøs praksis. DMP vil vurdere sine rutiner for å forbedre kommunikasjonen fremover.
12 dager siden
Britiske forbrukermyndigheter har gitt seks klinikker påbud om å endre eller trekke tilbake reklamer for «Brazilian butt lifts» (BBL). Reklamene, som ble vist på Facebook og Instagram, har feilinformert om risikoen ved operasjonen og utnyttet kvinners usikkerhet rundt egen kropp. ASA (Advertising Standards Authority) reagerte også på at klinikkene underspilte risikoen for infeksjon og at tilbudene var tidsbegrensede. BBL-inngrep er omdiskuterte etter flere dødsfall, og det har vært debatt om inngrepet i det hele tatt burde være lovlig. Noen klinikker er uenige i at de har brutt reglene, mens andre vil fjerne referanser til tidsspesifikke tilbud.
4 måneder siden
En lege i Bodø har sagt opp sin stilling i protest mot at hjertesenteret i Bodø skal styres fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Legen mener at dette vil føre til et dårligere tilbud for pasienter i Nordland, og at ledelsen i Tromsø ønsker å legge ned senteret i Bodø. Han reagerer også på at pasienter risikerer å bli sendt forbi Bodø til Tromsø, selv om det er tidsbesparende å behandle dem i Bodø. Helse Nord har tidligere fått kritikk for brudd på spesialisthelsetjenesteloven i forbindelse med denne saken. Klinikksjefen i Tromsø avviser at de vil legge ned avdelingen i Bodø, og sier de ønsker å videreutvikle tilbudet.