Det statlige selskapet Kings Bay, som eier de fleste bygningene i Ny-Ålesund på Svalbard, har bedt det kinesiske polarforskningsinstituttet om å fjerne to løvestatuer og et skilt ved inngangen til deres leide kontor. Løvene har stått ved inngangspartiet i over 20 år, men skal nå fjernes som del av en ny skiltplan som gjelder alle utenlandske leietakere i området.
Bakgrunnen for tiltaket er blant annet en hendelse i fjor sommer da kinesiske turister markerte 20-årsjubileet for kinesisk forskning på Svalbard med flagg og bannere, noe som førte til et diplomatisk oppgjør. Kings Bay ønsker å tydeliggjøre at det kun finnes én forskningsstasjon i Ny-Ålesund, og at denne er norsk.
Både Utenriksdepartementet og Justisdepartementet er informert om tiltaket, mens det er uklart om Kina har reagert på kravet.
Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, har trukket seg fra LOs valgkomité og er formelt foreslått som ny LO-leder av eget forbund. Han seiler opp som favoritt etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur. Eggum er nå sykmeldt etter avsløringer om et tidligere forhold til en tillitsvalgt og håndtering av en sluttavtale. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. En rådgiver for Eggum har også forklart sin rolle i utarbeidelsen av et avtaleutkast for den tillitsvalgte, uten å ha kjent til forholdet.
Arbeidsmarkedstall fra USA viser en sterkere jobbvekst enn ventet i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket. Dette bidro til børsoppgang på Wall Street, sammen med signaler om at Kina vurderer å gjenoppta handelssamtaler med USA. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag for 2026 som innebærer en kraftig økning i forsvars- og sikkerhetsutgifter, finansiert av betydelige kutt i andre offentlige utgifter.
Natos generalsekretær Mark Rutte har foreslått et nytt, ambisiøst mål for medlemslandenes forsvarsutgifter: 3,5 prosent av BNP til forsvar og ytterligere 1,5 prosent til forsvarsrelatert materiell, totalt 5 prosent. Forslaget, som tidligere er nevnt av Donald Trump, er langt over dagens mål på 2 prosent, som 22 av 32 land nådde i fjor. Samtidig foreslår president Trump en økning på 13 prosent i USAs forsvarsbudsjett for 2026.
USA og Ukraina har signert en avtale som gir amerikanske selskaper fortrinnsrett til ukrainske mineral- og energiressurser. Til gjengjeld slipper Ukraina å tilbakebetale tidligere amerikansk militærstøtte. Samtidig forbereder Trump-administrasjonen det første kommersielle våpensalget til Ukraina, verdt minst 50 millioner dollar. Dette skjer etter at all militær støtte tidligere ble satt på pause.
Forhandlingene mellom TV 2 og Telia om en ny distribusjonsavtale har brutt sammen. Som et resultat mistet 457.000 Telia-kunder tilgangen til TV 2s kanaler og strømmetjenesten Play fra 1. mars. TV 2 mener Telia undervurderer verdien av innholdet og vil endre avtalemodellen, mens Telia avviser fremstillingen og mener TV 2s krav svekker deres markedsposisjon. Avstanden mellom partene beskrives som stor.
Tysklands sikkerhetstjeneste BfV har offisielt klassifisert det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en «ekstremistisk enhet som truer demokratiet». Tidligere ble kun deler av partiet ansett som ekstremistiske. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og kjemper mot den i rettssystemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Det statlige selskapet Kings Bay, som eier de fleste bygningene i Ny-Ålesund på Svalbard, har bedt det kinesiske polarforskningsinstituttet om å fjerne to løvestatuer og et skilt ved inngangen til deres forskningskontor. Løvestatuene har stått ved inngangspartiet i over 20 år. Kravet om fjerning er en del av en ny skiltplan som gjelder alle bygninger utlendinger leier i Ny-Ålesund, med mål om å dempe det visuelle uttrykket og holde en lavere profil. Tidligere har kinesisk aktivitet i området, blant annet en markering med 183 kinesere og en kvinne i militæruniform i 2023, skapt diplomatisk oppmerksomhet. Både Utenriksdepartementet og Justisdepartementet er informert om situasjonen.
10 dager siden
To kinesiske løvestatuer har stått utenfor et bygg i Ny-Ålesund i nesten 21 år. Bygget leies av kinesiske forskere, og Kings Bay, som forvalter området, ønsker nå at både løvene og et skilt med teksten «Yellow River Station» fjernes. Skiltet betegner bygget som en forskningsstasjon, noe det ikke er. Norske myndigheter vil tydeliggjøre at det kun finnes én forskningsstasjon i Ny-Ålesund, og at Norge er vertskap for all forskning på Svalbard. Ønsket om fjerning kommer etter at kinesiske forskere markerte 20-årsjubileet for sin forskning på Svalbard med en feiring som provoserte norske myndigheter, blant annet på grunn av militæruniformer og patriotiske symboler. Kings Bay ønsker at kineserne holder en lavere profil fremover, men vil ikke stille et formelt krav om fjerning. I stedet vil det bli innført en felles plan for skilting og utsmykning i Ny-Ålesund, hvor private løsninger ikke tillates.
