Nav har utlyst en ny stilling som direktør for brukeropplevelse med en årslønn på mellom 1,5 og 1,7 millioner kroner. Rødt-leder Mímir Kristjánsson reagerer kraftig på dette, og kaller det absurd.
Stillingen beskrives som en sentral rolle i Navs ledelse. I tillegg til lønn tilbyr Nav gode pensjonsordninger, hytteforening og treningsmuligheter.
Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Nav uten hell.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nav har opprettet en ny stilling som «direktør for brukeropplevelse» med en årslønn på mellom 1,5 og 1,7 millioner kroner. Elisabeth Thoresen fra AAP-aksjonen kritiserer ansettelsen og stiller spørsmål ved nødvendigheten av en slik stilling, spesielt med tanke på at alle i Nav-ledelsen allerede tjener over 1,5 millioner. Hun mener pengene heller burde brukes på å styrke førstelinjen. Nav begrunner de høye lønningene med ledernes ansvar for store budsjetter og mange ansatte, og at de må være konkurransedyktige for å tiltrekke seg kvalifiserte kandidater. Den nye direktøren skal bidra til å forbedre brukeropplevelsen i alle deler av Nav.
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
18 dager siden
Tidligere Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund mottok en lønnspakke på 45,8 millioner kroner ved sin avgang, noe som har utløst sterke reaksjoner. Espen Moe Breivik, leder for Oslo journalistlag, beskriver summen som absurd, spesielt sett i sammenheng med de omfattende nedbemanningene i Schibsted-avisene. Karl-Christian Agerup, styreleder i Schibsted, forsvarer kompensasjonen med at den reflekterer Lunds bidrag til betydelig verdiskaping gjennom en krevende periode med selskapets oppdeling og salg av rubrikkselskapet Adevinta. Han understreker at lønnspakken inkluderer langsiktige insentivprogrammer, resultatbasert lønn og engangsbonuser opptjent over flere år.
4 måneder siden
Navs statistikkdirektør Ulf Andersen kritiserer bedrifter for å stille urealistiske krav i jobbannonser, noe som ekskluderer mange potensielle kandidater. Han mener mange stillingsannonser krever nærmest overmenneskelige egenskaper og har et lavt nivå. LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes påpeker at bedrifter ofte gjenbruker gamle annonser og bruker lite tid på utforming. Han mener også at mange annonser er diskriminerende, spesielt mot eldre jobbsøkere. En anonym hodejeger anbefaler kortere og mer konsise annonser som fokuserer på hva bedriften kan tilby arbeidssøkeren, i stedet for å liste opp selvfølgelige personlige egenskaper.
4 dager siden
Stavanger konserthus arrangerte en kostbar avskjedsfest for sin direktør. Festen skaper debatt midt i kommunale kutt.
1 måned siden
Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, kritiserer Trygve Slagsvold Vedums uttalelser om økte lederlønninger i staten. Hegnar mener Vedums kritikk er «sosialpornografi» og argumenterer for at staten må tilby konkurransedyktige lønninger for å tiltrekke seg de beste lederne, da disse konkurrerer med det private næringsliv. Striden startet da det ble kjent at Nav-ledelsen tjener over 1,5 millioner kroner, noe som fikk Vedum til å reagere. Vedum, som tidligere finansminister, hadde nektet å heve lønnstaket, men Støre-regjeringen justerte det kort tid etter Senterpartiets avgang. Vedum varsler nå forslag om et nytt lønnstak i Stortinget, mens Nav forsvarer lønningene med sitt store ansvar.
3 måneder siden
Lederlønningene i store norske selskaper har økt så mye at selv Rødt ble overrasket. Partiet beregner at toppledere i snitt tjener en vanlig årslønn på 15 arbeidsdager, noe som er betydelig mindre enn tidligere år. Rødt mener de høye lønningene er et uttrykk for et forskjells-Norge, og at det ikke er noen sammenheng mellom høy lønn og god arbeidsinnsats. De krever at regjeringen griper inn, spesielt i statlige selskaper, for å begrense lederlønninger og bonuser som de mener er ute av proporsjoner. Rødt mener pengene heller burde gått til de ansatte eller som utbytte.
