NVE forventer nå at Norge unngår kraftunderskudd frem mot 2029, en endring fra tidligere anslag. Dette skyldes hovedsakelig at flere planlagte hydrogen- og batteriprosjekter er kansellert eller utsatt, noe som reduserer det forventede kraftforbruket.
Samtidig bidrar datasentre og elektrifisering av transport og olje- og gassinstallasjoner til økt forbruk. NVE påpeker at Norge sannsynligvis ikke vil nå sine mål for solkraft og energieffektivisering innen 2030.
Begrenset nettkapasitet fører til lange ventelister for tilkobling av ny kraft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
NVE forventer et mindre kraftoverskudd i Norge frem mot 2029, selv om kraftbalansen strammes til. Reduserte planer for batteri- og hydrogenproduksjon fører til lavere forventet forbruksvekst, mens økt elektrifisering vil øke forbruket. Solkraft vokser saktere enn tidligere antatt, og Norge ligger etter målet for strømsparing i bygg. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
23 dager siden
NVE melder om større kraftoverskudd enn ventet de nærmeste årene, til tross for økt kraftforbruk. Justeringen skyldes at flere prosjekter innen batteri- og hydrogenproduksjon er nedskalert eller avlyst. Elektrifisering av transport, sokkelen og datasentre trekker opp forbruket. Norge ligger etter målet om strømsparing i bygg, og solkraft vokser saktere enn antatt. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
4 måneder siden
NVE melder om redusert energibruk i Norge, hovedsakelig drevet av overgangen til elbiler og elektrifisering av sokkelen. Mellom 2015 og 2023 har energiintensiteten i Fastlands-Norge falt med 12,3 prosent, noe som indikerer mer effektiv energibruk per produsert enhet. Selv om nordmenn bruker energien mer effektivt i bygg, er det fortsatt behov for betydelige reduksjoner i strømforbruket for å nå målet om 10 TWh reduksjon innen 2030. Fornybarandelen av Norges energibruk har økt fra 61,9 prosent i 2010 til 75,8 prosent i 2022.
1 måned siden
Kraftutbygginga i Noreg har stoppa opp etter at kommunane fekk vetorett, men det er teikn til endring. NRKs kartlegging viser eit meir nyansert bilde, der nokre kommunar ser fornybar energi som ein vekststrategi og inntektskjelde. Vestland fylkeskommune jobbar aktivt for å auke kraftproduksjonen, men Bellona påpeiker at det framleis er få prosjekt og etterlyser politisk støtte. Ei analyse frå DNV viser at kraftproduksjonen vil auke lite innan 2030, og at dei fleste kommunar ikkje ser samanhengen mellom vekst og auka straumbehov.
1 dag siden
Statnett melder at kraftlinjene i Innlandet er gamle og krever snarlig oppgradering. Økende strømforbruk og planlagt ny produksjon skaper et akutt behov for mer kapasitet i nettet.
4 måneder siden
En elektrifisering av Melkøya og fjerning av flaskehalser i strømnettet kan føre til at Nord-Norge vil oppleve en betydelig økning i strømprisene. Analytikere forventer at prisene i nord vil nærme seg prisene i sør og kontinentet. Elektrifiseringen av Melkøya vil kreve store mengder kraft, og det er usikkert om ny kraftproduksjon vil være tilstrekkelig til å dekke behovet. Regjeringen har som mål å bygge ut mer kraft for å unngå forsyningsproblemer og prisøkninger, men det er usikkert om dette vil skje i tide.
2 måneder siden
Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon. Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen. Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
22 dager siden
Venstre og KrF har snudd i saken om elektrifisering av Melkøya, og sikrer dermed flertall for prosjektet i Stortinget. Dette innebærer at forslag om å trekke tilbake tillatelsene for elektrifisering av gassanlegget avvises. Høyre understreker viktigheten av forutsigbarhet for investeringer og mener Stortinget ikke bør tilbakekalle tillatelser som allerede er gitt. Samtidig er det et flertall for å realitetsbehandle alle søknader om ny kraft i Finnmark med mål om ferdigstillelse innen 2030, for å imøtekomme bekymringer om krafttilgang.
