Den svenske industrieieren Jacob Wallenberg mener Europa taper konkurransen mot USA på grunn av manglende satsing på forskning, utvikling og entreprenørskap. Han påpeker at USAs økonomi har vokst betydelig mer enn EUs de siste 15 årene, og at Europa er for risikoavers.
Wallenberg kritiserer også mangelen på «sykdomsinnsikt» i Europa, og mener det haster med endring for å unngå å tape ytterligere terreng.
Han mener at Europa må endre sin kultur for å bli mer konkurransedyktig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En fersk EU-måling viser økt støtte for norsk EU-medlemskap, men Ola Borten Moe (Sp) advarer sterkt mot å melde seg inn. Han mener EU ikke kan erstatte USA sikkerhetspolitisk, og at Norge heller bør satse på USA og Nato. Borten Moe hevder også at EU står i veien for innovasjon og fører til økonomisk tilbakegang. Han mener kontinentet må satse på olje, gass og atomkraft for å kunne ruste opp, og kritiserer EUs klimapolitikk for å føre til avindustrialisering.
4 måneder siden
En sjeføkonom tror Europas økonomi kan overraske positivt i 2025, med fallende inflasjon, rentekutt og reallønnsvekst som lyspunkter. Han mener situasjonen ikke er så dårlig som mange spår, selv om utfordringer som høye energipriser og tap av konkurranseevne fortsatt er til stede. Rapporter peker på at Europa risikerer å tape konkurransen mot Kina og USA, og at teknologiske endringer skjer raskt. Sjeføkonomen trekker også frem at USA fører en ekstrem finanspolitikk, mens Europa har holdt bedre orden på statsfinansene. Han påpeker at sysselsettingen i Europa er høyere enn i USA.
9 dager siden
Europa henter betydelig mindre risikokapital til startups enn USA, men skaper like mange enhjørninger per investert dollar. Dette skyldes ikke undervurdering, men ulike prioriteringer og strukturelle forskjeller. Mens USA fokuserer på rask vekst og global dominans, prioriterer Europa stabilitet, trygghet og livskvalitet. Europas fragmenterte marked og ulike nasjonale reguleringer gjør det vanskeligere å skalere selskaper raskt. Ifølge Draghi-rapporten har ikke EU produsert selskaper med markedsverdi over 100 milliarder euro de siste 50 årene, mens USA har åtte selskaper verdt over 1000 milliarder dollar. Europa velger et annet utviklingsspor, men står overfor utfordringen med å ikke falle av innovasjonskappløpet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må satse sterkere på livsvitenskap for å styrke sin økonomi og bidra til Europas konkurranseevne. EU prioriterer livsvitenskap, men Norge henger etter sine nordiske naboer som Sverige og Danmark, som har egne strategier og betydelige investeringer i sektoren. En rapport fra Menon viser at legemiddelindustrien i Norge har vekstpotensial, men mangler tilpassede virkemidler og økte FoU-investeringer. Forfatteren etterlyser en nasjonal strategi for livsvitenskap for å forbedre rammebetingelsene, tiltrekke kapital og sikre Norges deltakelse i det europeiske samarbeidet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa ikke er i stand til å beskytte Ukraina eller seg selv, og uttrykker frykt for at USA kan vende ryggen til Europa. Det norske forsvaret sliter med mangler til tross for økte bevilgninger. Russland har omstilt seg til krigsøkonomi og kan angripe NATO om få år. Forfatteren mener Europa må styrke sitt forsvar militært og økonomisk, og at Norge må samarbeide tettere med andre land, spesielt Norden, Baltikum, Storbritannia og USA. Trusselen om amerikansk svikt kan tvinge Europa til å våkne og ta grep.
3 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer om at europeisk industri er i en eksistensiell krise på grunn av høye energipriser, klimaavgifter og krigen i Europa. Han ber EU om drastiske tiltak, inkludert kutt i byråkrati, støtteordninger og insentiver for næringslivet. Holsether mener EU må satse på teknologinøytrale løsninger, inkludert olje og gass med karbonfangst, og ikke bare fokusere på ny teknologi. Han uttrykker også bekymring for økende import av russisk gjødsel, som han mener skaper en ny avhengighet. Holsether støtter Mario Draghis rapport om å investere 800 milliarder euro årlig for å styrke industrien og ber EU la seg inspirere av USAs IRA-ordning. Han understreker at kostnadene ved å redusere utslipp ikke bare kan legges på industrien.
1 måned siden
Europeiske bedrifter søker i økende grad finansiering i USA på grunn av lavere etableringshindre og bedre kapitaltilgang. EU ønsker å snu denne trenden ved å styrke det europeiske kapitalmarkedet gjennom forenkling, innovasjon og økt tilgang til finansiering. For å øke likviditeten må både tilbuds- og etterspørselssiden styrkes, noe som krever tettere samarbeid om skatt og harmonisering. Norge må vurdere å delta i disse tiltakene for å unngå å bli stående utenfor de nye markedsmulighetene som skapes.