28 dager siden
Viaplay-sjef Jørgen Madsen Lindemann fikk kraftig kritikk for høye priser, men mottok likevel 36,7 millioner kroner i godtgjørelse i 2024. Dette inkluderer en grunnlønn på over 12 millioner svenske kroner og en bonus på 12,2 millioner, som må investeres i Viaplay-aksjer. Bonusen er knyttet til selskapets redningsplan, som innebar utstedelse av fire milliarder nye aksjer. Viaplay har slitt økonomisk, men rapporterte et overskudd før skatt på 208 millioner svenske kroner i 2024, etter et stort underskudd året før.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Equinor-sjef Anders Opedals lønn på 22 millioner kroner, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig når staten er majoritetseier. Det argumenteres for at staten bør ta ansvar for å begrense lederlønninger i selskaper den eier, og at dagens nivå oppleves som vulgært. Artikkelen trekker også frem høye lønninger i andre selskaper med statlig eierskap, som DNB, Hydro, Telenor og Yara, og påpeker at forsøk på å begrense bonus har ført til økt fastlønn. Det antydes at moderasjon bør være et viktigere prinsipp i statlig eide selskaper.
21 timer siden
Fellesforbundet og leder Jørn Eggum reagerer sterkt på NRKs omtale i Dagsrevyen. NRK beklaget senere innslaget som inneholdt påstander de ikke hadde grunnlag for.
29 dager siden
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Statkraft for høye lederlønninger, store underskudd og manglende fokus på kjerneoppgaver som billig vannkraft. Han kaller næringsministeren inn på teppet for å svare på den økende pengebruken og etterlyser en mer nøkternhetskultur i selskapet. Vedum peker på mislykkede investeringer i elbilladere i Tyskland, dobling av staben og økte lønnsutgifter som eksempler på feilslått pengebruk. Han understreker at Statkrafts hovedformål må være å produsere billig og stabil kraft, og at overskuddet skal komme fellesskapet til gode.
1 måned siden
Høge leiar-lønningar i statseigde selskap som Equinor og DNB skaper reaksjonar. YS meiner leiarane ikkje viser same ansvar som dei krev av andre arbeidstakarar i lønnsoppgjeret. Regjeringa forventar moderasjon, men forsvarar lønningane med at dei er konkurransedyktige samanlikna med selskap på Oslo Børs. Raudt kritiserer at formuande personar i Sveits indirekte påverkar lønnsnivået. Kritikarar meiner staten må ta ein tydelegare eigarrolle og begrense leiar-lønningane, medan Næringsdepartementet framhevar selskapenes store utbytte som bidreg til velferd.
1 måned siden
Vår Energi-sjef Nick Walker hadde en samlet kompensasjon på 35,3 millioner kroner i 2024, hans første hele år i stillingen. Dette inkluderer en grunnlønn på 10,2 millioner kroner, samt pensjonskostnader, variabel lønn og aksjeprogrammer. Til sammenligning tjente Equinor-sjef Anders Opedal 22 millioner kroner samme år. Vår Energi begrunner Walkers lønn med selskapets sterke resultater i 2024, inkludert integrasjonen av Neptune Energy Norge AS. Selskapet fremhever at lønnen skal være konkurransedyktig og belønne gode prestasjoner, med incentivordninger knyttet til individuelle mål og selskapsmål.
10 dager siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer kraftig på økningen i plastposepriser hos dagligvarekjedene, og mener de driver med «lureri». Han mener kjedene utnytter klimaavgiften til å øke egen fortjeneste. Kristjánsson kritiserer mangelen på åpenhet rundt dagligvarekjedenes prissetting, og mener de undergraver klimasaken ved å øke poseprisene samtidig som toppledere flyr privatfly. Han etterlyser tiltak for å begrense kjedemakten og sikre reell konkurranse i dagligvaremarkedet, slik at forbrukerne ikke blir prisgitt de store aktørene.
2 måneder siden
Samfunnsdebattant Fredrik Fornes foreslår sertifisering for ledere for å redusere sykefravær og hindre dårlig ledelse. Fornes mener det er underlig at man trenger sertifikat for å kjøre truck, men ikke for å ha personalansvar, og viser til at dårlig ledelse koster samfunnet store summer årlig. Professor Therese Egeland støtter intensjonen, men er usikker på gjennomføringen av en slik ordning. Hun understreker viktigheten av oppfølging og utvikling av ledere, og påpeker at dårlig ledelse kan ha alvorlige konsekvenser for ansattes helse og trivsel.