Europa henter betydelig mindre risikokapital til startups enn USA, men skaper like mange enhjørninger per investert dollar. Dette skyldes ikke undervurdering, men ulike prioriteringer og strukturelle forskjeller.
Mens USA fokuserer på rask vekst og global dominans, prioriterer Europa stabilitet, trygghet og livskvalitet. Europas fragmenterte marked og ulike nasjonale reguleringer gjør det vanskeligere å skalere selskaper raskt.
Ifølge Draghi-rapporten har ikke EU produsert selskaper med markedsverdi over 100 milliarder euro de siste 50 årene, mens USA har åtte selskaper verdt over 1000 milliarder dollar. Europa velger et annet utviklingsspor, men står overfor utfordringen med å ikke falle av innovasjonskappløpet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges manglende evne til å skape store, innovative selskaper, såkalte enhjørninger, til tross for at landet er gode på idrett. Norge har kun to selskaper blant de 30 største børsnoterte i Norden, og ingen nye har kommet til de siste 15 årene. Artikkelen peker på at Norges oljerikdom har gjort landet mindre avhengig av innovasjon, i motsetning til Sverige og Danmark. En rapport fra EU, ledet av Mario Draghi, viser at Europa generelt sliter med konkurranseevne og innovasjon. Rapporten anbefaler økte investeringer i forskning og utvikling (FoU), noe Norge ikke følger opp. Artikkelen konkluderer med at Norge må investere mer i FoU og bygge et bedre økosystem for innovasjon for å konkurrere globalt.
3 måneder siden
Den svenske industrieieren Jacob Wallenberg mener Europa taper konkurransen mot USA på grunn av manglende satsing på forskning, utvikling og entreprenørskap. Han påpeker at USAs økonomi har vokst betydelig mer enn EUs de siste 15 årene, og at Europa er for risikoavers. Wallenberg kritiserer også mangelen på «sykdomsinnsikt» i Europa, og mener det haster med endring for å unngå å tape ytterligere terreng. Han mener at Europa må endre sin kultur for å bli mer konkurransedyktig.
1 måned siden
Europeiske bedrifter søker i økende grad finansiering i USA på grunn av lavere etableringshindre og bedre kapitaltilgang. EU ønsker å snu denne trenden ved å styrke det europeiske kapitalmarkedet gjennom forenkling, innovasjon og økt tilgang til finansiering. For å øke likviditeten må både tilbuds- og etterspørselssiden styrkes, noe som krever tettere samarbeid om skatt og harmonisering. Norge må vurdere å delta i disse tiltakene for å unngå å bli stående utenfor de nye markedsmulighetene som skapes.
4 måneder siden
En sjeføkonom tror Europas økonomi kan overraske positivt i 2025, med fallende inflasjon, rentekutt og reallønnsvekst som lyspunkter. Han mener situasjonen ikke er så dårlig som mange spår, selv om utfordringer som høye energipriser og tap av konkurranseevne fortsatt er til stede. Rapporter peker på at Europa risikerer å tape konkurransen mot Kina og USA, og at teknologiske endringer skjer raskt. Sjeføkonomen trekker også frem at USA fører en ekstrem finanspolitikk, mens Europa har holdt bedre orden på statsfinansene. Han påpeker at sysselsettingen i Europa er høyere enn i USA.
2 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at stadig nye og omfattende EU-reguleringer gjør det dyrere og mer komplisert for selskaper å være børsnotert i Europa, noe som kan svekke europeiske børsers konkurranseevne. Flere selskaper har allerede valgt å droppe Oslo-noteringen til fordel for New York-børsen på grunn av kostnader knyttet til EU-reguleringer. Amundsen frykter at denne trenden vil fortsette, og at selskaper heller vil se mot USA for børsnotering. Folketrygdfondet deler bekymringen og påpeker at EU selv har stilt spørsmål ved om reguleringene har gått for langt. Det siste kravet om bærekraftsrapportering (CSRD) kan føre til betydelig økt rapporteringsbyrde for selskapene.
1 måned siden
En fersk EU-måling viser økt støtte for norsk EU-medlemskap, men Ola Borten Moe (Sp) advarer sterkt mot å melde seg inn. Han mener EU ikke kan erstatte USA sikkerhetspolitisk, og at Norge heller bør satse på USA og Nato. Borten Moe hevder også at EU står i veien for innovasjon og fører til økonomisk tilbakegang. Han mener kontinentet må satse på olje, gass og atomkraft for å kunne ruste opp, og kritiserer EUs klimapolitikk for å føre til avindustrialisering.
24 dager siden
Artikkelen argumenterer for at det er på tide å innse hvor bra USA er, til tross for politiske uenigheter. Den tar for seg forsøk på boikott av amerikanske varer og tjenester, og påpeker at USA er dypt integrert i vår hverdag. Artikkelen fremhever at USA har bidratt positivt til verden gjennom innovasjon og økonomisk utvikling, samtidig som den anerkjenner at Europa har høyere livskvalitet og bedre velferdsordninger. Den konkluderer med at vi bør anerkjenne USAs fordeler og verdier, selv om vi har valgt en annen samfunnsmodell.
