Meta har avsluttet sitt samarbeid med uavhengige faktasjekkere og erstattet det med «Community Notes», der brukere kan merke innlegg som villedende. Denne endringen, som ikke gjelder i Europa på grunn av EUs reguleringer, har møtt kritikk fra eksperter.
De frykter økt spredning av desinformasjon, hat og trusler, spesielt i land med svake mediesystemer. Det advares om at falske nyheter kan føre til mer vold og hat, og at folk blir mindre informerte.
Land med svake redaksjonelle medier og høy bruk av sosiale medier vil rammes hardest av endringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sosiale medieplattformer som X og Meta (Facebook og Instagram) har avsluttet sine programmer for faktasjekking av innhold. Dette har ført til bekymring for økt spredning av falske nyheter. Kritikere, inkludert journalister og forskere, advarer om at dette kan være farlig for både journalistikken, demokratiet og brukere av sosiale medier. Norsk Redaktørforening kritiserer spesielt Meta for å fjerne uavhengig faktasjekk, og mener dette vil føre til mer forvirring. De understreker at redaktørstyrte medier får en viktig rolle i å tilby troverdig journalistikk i en tid hvor det blir stadig vanskeligere å skille mellom sant og falskt innhold, samtidig som de opplever økte utfordringer med svindel.
3 måneder siden
Meta dropper faktasjekk på Facebook og Instagram, og overlater moderering til brukerne gjennom «community notes». Selskapet fjerner også retningslinjer rundt sensitive temaer. Dette skaper bekymring for spredning av løgn og desinformasjon, da tidligere hendelser viser at manglende moderering kan føre til vold og hatkriminalitet. Det er også påvist at løgner sprer seg raskere enn korreksjoner. Kritikere mener at tech-sjefer prioriterer økonomiske interesser og politisk innflytelse fremfor demokrati og ytringsfrihet, og at dette kan få alvorlige konsekvenser.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent for å bekjempe falske nyheter, endrer nå sin strategi. Selskapet avslutter samarbeidet med tredjeparts faktasjekkere og vil i stedet støtte Donald Trumps politikk. Mark Zuckerberg begrunner dette med at faktasjekkerne har vært for partiske og skadet tilliten. Det nye systemet vil basere seg på brukerrapportering, likt X sin modell. Kritikere frykter økt desinformasjon, polarisering og mer skadelig innhold. Meta har også donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond og utnevnt en av Trumps samarbeidspartnere til styret.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent som Facebook, har kunngjort betydelige endringer i sine retningslinjer for innholdsmoderering. Selskapet avvikler profesjonell faktasjekking og erstatter det med «fellesskapsnotater». De nye retningslinjene tillater brukere å omtale kvinner som «husholdningsobjekter», transpersoner som «det», og fremsette påstander om psykiske lidelser basert på kjønn eller seksuell orientering. Meta fjerner også forbudet mot å benekte eksistensen av «beskyttede» grupper og åpner for innhold som støtter kjønnsbaserte restriksjoner i yrker. Endringene kommer etter kritikk om sensur av konservative stemmer, og Meta-sjef Mark Zuckerberg erkjenner at dette kan føre til mer skadelig innhold.
3 måneder siden
Fredsprisvinner Maria Ressa advarer mot en farlig utvikling etter at Meta har besluttet å avslutte uavhengig faktasjekk på Facebook og Instagram. Hun kritiserer Mark Zuckerberg for å prioritere profitt over sikkerhet og mener at dette vil føre til en verden infisert av løgn og hat. Zuckerberg begrunner endringen med at også eksperter er partiske og at for mye innhold er blitt sensurert. Ressa avviser dette og mener at journalister har regler og etikk som Facebook nå kvitter seg med. Hun mener også at avgjørelsen vil føre til en splittet virkelighet og en verden som passer for en diktator. Avgjørelsen tolkes også som et forsøk på å blidgjøre Donald Trump.
3 måneder siden
Meta, under ledelse av Mark Zuckerberg, kunngjør store endringer i sin innholdsmoderering på Facebook og Instagram. Selskapet avslutter sitt faktasjekkprogram med uavhengige partnere og erstatter det med et fellesskapsdrevet system, likt det som brukes på X (tidligere Twitter). Zuckerberg begrunner endringene med et ønske om å redusere feil, forenkle retningslinjer og gjenopprette ytringsfriheten. Meta vil også fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn, og justere innholdsfiltrene. Endringene kritiseres av blant andre utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, som mener dette er et politisk grep i favør Donald Trump og hans tilhengere, og at det vil føre til et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander.
