Jordmor Hanne Charlotte Schjelderup advarer mot å kysse babyer, da herpesvirus og andre smittsomme sykdommer kan føre til alvorlige infeksjoner som hjernehinnebetennelse. Babyer har et umodent immunforsvar og er spesielt sårbare de første to leveårene.
Selv om tilfeller av dødsfall er svært sjeldne, anbefales det å unngå kyssing, spesielt hvis man har munnsår eller er syk. Kjendislege Kaveh Rashidi mener risikoen er minimal og oppfordrer til sunn fornuft, men støtter rådene om god hygiene og respekt for foreldrenes grenser.
Influensere og fagfolk er enige om å finne en balanse mellom forsiktighet og naturlig eksponering for bakterier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
3 måneder siden
En småbarnsmor i Molde er bekymret for at mange foreldre sender barna for tidlig tilbake til barnehagen, noe som bidrar til smittespredning. Hun mener foreldre må holde barna hjemme til de er helt friske. Overlege ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er høysesong for omgangssyke og luftveisinfeksjoner, og anbefaler at barn med omgangssyke holdes hjemme i 48 timer etter symptomfrihet. Barnehager opplever også at foreldre presser på for å sende barna tilbake for tidlig, til tross for gode hygienerutiner. En seksjonsoverlege understreker at barn med feber eller omgangssyke skal være hjemme, og at god håndhygiene, et sunt kosthold og å unngå kontakt med syke er viktig for å forebygge sykdom.
3 måneder siden
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har endret anbefalingene for hostesaftene Cosylan og Solvipect comp, og fraråder nå bruk for barn under 12 år, ammende kvinner og pasienter med ultrarask legemiddelomsetting på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger. Etylmorfin i hostesaften omdannes til morfin i kroppen, noe som kan føre til pusteproblemer. Immunolog Gunnveig Grødeland understreker at kosttilskudd ikke styrker immunforsvaret, med mindre det er påvist mangel. Hun anbefaler et sunt kosthold, regelmessig trening og god søvn. Eksponering for virus og bakterier kan styrke immunforsvaret, men man bør ikke isolere seg helt.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økende influensasmitte, men forventer ikke smittetoppen før i februar. Samtidig øker smitten av RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Covid-19-smitten har holdt seg stabil. FHI oppfordrer til å ta hensyn til smitte i juleselskaper, spesielt overfor spedbarn, kronisk syke og eldre. De anbefaler å unngå unødvendig kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer, og understreker at utendørs aktiviteter reduserer smitterisiko. Det er forventet mer smitte i ukene som kommer, men mest smitte etter nyttår. FHI anbefaler risikogrupper å vaksinere seg mot covid-19 og influensa.
1 måned siden
En barnelege advarer mot babysvømming, og viser til at klor kan virke uttørkende på huden til babyer og dermed fremprovosere eksem. Svømmeinstruktører avviser dette, og mener at babysvømming er bra for utvikling og trygghet i vann. En idrettslege understreker viktigheten av god vannkvalitet i bassengene, og oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på symptomer hos barn med eksem eller astma. En hudlege anbefaler å bruke fet hudolje for å beskytte huden.
1 måned siden
Artikkelen omhandler årets influensautbrudd, som er det største siden før koronapandemien. Selv om situasjonen er alvorlig med mange sykehusinnleggelser, oppfordres folk til å unngå panikk. Influensa A og B sprer seg, særlig blant barn og unge. De mest utsatte er eldre, kronisk syke og spedbarn. Artikkelen understreker viktigheten av vaksinasjon for risikogrupper og oppfordrer til god håndhygiene for å redusere smittespredning. Den peker også på behovet for å styrke helseberedskapen for å håndtere fremtidige pandemier, og minner om viktigheten av lærdommer fra tidligere pandemier.
2 måneder siden
En ny trend sprer seg på TikTok der gravide kvinner bruker en iPhone for å lytte etter babyens hjerteslag. Jordmor Helen Marit Torvik advarer mot denne trenden, og påpeker at en telefon ikke har den nødvendige teknologien for å fange opp hjerteslagene korrekt. Hun uttrykker bekymring for feilinformasjon og falsk trygghet. Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, støtter advarselen og understreker at gravide heller bør fokusere på fosterbevegelser og søke råd fra fagfolk. Jordmødrene oppfordrer gravide til å være kritiske til råd fra sosiale medier.
