En rapport fra Multiconsult, bestilt av Norges Vel, viser at norske landbruksbygg har et betydelig potensial for solkraftproduksjon. Ved å bruke takene på disse bygningene kan man produsere 5-7 TWh årlig, tilsvarende en stor del av Oslos strømforbruk.
Norges Vel foreslår at bønder skal kunne selge strøm lokalt uten elavgift og nettleie. Energiminister Terje Aasland er positiv, men vil diskutere rammebetingelser i landbruksoppgjøret.
Grisebonde Einar Storlien, som har solceller på fjøstaket, håper investeringen blir lønnsom over tid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Bondelaget mener at landbruket bør få tilgang til den kommende fastprisavtalen på strøm, kalt Norgespris, som regjeringen har foreslått for husholdninger og hytteeiere. De argumenterer for at fastpris er et bedre alternativ enn dagens strømstøtteordning, som dekker 80 prosent av kostnadene over 70 øre per kWh, med en øvre grense. Regjeringen mener Norgespris vil være et godt alternativ til den gamle strømstøtteordningen. Bondelaget mener at landbruket, som en viktig næring, bør ha samme mulighet til å sikre seg forutsigbare strømkostnader som husholdninger.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om fastpris på strøm til 40 øre per kWh kan føre til betydelige besparelser for strømkunder i Sør-Norge. En analyse viser at en enebolig kan spare opptil 5900 kroner i året. Ordningen er spesielt gunstig for hytter, som ikke mottar strømstøtte i dag. Mens fastpris kan lønne seg i Midt-Norge i enkelte år, vil det neppe være gunstig i Nord-Norge. Eksperter påpeker at strømprisene i 2024 ikke var spesielt høye, og at fastprisordningen kan føre til økt strømforbruk. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med energiøkonomisering.
3 måneder siden
Solkraftbransjen i Norge har opplevd en betydelig nedgang i salget det siste året, med en reduksjon på 75% i privatmarkedet og 40% i næringsmarkedet. Bransjen håper at billigere batteriløsninger kan bidra til å øke salget igjen. Batterier gjør det mulig å lagre overskuddsstrøm fra solceller og bruke den når strømmen er dyrere, noe som gir mer stabile energipriser og reduserer nettleie. Globalt har batteriprisene falt raskt, noe som har ført til økt bruk av batterier i solcelleanlegg. Myndighetene vurderer nå støtteordninger for å stimulere investeringer i batterier og solceller. Det er et stort potensial for solcelleanlegg på tak og fasader i Norge, og bransjen oppfordrer til å utnytte dette.
1 måned siden
Fornybar Norge har analysert lønnsomheten av Norgespris opp mot dagens strømstøtte, og konkluderer med at Norgespris vil lønne seg i 80 prosent av tiden i Sørvest-Norge. Dette gjelder også for Sørøst- og Vest-Norge om vinteren, mens strømstøtte er gunstigere i Midt- og Nord-Norge. Norgespris kan gi en besparelse på nesten 2800 kroner i året i Sørvest-Norge. Forbrukere må snart velge mellom strømstøtte og fastpris, og Fornybar Norge understreker at Norgespris også gjelder for hytter.
3 måneder siden
Akershus Energi Vind og Eidsiva Hafslund Vind vurderer å bygge et vindkraftanlegg med fem turbiner på 7–10 MW øst for Oslo, ved Krogstad. Dette kan bli Norges største vindturbiner. Området er sentralt plassert på Østlandet, men har ikke spesielt gode vindforhold. Prosjektet er i en tidlig fase, og forventes ikke realisert før etter 2030, trolig nærmere 2035. Anlegget er planlagt i et område med stort kraftbehov, og kan bidra til å dekke dette. Motvind Norge har planlagt et folkemøte i Lillestrøm i forkant av kommunestyrets behandling av saken. Kommunen eier området, men ønsker ikke å kommentere potensielle inntekter.
