En svensk lege dømt for blant annet falsk attestering i hjemlandet, har jobbet ved minst seks legevakter i Sør-Norge uten at arbeidsgiverne var klar over hans kriminelle fortid. Legen skiftet navn før han begynte å jobbe i Norge, og var tidligere ansatt ved et sykehjem og en annen legevakt før hans bakgrunn ble avslørt.
Flere legevakter vurderer nå å avslutte samarbeidet med legen.
Statsforvalteren og Helsetilsynet har startet granskning etter pasientklager og avsløringer om legens fortid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En svensk lege, dømt for bedrageri og dokumentforfalskning i Sverige, fikk jobb som legevaktlege i Kristiansand under nytt navn. Legen hadde tidligere blitt dømt for å ha skrevet ut falske koronaattester. Etter å ha jobbet i Finland, flyttet han til Norge og fikk et vikariat i Kristiansand. Han ble ansatt uten at hans kriminelle bakgrunn var kjent for arbeidsgiver. Etter et tips fra en kollega ble legen konfrontert og fratrådte stillingen. Statens helsetilsyn har nå startet en gransking av legen, og han er tilknyttet en legevakt i Telemark.
2 måneder siden
En 29 år gammel mann fra Sverige jobbet i tre år som nattevakt på et sykehjem i Tvedestrand kommune uten å ha medisinsk utdanning. Han ble ansatt som legestudent, men det viste seg at han hadde forfalsket dokumenter. Ingen sjekket hans bakgrunn, og han fikk tilgang til medisinrommet. Kolleger varslet om bekymringer, men uten resultat. Statsforvalteren har åpnet tilsynssak, og mannen er politianmeldt for dokumentforfalskning. Kommunen erkjenner svikt i rutinene. Mannen reiste fra byen etter å ha blitt konfrontert med mistankene.
1 måned siden
Tvedestrand kommune ansatte en 29 år gammel svensk mann som nattevakt på Strannasenteret sykehjem uten å kontrollere hans medisinske kvalifikasjoner. Mannen hadde ingen medisinsk utdanning, men utførte oppgaver som å gi medisiner og sette sprøyter. Kommunen erkjenner at ansettelsen skyldtes menneskelig svikt og systemfeil, og at nødvendige rutiner ikke ble fulgt. Kolleger sendte bekymringsmeldinger uten at dette fikk konsekvenser. Først tre år senere ble det oppdaget at 29-åringens dokumentasjon trolig var falsk etter et anonymt tips. Saken er politianmeldt, men mannen har forlatt kommunen og er ikke avhørt.
13 dager siden
En fastlege i en norsk kommune er siktet for voldtekt av en pasient etter at de to hadde hatt et forhold. Legen avviser anklagene, men er under etterforskning. Han fortsetter i full jobb som lege, noe som har ført til kritikk. Kommunen vurderer nå å avslutte fastlegeavtalen, og Statens helsetilsyn har startet en tilsynssak. Tidligere er legen dømt for lignende forhold, men ble senere frikjent i lagmannsretten og fikk tilbake sin legeautorisasjon etter å ha saksøkt staten.
4 måneder siden
En lege som jobbet midlertidig ved et helsesenter i Luleå, Sverige, er rapportert til Inspektionen för vård och omsorg (IVO) for flere uvanlige medisinske råd og feilvurderinger. Blant annet anbefalte legen én øl daglig for å behandle urinblæreproblemer. I tillegg tilbød legen beroligende midler til en pasient med unormale blødninger, uten å gjennomføre prøvetaking eller gynekologisk undersøkelse. Totalt er tolv saker knyttet til legen rapportert inn. Legen var ansatt gjennom et konsulentfirma og hadde et ukelangt engasjement ved helsesenteret.
1 måned siden
En norsk pensjonert lege ble dømt for å ha lastet ned overgrepsmateriale av barn, men flyktet til Thailand før soning. Privatetterforsker Aron Jahnsen har funnet legen og gitt bilder til TV 2 for å få politiet til å pågripe ham. Kripos er bekymret for at dømte seksualforbrytere reiser til land som Thailand. Politiet i Trøndelag vurderte å ta passet hans, men fant ikke nok grunnlag. Utlevering fra Thailand er vanskelig på grunn av manglende avtale og straffens lengde.
