Russland-ekspert Karen Anna Eggen gir et håp om at Europa kan stå imot Russland, selv om USA skulle trekke seg tilbake. Hun understreker at Europa er sterkere enn Russland på de fleste områder, men må handle raskt for å øke produksjonskapasiteten og opprustningen.
Russland sliter med fallende befolkningstall, høye renter og stor prisstigning, og Eggen tror ikke på en fullstendig russisk seier i Ukraina.
Hun advarer likevel mot å undervurdere Russlands vilje til å bruke rå makt, og mener Europa må vise større vilje til å ta risiko.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Russland er for svekket til å starte en ny krig, men at Europa likevel må ruste opp. Russland har lidd militære og økonomiske tap i Ukraina, og vil trenge tid for å gjenoppbygge sine styrker. Europa er rikere og har større kapasitet til å styrke sitt forsvar. Artikkelen advarer mot å stole blindt på USA som alliert, og oppfordrer Europa til å forberede seg på å klare seg mer selv. Trusselen fra Russland er reell, men Europa har tid til å forberede seg og ruste opp. Artikkelen understreker at selv om Russland har atomvåpen, har Europa en avskrekkende kapasitet.
1 måned siden
En russisk TV-kanal hevder at Donald Trump har gitt Russland fire år til å forberede en storkrig mot Europa, samtidig som Danmarks statsminister Mette Frederiksen oppfordrer Europa til å øke sin forsvarsevne. Propagandisten Vladimir Solovjov advarer Europa og mener Trump er på Russlands side. NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski avviser truslene, men erkjenner at russisk propaganda kan påvirke opinionen i Europa. Russland sliter samtidig med høy inflasjon og en styringsrente på 21 prosent. Frederiksen understreker at Europa ikke kan akseptere at Russland dikterer Europas fremtid.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Europas sikkerhetsutfordringer i lys av Russlands militære styrke og et potensielt redusert amerikansk engasjement. Selv om Europa har økonomisk og militært potensial til å overgå Russland, svekkes dette av manglende samordning og fragmenterte forsvarsstrukturer. Russland har et overtak innen atomvåpen, men eksperter mener bruken er lite sannsynlig med mindre landet står overfor en total militær kollaps. Artikkelen understreker viktigheten av å anerkjenne russisk innflytelse og informasjonskrig som en del av trusselbildet. Konklusjonen er at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, styrket samarbeid og en felles forståelse av trusselbildet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa ikke er i stand til å beskytte Ukraina eller seg selv, og uttrykker frykt for at USA kan vende ryggen til Europa. Det norske forsvaret sliter med mangler til tross for økte bevilgninger. Russland har omstilt seg til krigsøkonomi og kan angripe NATO om få år. Forfatteren mener Europa må styrke sitt forsvar militært og økonomisk, og at Norge må samarbeide tettere med andre land, spesielt Norden, Baltikum, Storbritannia og USA. Trusselen om amerikansk svikt kan tvinge Europa til å våkne og ta grep.
1 måned siden
En dansk professor advarer om at Europa er i en «superfarlig» situasjon på grunn av militær ubalanse med Russland. USA presser på for økte europeiske forsvarsutgifter, og det er et tydelig skifte i amerikansk holdning der man er lei av å bære byrden alene. Europeiske land øker nå sine budsjetter, men utfordringer knyttet til våpenanskaffelser og utvikling av en selvstendig forsvarsindustri kompliserer situasjonen. Eksperter understreker at europeiske ledere må omsette ord til handling og øke satsingen på forsvar.
2 måneder siden
Missilekspert Fabian Hoffmann mener Europa må være klar for krig mot Russland innen 1,5 til 2,5 år. Han hevder Europa mangler militær kapasitet, tydelig lederskap og riktig innstilling for å forsvare seg selv, spesielt med tanke på usikkerheten rundt Donald Trumps presidentskap og potensiell manglende amerikansk støtte. Hoffmann ser for seg et scenario der Russland angriper et mindre europeisk land, for deretter å true med atomvåpen for å lamme NATO. Han understreker behovet for rask europeisk opprustning og økt produksjon av missiler, da dagens beholdninger er utilstrekkelige.
2 måneder siden
Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark (FE) advarer om økt fare for en storskalakrig i Europa innen få år. Russland kan være villig til å starte en regional krig mot europeiske NATO-land dersom alliansen oppfattes som militært svekket eller politisk splittet, spesielt hvis Russland vurderer at USA ikke vil støtte de europeiske NATO-landene. FE skisserer tre mulige scenarier hvis krigen i Ukraina stopper eller fryser fast: Russland kan føre en lokal krig mot et naboland innen seks måneder, utgjøre en troverdig trussel mot flere NATO-land i Østersjøregionen etter to år, og være klar for en storkrig på det europeiske kontinentet etter rundt fem år, forutsatt at USA ikke involverer seg. FE understreker at tidshorisontene forutsetter at NATO ikke ruster opp i samme tempo som Russland.