27 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre uttaler at det ikke er planer om å endre regelverket for uassisterte hjemmefødsler, selv om Helsedirektoratet sterkt fraråder det. Debatten blusset opp etter at et barn døde under en slik fødsel i Oslo i fjor. Vestre understreker at det er trygt å føde på norske sykehus, og viser til at helsemyndighetene advarer mot risikoen ved uassisterte hjemmefødsler. Regjeringen har også bestilt en undersøkelse om brukererfaringer i fødselsomsorgen for å vurdere forbedringer.
15 dager siden
En overlege advarer mot den økende trenden med hjemmefødsler uten helsepersonell, og fremhever risikoen for komplikasjoner og dødsfall hos både mor og barn. Tall fra Folkehelseinstituttet viser en økning i slike fødsler i 2024. Legen argumenterer for at fødsel er en risikofylt hendelse der rask medisinsk hjelp kan være avgjørende. Han anslår at uten et fungerende helsevesen ville mange flere dødd under fødsel. En spaltist støtter legens bekymringer og understreker viktigheten av å føde på sykehus eller med jordmor til stede.
1 måned siden
Ingrid Bergtun advarer mot hjemmefødsel etter en dramatisk opplevelse på Ullevål sykehus, der hennes sønn fikk lav puls under fødselen. Hun hadde vurdert hjemmefødsel, inspirert av positive erfaringer i media, men er nå glad for at hun valgte sykehus. Jordmor Petra Næss, som tilbyr hjemmefødsler, mener det er trygt for friske kvinner med erfaren jordmor til stede, og understreker at de følger strenge retningslinjer. Artikkelen belyser ulike perspektiver på hjemmefødsel og viktigheten av å informere om risikoene, samtidig som kvinner bør få ta informerte valg.
3 måneder siden
Norsk Barnelegeforening uttrykker sterk bekymring over den økende trenden med uassisterte hjemmefødsler, der kvinner velger å føde uten helsepersonell til stede. De argumenterer for at dette frarøver barnet nødvendig helsehjelp og øker risikoen for dødsfall eller alvorlige skader. Barnelegene understreker at fødsel er en risikabel hendelse, og at tilstedeværelse av helsepersonell er avgjørende for å oppdage og håndtere komplikasjoner som kan oppstå. De påpeker at barnet har en selvstendig rett til helsehjelp, et perspektiv de mener mangler i den pågående debatten. Helsedirektoratet har hatt samtaler med andre organisasjoner om fødselsomsorg og planlegger nå et møte med Barnelegeforeningen for å diskutere deres bekymringer.
1 måned siden
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) advarer mot uassistert fødsel, også kalt «frifødsel», og uttrykker bekymring over at mange undervurderer risikoen. De understreker at det å miste et barn er en unaturlig og traumatisk opplevelse, og at valget om å føde uten medisinsk assistanse kan føre til komplisert sorg og skyldfølelse. LUB påpeker at selv om intensjonen er en naturlig fødsel, kan uforutsette komplikasjoner oppstå, og rask medisinsk intervensjon kan være livreddende. De fremhever at Norge har en av verdens tryggeste fødselsomsorger, og at medisinsk overvåking og tilgjengelighet har redusert barnedødeligheten betydelig.
1 måned siden
Helsepolitiker Ingvild Kjerkol (Ap) støtter et forbud mot uassisterte hjemmefødsler, og viser til en kronikk i VG der lege Kaveh Rashidi argumenterer for det samme. Kjerkol delte kronikken på Facebook og understreker at en normal fødsel kan endre seg raskt. Bakgrunnen er blant annet en økning i antall kvinner som ønsker å føde hjemme uten medisinsk assistanse, samt flere omtalte dødsfall etter slike fødsler. Et helseforetak har anmeldt en doula for forsømmelse, og Statens helsetilsyn advarer mot risikoen ved uassisterte hjemmefødsler.
2 måneder siden
Doula Trude Mokkelbost Laukli advarer mot den økende interessen for uassisterte hjemmefødsler, også kjent som «fri fødsel». Hun mener at dette miljøet sprer feilinformasjon og skaper mistillit til helsevesenet, noe hun anser som skadelig for både doula-yrket og fødende kvinner. Laukli kritiserer også doulaer som overskrider sine faglige grenser og oppfordrer kvinner til å avvise medisinsk støtte under fødselen. Som en konsekvens har hun meldt seg ut av Norsk Doulaforening, fordi hun mener foreningen ikke tar tilstrekkelig avstand fra «fri fødsel»-miljøet. Styrelederen i Norsk Doulaforening understreker at de respekterer kvinners rett til å velge fødested, men anbefaler ikke fødsler uten autorisert helsepersonell.