NVE forventer et mindre kraftoverskudd i Norge frem mot 2029, selv om kraftbalansen strammes til. Reduserte planer for batteri- og hydrogenproduksjon fører til lavere forventet forbruksvekst, mens økt elektrifisering vil øke forbruket.
Solkraft vokser saktere enn tidligere antatt, og Norge ligger etter målet for strømsparing i bygg.
I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
NVE melder om større kraftoverskudd enn ventet de nærmeste årene, til tross for økt kraftforbruk. Justeringen skyldes at flere prosjekter innen batteri- og hydrogenproduksjon er nedskalert eller avlyst. Elektrifisering av transport, sokkelen og datasentre trekker opp forbruket. Norge ligger etter målet om strømsparing i bygg, og solkraft vokser saktere enn antatt. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
23 dager siden
NVE forventer nå at Norge unngår kraftunderskudd frem mot 2029, en endring fra tidligere anslag. Dette skyldes hovedsakelig at flere planlagte hydrogen- og batteriprosjekter er kansellert eller utsatt, noe som reduserer det forventede kraftforbruket. Samtidig bidrar datasentre og elektrifisering av transport og olje- og gassinstallasjoner til økt forbruk. NVE påpeker at Norge sannsynligvis ikke vil nå sine mål for solkraft og energieffektivisering innen 2030. Begrenset nettkapasitet fører til lange ventelister for tilkobling av ny kraft.
4 måneder siden
NVE melder om redusert energibruk i Norge, hovedsakelig drevet av overgangen til elbiler og elektrifisering av sokkelen. Mellom 2015 og 2023 har energiintensiteten i Fastlands-Norge falt med 12,3 prosent, noe som indikerer mer effektiv energibruk per produsert enhet. Selv om nordmenn bruker energien mer effektivt i bygg, er det fortsatt behov for betydelige reduksjoner i strømforbruket for å nå målet om 10 TWh reduksjon innen 2030. Fornybarandelen av Norges energibruk har økt fra 61,9 prosent i 2010 til 75,8 prosent i 2022.
2 måneder siden
Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon. Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen. Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
3 måneder siden
Nybilsalget i Norge har vært svakt i 2024, men elbilandelen har økt betydelig. 89 prosent av alle nye personbiler som ble registrert i 2024 var elbiler, en økning fra 82,4 prosent i 2023. Norge har den største elbilparken i verden. Elbilforeningen jubler over tallene og ser frem mot målet om kun nullutslippsbiler fra 2025. Bilimportørenes Landsforening forventer økt bilsalg de neste fem årene, med en forventet elbilandel på 99,6 prosent i 2030. De mener at veitransporten bidrar mest til reduksjon i klimautslipp, men at det fortsatt er et stykke igjen til målet.
3 måneder siden
Solkraftbransjen i Norge har opplevd en betydelig nedgang i salget det siste året, med en reduksjon på 75% i privatmarkedet og 40% i næringsmarkedet. Bransjen håper at billigere batteriløsninger kan bidra til å øke salget igjen. Batterier gjør det mulig å lagre overskuddsstrøm fra solceller og bruke den når strømmen er dyrere, noe som gir mer stabile energipriser og reduserer nettleie. Globalt har batteriprisene falt raskt, noe som har ført til økt bruk av batterier i solcelleanlegg. Myndighetene vurderer nå støtteordninger for å stimulere investeringer i batterier og solceller. Det er et stort potensial for solcelleanlegg på tak og fasader i Norge, og bransjen oppfordrer til å utnytte dette.
1 måned siden
Kraftutbygginga i Noreg har stoppa opp etter at kommunane fekk vetorett, men det er teikn til endring. NRKs kartlegging viser eit meir nyansert bilde, der nokre kommunar ser fornybar energi som ein vekststrategi og inntektskjelde. Vestland fylkeskommune jobbar aktivt for å auke kraftproduksjonen, men Bellona påpeiker at det framleis er få prosjekt og etterlyser politisk støtte. Ei analyse frå DNV viser at kraftproduksjonen vil auke lite innan 2030, og at dei fleste kommunar ikkje ser samanhengen mellom vekst og auka straumbehov.
4 måneder siden
Strømprisene i Norge falt i 2024 sammenlignet med de rekordhøye prisene i 2021-2023, men er fortsatt høyere enn det historiske gjennomsnittet. Sørvest-Norge (NO2) hadde en snittpris på 58 øre/kWh, mens Nord-Norge hadde den laveste med 27 øre/kWh. Mildt vær og mye nedbør bidro til lavere priser, men eksperter forventer at prisene vil stige noe fremover. Strukturelle endringer i Tyskland, som nedleggelse av kjernekraftverk, påvirker prisene i Sør-Norge. Markedet priser strøm for leveranse i 2026 til rundt 55-63 øre/kWh, men fremtidige priser er usikre på grunn av økt industrielt forbruk og det grønne skiftet. Strømstøtteordningen bidrar til å dempe de største prisutslagene.
