Høyre vedtok på sitt landsmøte å åpne for utbygging av kjernekraft i Norge, forutsatt at private selskaper finansierer prosjektene. Erna Solberg støtter vedtaket og understreker viktigheten av kunnskap om kjernekraft.
Samtidig stemte landsmøtet ned et forslag om å frede LoVeSe, og vil dermed konsekvensutrede med sikte på gjenåpning av Nordland VI og VII. Flere partier på Stortinget støtter en utredning av kjernekraft, inkludert Rødt og Arbeiderpartiet.
Fremskrittspartiet ønsker et nordisk kjernekraftsamarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Høyre er i ferd med å endre sitt partiprogram for å inkludere en mer positiv holdning til kjernekraft, og åpner for private aktører som vil utvikle kjernekraft i Norge. Inspirasjonen kommer fra Norsk Kjernekraft, men partiet understreker at etablering av kjernekraft krever mye fra staten. Selv om formuleringen «velvillig innstilt» er forsiktig, signaliserer den en potensiell åpning. Norsk Kjernekraft ønsker en tydeligere forpliktelse, mens en valgekspert tolker det som et signal om en godkjenningsprosess. Høyre er samtidig kritisk til regjeringens manglende satsing på kraftproduksjon.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har lagt frem en omfattende pakke med forslag i Stortinget for å starte utviklingen av kjernekraft i Norge. Forslagene inkluderer et nordisk kjernekraftsamarbeid, opprettelse av en egen kjernekraftmyndighet, og vurdering av kjernekraft som et alternativ til omfattende nettutbygging. Frp ønsker å se på muligheten for å bygge små reaktorer på strategiske steder, som industriområder, for å redusere behovet for store nettinvesteringer. Partiet er kritisk til regjeringens kjernekraftutvalg og mener flere partier nå viser interesse for kjernekraft, og forventer derfor støtte for sine forslag.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet vil nå utrede kjernekraft som en mulig energikilde i Norge, etter å tidligere ha vært skeptisk. Flere partier på Stortinget støtter utredning, noe som kan gi flertall for kjernekraft etter valget. Ap erkjenner utfordringer knyttet til kostnader, tidsbruk og avfallshåndtering, men ser behov for å vurdere alle alternativer for å dekke Norges kraftbehov. Internt i Ap har det vært en kamp om kjernekraft, og partiet har også uenigheter om bolig- og oljepolitikk.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) fremmer et forslag om nordisk samarbeid om kjernekraft mellom Norge, Sverige og Finland. Sosialistisk Venstreparti (SV) er sterkt imot, og mener det vil være sløsing med fellesskapets midler. Arbeiderpartiet (Ap) er mer avventende, men vil utrede kjernekraft i Norge. Frp ønsker også å opprette en egen kjernekraftmyndighet og kritiserer regjeringen for å være for trege i saken. Partiet understreker at moderne kjernekraftverk er trygge, med henvisning til økte sikkerhetskrav siden Tsjernobyl-ulykken. En professor støtter dette ved å fremheve at kjernekraft er den tryggeste energiformen.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et omstridt forslag som åpner for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Vedtaket ble støttet av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Senterpartiet understreker at flomvern er avgjørende for deres støtte, og at vedtaket ikke skal tolkes som en generell åpning for økt energiproduksjon. Utbygging krever at samfunnsnytten er betydelig, for eksempel i form av flomdemping, og at miljøkonsekvensene er akseptable. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og lover å kjempe for hvert enkelt vernet vassdrag. Tidligere, i 2001, var det bred politisk enighet om å verne vassdragene.
1 måned siden
Høyre landsmøte vedtok å åpne for raske forhandlinger om EU-medlemskap dersom situasjonen tilsier det, selv om partileder Erna Solberg stemte imot. Forslaget, initiert av Oslo Høyre, fremhever Norges posisjon som eneste NATO-land med grense mot Russland som ikke er EU-medlem. Vedtaket har blitt positivt mottatt av Venstre og MDG, som ønsker en ny folkeavstemning, mens KrF og Frp er kritiske. Senterpartiet mener dette markerer starten på en ny EU-debatt, men statsminister Støre (Ap) ønsker å unngå en slik debatt i valgkampen for å unngå splid.
