EU ser til de nordiske landene for inspirasjon til økte investeringer og innovasjon. Norge bør også la seg inspirere av sine naboland for å unngå å falle bakpå.
EU ønsker å øke investeringer og innovasjonstakten i Europa, og ser til de nordiske landene som en inspirasjonskilde. Samlet sett representerer Norden en økonomisk suksesshistorie, med selskaper som har gitt høyere avkastning enn resten av Europa de siste ti årene.
Til tross for dette, ligger Norge bak sine nordiske naboer når det gjelder innovasjon, rangert som nummer 21 globalt, mens Sverige, Danmark og Finland er blant topp 10. Artikkelen peker på at investeringene i norske oppstartsbedrifter er betydelig lavere enn i Sverige, og at Norge har færre verdifulle selskaper i Norden enn tidligere.
For å styrke Norges konkurransekraft foreslås tre hovedgrep: et velfungerende kapitalmarked, forutsigbare rammevilkår og forenkling av regelverk i tråd med EUs arbeid.
EU
Europakommisjonen
Nordea
Norden
Norge
Sverige
Danmark
Finland
Europa
USA
Kina
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ny etterretning tyder på at Russland fokuserer på å sikre erobret territorium i Ukraina. USA har lagt frem et rammeverk for fredsforhandlinger som møter skepsis fra allierte. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina i en strategi mot Vesten, og Nord-Korea har bekreftet å ha sendt soldater til Ukraina. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen i 2022.
Trump-administrasjonen stenger et omstridt smutthull for tollfri import, noe som allerede gir prisøkninger for amerikanske forbrukere. Samtidig fordømmer en høyesterettsdommer Trumps angrep på dommere. Aksjemarkedet har hatt sin svakeste start under en president siden 1974, preget av usikkerhet rundt Trumps politikk. Presidenten har også publisert et KI-generert bilde av seg selv som pave.
Grensene til Gaza har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen med kritisk mangel på mat, medisiner og utstyr. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som desperat og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over hjelpedistribusjonen via en ny organisasjon, muligens i strid med folkeretten og med fare for tvangsflytting.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter økende fare, også i demokratier som USA. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier og økende bruk av alternative kilder. Redaktører etterlyser bedre demokratisk folkeskikk i samfunnsdebatten for å motvirke polarisering og spredning av falske nyheter.
Kina gjennomfører en atomopprustning i et tempo som aldri er sett før, ifølge norsk ekspert. Årsaken antas å være frykt for USAs evne til et kjernefysisk førsteslag. Amerikansk etterretning anslår at Kina vil øke antallet stridshoder til over 1000 innen 2030, noe som øker bekymringen for regional stabilitet, spesielt knyttet til Taiwan.
Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at en eskalerende tollkrig kan redusere fondets verdi betydelig, selv om fondet har falt mest på grunn av svak krone hittil i år. Han ser samtidig store muligheter i kunstig intelligens for fondet. Warren Buffets investeringsselskap Berkshire Hathaway melder om sterke resultater for første kvartal og en rekordhøy kontantbeholdning.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges manglende evne til å skape store, innovative selskaper, såkalte enhjørninger, til tross for at landet er gode på idrett. Norge har kun to selskaper blant de 30 største børsnoterte i Norden, og ingen nye har kommet til de siste 15 årene. Artikkelen peker på at Norges oljerikdom har gjort landet mindre avhengig av innovasjon, i motsetning til Sverige og Danmark. En rapport fra EU, ledet av Mario Draghi, viser at Europa generelt sliter med konkurranseevne og innovasjon. Rapporten anbefaler økte investeringer i forskning og utvikling (FoU), noe Norge ikke følger opp. Artikkelen konkluderer med at Norge må investere mer i FoU og bygge et bedre økosystem for innovasjon for å konkurrere globalt.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må satse sterkere på livsvitenskap for å styrke sin økonomi og bidra til Europas konkurranseevne. EU prioriterer livsvitenskap, men Norge henger etter sine nordiske naboer som Sverige og Danmark, som har egne strategier og betydelige investeringer i sektoren. En rapport fra Menon viser at legemiddelindustrien i Norge har vekstpotensial, men mangler tilpassede virkemidler og økte FoU-investeringer. Forfatteren etterlyser en nasjonal strategi for livsvitenskap for å forbedre rammebetingelsene, tiltrekke kapital og sikre Norges deltakelse i det europeiske samarbeidet.
