En pårørende reagerer kraftig etter at det ble avslørt at en falsk legestudent jobbet i tre år på Strannasenteret sykehjem i Tvedestrand. Mannen hadde ansvar for pasienter og tilgang til medisinrommet, til tross for manglende medisinsk utdanning.
Pårørende stusset over hans manglende faglige kunnskap og uttrykker stor bekymring for ufaglært tilgang til medisiner. Kommuneoverlegen erkjenner svikt i ansettelsesprosessen og beklager hendelsen.
Statsforvalteren i Agder har nå åpnet tilsyn med sykehjemmet for å undersøke saken nærmere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tvedestrand kommune ansatte en 29 år gammel svensk mann som nattevakt på Strannasenteret sykehjem uten å kontrollere hans medisinske kvalifikasjoner. Mannen hadde ingen medisinsk utdanning, men utførte oppgaver som å gi medisiner og sette sprøyter. Kommunen erkjenner at ansettelsen skyldtes menneskelig svikt og systemfeil, og at nødvendige rutiner ikke ble fulgt. Kolleger sendte bekymringsmeldinger uten at dette fikk konsekvenser. Først tre år senere ble det oppdaget at 29-åringens dokumentasjon trolig var falsk etter et anonymt tips. Saken er politianmeldt, men mannen har forlatt kommunen og er ikke avhørt.
2 måneder siden
En 29 år gammel mann fra Sverige jobbet i tre år som nattevakt på et sykehjem i Tvedestrand kommune uten å ha medisinsk utdanning. Han ble ansatt som legestudent, men det viste seg at han hadde forfalsket dokumenter. Ingen sjekket hans bakgrunn, og han fikk tilgang til medisinrommet. Kolleger varslet om bekymringer, men uten resultat. Statsforvalteren har åpnet tilsynssak, og mannen er politianmeldt for dokumentforfalskning. Kommunen erkjenner svikt i rutinene. Mannen reiste fra byen etter å ha blitt konfrontert med mistankene.
3 måneder siden
Saken om feilmedisinering av tre demente kvinner på Namsos helsehus ble henlagt av politiet etter å ha ligget ubehandlet i over syv måneder. Kvinnene fikk alvorlige bivirkninger av medisiner, og legen som var involvert fikk en advarsel fra statsforvalteren. De pårørende anmeldte saken, men den ble ikke etterforsket i tide, og saken er nå foreldet. Politiet beklager at saken ble liggende og at de ikke oppdaget risikoen for foreldelse. De pårørende opplever henleggelsen som et svik og et nytt slag i ansiktet.
2 måneder siden
En svensk lege dømt for blant annet falsk attestering i hjemlandet, har jobbet ved minst seks legevakter i Sør-Norge uten at arbeidsgiverne var klar over hans kriminelle fortid. Legen skiftet navn før han begynte å jobbe i Norge, og var tidligere ansatt ved et sykehjem og en annen legevakt før hans bakgrunn ble avslørt. Flere legevakter vurderer nå å avslutte samarbeidet med legen. Statsforvalteren og Helsetilsynet har startet granskning etter pasientklager og avsløringer om legens fortid.
2 måneder siden
En svensk lege, dømt for bedrageri og dokumentforfalskning i Sverige, fikk jobb som legevaktlege i Kristiansand under nytt navn. Legen hadde tidligere blitt dømt for å ha skrevet ut falske koronaattester. Etter å ha jobbet i Finland, flyttet han til Norge og fikk et vikariat i Kristiansand. Han ble ansatt uten at hans kriminelle bakgrunn var kjent for arbeidsgiver. Etter et tips fra en kollega ble legen konfrontert og fratrådte stillingen. Statens helsetilsyn har nå startet en gransking av legen, og han er tilknyttet en legevakt i Telemark.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
29 dager siden
Akershus universitetssykehus (Ahus) opererte feilaktig en pasient som kun skulle på sårkontroll. Feilen skjedde fordi sykehuset ikke kontrollerte fullt navn og fødselsdato før operasjonen. Pasienten reagerte kraftig og mener Ahus bagatelliserer hendelsen. Ahus har varslet Helsetilsynet, og Statsforvalteren fører tilsyn med saken. Sykehuset ønsker ikke å kommentere saken mens den er under behandling.
