En 27 år gammel tsjetsjensk asylsøker i Norge frykter for sitt liv etter at Utlendingsnemnda (UNE) besluttet å utvise ham til Kroatia, i henhold til Dublin-avtalen. Mannen, som tidligere har søkt asyl i Kroatia, risikerer å bli sendt tilbake til Russland, hvor han er innkalt til militærtjeneste og frykter tvangsrekruttering til Ukraina-krigen.
UDI mener det ikke er noen reell risiko for dette, mens Helsingforskomiteen advarer om at tsjetsjenske asylsøkere ofte står i fare for å bli returnert til Russland fra Kroatia.
Mannens advokat har bedt om at utvisningsvedtaket omgjøres, og UNE vurderer nå saken på nytt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.
29 dager siden
Samisk parlamentarisk råd (SPR) krever særbehandling for russiske samiske asylsøkere i Norden, begrunnet med den vanskelige situasjonen for urfolk i Russland etter at flere organisasjoner er stemplet som ekstremistiske. En russisk same frykter forfølgelse og har søkt asyl i Norge. Fremskrittspartiet avviser kravet og mener alle asylsøkere må vurderes likt. Sametingspresidenten understreker at samer er i en annen situasjon. UDI avviser særbehandling i asylsystemet, men prioriterer saker ved akutte behov.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael. Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
1 måned siden
Elias Bruun Gravdal (18) fra Hamar er motivert for å avtjene verneplikten, men bekymret for den usikre verdenssituasjonen og krig. Under sesjonen uttrykker han bekymring for å havne for nær Russland, og frykter at han må ofre sin afro. En fersk undersøkelse viser at flere unge er bekymret for krig. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener Norge ikke er godt nok rustet for krig, men antallet vernepliktige skal økes. Elias skal inn i Luftforsvaret på Madla i 2026.
2 måneder siden
En 27 år gammel syrisk mann står tiltalt i Oslo tingrett for grov hvitvasking av 400.000 kroner. Han hevder å ha blitt truet av personer fra Grønland og senere av dansker til å motta og bruke penger fra bedragerier. Ifølge tiltalte ble han truet med vold og drap dersom han ikke samarbeidet. Politiet bekrefter at han er en liten del av et større nettverk med forbindelser til organisert kriminalitet i Danmark. Aktor har lagt ned påstand om strafferabatt på grunn av mannens samarbeidsvilje og trusselsituasjonen, mens forsvareren argumenterer for ytterligere straffereduksjon eller frifinnelse.
3 måneder siden
Atabak Eskandari, en kurdisk asylsøker, har bodd i Norge i over 20 år uten oppholdstillatelse. Han opplevde tortur i Iran og frykter forfølgelse ved retur, men Utlendingsnemnda (UNE) mener det ikke er fare. Eskandari bor nå i en campingvogn etter at Frelsesarmeen ikke lenger kunne betale for hans bolig. Frelsesarmeen og Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) beskriver hans situasjon som «inhuman» og mener han burde få oppholdstillatelse. UNE anser hans opphold som et grovt brudd på utlendingsloven, og saken er ferdigbehandlet. Flere støttespillere jobber for å finne en løsning for Eskandari, som har tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv på asylmottak.
17 dager siden
Christopher Brinkow risikerer utvisning fra Norge etter at UDI har trukket tilbake hans oppholdstillatelse. Begrunnelsen er at hans kone, Ann Karin Solheim, ikke har dokumentert tilstrekkelig inntekt, og at paret har gitt feilaktige opplysninger om bostedsadresse. Ekteparet har klaget på vedtaket, og deres advokat argumenterer for at de er selvforsørgende og at UDI bør ta hensyn til Chris' tilknytning til Norge og konas helseproblemer. Familien er svært bekymret og har sendt brev til Utlendingsnemnda (UNE) der de ber om at det tas hensyn til deres situasjon, spesielt med tanke på familiens behov for støtte i en vanskelig tid med sykdom. Saken er nå til behandling hos UNE.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å oppheve midlertidig beskyttelse for ukrainere i USA, noe som skaper stor bekymring blant de over 280.000 ukrainerne som har flyktet dit siden krigen startet. Mange frykter deportasjon til tross for at Biden-administrasjonen har forlenget beskyttelsen til 2026. Ukrainere i USA uttrykker frykt og usikkerhet knyttet til ødelagte hjem og den pågående krigen. Diskusjoner i sosiale medier viser bekymring for at de kan lide samme skjebne som flyktninger fra Venezuela og Haiti, som tidligere har mistet sin beskyttelse.
3 måneder siden
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er sterkt bekymret for at Norge returnerer etiopiere til den konfliktfylte Oromia-provinsen, og tre slike saker prøves nå i retten. En rapport bestilt av NOAS beskriver en situasjon preget av lovløshet og fare for alle i Oromia, ikke bare opposisjonelle. NOAS viser til at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fraråder retur til konfliktområdene i Etiopia, og ber norske myndigheter om å stoppe tvangsreturer inntil minst én sak er prøvd i stornemnd. En av sakene gjelder en trebarnsmor som har bodd ni år i Norge, og som har fått medhold i tingretten om at det er farlig for henne å returnere til Etiopia.
1 måned siden
Vesam Heydari, en iransk konvertitt til kristendommen, ble forsøkt utsendt fra Norge etter at lagmannsretten mente det var liten risiko for forfølgelse. Tingretten omgjorde vedtaket, men Heydari ble likevel sendt ut. I siste liten grep Høgsterett inn og beordret at saken skal behandles på nytt i lagmannsretten. FrPs asylpolitiske talsperson kritiserer de mange ankemulighetene i saken, mens KrF-lederen er lettet og peker på risikoen konvertitter utsettes for i Iran. Heydari sitter nå på Trandum i påvente av ny behandling.
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
4 måneder siden
De siste to årene har det vært en kraftig økning i antall enslige mindreårige asylsøkere til Norge, spesielt unge ukrainske gutter i 16-17 års alderen. Denne økningen har ført til bekymring hos Statens helsetilsyn, som har avdekket mangler i omsorgen barna mottar i asylmottakene. Mange av disse guttene reiser fra Ukraina før de fyller 18 år, da ukrainsk lov forbyr menn over 18 å forlate landet. Regjeringen har nå bevilget midler for å forbedre omsorgstilbudet til denne sårbare gruppen. En 20 år gammel ukrainsk gutt forteller om sin reise til Norge og familiens situasjon i Ukraina.