1 måned siden
Europeiske bedrifter søker i økende grad finansiering i USA på grunn av lavere etableringshindre og bedre kapitaltilgang. EU ønsker å snu denne trenden ved å styrke det europeiske kapitalmarkedet gjennom forenkling, innovasjon og økt tilgang til finansiering. For å øke likviditeten må både tilbuds- og etterspørselssiden styrkes, noe som krever tettere samarbeid om skatt og harmonisering. Norge må vurdere å delta i disse tiltakene for å unngå å bli stående utenfor de nye markedsmulighetene som skapes.
2 måneder siden
Norge henger etter Sverige i AI-investeringer, ifølge en artikkel fra E24. Mens Sverige tiltrekker seg store private investeringer i kunstig intelligens, er Norge mer forsiktig og investerer mindre. Forskere mener Norge må fokusere på å bruke AI til å forbedre velferdsstaten og effektivisere offentlig sektor, fremfor å konkurrere direkte med større nasjoner. For å ta igjen forspranget må Norge bygge både talentbase og kapitaltilgang, samt øke investeringene i forskning og utvikling. Eksperter ser store muligheter for Norge innen AI-applikasjoner og produktivitetsforbedringer.
4 måneder siden
Finanspolitikere fra flere partier ser et potensial i å utvikle finansbransjen som en vekstnæring i Norge, med særlig fokus på kapitalforvaltning knyttet til Oljefondet. Arbeiderpartiet ønsker å bygge en industri rundt kapitalforvaltning, inspirert av Singapores statlige investeringsfond. Det har blitt etterlyst en strategi for finansbransjen for å hindre utflagging av norske fond og nisjebanker. Høyre påpeker at Europa taper terreng mot USA i finanssektoren, og advarer om at Norge er i ferd med å sakke akterut. Flere aktører mener det er viktig å sikre gode rammevilkår for finansnæringen og vurdere å styrke NBIMs forvaltningsmiljø i Norge.
3 måneder siden
EU-kommisjonen presenterer en ny plan for å styrke Europas konkurranseevne de neste fem årene. Planen fokuserer på å forenkle regelverk, øke innovasjonen og redusere avhengigheten av land som Kina. Det legges opp til økt finansiering av selskaper innen kunstig intelligens, ren teknologi og energilagring, samt redusert rapporteringsbyrde for europeiske selskaper. EU vil også gjøre det lettere for oppstartsbedrifter å vokse i Europa, noe som kan være gode nyheter for norske selskaper gjennom EØS-avtalen. Samtidig vil EU oppfordre til å «kjøpe europeisk» og ekskludere utenlandske leverandører. Tiltakene kommer i kjølvannet av en rapport som konkluderte med at Europa er for statisk og sliter med å kommersialisere innovasjon.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge, med sin økonomiske særstilling og teknologiske kompetanse innenfor havnæringen, har en unik mulighet til å posisjonere seg i det nye Europa. Uforutsigbarhet i verdenspolitikken og en svekket amerikansk allianse skaper et strategisk mulighetsrom. Norge bør satse på det digitale havet, hvor eksisterende teknologi og dataressurser kan utnyttes til å utvikle løsninger for havvind, karbonlagring og maritim overvåkning. Artikkelen fremhever at flere europeiske land investerer i teknologi, og Norge bør anerkjenne og bygge videre på det vi allerede har for å spille en viktig rolle i Europas fremtid.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør gå fra passiv kapitalforvaltning til aktiv verdiskaping gjennom et strategisk partnerskap med svenske Investor AB. Dette partnerskapet kan kombinere norsk kapital med svensk ekspertise for å utvikle globale ledere innen teknologi, helse og fornybar energi. Artikkelen foreslår at Norge kan ta en ledende rolle gjennom oppkjøp eller majoritetseierskap, og etablere et PE-fond for å investere i vekstselskaper. Dette vil markere et skifte til en offensiv investeringsmodell, og posisjonere Norge som en viktig aktør i den globale økonomien.