2 måneder siden
En ekspert hevder at USAs reduserte engasjement i Europa er en varslet katastrofe som også truer norsk sikkerhet. USA prioriterer Kina og krever at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet, etter å ha forsømt investeringer i eget forsvar. Uttalelser fra USA om Ukraina har satt Europa i kriseberedskap. Zelenskyj oppfordrer Europa til å bygge en egen militærmakt, men en ekspert anser dette som urealistisk. Løsningen ligger heller i at europeiske NATO-land styrker sine nasjonale forsvar og samarbeider tettere.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges manglende evne til å skape store, innovative selskaper, såkalte enhjørninger, til tross for at landet er gode på idrett. Norge har kun to selskaper blant de 30 største børsnoterte i Norden, og ingen nye har kommet til de siste 15 årene. Artikkelen peker på at Norges oljerikdom har gjort landet mindre avhengig av innovasjon, i motsetning til Sverige og Danmark. En rapport fra EU, ledet av Mario Draghi, viser at Europa generelt sliter med konkurranseevne og innovasjon. Rapporten anbefaler økte investeringer i forskning og utvikling (FoU), noe Norge ikke følger opp. Artikkelen konkluderer med at Norge må investere mer i FoU og bygge et bedre økosystem for innovasjon for å konkurrere globalt.
2 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at stadig nye og omfattende EU-reguleringer gjør det dyrere og mer komplisert for selskaper å være børsnotert i Europa, noe som kan svekke europeiske børsers konkurranseevne. Flere selskaper har allerede valgt å droppe Oslo-noteringen til fordel for New York-børsen på grunn av kostnader knyttet til EU-reguleringer. Amundsen frykter at denne trenden vil fortsette, og at selskaper heller vil se mot USA for børsnotering. Folketrygdfondet deler bekymringen og påpeker at EU selv har stilt spørsmål ved om reguleringene har gått for langt. Det siste kravet om bærekraftsrapportering (CSRD) kan føre til betydelig økt rapporteringsbyrde for selskapene.
1 måned siden
En dansk professor advarer om at Europa er i en «superfarlig» situasjon på grunn av militær ubalanse med Russland. USA presser på for økte europeiske forsvarsutgifter, og det er et tydelig skifte i amerikansk holdning der man er lei av å bære byrden alene. Europeiske land øker nå sine budsjetter, men utfordringer knyttet til våpenanskaffelser og utvikling av en selvstendig forsvarsindustri kompliserer situasjonen. Eksperter understreker at europeiske ledere må omsette ord til handling og øke satsingen på forsvar.
2 måneder siden
USA har innført toll på import av stål og aluminium, noe som kan ramme europeisk økonomi hardt. En tysk sjeføkonom advarer om at Europa ikke kan vinne en handelskrig mot USA, og at handelsspenninger kan føre til resesjon i eurosonen. Tyskland, spesielt bilindustrien, er spesielt utsatt. EU har uttalt at de vil svare på USAs tollgrep med faste og forholdsmessige mottiltak. Usikkerheten rundt handelskrigen kan undergrave europeisk vekst og føre til at investeringer flyttes fra Europa til USA.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må handle etter at USA under Trump har endret sin utenrikspolitikk og nærmet seg Russland. Det foreslås at Jens Stoltenberg leder en bevegelse for å styrke Europa (MEGA – Make Europe Great Again), og at oljefondet brukes til å støtte Ukraina og europeisk forsvarsindustri. Forfatteren argumenterer for at Europa må innse at de er alene og satse på eget forsvar, blant annet ved å kjøpe forsvarsmateriell fra europeiske allierte, selge våpen til Europa og utvikle egen forsvarsindustri, samt utvikle et felles europeisk forsvarssamarbeid innenfor Nato.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen sammenligner arbeidslivet i USA og Europa, og konkluderer med at amerikanere generelt jobber mer, tar mindre fri og er mer produktive. I USA er ikke sykelønn lovpålagt, og mange må jobbe selv om de er syke. Artikkelen fremhever også at amerikanere er mer målrettet og karrierefokuserte. En økonomiprofessor mener at større fleksibilitet, mindre byråkrati og økt arbeidsmobilitet kan bidra til å øke produktiviteten i Europa. Hun peker også på at Norge kan utnytte Brexit ved å tiltrekke seg selskaper som vil flytte ut av Storbritannia, og at den svake kronekursen kan gjøre Norge billigere for serviceselskaper.
16 dager siden
Litauens tidligere utenriksminister, Gabrielius Landsbergis, kritiserer europeiske land for manglende engasjement og handlekraft i støtten til Ukraina. Han mener Europa sløser tid på planlegging av en fremtidig sikkerhetsstyrke, og at svært få land vurderer å delta reelt. Norge er med i «Koalisjonen av de villige», men Landsbergis fremhever at kun Frankrike har signalisert klar vilje til å delta i et oppdrag uten Russlands godkjennelse. Forsvarsminister Tore O. Sandvik forstår utålmodigheten, men understreker at Europa bidrar med betydelig utstyr og støtte. USA oppfordrer Europa til å ta et større ansvar for egen sikkerhet, mens Landsbergis etterlyser økt finansiering til Ukraina.