NHO oppfordrer regjeringen til å revurdere forslaget om en norgespris på strøm, da de mener dette vil sette en stopper for både batterirevolusjonen og målet om økt solkraftproduksjon.
NHO Elektro og bedrifter i solcellebransjen advarer om at ordningen undergraver regjeringens ambisjoner om å øke solkraftproduksjonen til 8 terawattimer innen 2030 og redusere kraftforbruket med 10 TWh.
Andreas Thorsheim i Otovo mener at nordmenn vil investere mindre i smarte, grønne teknologier og at Norge vil sløse bort energi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.
2 måneder siden
En huseier i Stavanger investerte i solcelleanlegg like før regjeringen lanserte forslaget om «Norgespris» på strøm. «Norgespris», som gir en fastpris på strøm, gjør investeringen mindre lønnsom for huseieren. Han frykter å tape penger på investeringen. En bransjeekspert mener at «Norgespris» vil ramme solcellemarkedet hardt, mens et solcelleselskap avviser at det vil ha nevneverdig effekt. Regjeringen erkjenner at tiltaket reduserer insentivene for grønne investeringer, men vektlegger behovet for forutsigbare strømregninger.
2 måneder siden
Innføringen av Norgesprisen, en fastpris på strøm, skaper bekymring i flere bransjer. Leverandører av solceller og varmepumper frykter et kraftig fall i salget, da ordningen reduserer folks motivasjon for å investere i energibesparende tiltak. Norsk Industri advarer om at næringslivet kan oppleve økte strømpriser som følge av ordningen. Samtidig viser analyser at Norgesprisen kan bli dyrere for staten enn først antatt, med estimater som overstiger regjeringens opprinnelige anslag. Energiministeren erkjenner at de faktiske kostnadene er usikre og vil bli revidert i nasjonalbudsjettet.
2 måneder siden
Virke anslår at Norge ikke vil nå regjeringens mål om redusert strømforbruk innen 2030 med dagens strømpolitikk, og at målet først nås i 2080. De argumenterer for at 'Norgespris' kan føre til dyrere strøm og mindre incentiv til å spare energi. Som løsning foreslår Virke å innføre en ordning etter svensk modell, hvor boligeiere kan skrive av inntil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av egen bolig. De viser til at halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året, og at Energikommisjonen har anslått et stort sparepotensial i norske boliger.
22 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
3 måneder siden
Paretos fornybardirektør, Lars Ove Skorpen, advarer om at høye strømpriser kan føre til at norsk industri blir utkonkurrert av mer betalingsvillige aktører som datasentre. Han etterlyser økt utbygging av fornybar energi for å sikre industriens konkurranseevne. Skorpen påpeker at Norges kraftoverskudd kan forsvinne innen 2030 på grunn av økt forbruk fra datasentre, elektrifisering av sokkelen og klimatiltak. Han mener også at strømstøtten kan virke som en sovepute og hindre nødvendig utbygging av fornybar energi. Energiminister Terje Aasland meldte avbud til konferansen på grunn av regjeringskrisen som oppstod etter uenighet om energipolitikk.
23 dager siden
NVE forventer et mindre kraftoverskudd i Norge frem mot 2029, selv om kraftbalansen strammes til. Reduserte planer for batteri- og hydrogenproduksjon fører til lavere forventet forbruksvekst, mens økt elektrifisering vil øke forbruket. Solkraft vokser saktere enn tidligere antatt, og Norge ligger etter målet for strømsparing i bygg. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
3 måneder siden
Solkraftbransjen i Norge har opplevd en betydelig nedgang i salget det siste året, med en reduksjon på 75% i privatmarkedet og 40% i næringsmarkedet. Bransjen håper at billigere batteriløsninger kan bidra til å øke salget igjen. Batterier gjør det mulig å lagre overskuddsstrøm fra solceller og bruke den når strømmen er dyrere, noe som gir mer stabile energipriser og reduserer nettleie. Globalt har batteriprisene falt raskt, noe som har ført til økt bruk av batterier i solcelleanlegg. Myndighetene vurderer nå støtteordninger for å stimulere investeringer i batterier og solceller. Det er et stort potensial for solcelleanlegg på tak og fasader i Norge, og bransjen oppfordrer til å utnytte dette.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en maksgrense for strømforbruk i den nye «norgespris»-ordningen, med et mulig tak på 3000, 4000 eller 5000 kilowattimer per måned for boliger, og lavere grenser for hytter, for å stimulere til strømsparing. Strømprisen er satt til 40 øre per kilowattime pluss moms, og skal justeres årlig. De som velger ordningen, får bindingstid ut året. Regjeringen vil også likestille fjernvarme med strøm i en egen ordning. Forslaget har møtt kritikk, blant annet forventninger om økte kostnader for staten og potensiell økning i strømforbruket.
1 måned siden
Regjeringens nye strømordning «Norgespris» møter kritikk fra forskere og analytikere. Ordningen, som tilbyr fastpris på strøm frem til 2027, anklages for å svekke insentivene til strømsparing og energieffektivisering, samt å favorisere visse grupper på bekostning av andre. Kritikere mener at ordningen vil føre til økt strømforbruk, en betydelig statlig kostnad, og dyrere strøm for små og mellomstore bedrifter. Det argumenteres for at «Norgespris» tukler med prismekanismen og hindrer nødvendige investeringer i fornybar energi. Som løsning foreslås blant annet et kraftsamarbeid med Sverige og etablering av et kraftfond for å sikre langsiktig og bærekraftig forvaltning av kraftressursene.
2 måneder siden
Eivind Reiten, en av arkitektene bak Energiloven, kommenterer Senterpartiets utgang fra regjeringen og den påfølgende kraftdebatten. Han mener at snakk om å kutte strømkablene er useriøst, men understreker behovet for å reforhandle avtaler ved fornyelse. Reiten er bekymret for hvordan svingende europeiske kraftpriser påvirker norske husholdninger og etterlyser tiltak for å stabilisere strømprisene. Han kritiserer også den generøse strømstøtten og savner fokus på ENØK. Reiten tror Norge kan dra nytte av kablene i fremtiden på grunn av økt fornybar kraftproduksjon i Europa.