3 måneder siden
Norges største fondstilbyder, Storebrand, flytter alle sine norske aksje- og rentefond til Sverige. Dette skjer etter at flere andre aktører, som Alfred Berg og Nordea, har gjort det samme. Årsaken er at norske tolkninger av EU-regler gir dårligere rammebetingelser for norskregistrerte fond sammenlignet med for eksempel Sverige. Dette gjør det mindre attraktivt å drive fondsforvaltning i Norge. Flyttingen av fond kan føre til at flere kritiske funksjoner i finansbransjen flyttes ut av landet. Finansdepartementet har nå bedt Finanstilsynet om å utarbeide et forslag til regelendringer for å lette situasjonen for bransjen i Norge. Stortingets finanskomité har også vært på studietur for å lære om andre lands investeringsfond.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør se til Sverige for å finne en bedre modell for energieffektivisering av boliger. EUs kommende byggenergidirektiv vil pålegge mange norske boligeiere store kostnader for å oppgradere boligene sine. Sverige har innført en skattefradragsordning som gir huseiere mulighet til å skrive av opptil 75.000 kroner for energieffektivisering, noe som har ført til økt interesse og aktivitet. I Norge oppleves Enova som tungrodd, og få benytter seg av tilbudene. En svensk-inspirert fradragsordning vil stimulere energieffektivisering og redusere strømkostnadene for norske husholdninger.
23 dager siden
Høyre har bedt regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for finansnæringen, som de ønsker behandlet i Stortinget før sommeren. Bakgrunnen er at flere aktører i finansbransjen opplever bedre rammevilkår i andre land. Høyres Nikolai Astrup påpeker at flere forvaltere allerede har flyttet sine verdipapirfond til Finland og Sverige, og at Storebrand vurderer å gjøre det samme. Astrup mener at konkurranseulemper mot EU fører til utflagging, og at finansnæringen generelt har fått for lite politisk oppmerksomhet. Han understreker behovet for å sikre at Norge er et attraktivt land for finansnæringen.
12 dager siden
Europa henter betydelig mindre risikokapital til startups enn USA, men skaper like mange enhjørninger per investert dollar. Dette skyldes ikke undervurdering, men ulike prioriteringer og strukturelle forskjeller. Mens USA fokuserer på rask vekst og global dominans, prioriterer Europa stabilitet, trygghet og livskvalitet. Europas fragmenterte marked og ulike nasjonale reguleringer gjør det vanskeligere å skalere selskaper raskt. Ifølge Draghi-rapporten har ikke EU produsert selskaper med markedsverdi over 100 milliarder euro de siste 50 årene, mens USA har åtte selskaper verdt over 1000 milliarder dollar. Europa velger et annet utviklingsspor, men står overfor utfordringen med å ikke falle av innovasjonskappløpet.
4 måneder siden
Norsk fondsbransje står overfor en mulig utflagging på grunn av rammebetingelser og særnorske regler. Flere aktører, som Alfred Berg, Nordea og Danske Bank, har allerede flyttet fond til naboland som Sverige, Finland og Luxemburg. Dette kan føre til tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskapning og skatteinntekter i Norge. Bransjen har lenge advart mot denne utviklingen og etterlyser politiske tiltak for å sikre konkurransedyktige vilkår. Finansdepartementet har anerkjent bransjens betydning, men konkrete tiltak mangler. Sverige har igangsatt en fondsutredning for å styrke sin finansnæring, og norske myndigheter oppfordres til å gjøre det samme.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
3 måneder siden
Flere norske fondsforvaltere vurderer å flytte sine fond til Sverige på grunn av det de opplever som ugunstige konkurransevilkår i Norge. Storebrand har allerede flagget ut sine fond, og Holberg vurderer det samme. KLP er mer positive til at myndighetene vil gjøre endringer i regelverket, men understreker at konkrete tiltak må komme raskt. Finansdepartementet sier de jobber med innspill fra bransjen og har allerede gjort noen endringer, men at arbeidet med å forbedre konkurransevilkårene for fondsbransjen har høy prioritet.