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
1 måned siden
En rapport fra Thema Consulting antyder at Norgespris på strøm kan koste staten betydelig mer enn først antatt, potensielt titalls milliarder i et tørrår. Regjeringen erkjenner usikkerhet rundt kostnadsanslagene, men understreker at de kan justere Norgesprisen årlig. Thema Consulting mener Norgesprisen vil føre til økt forbruk, mens regjeringen er uenig i deres forutsetninger. Regjeringen ønsker å tilby Norgespris for å gi husholdningene mer forutsigbare strømregninger.
2 måneder siden
En rapport fra miljøstiftelsen Zero analyserer regjeringens forslag om «Norgespris» for strøm. Konklusjonen er at ordningen vil føre til høyere strømpriser for industri, næringsliv og offentlig sektor, da de ikke får tilgang til Norgespris. Det hevdes også at Norgespris kan redusere Norges kraftoverskudd og svekke insentivene til strømsparing. MDG kritiserer ordningen og mener den vil gi kommunene en stor ekstraregning. Energiministeren forsvarer forslaget med at det skal gi folk trygghet og forutsigbarhet i møte med ustabile strømpriser.
1 måned siden
Energiminister Terje Aasland presenterer detaljene i den nye strømordningen «Norgespris», som gir en fastpris på 40 øre per kilowattime frem til 2027. Prisen justeres årlig fra 2027. Regjeringen vurderer et forbrukstak og sender forslaget på høring, der de foreslår ulike tak for boliger og fritidsboliger. Avtalen binder kundene ut året, og nettselskapene skal administrere ordningen. Regjeringen har ikke bestemt hvordan ordningen skal fungere for de med fjernvarme. Målet er at ordningen trer i kraft 1. oktober og varer til slutten av 2029.
2 måneder siden
Virke anslår at Norge ikke vil nå regjeringens mål om redusert strømforbruk innen 2030 med dagens strømpolitikk, og at målet først nås i 2080. De argumenterer for at 'Norgespris' kan føre til dyrere strøm og mindre incentiv til å spare energi. Som løsning foreslår Virke å innføre en ordning etter svensk modell, hvor boligeiere kan skrive av inntil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av egen bolig. De viser til at halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året, og at Energikommisjonen har anslått et stort sparepotensial i norske boliger.
3 dager siden
Bøndene legger i dag frem sine krav i årets jordbruksoppgjør. Et ungt bondepar og en fylkesleder deler sine forventninger til forhandlingene.
1 måned siden
Energiminister Terje Aasland presenterte detaljene for Norgespris, en ny strømordning som skal gi forutsigbare strømpriser. Ordningen innebærer en fastpris på 40 øre per kilowattime frem til 2027. Prisen justeres årlig basert på forventede strømpriser. Regjeringen vurderer et forbrukstak og har sendt forslaget på høring, der de ber om innspill på passende nivåer for boliger og fritidsboliger. Avtalen binder forbrukeren ut året, og nettselskapene skal administrere ordningen. Norgespris er planlagt å tre i kraft 1. oktober og vare til slutten av 2029. Fjernvarme er ikke inkludert i ordningen.
1 måned siden
NHO oppfordrer regjeringen til å revurdere forslaget om en norgespris på strøm, da de mener dette vil sette en stopper for både batterirevolusjonen og målet om økt solkraftproduksjon. NHO Elektro og bedrifter i solcellebransjen advarer om at ordningen undergraver regjeringens ambisjoner om å øke solkraftproduksjonen til 8 terawattimer innen 2030 og redusere kraftforbruket med 10 TWh. Andreas Thorsheim i Otovo mener at nordmenn vil investere mindre i smarte, grønne teknologier og at Norge vil sløse bort energi.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
1 måned siden
En rapport fra EUs energibyrå Acer viser at Norge betaler store summer gjennom ITC-ordningen, et system som kompenserer for kostnader ved strømhandel mellom land. Dette fører til at Norge betaler for strømeksport, særlig når Danmark videreselger norsk strøm til andre land. I 2023 betalte Statnett 750 millioner kroner til ITC-fondet, mens Danmark tjente rundt én milliard kroner. Statnett er kritisk til ordningen, men Energidepartementet mener deltakelse er nødvendig for å utveksle kraft. Kritikken mot ordningen kommer fra både Frp og Rødt, som mener Norge taper økonomisk på dette EU-samarbeidet.