1 måned siden
Rødt har vedtatt å arbeide for mer forskning og utvikling av moderne kjernekraftverk i Norge, noe partileder Marie Sneve Martinussen bekrefter er et nytt standpunkt. Vedtaket kommer etter grundige diskusjoner internt i partiet. Rødt understreker at kjernekraft ikke anses som en løsning på klimakrisen, og at det er viktig å ikke bruke kjernekraft som en unnskyldning for å unngå klimagassutslipp. Partiet vedtok også å sikre trygg opprydning og lagring av Norges radioaktive avfall.
1 måned siden
Norsk Kjernekraft planlegger å bygge et kjernekraftverk i Halden, som potensielt kan bli Norges største kraftverk med en årlig produksjon på 10 TWh. Selskapet har offentliggjort visualiseringer av anlegget og tilpasset designet for å redusere visuell påvirkning på omgivelsene. Selv om leverandør av reaktorene ennå ikke er valgt, er selskapet trygge på at prosjektet kan realiseres. Samtidig viser flere politiske partier, inkludert Høyre, en økende interesse for kjernekraft, og det pågår en nasjonal utredning om kjernekraft i Norge.
1 måned siden
Høyres landsmøte vedtok å jobbe aktivt for norsk EU-medlemskap, til tross for motstand fra partileder Erna Solberg. Vedtaket utløste umiddelbare reaksjoner. Frp frykter en splittende EU-debatt, mens Sp anser vedtaket som en krigserklæring. Venstre og MDG derimot, uttrykker glede over Høyres nye retning. Oslo Høyre argumenterte for å styrke Norges handlingsrom og sikkerhet ved å holde muligheten for en EU-søknad åpen. Partiledelsen har signalisert at den ikke ønsker en ny folkeavstemning før det foreligger et klart flertall i befolkningen for EU-medlemskap.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å åpne for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Et bredt flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stemte for forslaget, med 78 representanter for og 21 mot. Utbygging kan tillates dersom samfunnsnytten, som for eksempel flomdempende effekt, vurderes som betydelig og miljøkonsekvensene anses som akseptable.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge må produsere mer gass for å sikre energileveranser til Europa, og advarer om et ventet fall i norsk gassproduksjon frem mot 2029. Hun sammenligner dette fallet med nedleggelsen av all tysk kjernekraft. Solberg ønsker å iverksette 26. konsesjonsrunde for å stimulere leteaktiviteten, men møter motstand fra flere partier, deriblant SV, Venstre og KrF. Senterpartiet er i utgangspunktet positiv til konsesjonsrunden, men har ikke tatt stilling til Høyres konkrete forslag. Frp og Høyre er uenige om elektrifisering av sokkelen.
2 måneder siden
Rødts Mímir Kristjánsson ønsker et linjeskifte i partiet angående kjernekraft, og mener den kan være en trygg energikilde for Norge. Han leder arbeidet med Rødts nye partiprogram og mener motstanden mot kjernekraft er irrasjonell, og viser til at andre kraftkilder har høyere dødsfall per kilowattime. Flere partier støtter utredninger om kjernekraft, mens Fremskrittspartiet er en pådriver for thoriumbasert kjernekraft.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet har snudd og vil nå utrede kjernekraft som en mulig energikilde i Norge. Dette fremgår av programkomiteens forslag til nytt partiprogram. Tidligere har partiet stemt ned lignende forslag og avvist kjernekraft som relevant frem mot 2030. I programmet understrekes også viktigheten av nasjonal råderett over kraftressursene, og det slås fast at utenlandskablene til Danmark ikke skal erstattes for å redusere prissmitten fra Europa.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet. Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026. Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer om at dette kan føre til en ny folkeavstemning om EU. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.