4 måneder siden
Regjeringen har innført flere tiltak for å begrense misbruk av forskning på Svalbard, med særlig fokus på kinesisk flerbruksforskning som kan brukes til både sivile og militære formål. Justisminister Emilie Enger Mehl fremhever at regjeringen har etablert et nytt forskningskontor for å styrke kontrollen og ledelsen av forskningsaktivitet på Svalbard. Dette kontoret skal utarbeide årlige rapporter og bidra til bedre oversikt. Tiltakene er en del av Svalbardmeldingen, som også begrenser nye forskningsstasjoner utenfor Longyearbyen. Amerikanske kongressmedlemmer har tidligere uttrykt bekymring for kinesisk forskning i Arktis, mens Kina avviser anklagene som ubegrunnede.
26 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
3 måneder siden
Kong Frederik av Danmark har oppdatert det danske riksvåpenet, der de svenske «tre kronor» er fjernet. Kronene har vært en del av våpenet siden Kalmarunionen, men ble etter unionens oppløsning oppfattet som et dansk krav på Sverige. I den nye versjonen har en vær som representerer Færøyene og en isbjørn som representerer Grønland fått mer plass. Endringen skal betone fellesskapet med disse områdene. Heraldikere i både Danmark og Sverige ser positivt på oppdateringen. I motsetning til Danmark, er det svenske våpenskjoldets utseende lovfestet, og endringer krever vedtak i Riksdagen.
1 måned siden
Statsforvalteren har avgjort at flere bygg på Gaute Grøtta Gravs eiendom ved Isfjorden er ulovlige, etter en klage fra Grøtta Grav på et vedtak fra Rauma kommune i 2023. Kommunen krever at han fjerner en carport og en badstue som er for nær elven, mens et anneks får stå. Grøtta Grav har søkt om å få godkjent badstuen som et permanent tiltak og vil flytte den i mellomtiden. Kommunen skal behandle saken i mai eller juni. Saken kommer etter mye oppmerksomhet rundt Grøtta Gravs deltakelse i «71 grader nord» og bruddet med hans daværende kjæreste.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
7 dager siden
Tidligere aksjonærer i det oppløste russiske oljeselskapet Yukos forsøker å få pant i russiske statlige gruveeiendommer på Svalbard som sikkerhet for et pengekrav på over 50 milliarder dollar. En norsk tingrett har gitt utlegg i én eiendom, mens tre andre, inkludert Barentsburg og Pyramiden, er unntatt på grunn av statsimmunitet og kulturhistorisk vern. Yukos Capital Limited anker avgjørelsen for å få pant i flere eiendommer. Selskapet har ingen planer om å drive gruvesamfunnene videre, men er åpne for å selge eiendommene til norske myndigheter. Juridiske eksperter advarer om at saken kan føre til konflikt mellom Norge og Russland, særlig fordi Russland anser disse områdene som strategisk viktige. Norske myndigheter understreker at saken behandles i rettsvesenet og ikke skal påvirke bilaterale forhold.
2 måneder siden
To kinesiske selskap har vist interesse for å bygge Stad skipstunnel, noe som har ført til bekymringer rundt sikkerhet og potensiell etterretning. Eksperter peker på Kinas tidligere forsøk på å etablere seg i norsk infrastruktur og viser til PSTs vurdering av økende etterretningstrussel fra Kina. Kystverket understreker at de følger gjeldende anbudsregler og har rådført seg med sikkerhetsmyndigheter. Det legges vekt på å sikre kontroll over tekniske installasjoner i tunnelen for å unngå potensiell manipulering eller nedstengning. Kystverket vurderer å skille ut deler av prosjektet for å beholde kontroll over kritisk teknologi og navigasjonssystemer.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard, noe de mener bryter med Svalbardtraktaten fra 1920. Traktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at øygruppen skal være en demilitarisert sone. Russisk UD hevder Svalbard i økende grad blir involvert i Norges militære planlegging med USA og NATO, og viser til anlegg med både sivil og militær funksjon. Russland har tatt opp saken med Norges ambassadør i Moskva og oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
3 måneder siden
Lokalstyrelederen i Longyearbyen, Terje Aunevik, ønsker økt militær tilstedeværelse i havområdene rundt Svalbard, begrunnet med den sikkerhetspolitiske situasjonen og Russlands agering. Dette forslaget møter motstand fra Svalbard Arbeiderparti, som frykter økt spenning. KrF støtter Auneviks syn og mener Svalbard trenger mer beskyttelse. Russland advarer mot økt militær aktivitet, og hevder det vil være et brudd på Svalbardtraktaten, mens Aunevik mener det ikke er snakk om etablering av festningsverk eller flåtebaser. Sysselmesteren på Svalbard opplever ro og stabilitet på øygruppen, til tross for den spente situasjonen.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard i strid med Svalbardtraktaten, og hevder øygruppen trekkes inn i militær planlegging med USA og NATO. Anklagene ble fremsatt av det russiske utenriksdepartementet. Svalbardtraktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at området skal være demilitarisert. Statsminister Støre understreker at Norge har ansvar for sikkerheten, men anerkjenner traktatens begrensninger mot militærbaser eller installasjoner. Russland viser til etablerte anlegg med både sivil og militær funksjon, og har uttrykt bekymring til Norges ambassadør i Moskva. De oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
3 dager siden
Selskapet Kulspids hevder de har funnet kjøpere til sin privateide eiendom på Svalbard. En gruppe investorer skal være villige til å betale 3,5 milliarder kroner.
3 dager siden
En gruppe investorer ønsker å kjøpe den siste privateide eiendommen på Svalbard. Salget til flere milliarder kroner krever godkjenning fra norske myndigheter.