Regjeringen innfører et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke særlig rettet mot barn under 18 år, med en overgangsperiode på seks måneder for næringslivet. Forbudet skal bidra til et sunnere kosthold, redusere sykdom og sosiale helseforskjeller.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presiserer at det fortsatt er lov å selge produktene, men ikke å markedsføre dem mot barn. Norge blir det første landet i verden med et så omfattende reklameforbud, basert på anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon og en ekspertgruppe.
Ungdomsorganisasjoner støtter tiltaket, som skal gjøre det lettere for barn og unge å ta sunne valg. Forbudet er noe mildere enn det opprinnelige forslaget, med unntak for produktplassering i butikker og sponsing med de minst usunne produktene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Regjeringen har vedtatt en forskrift som forbyr markedsføring av usunn mat og drikke som er særlig rettet mot barn. Formålet med forbudet er å beskytte barn og unge og gjøre det enklere for dem å ta sunne valg i hverdagen. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at tiltaket er viktig for å ivareta barnas helse. Forslaget møtte kritikk før det ble vedtatt, men regjeringen har valgt å gjennomføre det som en del av sin helsepolitiske strategi.
1 måned siden
Regjeringen, under ledelse av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, iverksetter en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, i tråd med et tidligere vedtak i Stortinget. En forskrift om regulering av salget er nå sendt på høring. Tiltaket begrunnes med bekymring for høyt koffeininntak blant barn og unge, og har støtte fra Forbrukerrådet som lenge har etterlyst en aldersgrense. FrPs helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, kritiserer forbudet og mener det er uttrykk for en formynderholdning, og hevder at butikkene allerede har tilstrekkelig regulering. Vestre avviser kritikken og understreker at hensynet til barns helse er avgjørende.
3 dager siden
En trebarnsmor er oppgitt over en ny lov om markedsføring av usunn mat. Hun mener loven ikke går langt nok da den utelater emballasje.
19 dager siden
Regjeringen foreslår bøter på opptil 25 millioner kroner for influensere og andre som driver med ulovlig reklame rettet mot barn. Barne- og familieministeren understreker at barn må beskyttes bedre mot ulovlig markedsføring, særlig reklame som bidrar til kroppspress. Forbrukertilsynet skal få økte virkemidler for å håndheve markedsføringsloven. Forbrukerrådet støtter forslaget og håper det vil skjerpe aktørene som selger reklame, og ønsker ytterligere innstramminger for markedsføring i sosiale medier og spill.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår en 18-årsgrense for kjøp av lystgass, samt forbud mot salg til rusformål. Dette kommer som følge av økt bruk blant unge og rapporter om helseskader. Det foreslås også en begrensning på 17 gram per dag for vanlige forbrukere. Statsministeren understreker at netthandel også er ansvarlig for salg til mindreårige. Leder for Utekontakten mener lovregulering vil gjøre det lettere for ungdom å takke nei til lystgass. Det vil bli gjennomført kontroller for å håndheve reglene, med mulighet for tvangsmulkt for virksomheter som ikke følger dem. Det vil være unntak for næringsdrivende som bruker lystgass i matproduksjon, industri eller medisinske formål.
15 timer siden
Regjeringen foreslår nye tiltak for å begrense bruken av solarium, spesielt blant unge. Målet er å redusere forekomsten av hudkreft i Norge.
1 måned siden
Barneminister Lene Vågslid ønsker å styrke barns vern mot reklame og skadelig påvirkning fra influensere. En ny undersøkelse viser at mange unge kjøper produkter anbefalt av influensere. Vågslid vil derfor stramme inn markedsføringsloven med strengere regler og overtredelsesgebyr. Redd Barna støtter tiltaket, men mener det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte barn. Forbrukertilsynet påpeker at det er vanskeligere å overvåke influensere nå enn tidligere, men følger opp lovbrudd og gir veiledning. Statsråden understreker påvirkernes moralske ansvar for å unngå negativ påvirkning, spesielt knyttet til kropp og utseende.
