En ny studie publisert i Sports Medicine and Health Science viser at et toalettbesøk kan gi en umiddelbar forbedring i hjernekapasiteten. Studien, ledet av biokjemiker Chen-Chan Wei, involverte 13 triatleter som gjennomførte kognitive tester før og etter et toalettbesøk.
Resultatene viste at deltakernes evne til å løse komplekse oppgaver forbedret seg etter dobesøket, spesielt når de hadde tatt magnesiumtilskudd. Forskerne observerte også økt aktivitet rundt navlen under testene, noe som tyder på en sammenheng mellom fordøyelse og kognitiv ytelse.
De anbefaler å gå på do 60 til 90 minutter før viktige hendelser for bedre beslutningstaking.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler viktigheten av regelmessige dobesøk og farene ved å holde tilbake avføring. Eksperter advarer om at det kan føre til forstoppelse, magesmerter og andre helseproblemer. En studie viser at daglige dobesøk er gunstig for tarmfloraen, og anbefaler mellom én og tre ganger per dag. Artikkelen belyser også doskam, som kan føre til at man unngår å gå på do i offentlige rom, med alvorlige konsekvenser. Råd for å unngå forstoppelse inkluderer et balansert kosthold, nok vann og å lytte til kroppens signaler.
4 måneder siden
En ny studie antyder en sterkere sammenheng mellom tarmhelse og Parkinsons sykdom enn tidligere antatt. Forskere fant at personer med slimhinneskader i tarmen hadde en betydelig økt risiko for å utvikle Parkinson. Studien analyserte data fra over 9000 personer og bekrefter tidligere funn om at tarmproblemer kan være en indikator på sykdommen. Selv om studien viser en klar sammenheng, understrekes det at det ikke er bevist at slimhinneskader er en direkte årsak til Parkinson. Det er også mulig at tidlig Parkinson kan påvirke tarmen. Forskere jobber nå med å finne biomarkører for å identifisere risikopersoner.
1 måned siden
Amerikanske forskere har funnet indikasjoner på at kognitive funksjoner kan begynne å svekkes rundt 44-årsalderen. En studie viser at insulineffekten i hjernen reduseres med alderen, noe som fører til dårligere energiomsetning i nervecellene. Forskere foreslår at ketoner kan brukes som et alternativt drivstoff for hjernen, spesielt i alderen 40–59 år, for å motvirke denne nedgangen. NTNU-forsker Maryam Ziaei understreker at en sunn livsstil og metabolsk terapi kan bidra til å holde hjernen sunn lenger, selv om individuelle variasjoner kan forekomme. Enkelte forskere mener at timingen er viktig og at man bør starte tidlig i 40-årene med ketoner.
4 måneder siden
Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler optimal hyppighet og konsistens for avføring. Studier indikerer at én til tre avføringer daglig er ideelt for en sunn tarmflora, og at avføringen bør være pølseformet med sprekker eller glatt. Gastrokirurg Mona Rydningen presiserer at avføring sjeldnere enn tre ganger i uken defineres som forstoppelse, mens mer enn tre ganger daglig kan indikere diaré. Hun advarer mot blod i avføringen, som kan være tegn på alvorlige tilstander, og understreker betydningen av et regelmessig kosthold og en sunn livsstil for god tarmhelse.
3 måneder siden
En norsk studie undersøkte effekten av syv dagers vannfaste på muskelstyrke og kondisjon. Resultatene viste overraskende nok at deltakerne opprettholdt muskelstyrken i beina, til tross for et vekttap på gjennomsnittlig 5,7 kilo. Utholdenheten ble derimot redusert med 13 prosent. Studien indikerer at kroppen har en mekanisme for å spare på karbohydrater under faste. En av deltakerne, en ultraløper, løp maraton med nest beste tid to dager etter fasten. Forskerne understreker at studien ikke skal oppmuntre til faste uten medisinsk tilsyn, og at mer forskning er nødvendig for å forstå de helsemessige effektene av faste.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
2 måneder siden
Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane. Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt. Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
25 dager siden
Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt. Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse. Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.
2 måneder siden
En ny studie fra Sveits viser at kosttilskuddet omega-3 kan ha en foryngende effekt på kroppen. Forskere fant at et daglig inntak av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med fire måneder over en treårsperiode hos personer over 70 år. Studien, publisert i Nature Aging, brukte en metode kalt «epigenetisk klokke» for å måle biologisk alder. Resultatene viste at kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening hadde den beste effekten. Eksperter anbefaler derfor et daglig inntak av omega-3 og D-vitamin, samt regelmessig trening, for å redusere biologisk alder og fremme bedre helse.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
1 måned siden
En ny studie publisert i Nature Medicine antyder en sammenheng mellom økende nivåer av mikroplast i hjernen og demensrisiko. Forskere fant at demenspasienter hadde seks ganger mer mikroplast i hjerne- og leverprøver sammenlignet med friske individer. Selv om studien er for liten til å trekke endelige konklusjoner, antyder funnene en urovekkende sammenheng som bør undersøkes nærmere. En forsker anbefaler å redusere eksponeringen for mikroplast ved å unngå svart plast i kjøkkenredskaper og begrense inntak av mat fra plastemballasje, da mikroplastpartiklene i seg selv kan være helseskadelige.
2 måneder siden
En ny studie viser at spyling på offentlige toaletter sprer bakterier i luften, spesielt fra huktoaletter. Forskere fant at flere nedtrekk øker spredningen av små, inhalerbare bakteriedråper. De foreslår tiltak som oppgradering til vannklosetter, bedre ventilasjon og å unngå unødvendige nedtrekk for å redusere helserisikoen. Å lukke toalettlokket før spyling anbefales også for å hindre spredning av bakterier.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Medicine viser en betydelig økning av nanoplast i menneskehjerner. Forskere fant opptil 0,48 prosent plast i hjernevev, en økning på 50 prosent siden 2016. Funnene indikerer at hjernen kan være mer utsatt for opphoping av mikroplast enn andre organer. Studien avdekket også at personer med demens hadde tre til fem ganger mer plast i hjernen sammenlignet med friske. Forskerne understreker at det er uklart om plasten forårsaker skade, men oppfordrer til mer forskning på langtidseffektene.