Sosiale medieplattformer som X og Meta (Facebook og Instagram) har avsluttet sine programmer for faktasjekking av innhold. Dette har ført til bekymring for økt spredning av falske nyheter.
Kritikere, inkludert journalister og forskere, advarer om at dette kan være farlig for både journalistikken, demokratiet og brukere av sosiale medier. Norsk Redaktørforening kritiserer spesielt Meta for å fjerne uavhengig faktasjekk, og mener dette vil føre til mer forvirring.
De understreker at redaktørstyrte medier får en viktig rolle i å tilby troverdig journalistikk i en tid hvor det blir stadig vanskeligere å skille mellom sant og falskt innhold, samtidig som de opplever økte utfordringer med svindel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Meta har avsluttet sitt samarbeid med uavhengige faktasjekkere og erstattet det med «Community Notes», der brukere kan merke innlegg som villedende. Denne endringen, som ikke gjelder i Europa på grunn av EUs reguleringer, har møtt kritikk fra eksperter. De frykter økt spredning av desinformasjon, hat og trusler, spesielt i land med svake mediesystemer. Det advares om at falske nyheter kan føre til mer vold og hat, og at folk blir mindre informerte. Land med svake redaksjonelle medier og høy bruk av sosiale medier vil rammes hardest av endringen.
3 måneder siden
Meta dropper faktasjekk på Facebook og Instagram, og overlater moderering til brukerne gjennom «community notes». Selskapet fjerner også retningslinjer rundt sensitive temaer. Dette skaper bekymring for spredning av løgn og desinformasjon, da tidligere hendelser viser at manglende moderering kan føre til vold og hatkriminalitet. Det er også påvist at løgner sprer seg raskere enn korreksjoner. Kritikere mener at tech-sjefer prioriterer økonomiske interesser og politisk innflytelse fremfor demokrati og ytringsfrihet, og at dette kan få alvorlige konsekvenser.
16 dager siden
Valgdirektoratet og forskere uttrykker bekymring for at unge velgere i økende grad bruker sosiale medier som sin primære informasjonskilde, noe som øker risikoen for valgpåvirkning. Algoritmer på sosiale medier skreddersyr innhold og kan skape ekkokammer, som igjen kan føre til en fordreid virkelighetsoppfatning. Selv om det ikke er konkrete bevis for at fremmede makter vil påvirke norske valg, understrekes viktigheten av kildekritikk og bevissthet rundt trusselen. Store medieaktører som NRK tar grep for å beskytte seg mot potensielle påvirkningsaksjoner. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at valgpåvirkning er en økende internasjonal trussel, og at dette kan utgjøre et demokratisk problem.
3 måneder siden
Fredsprisvinner Maria Ressa advarer mot en farlig utvikling etter at Meta har besluttet å avslutte uavhengig faktasjekk på Facebook og Instagram. Hun kritiserer Mark Zuckerberg for å prioritere profitt over sikkerhet og mener at dette vil føre til en verden infisert av løgn og hat. Zuckerberg begrunner endringen med at også eksperter er partiske og at for mye innhold er blitt sensurert. Ressa avviser dette og mener at journalister har regler og etikk som Facebook nå kvitter seg med. Hun mener også at avgjørelsen vil føre til en splittet virkelighet og en verden som passer for en diktator. Avgjørelsen tolkes også som et forsøk på å blidgjøre Donald Trump.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent for å bekjempe falske nyheter, endrer nå sin strategi. Selskapet avslutter samarbeidet med tredjeparts faktasjekkere og vil i stedet støtte Donald Trumps politikk. Mark Zuckerberg begrunner dette med at faktasjekkerne har vært for partiske og skadet tilliten. Det nye systemet vil basere seg på brukerrapportering, likt X sin modell. Kritikere frykter økt desinformasjon, polarisering og mer skadelig innhold. Meta har også donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond og utnevnt en av Trumps samarbeidspartnere til styret.
3 måneder siden
Meta, under ledelse av Mark Zuckerberg, kunngjør store endringer i sin innholdsmoderering på Facebook og Instagram. Selskapet avslutter sitt faktasjekkprogram med uavhengige partnere og erstatter det med et fellesskapsdrevet system, likt det som brukes på X (tidligere Twitter). Zuckerberg begrunner endringene med et ønske om å redusere feil, forenkle retningslinjer og gjenopprette ytringsfriheten. Meta vil også fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn, og justere innholdsfiltrene. Endringene kritiseres av blant andre utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, som mener dette er et politisk grep i favør Donald Trump og hans tilhengere, og at det vil føre til et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander.