3 måneder siden
FNs menneskerettssjef Volker Türk avviser at regulering av hatefullt innhold på internett er sensur, og understreker at slikt innhold har reelle konsekvenser. Uttalelsen kommer etter at Meta kunngjorde at de vil stanse faktasjekking på Facebook og Instagram. Meta-sjef Mark Zuckerberg mener at faktasjekksystemet har ført til for mye sensur, og uttrykker bekymring for at eksterne faktasjekkere er partiske. Tesla-sjef Elon Musk støtter denne bekymringen.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden kritiserer Meta for å fjerne faktasjekk av innlegg på Facebook og Instagram i USA. Meta begrunner endringen med at også eksperter er partiske, og vil la brukere merke villedende innlegg. Det internasjonale nettverket for faktasjekking (IFCN) frykter at dette kan føre til politisk ustabilitet og vold i sårbare land. Brasils regjeringsadvokat har gitt Meta en frist for å forklare sine planer for faktasjekking i Brasil. Meta fjerner også restriksjoner på ytringer om kjønn og seksuell identitet, samt programmer for mangfold og inkludering. Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene.
3 måneder siden
En ekspert hevder at Europas demokratier er mer truet nå enn på 50 år, og frykter en utvikling mot autoritære regimer. Donald Trumps politikk og Elon Musks støtte til ytre høyre-partier i Europa bidrar til denne bekymringen. Det advares mot en dominoeffekt der autoritære styreformer sprer seg. Tyskland er spesielt sårbart for påvirkningskampanjer i sosiale medier, mens Norge anses som et tryggere land, men må likevel være på vakt. Eksperten peker på Ungarn som et eksempel på hvordan et demokrati kan gli over i et autoritært styre, og understreker at utviklingen ikke er like voldelig som tidligere.
3 måneder siden
Meta skal avslutte faktasjekking av innlegg på Facebook og Instagram, og vil i stedet innføre et system der brukerne selv modererer og rangerer innhold. Meta-sjef Mark Zuckerberg begrunner endringen med at faktasjekkerne har gjort for mange feil og at selskapet ønsker å prioritere ytringsfrihet. Samtidig utnevnes UFC-sjef og Trump-støttespiller Dana White til Facebooks styre. Dette skjer etter at Trump tidligere har truet Zuckerberg med fengsel. Zuckerberg har også hatt et anstrengt forhold til den nåværende Biden-administrasjonen. Endringene i Meta vil bli innført gradvis i løpet av 2025.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan feilinformasjon om EUs bygningsdirektiver skaper frykt for tvungen oppussing. Det hevdes at finansminister Trygve Slagsvold Vedum bidrar til denne frykten ved å spre feilaktige påstander om at EU vil bestemme hvordan nordmenn skal isolere husene sine. Artikkelen understreker at EU ikke planlegger å tvinge folk til å pusse opp, og at Norge allerede har vedtatt lignende klimamål. Videre kritiseres Senterpartiet for å undergrave tilliten til myndighetene ved å spre feilinformasjon om strømpriser og utenlandskabler, og for å motsi sin egen tidligere politikk.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden kritiserer Meta for å avslutte faktasjekking av innlegg på Facebook og Instagram. Biden kaller avgjørelsen skammelig og i strid med USAs verdier. Meta begrunner endringen med at også eksperter er partiske, og at dagens system fører til for mye sensur. De vil nå la brukere merke villedende innlegg, likt systemet på X. Metas toppsjef Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene, og sier at endringen innebærer en prioritering av ytringsfriheten.
2 måneder siden
Instagram-brukere opplever en økning av voldelig og seksuelt innhold i feeden sin, særlig i Reels-funksjonen. Medieviter Magnus Hoem Iversen advarer mot bruken av appen og antyder at det kan skyldes en koordinert kampanje eller feil i Metas algoritmer. Problemet påvirker selv brukere med de strengeste innstillingene for sensitivt innhold. NTNU-professor Heri Pamampiaro mistenker en teknisk feil og påpeker at Meta mister kontroll over innholdsstyringen. Brukere rådes til å justere innstillingene og unngå problematiske områder i appen inntil feilen er rettet.
3 måneder siden
Det tyske forsvaret og forsvarsdepartementet har besluttet å slutte å bruke meldingstjenesten X, tidligere kjent som Twitter. Begrunnelsen er at en objektiv utveksling av synspunkter har blitt stadig vanskeligere på plattformen. X vil kun bli brukt i spesielle tilfeller, som for å imøtegå desinformasjon. Kommunikasjonen vil i stedet flyttes til andre plattformer, som WhatsApp. Beslutningen kommer etter at Elon Musk og X har fått kritikk i EU, blant annet for Musks politiske innblanding og et live-intervju med en leder for det tyske ytre høyre-partiet AfD. EU-kommisjonen har også en pågående gransking av om X bryter EUs digitale tjenestedirektiv.
16 dager siden
Meta har kunngjort at de vil bruke data fra europeiske brukere, inkludert norske, til å trene sine KI-modeller. Dette omfatter data fra offentlige innlegg og samtaler med «Meta AI». Datatilsynet samarbeider med andre europeiske tilsyn for å vurdere lovligheten av dette, spesielt med tanke på personvernhensyn. Brukere kan reservere seg mot at deres egne innlegg brukes, men Datatilsynet påpeker utfordringer knyttet til bilder av barn og innhold delt av andre. Flere brukere har klaget, og tilsynet ser behov for en felles europeisk løsning.