1 måned siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil forby røyking på lekeplasser, idrettsplasser og i private biler med barn. Målet er å beskytte barn mot passiv røyking. Lovforslaget gir politiet mulighet til å ilegge gebyr til sjåfører som røyker i bil med barn, og ansvarlige kan bortvise røykere fra lekeplasser og idrettsområder. Regjeringen ønsker også å forby nettsalg av tobakk fra utlandet. Et lignende forslag har tidligere blitt fremmet av tidligere helseministre.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger en ny lov for å beskytte barn og unge mot manipulasjon og villedende reklame fra selskaper som TikTok og Temu. Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) understreker viktigheten av å begrense barns eksponering for skadelige algoritmer. Den nye loven skal også beskytte forbrukere mot villedende kampanjer og atferdsbasert reklame. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil få ansvaret for å kontrollere at loven overholdes, og vil motta økte ressurser. Regjeringen vil innføre strengere krav til teknologiselskaper for å beskytte forbrukerne og gi innbyggerne bedre muligheter til å klage. Fungerende direktør i Nkom, John-Eivind Velure, bekrefter at dette vil skape nye arbeidsplasser i Lillesand.
12 dager siden
KrF ønsker å innføre en merkeordning for matvarer med høyt innhold av sukker, salt og fett, for å veilede forbrukerne til å ta sunnere valg. FrP er skeptisk til påbud og mener god informasjon er veien å gå. En ernæringsfysiolog er usikker på forslaget, og understreker at mange blir villedet av markedsføring. Både KrF og ernæringsfysiologen er enige om at det bør være mer fokus på mat og helse i skolen.
5 dager siden
De nye reglene for markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn har skapt stor usikkerhet i idretten og næringslivet. Kristiansand Ishockeyklubb fryktet at isprodusenten Hennig-Olsen, en viktig sponsor, kunne miste muligheten til å ha logoen sin på drakter. Regjeringen har imidlertid klargjort at sponsing fortsatt er tillatt, selv om logoen er knyttet til usunne produkter. Bransjeorganisasjonen NHO Mat og Drikke opplever stor forvirring blant sine medlemmer om hvordan reglene skal tolkes, særlig rundt definisjoner av barn, hva som regnes som søtt pålegg, og markedsføring av sunnere alternativer. Helse- og omsorgsdepartementet mener forskriften er tydelig og jobber med en veileder for å klargjøre reglene ytterligere. NHO Mat og Drikke er invitert til å bidra i dette arbeidet.
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot åtte røykaromaer brukt i matproduksjon, grunnet bekymringer for helseskader. Mattilsynet følger opp med et forbud i Norge, med overgangsperiode frem til 2026 og 2029 for enkelte matvarer. Forbudet rammer flere kjente merkevarer, som Gildes bacon og grillpølser, da røykaroma er vanlig for å gi røyksmak. Nortura opplyser at de vil fase ut bruken av røykaromaer, men har foreløpig ikke full oversikt over de økonomiske konsekvensene. Mattilsynet understreker at det ikke er nødvendig å endre kostholdet før forbudet trer i kraft.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre har bedt Helsedirektoratet om å utarbeide konkrete råd om barns mobilbruk, etter bekymring fra lege og skuespiller Anders Danielsen Lie. Vestre deler bekymringen for overdreven skjermbruk og mener at barn har fått for lett tilgang til mobil uten at konsekvensene er kjent. De nye rådene skal være klare før sommeren og inkludere anbefalinger om alder, skjermtid og innhold. Vestre støtter føre-var-prinsippet og mener det er viktig å gi råd selv om forskningen ikke er fullstendig. Det foreslås blant annet en aldersgrense på 15 år for sosiale medier og en tidsbegrensning for skjermbruk på kveldstid. Flere politikere og forfattere har også engasjert seg i debatten og etterlyser handling fra myndighetene.
27 dager siden
En ny rapport fra Forbrukerrådet avslører at de fleste barnematprodukter i det norske markedet ikke overholder kravene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Produktene kritiseres for villedende markedsføring, deriblant fremheving av «sunne» produkter med høyt sukkerinnhold. Helsedirektoratet har reagert og oppfordrer matvareindustrien til å ta ansvar og forbedre produktene. Rapporten er nå sendt til både Helsedirektoratet og Mattilsynet for videre oppfølging og tiltak.
2 måneder siden
Fra 1. november 2025 blir det forbudt å selge flere hudpleieprodukter som inneholder retinol i Norge, grunnet nye EU-regler. Forbudet omfatter produkter med høye konsentrasjoner av retinol, og det innføres krav om merking av produkter som inneholder vitamin A. Mattilsynet anbefaler forbrukere å være oppmerksomme på innholdslistene, da andre retinoider fortsatt er tillatt. En hudlege advarer mot den økende bruken av retinol blant barn og unge, og understreker at gravide og personer med sensitiv hud bør være forsiktige. Årsaken til forbudet er bekymring for at det totale inntaket av vitamin A fra kosmetikk nærmer seg et nivå som kan være skadelig.