Spanske Maria Branyas ble 117 år og var verdens eldste. Forskere har undersøkt hva som kan ha bidratt til hennes eksepsjonelle levealder.
Artikkelen handler om forskernes analyse av Maria Branyas, som døde 117 år gammel som verdens eldste person. Forskere ved Josep Carreras Leukemia Research Institutet mener kostholdet hennes spilte en stor rolle.
Hun spiste middelhavskost, som er rik på grønnsaker, frukt, fisk og olivenolje. Spesielt trekkes inntak av yoghurt frem, da hun hadde en sunn sammensetning av mikroorganismer i tarmen.
Forskerne peker på at mikroorganismer er viktige for blant annet betennelser, kognitive evner og stoffskifte. I tillegg hadde Branyas gunstige gener og lavt betennelsesnivå.
Maria Branyas
Josep Carreras Leukemia Research Institutet
Nationen
Illustrert Vitenskap
Middelhavet
Italia
Hellas
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Forskere har funnet at Maria Branyas Morera, som levde til hun ble 117 år, hadde spesielle gener som bidro til at cellene hennes oppførte seg yngre. Hennes tarmflora var også lik den man finner hos spedbarn. Studien, ledet av Universitetet i Barcelona, antyder at ekstremt høy alder ikke nødvendigvis betyr dårlig helse, og forskerne håper å finne måter å forlenge menneskers sunne levetid. Branyas fulgte en sunn livsstil med middelhavskost, unngikk alkohol og røyking, og var fysisk og sosialt aktiv. Forskning indikerer at biologisk alder kan variere betydelig fra faktisk alder, og at en sunn tarmflora kan ha vært gunstig for Branyas.
3 måneder siden
Tomiko Itooka, født i Osaka i mai 1908, er død 116 år gammel. Hun var anerkjent som verdens eldste person av Guinness World Records etter at Maria Branyas døde i august. Itooka døde på et pleiehjem i Ashiya, Japan, den 29. desember. Hun fortalte i intervjuer at hun likte å spise bananer og drikke den japanske yoghurtdrikken Calpis. Det er foreløpig ikke kjent hvem som nå innehar tittelen som verdens eldste person.
4 dager siden
En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
9 timer siden
Verdens eldste person, den brasilianske nonnen Inah Canabarro Lucas, er død. Hun ble 116 år gammel og bodde i Porto Alegre.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
2 måneder siden
En ny studie fra Sveits viser at kosttilskuddet omega-3 kan ha en foryngende effekt på kroppen. Forskere fant at et daglig inntak av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med fire måneder over en treårsperiode hos personer over 70 år. Studien, publisert i Nature Aging, brukte en metode kalt «epigenetisk klokke» for å måle biologisk alder. Resultatene viste at kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening hadde den beste effekten. Eksperter anbefaler derfor et daglig inntak av omega-3 og D-vitamin, samt regelmessig trening, for å redusere biologisk alder og fremme bedre helse.
1 måned siden
En undersøkelse av makrell i tomat viser store forskjeller i innhold og grad av prosessering. Noen varianter inneholder over 70% fisk, mens andre er ultraprosesserte med tilsetningsstoffer som fortykningsmidler. Disse tilsetningsstoffene kan påvirke tarmfloraen, ifølge forskning. Stabburets tube- og porsjonsvarianter inneholder minst fisk og er ultraprosesserte. Appen Trygg Mat hjelper forbrukere å identifisere ultraprosessert mat. En klinisk ernæringsfysiolog understreker at ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold, men at et variert kosthold er viktigst.
3 måneder siden
Nora Haukland har begynt å drikke en shot olivenolje hver morgen, inspirert av alderhackeren Bryan Johnson, som hevder det er bra for fordøyelsen, huden og håret. Haukland har selv merket god effekt på fordøyelsen. Kostholdsekspert Karoline Steenbuch er skeptisk til trenden og anbefaler ikke oljeshot for alle. Hun påpeker at et sunt og variert kosthold vil gi de samme fordelene. Steenbuch bekrefter at olivenolje inneholder sunt fett og antioksidanter, og kan være bra for hjertet, men mener de fleste får i seg nok gjennom et normalt kosthold. Hun understreker at det er viktig å dekke kroppens behov for næringsstoffer.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvilke matvarer eksperter anbefaler for et sunt kosthold. Ernæringsfysiologer trekker frem egg som en komplett matvare, mens andre vektlegger frukt, grønnsaker og spesielt brokkoli for deres næringsinnhold og helsefordeler. Det understrekes også viktigheten av et variert kosthold med mange ulike plantetyper, inkludert kaffe og te. I tillegg anbefales det å inkludere fermentert mat for å styrke tarmfloraen og øke forbrenningen. En sunn livsstil med stressmestring og nok søvn er også viktig.
2 dager siden
Flere personer rammes av demens, men den individuelle risikoen har gått ned. Forskere peker på livsstil og utdanning som mulige årsaker.
28 dager siden
Periodisk fasting diskuteres etter en influensers fasteprosjekt. Fagfolk peker på både fordeler og ulemper ved ulike fastemetoder.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
1 måned siden
Amerikanske forskere har funnet indikasjoner på at kognitive funksjoner kan begynne å svekkes rundt 44-årsalderen. En studie viser at insulineffekten i hjernen reduseres med alderen, noe som fører til dårligere energiomsetning i nervecellene. Forskere foreslår at ketoner kan brukes som et alternativt drivstoff for hjernen, spesielt i alderen 40–59 år, for å motvirke denne nedgangen. NTNU-forsker Maryam Ziaei understreker at en sunn livsstil og metabolsk terapi kan bidra til å holde hjernen sunn lenger, selv om individuelle variasjoner kan forekomme. Enkelte forskere mener at timingen er viktig og at man bør starte tidlig i 40-årene med ketoner.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
1 måned siden
En studie har sammenlignet helsen til vegetarianere og kjøttetere over flere tiår. Studien viser at vegetarianere generelt er sunnere, med lavere risiko for flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Samtidig viser studien at vegetarianere har høyere risiko for hjerneslag og beinbrudd. Dette kan skyldes mangel på viktige næringsstoffer som B12, som finnes i animalske produkter. Vegetarianere bør derfor være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok av disse næringsstoffene gjennom kosthold eller kosttilskudd.