Britiske forbrukermyndigheter har gitt seks klinikker påbud om å endre eller trekke tilbake reklamer for «Brazilian butt lifts» (BBL). Reklamene, som ble vist på Facebook og Instagram, har feilinformert om risikoen ved operasjonen og utnyttet kvinners usikkerhet rundt egen kropp.
ASA (Advertising Standards Authority) reagerte også på at klinikkene underspilte risikoen for infeksjon og at tilbudene var tidsbegrensede. BBL-inngrep er omdiskuterte etter flere dødsfall, og det har vært debatt om inngrepet i det hele tatt burde være lovlig.
Noen klinikker er uenige i at de har brutt reglene, mens andre vil fjerne referanser til tidsspesifikke tilbud.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Nesten 50 kosmetiske klinikker har fått reaksjoner etter en kontroll av markedsføringen deres. Helsetilsynet, Direktoratet for medisinske produkter og Forbrukertilsynet har samarbeidet om kontrollen. Forbrukertilsynet fant reklame for fillerbehandlinger i sosiale medier som kan skape kroppspress, mens Helsetilsynet fant eksempler på markedsføring med verdiladde uttrykk og ulovlig bruk av legemidler. Flere klinikker har fått advarsler og veiledning, mens noen har fått varsel om økonomiske sanksjoner. Tilsynene forventer nå at klinikkene retter opp markedsføringen sin.
24 dager siden
Eli Anne Therkildsen (58) døde etter komplikasjoner under en Brazilian Buttlift-operasjon på Fornebuklinikken. Under operasjonen ble tarmen hennes punktert, noe som førte til en alvorlig infeksjon og blodforgiftning. Til tross for 70 operasjoner på Rikshospitalet, sto ikke livet hennes til å redde. Statsforvalteren har kritisert klinikken for manglende informasjon og oppfølging. Døtrene hennes ønsker å advare andre mot å ta lett på kosmetiske inngrep og oppfordrer til åpenhet rundt komplikasjoner. De kritiserer også Fornebuklinikken for manglende kontakt etter morens død. Saken er politianmeldt og under etterforskning, og reiser spørsmål om det økonomiske ansvaret ved komplikasjoner.
3 måneder siden
Private klinikker markedsfører linsebytteoperasjoner ved hjelp av kjendiser, men leger advarer om økt risiko for netthinneløsning, spesielt for yngre og nærsynte menn. En overlege ved Ullevål sykehus fraråder operasjonen for de under 55-60 år, og understreker at de ser en økning i pasienter med komplikasjoner etter slike inngrep. Forbrukerrådet påpeker at markedsføringen må være nøktern og ikke villede pasienter, og at det er viktig å informere om risiko. Klinikker hevder å ha grundige forundersøkelser, men en kjendis innrømmer at han opplevde markedsføringen som overveiende positiv. Antallet grå stær-operasjoner har økt, og det samme har tilfeller av netthinneløsning.
2 måneder siden
En landsomfattende aksjon, kalt «Aksjon injeksjon», har avdekket ulovlig markedsføringspraksis hos 44 kosmetiske klinikker. Klinikker har blant annet reklamert for behandlinger som «foxy eyes» og korrigering av «sur munn» ved bruk av kirurgiske tråder som ikke er beregnet for kosmetisk bruk. Helsetilsynet, Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Forbrukertilsynet har reagert med påpakninger og i ett tilfelle begrenset legeautorisasjon. Flere av klinikkene har tidligere fått advarsler, men fortsetter å bryte loven. Myndighetene vurderer nå bøter for gjentatte overtredelser. Representanter for bransjen uttrykker skuffelse over aktører som ikke overholder regelverket.
4 måneder siden
Den 26 år gamle trebarnsmoren Demi Agogila døde etter en «Brazilian butt lift»-operasjon i Tyrkia. Ifølge en obduksjonsrapport døde hun av fettembolisme, forårsaket av mangelfull behandling og forsømmelse ved klinikken Comfort Zone. Rettsmedisiner John Pollard konkluderte med at inngrepet var «barbarisk» og under forventet standard. Klinikken avviser påstander om ukvalifisert personell. Agogilas familie forteller at hun var usikker på eget utseende, og de oppfordrer andre til å være forsiktige med plastisk kirurgi i utlandet. Det advares også mot økningen i helseturisme, da reiseforsikring og pasientskadeerstatning ikke dekker komplikasjoner som oppstår i utlandet.
3 måneder siden
Sosiale medier gjør det enklere å oppdage nye nettbutikker, men øker også risikoen for å bli lurt. Forbrukerrådet advarer mot utenlandske nettbutikker som fremstår som norske, og mot såkalt dropshipping. Mange, spesielt unge, lar seg påvirke av reklame og influensere på sosiale medier, og opplever å få varer som ikke samsvarer med forventningene. Det er vanskelig å skille mellom ekte og useriøse nettbutikker. Forbrukerrådet påpeker at nettbutikker som ikke oppgir organisasjonsnummer og adresse bryter loven. Hvis man blir lurt, bør man klage skriftlig til nettbutikken og eventuelt kontakte banken for å kreve pengene tilbake.
3 måneder siden
En ny reklamekampanje fra Nidar, der langrennsløpere viser frem sine definerte kropper, har skapt sterke reaksjoner. Eksperter kritiserer reklamen for å være smakløs, seksualiserende og potensielt i strid med markedsføringsloven. Det hevdes at reklamen kan bidra til kroppspress, spesielt blant unge gutter som ser opp til idrettsutøverne. En advokat påpeker at reklamen kan bryte med lovens bestemmelser om kroppspress, særlig siden den markedsfører godteri. Nidar, på sin side, hevder at reklamen er ment som en humoristisk parodi og avviser at de har hatt til hensikt å bidra til kroppspress. De understreker at de lytter til innspill og tar det med seg videre.