2 måneder siden
En pasient ved Sørlandet sykehus Arendal døde etter å ha blitt feilmedisinert av en sykepleier. Hendelsen fant sted i mai i fjor, og Statsforvalteren har konkludert med at sykehuset ikke ga forsvarlig helsehjelp, spesielt på grunn av manglende tilsyn i løpet av natten. Sykehuset har beklaget hendelsen og iverksatt tiltak som endrede rutiner for tilsyn og medisinutdeling. Politiet etterforsker saken for å avdekke systemfeil, men ingen enkeltpersoner er foreløpig siktet.
1 måned siden
En vikar, tiltalt for overgrep mot flere jenter på Fossumkollektivet, jobbet ulovlig der i halvannet år uten nødvendig tillatelse. VG avslører at Bufetat anser dette som et lovbrudd, mens Fossumkollektivet beskriver det som en «formell feil» knyttet til manglende skriftlig dispensasjon. Vikaren var en av 45 vikarer Fossumkollektivet søkte dispensasjon for etter en kontroll fra Bufetat høsten 2023. Barneminister Lene Vågslid har uttalt seg om saken og forventer at Bufetat følger opp lovbruddet. Fossumkollektivet hevder at feilen ikke hadde innvirkning på ungdommenes sikkerhet, og at de følger sine rutiner.
26 dager siden
Solfrid Skoglunds mor frøs i hjel utenfor sin omsorgsbolig i Karasjok i januar, etter at datteren i flere år hadde varslet kommunen om mangelfull sikkerhet. Kommunen erkjenner svikt i rutiner og internkontroll, og beklager manglende oppfølging av de pårørende. Skoglund uttrykker stor usikkerhet rundt eldreomsorgen i kommunen og etterlyser konkrete tiltak. Ordføreren beklager hendelsen og lover å prioritere tiltak for å bedre sikkerheten, mens Statsforvalteren understreker behovet for kontinuerlig forbedringsarbeid i kommunen.
2 måneder siden
En pasient ved et sykehjem i Moss døde etter å ha blitt servert feil type mat. Pasienten hadde svelgevansker og skulle kun ha most mat, men en vikar ga vedkommende mat som ikke var tilpasset dette. Pasienten satte maten i halsen og ble fraktet til sykehus, hvor døden ble konstatert. Hendelsen er meldt til Statsforvalteren, og en avviksmelding peker på brudd på sykehjemmets rutiner som en medvirkende årsak. Ledelsen betegner hendelsen som en menneskelig svikt og avventer å kommentere saken ytterligere til den er ferdigbehandlet av Statsforvalteren.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Agder har bedt Sivilrettsforvaltningen om å føre tilsyn med deres egen håndtering av vergemålet til Gjermund Orrego Bjørndal, som er dømt for overgrep. Dette skjer etter at Agder lagmannsrett rettet sterk kritikk mot både Fylkesmannen i Aust-Agder (nå Statsforvalteren) og politiet for manglende oppfølging av bekymringsmeldinger i 2017. Statsforvalteren erkjenner at det var feil å oppnevne Bjørndal som verge og jobber nå med å forbedre rutinene for å unngå lignende situasjoner. De har også tatt initiativ til et møte med politiet for å styrke samarbeidet i vergemålssaker.
2 måneder siden
En kontroll avdekket at Fossumkollektivet ansatte over 100 vikarer uten lovpålagt utdanning. Barnevernsinstitusjonen søkte dispensasjon for de ansatte, noe Bufetat godkjente. Denne praksisen er vanlig i hele landet, hvor nesten alle søknader om dispensasjon godkjennes. Barneombudet uttrykker bekymring for at dette uthuler kompetansekravet i barnevernet. Både Bufetat og Fossumkollektivet understreker at bruken av vikarer er nødvendig for å opprettholde driften og sikre forsvarlig omsorg for ungdommene, til tross for manglende formell kompetanse.
2 måneder siden
Statsforvalteren har oversendt en tilsynssak mot kjendispsykolog Peder Kjøs til Statens helsetilsyn etter klage fra en tidligere pasient. Kjøs anklages for å ha handlet i strid med helselovgivningen, blant annet gjennom manglende rammer for terapien, rolleblanding og for intim deling av seg selv, noe Statsforvalteren mener har virket antiterapeutisk på pasienten. Pasienten deltok i Kjøs sin NRK-podkast. Statsforvalteren mener det burde vært gjennomført en forhåndssamtale med pasienten. Kjøs erkjenner å ha gjort feilvurderinger og beklager, men understreker at han mener han har handlet forsvarlig. Statens helsetilsyn skal nå vurdere saken og avgjøre om Kjøs skal sanksjoneres, noe som i ytterste konsekvens kan føre til tap av autorisasjon.