Artikkelen omhandlar den aukande utbygginga av små kraftverk i Noreg, trass i at myndigheitene slit med å få sving på kraftløftet. Jens Stoltenberg sin tale om at «smått er godt» har ført til ein boom i småkraftverk, der det no er 1433 slike anlegg.
NRK si kartlegging viser at 62 nye er under bygging og 158 er godkjende, noko som til saman kan gje 1,4 TWh. Tilhengarar meiner dette er nødvendig for det grøne skiftet og distriktsutvikling, medan motstandarar peikar på skadane på vassdrag og at eit fåtal store kraftverk kan vere meir berekraftig.
Samstundes meiner Fornybar Noreg at alle former for fornybar energi trengst for å nå klimamåla.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kraftutbygginga i Noreg har stoppa opp etter at kommunane fekk vetorett, men det er teikn til endring. NRKs kartlegging viser eit meir nyansert bilde, der nokre kommunar ser fornybar energi som ein vekststrategi og inntektskjelde. Vestland fylkeskommune jobbar aktivt for å auke kraftproduksjonen, men Bellona påpeiker at det framleis er få prosjekt og etterlyser politisk støtte. Ei analyse frå DNV viser at kraftproduksjonen vil auke lite innan 2030, og at dei fleste kommunar ikkje ser samanhengen mellom vekst og auka straumbehov.
2 måneder siden
En artikkel fra Nettavisen belyser den manglende kraftutbyggingen i Norge til tross for strømkrisen. Fornybardirektør i Pareto, Lars Ove Skorpen, påpeker at utbyggingen har vært lavest på ti år, og at tillatelser for nye prosjekter har stoppet opp. Han kritiserer også at miljøhensyn hindrer oppgradering av eksisterende anlegg. Statkraft-sjef Birgitte Ringstad Vartdal forklarer at selskapet har økt sin verdi betydelig, men fokuserer på lønnsomhet og oppgradering av eksisterende vannkraft. Hun bekrefter at mer produksjon kan senke strømprisene, noe som kan påvirke lønnsomheten. Artikkelen avslutter med at Høyre og Frp ønsker å åpne for mer vannkraftutbygging i vernede vassdrag.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende konkurransen om strøm i Norge, der datasentre nå dominerer strømkøen. Datasentrenes kraftbehov har økt kraftig de siste årene, drevet av datalagring og digitalisering, noe som skaper utfordringer for andre næringer og forsyningssikkerheten. Statnett understreker at de behandler alle likt, men kapasiteten er begrenset. Datasenterbransjen møter kritikk og arbeider for å bedre sitt omdømme. Samtidig advarer analytikere om at manglende kraftproduksjon kan føre til kraftmangel i Norge, fordi etterspørselen vokser raskere enn tilbudet.
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et omstridt forslag som åpner for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Vedtaket ble støttet av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Senterpartiet understreker at flomvern er avgjørende for deres støtte, og at vedtaket ikke skal tolkes som en generell åpning for økt energiproduksjon. Utbygging krever at samfunnsnytten er betydelig, for eksempel i form av flomdemping, og at miljøkonsekvensene er akseptable. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og lover å kjempe for hvert enkelt vernet vassdrag. Tidligere, i 2001, var det bred politisk enighet om å verne vassdragene.
2 måneder siden
En tidligere ansatt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om mangelfull kontroll av småkraftverk, og mener NVE villeder samfunnet ved å gi inntrykk av tilstrekkelige tilsyn. Småkraftverk legger ofte en større del av elvene i rør enn store kraftverk, noe som forsterker de samlede miljøkonsekvensene. NVE gjennomfører sjelden inspeksjoner etter byggefasen, og kan derfor ikke garantere at kravene til vannføring overholdes. Et betydelig antall småkraftverk er unntatt konsesjonsplikt og tilsyn, noe som kompliserer kontrollen med deres miljøpåvirkning. NVE innrømmer at de ikke kan bekrefte om alle kraftverk følger reglene, men baserer seg på tillit til at de gjør det.