2 måneder siden
En pårørende reagerer kraftig etter at det ble avslørt at en falsk legestudent jobbet i tre år på Strannasenteret sykehjem i Tvedestrand. Mannen hadde ansvar for pasienter og tilgang til medisinrommet, til tross for manglende medisinsk utdanning. Pårørende stusset over hans manglende faglige kunnskap og uttrykker stor bekymring for ufaglært tilgang til medisiner. Kommuneoverlegen erkjenner svikt i ansettelsesprosessen og beklager hendelsen. Statsforvalteren i Agder har nå åpnet tilsyn med sykehjemmet for å undersøke saken nærmere.
3 måneder siden
En tidligere skipslege som jobbet på MS Roald Amundsen under et koronautbrudd i 2020, mistet sin legelisens i 2021. Han ble først bøtelagt for manglende varsling av smitte og mangler ved yrkesutøvelsen, en bot som senere ble økt i lagmannsretten. Nå er mannen tiltalt for nye brudd på helsepersonelloven, da han skal ha utgitt seg for å være lege i sitt eget selskap uten å ha autorisasjon. Han skal ha opptrådt som lege både i kontakt med pasienter og helsepersonell.
4 måneder siden
Espen Teigen, tidligere spinndoktor for Sylvi Listhaug, er dømt til ni måneders fengsel for grovt bedrageri. Han tilsto å ha jukset til seg en pendlerbolig mens han var politisk rådgiver, og tjente 395.000 kroner på dette. Statsadvokaten ba om elleve måneders fengsel, mens forsvareren mente seks måneder var passende. Teigen erkjente straffskyld i retten, og saken ble avgjort uten meddommere. Retten sammenlignet saken med en tidligere dom mot Mazyar Keshvari. Teigen uttrykte i retten at han var ung da bedrageriet skjedde, og at flere i det politiske miljøet hadde gjort lignende. Han vurderer nå å anke dommen.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
2 måneder siden
En lege mistet autorisasjonen etter at Helsetilsynet hevdet han hadde 3,0 i promille under et fall, men sykehusjournalen viste senere at den reelle promillen var 0,3. Legen ble også anklaget for demensutvikling basert på CT-bilder, noe en radiolog avviser som umulig. Helsetilsynet ønsker ikke å kommentere saken, men viser til at Helsepersonellnemnda opprettholdt vedtaket om tilbakekalt autorisasjon. Legens advokat mener Helsetilsynet ga legen en altfor hard reaksjon på sviktende grunnlag, og at dette har ødelagt mange år av livet hans.
3 måneder siden
En kvinnelig lege er tiltalt for grovt skattesvik etter å ha unndratt 3,2 millioner kroner i skatt i perioden 2015-2019. Ifølge tiltalen skal hun ha unnlatt å opplyse om utbytte fra sine selskaper, samt oppgitt fiktive varekostnader og underskudd i skattemeldingene. Saken er en del av et større sakskompleks som startet med kontroll av en nå avdød regnskapsfører. Økokrim mener legen har utvist grov uaktsomhet ved å ikke kontrollere skattemeldingene, selv om hun brukte en regnskapsfører. Legen erkjenner ikke straffskyld og hevder å ha blitt ført bak lyset av regnskapsføreren. Saken skal opp for retten i mai.
1 måned siden
En NRK-artikkel avslører alvorlige konflikter og et dårlig arbeidsmiljø ved Seksjon for transplantasjon på Rikshospitalet. Dette har ført til at flere erfarne kirurger har sluttet, noe som har resultert i kompetansetap og lengre ventelister. En tidligere kirurg forteller om mobbing av seksjonsoverlegen og en uholdbar arbeidssituasjon. En kirurg drakk på jobb og ble dømt for dette, men sykehusledelsen unnlot å informere Helsetilsynet om hans rusproblemer. Sykehuset har brukt store summer på sluttpakker og vikarer. Konfliktene har fortsatt i flere år, og nye uenigheter har ført til ytterligere avgang av erfarne overleger.
3 måneder siden
En helsesekretær er tiltalt i Oslo tingrett for grovt forsikringsbedrageri, dokumentforfalskning og uberettiget vinning fra slutten av 2022 til midten av 2024. Hun skal ha svindlet til seg tjenester og verdier for over 600.000 kroner. Aktor har lagt ned påstand om åtte måneders ubetinget fengsel, mens forsvareren argumenterer for en mildere straff, eventuelt samfunnsstraff. Kvinnen erkjenner ikke straffskyld for forfalskning, men beklager sine handlinger. Flere leger har vitnet og benekter å ha skrevet henvisninger eller sykemeldinger på hennes vegne. I tillegg er hun tiltalt for å ha svindlet privatpersoner og bedrifter, blant annet ved å ikke levere cateringmat til en 80-årsdag.