Artikkelen omhandler immunitet mot norovirus, også kjent som omgangssyke. Eksperter forklarer at immunitet etter en infeksjon kan vare fra seks måneder til flere år, men at det finnes flere virusvarianter som kan føre til gjentatte sykdomstilfeller.
Det understrekes at man kan ha viruset i kroppen uten å få symptomer, noe som bidrar til å opprettholde immunforsvaret. En periode med mindre smitte under koronapandemien kan ha svekket befolkningens immunitet.
God håndhygiene med såpe er viktig for å forebygge smitte, da antibac ikke er tilstrekkelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Koronaviruset har ikke skapt nye smittebølger siden sensommeren i fjor, og er nå på vikende front i Norge og Europa. Ifølge virolog Karoline Bragstad ved FHI skyldes dette en kombinasjon av god immunitet i befolkningen og at virusvariantene ikke har vært potente nok. Influensasesongen var verre enn korona denne vinteren. Selv om det ikke er et mål å bli smittet, vil det å bli smittet fra tid til annen bygge ellers friske personers egen immunitet. FHI anbefaler fortsatt vaksine for risikogrupper, men frykter ikke en ny og farligere virusvariant. Bragstad mener viruset nå er endemisk og vil bli mer som et forkjølelsesvirus.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
4 måneder siden
Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode. Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder. Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
3 måneder siden
En ny variant av norovirus, også kjent som «Ferrari-viruset», sprer seg raskt i Nord-Europa og USA. I USA har det vært en kraftig økning i antall utbrudd, mens Norge også opplever en økning i positive prøver. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at en ny virusvariant, GII.17, kan være årsaken til den økte spredningen. Viruset forårsaker oppkast og diaré, og sprer seg lett i større forsamlinger, på sykehjem og cruisebåter. FHI understreker viktigheten av god hygiene, spesielt hyppig håndvask med såpe og vann, da alkoholbasert desinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus. De oppfordrer også alle med symptomer til å holde seg hjemme for å begrense smittespredningen.
3 måneder siden
Flere hundre cruisepassasjerer har opplevd mageproblemer på ulike cruiseskip i desember. Norovirus er bekreftet som årsak i flere tilfeller, men noen utbrudd har ukjent årsak. Cruiseskipet «Queen Mary 2» har hatt utbrudd på to påfølgende reiser. 2024 har vært et rekordår for mage- og tarminfeksjoner på cruiseskip, med det høyeste antallet utbrudd siden 2012. Tette miljøer og felles spiseområder på cruiseskip øker risikoen for smitte. Eksperter anbefaler grundig håndvask med såpe og vann for å redusere smittefaren. Cruiseselskapene hevder å følge strenge hygieneprotokoller, men smittespredningen har økt etter pandemien.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bakteriefeller man kan møte på reise i julen. Professor Ørjan Olsvik påpeker at mange ikke vasker hendene etter toalettbesøk, og at offentlige toaletter og transport er steder med høy smitterisiko. Han anbefaler å bruke papir på toalettknapper, kraner og dørhåndtak, samt å bruke antibac. Det understrekes at håndvask er viktigst mot virus. Artikkelen nevner også at aerosoler fra toalettet kan henge i luften i opptil en time. Både Vy og Avinor understreker viktigheten av god håndhygiene og økt renhold i juleutfarten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler årets influensautbrudd, som er det største siden før koronapandemien. Selv om situasjonen er alvorlig med mange sykehusinnleggelser, oppfordres folk til å unngå panikk. Influensa A og B sprer seg, særlig blant barn og unge. De mest utsatte er eldre, kronisk syke og spedbarn. Artikkelen understreker viktigheten av vaksinasjon for risikogrupper og oppfordrer til god håndhygiene for å redusere smittespredning. Den peker også på behovet for å styrke helseberedskapen for å håndtere fremtidige pandemier, og minner om viktigheten av lærdommer fra tidligere pandemier.
1 måned siden
En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper. Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
2 måneder siden
Et omfattende influensautbrudd preger Norge, det største siden før koronaepidemien. Smitten øker, og stadig flere legges inn på sykehus. Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer sterkt risikogrupper til å vaksinere seg snarest, da smittetoppen ikke er nådd. Vaksinasjon er det viktigste tiltaket for å beskytte seg, men god håndhygiene og hensyn til andre er også viktig. Influensaen gir typisk symptomer som feber, muskelsmerter og hodepine, og varer i omtrent en uke. FHI ser en normalisering av utbruddsmønsteret etter noen sesonger med lite influensa.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at nordmenn for første gang på fem år har feiret jul uten en koronabølge, grunnet økt immunitet i befolkningen. Den langvarige høstbølgen har avtatt, og de dominerende variantene er KP. 3.1.1 og XEC. Selv om det ikke er noen bekymringsfulle nye varianter, forventer FHI en ny smittebølge på senvinteren, da immuniteten svekkes. Koronaviruset er nå endemisk, men befolkningens immunitet bidrar til å redusere hyppigheten og størrelsen på smittebølgene. FHI understreker at nye virusvarianter kan føre til et kraftig «comeback» for korona.
1 måned siden
Under Ski-VM i Trondheim har det oppstått et utbrudd av Norovirus på et av utøverhotellene. Flere utøvere ble rammet, men er nå symptomfrie og har reist hjem. Arrangøren har koblet inn helsemyndighetene og iverksetter tiltak for å begrense smitte, inkludert økt rengjøring på hotellene. Norovirusinfeksjon er svært smittsom og gir symptomer som kvalme, oppkast og diaré.
2 måneder siden
En kraftig influensabølge herjer landet, og mange beskriver sykdomsforløpet som det verste de har opplevd. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter utbruddet og beskriver typiske symptomer som feber, muskelsmerter og luftveisproblemer. Smittevernoverlegen i Oslo forklarer at ulike varianter av influensavirus kan gi varierende sykdomsfølelse, og at mange unge er smittet denne sesongen. FHI understreker at influensainnleggelser er innenfor forventet nivå, men erkjenner at mange føler seg svært syke. De anbefaler å unngå kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer og opplyser om at smittetoppen trolig nås i vinterferieukene. Influensasmitten er størst blant barn, mens eldre og personer med underliggende sykdom er mest utsatt for alvorlig sykdom.
2 måneder siden
Influensautbruddet i Norge er det største siden før koronaepidemien, med økende smitte og innleggelser. Smitten øker raskt blant barn, og sykehusene melder om flere utbrudd. Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at influensaen sprer seg raskt, trolig påvirket av redusert immunitet etter pandemien. FHI oppfordrer særlig risikogrupper og eldre til å vaksinere seg. Typiske symptomer er feber, muskelsmerter og hodepine. Influensa smitter lett via dråper, luft eller kontakt, og varer vanligvis en uke til ti dager.