27 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gir kommunene hjemmel til å stille klimakrav på alle bygge- og anleggsplasser, også private og statlige, noe som kan inkludere krav om elektriske redskaper. Sylvi Listhaug (FrP) og Julie Brodtkorb (MEF) kritiserer tiltaket og mener det vil føre til økte kostnader og svekke konkurransekraften til norske bedrifter. Bjelland Eriksen forsvarer tiltaket med at det er nødvendig for å redusere klimautslipp, fremme utslippsfri teknologi og at flere store kommuner har etterspurt dette.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
3 dager siden
En fiskeribedrift på Senja sliter med strømmangel og høye tilkoblingskostnader. Dette hindrer dem i å drive miljøvennlig og tvinger dem til å bruke et dieselaggregat.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av EUs fjerde energimarkedspakke for Norge, med fokus på strømpriser og energieffektivisering av boliger. Det hevdes at innføring av tre direktiver kan forplikte Norge til strenge krav om etterisolering, med kostnader på over en million kroner for huseiere. Artikkelen påpeker også at Norge kan miste kontroll over egen strømproduksjon, og at lite vind i Europa kan føre til ekstremt høye strømpriser. Nedleggelse av kjernekraft og kullkraft i Europa øker prispresset, og økt elektrifisering i Norden vil øke kraftforbruket. Det argumenteres for at regjeringen må utvikle en strømpolitikk som tar hensyn til disse faktorene, og at en sosial strømstøtte ikke er en langsiktig løsning.
2 måneder siden
Energianalytikere er uenige med norske politikere og mener EUs kraftsystem ikke er dysfunksjonelt, men opplever voksesmerter på grunn av rask overgang til fornybar energi. Analytikere fremhever at markedet har klart å levere strøm der det trengs, selv under energikrisen i 2022. EU planlegger å forbedre systemet ytterligere, men nettutbygging kan ta tid. Tyskland bidrar til problemer ved å motsette seg oppdeling i prissoner, men satser samtidig på batteriproduksjon for å stabilisere nettet og redusere prissvingninger.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt en omstridt stortingsmelding om flom og skred, som åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag dersom det er betydelig samfunnsnytte. Raftingselskaper i Sjoa frykter at dette kan føre til kroken på døra for deres næring, og er bekymret for konsekvensene for elva. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og mener det gir kraftselskap «blankofullmakt». Internt i Arbeiderpartiet er det uenighet om hvorvidt vedtaket svekker vassdragsvernet. Energi- og miljøkomiteen mener regulerbar kraft er viktigere for å regulere flom og hindre prishopp på strøm.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forvirringen rundt EUs bygningsenergidirektiv og dets potensielle konsekvenser for norske boligeiere. Det har vært debatt rundt tre ulike versjoner av direktivet, hvorav 2010- og 2018-utgavene anses som uproblematiske da Norge allerede oppfyller kravene. 2024-utgaven, som har skapt mest bekymring, krever at landene reduserer energiforbruket i boligmassen, men ansvaret ligger hos staten. Likevel vil det være behov for omfattende oppgraderinger av boliger, og Huseierne anslår at dette kan koste 0,5-1,5 millioner kroner per bolig. Det understrekes at det er behov for gode støtteordninger for å motivere boligeiere til å gjennomføre nødvendige tiltak.
5 dager siden
Strømkøen i Norge øker ettersom mange bedrifter søker strøm til nye satsinger og fabrikker. Behovet vokser særlig raskt fra datasentre, som nå dominerer etterspørselen. I innlandet oppstår det en konflikt mellom tradisjonell industri, som våpenproduksjon, og den økende strømbruken til datasentre som håndterer store mengder videoinnhold. Artikkelen stiller spørsmål ved hvordan denne utfordringen kan løses, og anbefaler å høre E24-podden med journalister som diskuterer situasjonen nærmere.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.