7 dager siden
Elektrifisering av plattformer på norsk sokkel, som har som mål å redusere utslipp, fører ifølge beregninger til økte globale CO₂-utslipp. Utslippene flyttes fra sokkelen til forbruket i EU, samtidig som mindre kraft blir tilgjengelig for det grønne skiftet i Fastlands-Norge. Elektrifiseringen bruker i dag 10,3 TWh og forventes å øke til minst 17 TWh innen 2030, noe som utgjør en betydelig andel av norsk elproduksjon. Dette skaper utfordringer for kraftbalansen og kan svekke Norges forsvarsevne. Equinor tjener på økt gassalg og reduserte nasjonale utslipp, men den globale effekten er negativ. To scenarioer viser at elektrifisering enten øker utslippene med 6,9 millioner tonn CO₂ eller 1,3 millioner tonn CO₂, avhengig av om gasskraft kommer i tillegg til eller erstatter kullkraft. Artikkelen oppfordrer til en ny evaluering av elektrifiseringens klimaeffekt og dens konsekvenser for kraftmarkedet og samfunnet.
1 måned siden
NHO oppfordrer regjeringen til å revurdere forslaget om en norgespris på strøm, da de mener dette vil sette en stopper for både batterirevolusjonen og målet om økt solkraftproduksjon. NHO Elektro og bedrifter i solcellebransjen advarer om at ordningen undergraver regjeringens ambisjoner om å øke solkraftproduksjonen til 8 terawattimer innen 2030 og redusere kraftforbruket med 10 TWh. Andreas Thorsheim i Otovo mener at nordmenn vil investere mindre i smarte, grønne teknologier og at Norge vil sløse bort energi.
4 måneder siden
Strømregningen for en gjennomsnittlig norsk husholdning i 2024 ser ut til å bli omtrent lik som i 2023, selv om strømprisene har vært lavere i år. Dette skyldes hovedsakelig høyere strømforbruk i 2024. Strømregningen i 2022 var høyere på grunn av rekordhøye strømpriser. Fornybar Norge har beregnet at en husholdning i Sør-Norge (NO2) har brukt 18.255 kroner på strøm hittil i år. Beregningen inkluderer strømstøtte, nettleie og avgifter. Strømstøtten har dempet effekten av høye priser i 2022 og 2023, mens økt nettleie og el-avgift bidrar til høyere kostnader i 2024.
1 måned siden
Statkrafts overskudd reduseres i 2024 på grunn av lavere strømpriser, med et resultat etter skatt på 7 milliarder kroner, ned fra 26,1 milliarder i 2023. Netto driftsinntekter falt også, fra 65,3 milliarder til 53,7 milliarder kroner. Selskapet foreslår et redusert utbytte til staten på 8,8 milliarder kroner. Statkraft, som står for nesten en tredjedel av Norges kraftproduksjon, prioriterer nå investeringer i norsk vannkraft og globale markedsaktiviteter, og trekker seg ut av kraftprosjekter i flere land. Birgitte Ringstad Vartdal tok over som konsernsjef i april 2024.
4 måneder siden
En strømanalytiker advarer om at kutt av strømkabler til utlandet kan gi lavere priser i Norge på kort sikt, men at det kan føre til strømmangel og svært høye priser ved tørrår. Norge er avhengig av værforhold for kraftproduksjon, og strømforbruket ventes å stige. Samtidig ser det ikke ut til at vi lykkes med å bygge ny kraft. Et kutt av kabler vil føre til større variasjon i strømprisene mellom våte og tørre år. Kraftprodusenter vil kanskje ikke investere i ny produksjon ved svært lave priser.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
3 måneder siden
Hydrogenselskapet Nel stanser midlertidig produksjonen ved sitt Alkaline-anlegg på Herøya og nedbemanner rundt 20 prosent av arbeidsstokken, noe som tilsvarer over 80 ansatte. Selskapet begrunner dette med svakere ordreinngang enn forventet i 2023 og 2024, samt at flere kundeprosjekter er forsinket eller i fare for å bli kansellert. Markedet for fornybar hydrogenproduksjonsteknologi har generelt vært svakere enn ventet. Nel har hatt store vekstplaner, men har slitt med å få store kontrakter og har tapt store summer de siste årene. Selskapet mistet blant annet en potensiell storkontrakt med Hy Stor Energy i fjor høst.