2 måneder siden
En nederlandsk professor advarer om at Russlands hybrid krigføring mot Europa har eskalert, med mål om å undergrave støtten til Ukraina og europeisk samhold. Han understreker behovet for at europeiske land definerer sine egne «røde linjer» og forbereder seg på å forsvare seg mot russisk aggresjon, spesielt gitt usikkerheten rundt amerikanske sikkerhetsgarantier. Professoren oppfordrer Europa til å øke støtten til Ukraina, styrke forsvarsindustrien og forberede seg på en langvarig konflikt med Russland. Han påpeker at situasjonen krever vanskelige budsjettbeslutninger, men at alternativet er et fremtidig scenario der Europa må beskytte seg mot russisk aggresjon mot EU-land.
2 måneder siden
Danske etterretningsanalyser antyder at Russland innen fem år kan være i stand til å føre en storkrig i Europa, gitt at NATO ikke ruster opp tilstrekkelig. Den norske etterretningssjefen, Nils Andreas Stensønes, kommenterer de danske advarslene og understreker at situasjonen er svært alvorlig, selv om Etterretningstjenesten ikke opererer med konkrete tidsestimater. Stensønes påpeker at en russisk seier i Ukraina vil forsterke Kremls tro på militærmakt og øke trusselen mot Europa. Samtidig svekker krigen Russlands evne til å styrke sine militære styrker i nordområdene. Stensønes understreker at vestlig militær støtte til Ukraina og fortsatt alliert samhold er avgjørende.
2 måneder siden
Danske Banks sjeføkonom, Frank Jullum, tror sannsynligheten for en fredsavtale mellom Russland og USA øker, men frykter at Ukraina presses til å akseptere en dårlig avtale. En slik «dirty deal» vil innebære at Russland beholder okkuperte områder, Ukraina må avstå land, og mister sikkerhetsgarantier samt NATO-medlemskap. Karen-Anna Eggen, forsker ved IFS, mener det er for tidlig å utelukke europeisk støtte til Ukraina. Jullum tror fred vil gi en økonomisk opptur for Europa med lavere gasspriser, økte investeringer i forsvar og aktivitet fra gjenoppbygging av Ukraina.
2 måneder siden
Ukrainas øverste diplomat i Norge advarer Europa om at et Russland som går seirende ut av krigen, vil bli enda modigere. Uttalelsene kommer etter oppsiktsvekkende utspill fra USA. Ukraina insisterer på at de må spille hovedrollen i fredsforhandlinger og understreker at de aldri vil anerkjenne annektering av territorium. Diplomaten oppfordrer Europa til å styrke sin forsvarsevne for å vise Russland at det ikke er aktuelt å invadere flere land, og for å bevise at Europa er en sterk alliert for USA.
2 måneder siden
En telefonsamtale mellom Donald Trump og Vladimir Putin, hvor de ble enige om å samarbeide for å avslutte krigen i Ukraina, vekker internasjonal bekymring. Sikkerhetsforsker Karen-Anna Eggen mener dette signaliserer redusert amerikansk tilstedeværelse i Europa, noe som gir Putin mulighet til å oppfylle sine stormaktsdrømmer. Samtalen kommer samtidig som dansk etterretning advarer om at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen få år, gitt manglende amerikansk involvering. Eggen understreker behovet for at Europa ruster opp raskt, men usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte skaper utfordringer. Til tross for press på Russlands økonomi, gir Trumps initiativ Putin et viktig pusterom.
2 måneder siden
En ny rapport konkluderer med at Europa må styrke sitt militære forsvar betraktelig for å kunne stå imot en potensiell russisk aggresjon uten støtte fra USA. Rapporten anslår at Europa trenger 300 000 flere soldater og en økning i forsvarsutgiftene på 250 milliarder euro. Russland har økt sin militære produksjon og tilstedeværelse, noe som gjør et angrep på et EU-land tenkelig. Rapporten understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina som et bolverk mot russisk aggresjon, og advarer mot konsekvensene av en tvungen fredsavtale som vil tillate Russland å fortsette sin militære opprustning.
4 måneder siden
En sjeføkonom tror Europas økonomi kan overraske positivt i 2025, med fallende inflasjon, rentekutt og reallønnsvekst som lyspunkter. Han mener situasjonen ikke er så dårlig som mange spår, selv om utfordringer som høye energipriser og tap av konkurranseevne fortsatt er til stede. Rapporter peker på at Europa risikerer å tape konkurransen mot Kina og USA, og at teknologiske endringer skjer raskt. Sjeføkonomen trekker også frem at USA fører en ekstrem finanspolitikk, mens Europa har holdt bedre orden på statsfinansene. Han påpeker at sysselsettingen i Europa er høyere enn i USA.
2 måneder siden
En ekspert hevder at USAs reduserte engasjement i Europa er en varslet katastrofe som også truer norsk sikkerhet. USA prioriterer Kina og krever at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet, etter å ha forsømt investeringer i eget forsvar. Uttalelser fra USA om Ukraina har satt Europa i kriseberedskap. Zelenskyj oppfordrer Europa til å bygge en egen militærmakt, men en ekspert anser dette som urealistisk. Løsningen ligger heller i at europeiske NATO-land styrker sine nasjonale forsvar og samarbeider tettere.