22 dager siden
Venstre og KrF har snudd, og sikrer dermed flertall på Stortinget for elektrifisering av Melkøya med strøm fra strømnettet. Opprinnelig var det usikkert om det var flertall for prosjektet etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Et flertall tar nå avstand fra å trekke tilbake lovlig gitte tillatelser. Samtidig er partiene enige om å realitetsbehandle alle søknader om ny kraft i Finnmark med mål om ferdigstillelse innen 2030, for å imøtekomme bekymringer om kraftmangel i nord.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende konkurransen om strøm i Norge, der datasentre nå dominerer strømkøen. Datasentrenes kraftbehov har økt kraftig de siste årene, drevet av datalagring og digitalisering, noe som skaper utfordringer for andre næringer og forsyningssikkerheten. Statnett understreker at de behandler alle likt, men kapasiteten er begrenset. Datasenterbransjen møter kritikk og arbeider for å bedre sitt omdømme. Samtidig advarer analytikere om at manglende kraftproduksjon kan føre til kraftmangel i Norge, fordi etterspørselen vokser raskere enn tilbudet.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i energiloven for å effektivisere saksbehandlingen og fremme fornybar energi. NVE skal raskere kunne avslutte urealistiske prosjekter, mens levetiden for vindkraftanlegg forlenges til 50 år. Mindre kraftanlegg får enklere tilgang til nettet. Energiministeren understreker at målet er å fremskynde prosesser og realisere flere kraftprosjekter, noe som på sikt kan dempe strømprisene. Regjeringen vil ikke endre dagens kraftsystem eller droppe timespriser, men satser på ordninger som «Norgespris».
3 måneder siden
Paretos fornybardirektør, Lars Ove Skorpen, advarer om at høye strømpriser kan føre til at norsk industri blir utkonkurrert av mer betalingsvillige aktører som datasentre. Han etterlyser økt utbygging av fornybar energi for å sikre industriens konkurranseevne. Skorpen påpeker at Norges kraftoverskudd kan forsvinne innen 2030 på grunn av økt forbruk fra datasentre, elektrifisering av sokkelen og klimatiltak. Han mener også at strømstøtten kan virke som en sovepute og hindre nødvendig utbygging av fornybar energi. Energiminister Terje Aasland meldte avbud til konferansen på grunn av regjeringskrisen som oppstod etter uenighet om energipolitikk.
3 måneder siden
Til tross for at noen hydrogenprosjekter er satt på vent, har norsk hydrogennæring oppnådd flere milepæler det siste året. Yara reduserer utslipp ved å bruke hydrogen i gjødselproduksjon, og Veidekke produserer asfalt med hydrogen. Hydro planlegger å resirkulere aluminium med hydrogen. I skipsfarten bygges det hydrogenferger og forsyningsskip. Lastebilprodusenter lanserer hydrogenmodeller, og det etableres fyllestasjoner. Fem produksjonsanlegg for hydrogen er i drift, og flere er planlagt. Omsetningen i næringen har nesten doblet seg fra 2022 til 2023. Globalt har investeringene i hydrogenprosjekter økt betydelig. Forutsigbarhet er viktig for investorer, og det jobbes med å legge til rette for dette.
6 dager siden
Elektrifisering av plattformer på norsk sokkel, som har som mål å redusere utslipp, fører ifølge beregninger til økte globale CO₂-utslipp. Utslippene flyttes fra sokkelen til forbruket i EU, samtidig som mindre kraft blir tilgjengelig for det grønne skiftet i Fastlands-Norge. Elektrifiseringen bruker i dag 10,3 TWh og forventes å øke til minst 17 TWh innen 2030, noe som utgjør en betydelig andel av norsk elproduksjon. Dette skaper utfordringer for kraftbalansen og kan svekke Norges forsvarsevne. Equinor tjener på økt gassalg og reduserte nasjonale utslipp, men den globale effekten er negativ. To scenarioer viser at elektrifisering enten øker utslippene med 6,9 millioner tonn CO₂ eller 1,3 millioner tonn CO₂, avhengig av om gasskraft kommer i tillegg til eller erstatter kullkraft. Artikkelen oppfordrer til en ny evaluering av elektrifiseringens klimaeffekt og dens konsekvenser for kraftmarkedet og samfunnet.
3 måneder siden
Nybilsalget i Norge har vært svakt i 2024, men elbilandelen har økt betydelig. 89 prosent av alle nye personbiler som ble registrert i 2024 var elbiler, en økning fra 82,4 prosent i 2023. Norge har den største elbilparken i verden. Elbilforeningen jubler over tallene og ser frem mot målet om kun nullutslippsbiler fra 2025. Bilimportørenes Landsforening forventer økt bilsalg de neste fem årene, med en forventet elbilandel på 99,6 prosent i 2030. De mener at veitransporten bidrar mest til reduksjon i klimautslipp, men at det fortsatt er et stykke igjen til målet.