1 måned siden
EUs planer om å ruste opp og utvikle en felles forsvarsunion skaper splid mellom medlemslandene. Kommisjonen tilbyr økonomisk støtte for å stimulere forsvarsinvesteringer, men flere land, særlig i Sør-Europa, er skeptiske til å øke sin nasjonale gjeld. Disse landene føler seg mindre truet av Russland og prioriterer andre sikkerhetsutfordringer. Uenigheten om finansiering og nasjonale prioriteringer kan føre til at EUs forsvarssatsing mislykkes. Samtidig vil en vellykket satsing kunne føre til en betydelig økonomisk og industriell transformasjon i Europa.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen sammenligner arbeidslivet i USA og Europa, og konkluderer med at amerikanere generelt jobber mer, tar mindre fri og er mer produktive. I USA er ikke sykelønn lovpålagt, og mange må jobbe selv om de er syke. Artikkelen fremhever også at amerikanere er mer målrettet og karrierefokuserte. En økonomiprofessor mener at større fleksibilitet, mindre byråkrati og økt arbeidsmobilitet kan bidra til å øke produktiviteten i Europa. Hun peker også på at Norge kan utnytte Brexit ved å tiltrekke seg selskaper som vil flytte ut av Storbritannia, og at den svake kronekursen kan gjøre Norge billigere for serviceselskaper.
4 måneder siden
Europeiske børser hadde et positivt, men svakt år i 2024 sammenlignet med USA. Stoxx Europe 600-indeksen steg 5,9 prosent, med Tyskland som den sterkeste, mens Paris-børsen falt. I USA var det en kraftig oppgang, spesielt for teknologiselskaper, med S&P 500 opp 23,4 prosent og Nasdaq opp 29,8 prosent. Oslo Børs hadde en oppgang på 9 prosent, men dette ble ansett som skuffende. Oljeprisen og sjømataksjer bidro til den svake utviklingen, mens Kongsberg Gruppen hadde en stor andel av oppgangen.
1 måned siden
Den norske kronen viser en splittet utvikling, med styrking mot dollar og svekkelse mot euro. Endringene tilskrives blant annet USAs tollpolitikk og Europas økte investeringer, spesielt Tysklands planer om store investeringer i infrastruktur og forsvar, som bidrar til å styrke euroen. Markedet preges av usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk, noe som begrenser omsetningen. Kronekursen kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger fremover, men de fleste analytikere venter fortsatt rentekutt.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge, med sin økonomiske særstilling og teknologiske kompetanse innenfor havnæringen, har en unik mulighet til å posisjonere seg i det nye Europa. Uforutsigbarhet i verdenspolitikken og en svekket amerikansk allianse skaper et strategisk mulighetsrom. Norge bør satse på det digitale havet, hvor eksisterende teknologi og dataressurser kan utnyttes til å utvikle løsninger for havvind, karbonlagring og maritim overvåkning. Artikkelen fremhever at flere europeiske land investerer i teknologi, og Norge bør anerkjenne og bygge videre på det vi allerede har for å spille en viktig rolle i Europas fremtid.
1 måned siden
Isar Aerospace, en tysk oppstart finansiert av private investorer, NATO og EU, utfordrer Elon Musks Space X ved å bruke Andøya Spaceport for oppskyting av sine Spectrum-raketter. Selv om den første oppskytingen mislyktes, anses selskapet som en lovende europeisk aktør innen romfart, spesielt innen mikrosatellitter. Andøya er valgt på grunn av sin unike geografi som tillater oppskyting i ulike baner. Norge er sterkt involvert i europeisk romfart gjennom leveranser til prosjekter som Ariane-rakettene, noe som understreker Andøyas strategiske betydning for Europa.
2 måneder siden
USAs visepresident JD Vance oppfordrer Europa til optimisme rundt kunstig intelligens (KI) og advarer mot overdreven regulering, mens EU satser 200 milliarder euro for å bli et ledende KI-kontinent. Under et KI-toppmøte i Paris understreket digitaliseringsminister Karianne Tung Norges behov for internasjonale regler som fremmer KI-utvikling med fokus på menneskerettigheter. Elon Musks forsøk på å kjøpe OpenAI, selskapet bak ChatGPT, ble avvist. Diskusjonene omhandlet også behovet for regulering, der store teknologiselskaper ønsker minimal innblanding, mens andre vektlegger sikkerhet og etikk, samt lærdommer fra utviklingen av sosiale medier.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må satse sterkere på livsvitenskap for å styrke sin økonomi og bidra til Europas konkurranseevne. EU prioriterer livsvitenskap, men Norge henger etter sine nordiske naboer som Sverige og Danmark, som har egne strategier og betydelige investeringer i sektoren. En rapport fra Menon viser at legemiddelindustrien i Norge har vekstpotensial, men mangler tilpassede virkemidler og økte FoU-investeringer. Forfatteren etterlyser en nasjonal strategi for livsvitenskap for å forbedre rammebetingelsene, tiltrekke kapital og sikre Norges deltakelse i det europeiske samarbeidet.