1 måned siden
NRK Debatten tok for seg den økende populariteten av kosmetiske inngrep i Norge, og diskuterte temaer som Botox, fillers og plastisk kirurgi. Gjestene delte erfaringer, både positive og negative, knyttet til inngrepene. En realityprofil fortalte om store kostnader knyttet til operasjoner, mens en OnlyFans-modell snakket om hvordan hennes silikonproteser påvirket hennes følgere. Antidoping Norge uttrykte bekymring for at kroppspress kan føre til doping. En psykologiprofessor understreket at kosmetiske inngrep ikke løser angst eller depresjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende bekymring rundt linsebytteoperasjoner utført i det private helsevesenet, der leger ved offentlige sykehus advarer mot inngrepet, spesielt for yngre pasienter, på grunn av risiko for komplikasjoner som netthinneløsning og varig synstap. Markedsføringen av slike operasjoner kritiseres for å normalisere unødvendige inngrep. Komplikasjoner fører ofte til kostbar etterbehandling i det offentlige helsevesenet. Helse- og omsorgsdepartementet planlegger strengere godkjenningsordninger for private klinikker. Frps helsepolitiske talsperson forstår at folk velger private alternativer, men understreker viktigheten av god informasjon om risiko og kvalitet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av medisinsk piercing mot migrene og angst, som markedsføres på sosiale medier. Hodepine Norge og nevrologer advarer mot behandlingen, da det mangler vitenskapelig bevis for effekt, og de frykter at pasienter får et falskt håp. Forbrukertilsynet er varslet om villedende markedsføring av piercingstudioer som lover effekt mot konkrete sykdommer. En piercer i Fredrikstad forsvarer behandlingen og ønsker en debatt rundt temaet, men er forberedt på å endre praksis dersom Forbrukertilsynet konkluderer med at han har brutt regelverket.
18 dager siden
En estetisk sykepleier reagerer på å bli inkludert i en liste publisert av NRK, som omfatter klinikker som har mottatt veiledningsbrev fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Monica Håland, som driver Bryne medisinske hudpleie, føler seg urettferdig uthengt da hun mener hun ikke har brutt noen lover. DMP understreker at veiledningsbrevet kun var ment som en generell opplysning om regelverket, og ikke en vurdering av lovbrudd. Håland er enig i at bransjen trenger å bli kontrollert og ønsker å bidra til en mer seriøs praksis. DMP vil vurdere sine rutiner for å forbedre kommunikasjonen fremover.
15 dager siden
Artikkelen utforsker ulike perspektiver på åpenhet rundt kosmetiske inngrep og hvordan det påvirker utseendepress. Lene Angelica Nilsen Berg deler sine erfaringer og begrunner sin åpenhet med et ønske om å presentere et realistisk bilde, særlig for unge. Professor Ingela Lundin Kvalem nyanserer debatten ved å påpeke at åpenhet også kan bidra til økt press. Berg har selv hatt negative erfaringer med visse inngrep og har valgt å ikke inngå reklameavtaler med klinikker.
3 måneder siden
En reklamefilm med Johannes Høsflot Klæbo i bar overkropp har skapt debatt om kroppspress og seksualisering. PR-profil Rune Brynhildsen mener kritikken er overdrevet og at reklamen er ment som humor, mens Forbrukertilsynet advarer mot kroppsfokus i reklame, spesielt rettet mot barn. Sunn idrett påpeker at det kan være lavere terskel for å spille på kropp i reklame med menn enn kvinner, og Reform uttrykker bekymring for en utvikling der unge menns kropper seksualiseres. Nidar valgte å trekke reklamen etter kritikken.
2 måneder siden
Kreftforeningen ønsker et markedsføringsforbud mot solarium, særlig for å beskytte unge, og mener reklamen står i kontrast til kreftforebygging. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer strengere reguleringer etter en OECD-rapport som viser høy dødelighet av hudkreft i Norge. Samtidig har solariekjeder opplevd økt bruk, spesielt blant unge som ønsker å bli brune. Forskning viser at solariebruk øker risikoen for hudkreft, og helsemyndighetene vurderer tiltak for å begrense bruken. Et bredt fagmiljø mener solariebruk er uegnet som kilde til vitamin D.
10 dager siden
Tolletaten har gjort flere beslag av den ulovlige nesesprayen kalt «Barbie-dop», som inneholder stoffet melanotan og skal gjøre brukerne brunere, tynnere og mer kåte. Stoffet er ikke godkjent som legemiddel i Norge, og importen er ulovlig. I mars ble 110 nesespray-flasker beslaglagt på Svinesund fra en mann som påsto å ha vært på lunsj i Sverige. Over 900 enheter ble beslaglagt i fjor, og mange unge bestiller stoffet fra utenlandske nettsider. Direktoratet for medisinske produkter advarer mot bruk, da innholdet er ukontrollert og kan gi bivirkninger som kvalme, hodepine og økt risiko for hudkreft. Unge påvirkes av sosiale medier hvor nesesprayen markedsføres som en enkel vei til ønsket kropp og brunfarge, noe helseeksperter og studentledere advarer mot på grunn av helsefarer og kroppspress.