3 måneder siden
FNs menneskerettssjef Volker Türk avviser at regulering av hatefullt innhold på internett er sensur, og understreker at slikt innhold har reelle konsekvenser. Uttalelsen kommer etter at Meta kunngjorde at de vil stanse faktasjekking på Facebook og Instagram. Meta-sjef Mark Zuckerberg mener at faktasjekksystemet har ført til for mye sensur, og uttrykker bekymring for at eksterne faktasjekkere er partiske. Tesla-sjef Elon Musk støtter denne bekymringen.
2 måneder siden
Flere idrettsaktører og organisasjoner kritiserer X (tidligere Twitter) for å tillate hatprat, desinformasjon og spredning av usensurerte videoer. Tromsø og Brann har allerede forlatt plattformen, mens Vålerenga og NFF vurderer sin tilstedeværelse. Årsaken er bekymring for plattformens utvikling under Elon Musk sitt eierskap. Flere europeiske klubber og mediehus har også tatt avstand fra X, og NFF ser på sine mediekanaler i en ny strategi.
2 måneder siden
Instagram-brukere opplever en økning av voldelig og seksuelt innhold i feeden sin, særlig i Reels-funksjonen. Medieviter Magnus Hoem Iversen advarer mot bruken av appen og antyder at det kan skyldes en koordinert kampanje eller feil i Metas algoritmer. Problemet påvirker selv brukere med de strengeste innstillingene for sensitivt innhold. NTNU-professor Heri Pamampiaro mistenker en teknisk feil og påpeker at Meta mister kontroll over innholdsstyringen. Brukere rådes til å justere innstillingene og unngå problematiske områder i appen inntil feilen er rettet.
4 dager siden
En mann bestemte seg for å slette Facebook-kontoen sin på påskeaften. Dette utløste uventede reaksjoner fra omgivelsene.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden kritiserer Meta for å fjerne faktasjekk av innlegg på Facebook og Instagram i USA. Meta begrunner endringen med at også eksperter er partiske, og vil la brukere merke villedende innlegg. Det internasjonale nettverket for faktasjekking (IFCN) frykter at dette kan føre til politisk ustabilitet og vold i sårbare land. Brasils regjeringsadvokat har gitt Meta en frist for å forklare sine planer for faktasjekking i Brasil. Meta fjerner også restriksjoner på ytringer om kjønn og seksuell identitet, samt programmer for mangfold og inkludering. Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent som Facebook, har kunngjort betydelige endringer i sine retningslinjer for innholdsmoderering. Selskapet avvikler profesjonell faktasjekking og erstatter det med «fellesskapsnotater». De nye retningslinjene tillater brukere å omtale kvinner som «husholdningsobjekter», transpersoner som «det», og fremsette påstander om psykiske lidelser basert på kjønn eller seksuell orientering. Meta fjerner også forbudet mot å benekte eksistensen av «beskyttede» grupper og åpner for innhold som støtter kjønnsbaserte restriksjoner i yrker. Endringene kommer etter kritikk om sensur av konservative stemmer, og Meta-sjef Mark Zuckerberg erkjenner at dette kan føre til mer skadelig innhold.
2 måneder siden
Medieviter Petter Bae Brandtzeg uttrykker bekymring for Schibsteds samarbeid med KI-selskapet OpenAI, som innebærer integrering av nyhetsartikler fra VG og Aftenposten i ChatGPT. Brandtzeg frykter at ChatGPT kan skape et uklart skille mellom direkte sitater og KI-generert tekst, og at brukerne i liten grad vil verifisere informasjonen i de originale kildene. Han påpeker at OpenAI ikke er bundet av pressens etiske regler, noe som øker faren for forvrengning av nyhetsinnholdet.
1 måned siden
En ny studie viser at unge sliter mer enn eldre med å oppdage feilinformasjon på nett, noe som bekymrer medieforskere. Funnene utfordrer tidligere forskning som viste at eldre delte mer feilinformasjon. Ungdommer forteller at kunstig intelligens (KI) gjør det vanskeligere å skille ekte fra falske nyheter, spesielt på sosiale medier hvor mange får sine nyheter fra. Medievitere understreker behovet for økt mediekompetanse i utdanningen for å ruste unge til å navigere i et komplekst medielandskap, men advarer mot å skape overdreven kritikk mot etablerte nyhetskilder.
2 måneder siden
Flere idrettsaktører, inkludert Tromsø og Brann, har forlatt X (tidligere Twitter) på grunn av bekymringer knyttet til hatprat, desinformasjon og manglende moderering. Kritikken retter seg mot X sin manglende evne til å beskytte mot falsk informasjon, tillatelse av rasisme og angrep på homofile. Vålerenga og Norges Fotballforbund (NFF) vurderer også å trekke seg fra plattformen. NFF ser på sin bruk av X i forbindelse med en ny strategi for mediekanaler, mens andre klubber har tatt pause eller avsluttet sin tilstedeværelse.