Lars Erik Andersen (57) er uføretrygdet og savner arbeidslivet, men føler seg hindret av systemet som begrenser mulighetene hans. Han opplever skam knyttet til sin situasjon og mener dagens arbeidsliv er for krevende for mange som trenger tilpasninger.
Andersen engasjerer seg i frivillig arbeid, men inntektsgrensen for uføre gjør det vanskelig å øke arbeidsmengden. En forsker kritiserer trygdesystemet for å være passiviserende og etterlyser reformer, mens arbeidsministeren understreker arbeidsgivernes ansvar for å inkludere uføre og fremhever nye tiltak for å lette overgangen til arbeidslivet.
Artikkelen belyser den økende andelen uføre i Norge, og potensialet for at mange kan bidra i arbeidslivet med riktig tilrettelegging.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Jørgen Jensen kritiserer Nav for manglende oppfølging og ineffektivitet etter to år i systemet, hvor han opplevde å bli overlatt til å skrive jobbsøknader uten konkret hjelp. Vendepunktet kom da en rådgiver tok initiativ og koblet ham til et privat selskap, noe som resulterte i jobb. Høyre-nestleder Henrik Asheim støtter kritikken og mener systemet må endres for å bli mer arbeidsrettet, blant annet ved å involvere private aktører i større grad. Samtidig peker artikkelen på at en betydelig andel av befolkningen står utenfor arbeidslivet, og at uføretrygden har økt, noe Asheim delvis forklarer med tidligere reformer.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslag fra Høyre, Frp og delvis Ap om å innføre en nedre aldersgrense for uføretrygd. Det hevdes at mange unge uføre ønsker å jobbe, men hindres av helseproblemer eller diskriminering. Over 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet, og uføretrygd er ikke en økonomisk attraktiv løsning. Prosessen for å få uføretrygd er lang og krevende. Artikkelen argumenterer for at det er et politisk ansvar å sikre et verdig liv for alle, uavhengig av arbeidsevne, og at det må gjøres mer for å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.
1 måned siden
Etter å ha kritisert arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å straffe uføre som ønsker å jobbe, ble Jan-Erik Grimstad-Søfteland invitert til et møte med ministeren. Grimstad-Søfteland, som selv er ufør og deltar i et forskningsprosjekt, uttrykte frustrasjon over systemet og ønsket om at det skal lønne seg å jobbe, uten frykt for økonomisk ruin. Brenna bekrefter at hun ønsker å møte Grimstad-Søfteland for å høre hans erfaringer og diskutere mulige forbedringer i NAV-systemet, slik at flere uføre kan inkluderes i arbeidslivet.
4 måneder siden
Navs statistikkdirektør Ulf Andersen kritiserer bedrifter for å stille urealistiske krav i jobbannonser, noe som ekskluderer mange potensielle kandidater. Han mener mange stillingsannonser krever nærmest overmenneskelige egenskaper og har et lavt nivå. LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes påpeker at bedrifter ofte gjenbruker gamle annonser og bruker lite tid på utforming. Han mener også at mange annonser er diskriminerende, spesielt mot eldre jobbsøkere. En anonym hodejeger anbefaler kortere og mer konsise annonser som fokuserer på hva bedriften kan tilby arbeidssøkeren, i stedet for å liste opp selvfølgelige personlige egenskaper.
1 måned siden
En ufør person kritiserer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å fremme en arbeidslinje som ikke fungerer for uføretrygdede. Vedkommende forteller om å tape penger på jobb fordi barnetillegget fjernes, og mener systemet straffer de som vil bidra. Kritikken er at det trengs handling for å endre dette. Personen oppfordrer Brenna til å lytte til de med erfaring som ufrivillig ufør, og endre systemet slik at det blir økonomisk mulig å jobbe uten å miste trygdeytelser.
9 dager siden
Erna Solberg erkjenner at verken Høyre eller Ap har lykkes i å redusere antallet uføretrygdede i Norge. Hun lover en ny, omfattende aktivitets- og arbeidsreform som skal bremse veksten i uføretrygd, spesielt blant unge under 30 år. Solberg foreslår at unge i hovedsak ikke skal uføretrygdes med mindre det foreligger helt åpenbare unntak, og ønsker å innføre en arbeidsrettet ytelse som ikke baseres på diagnoser. Hun kritiserer NAV-systemet for å ha for stort fokus på sykdom fremfor arbeidsevne, og mener mange uføre kan jobbe noe med riktig tilrettelegging. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna støtter behovet for tiltak som gjør det enklere å kombinere arbeid og trygd. Rødts Mímir Kristjánsson kritiserer Solbergs forslag som et angrep på de sykeste. Solberg understreker at reformen vil ta tid, men at målet er å få flere uføre i aktivitet og arbeid.
1 måned siden
Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G. Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.
8 timer siden
En uføretrygdet person deler sin personlige erfaring med skam og fordommer knyttet til å stå utenfor det tradisjonelle arbeidslivet. Vedkommende argumenterer for at samfunnet må anerkjenne verdi utover lønnsarbeid.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forslag fra forsker Arnstein Mykletun for å redusere sykefraværet i Norge. Han mener politikerne har en unik sjanse til å ta styring over området. Mykletun foreslår fire «bremseklosser» i systemet: arbeidstaker, arbeidsgiver, fastlege og Nav. Han argumenterer for at arbeidstakere bør ha en liten egenandel ved sykemelding, arbeidsgivere bør ha større ansvar for langtidssykefravær, fastleger må ikke premieres for å sykemelde, og Nav må støtte saksbehandlere som underkjenner urettmessige sykemeldinger. Mykletun mener dagens system gir feil insentiver og at Norge bruker for mye penger på trygd.
2 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
18 dager siden
Jan-Erik Søfteland opplevde å tape penger på å gå tilbake i jobb etter å ha vært ufør. Han uttrykte sin frustrasjon over Nav-systemet i et innlegg på sosiale medier, noe som førte til et møte med arbeidsminister Tonje Brenna. Søfteland jobber nå fulltid, men taper penger på det på grunn av kompliserte regler for avkorting av trygd. Regelverket gjør at han mister barnetillegget og taper omtrent 1000 kroner i måneden. Flere eksperter mener at dette er en vanlig problemstilling, og at regelverket kan være et hinder for uføre som ønsker å jobbe. Et flertall på Stortinget ønsker nå å øke fribeløpet for uføre.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Markus Kaasa, som opplevde ekskludering i sin tidligere jobb på grunn av manglende tilrettelegging for hans nedsatte hørsel. Dette førte til sosial isolasjon og helseproblemer. Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) påpeker at dette er et vanlig problem, og at manglende tilrettelegging koster samfunnet 3 milliarder kroner hvert år. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna oppfordrer arbeidsgivere til å ta større ansvar og understreker at hørselshemmede er en viktig ressurs i arbeidslivet. Kaasa har nå funnet en inkluderende arbeidsplass hos Meny, hvor han får den nødvendige støtten og tilretteleggingen.
1 måned siden
Artikkelen forteller om Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) som har Aspergers syndrom, og som etter flere år utenfor arbeidslivet fikk en 60 prosent stilling hos elektronikkjeden Power via Nav. Gandrudbakken understreker betydningen av å bli oppmuntret til å prøve seg i arbeidslivet, og trives nå med kundekontakt. Butikksjef Ørjan Andersen påpeker at personer uten arbeidserfaring krever tilpasning, men at det gir lojale medarbeidere som opplever mestring. Høyres nestleder Tina Bru besøkte Gandrudbakken og etterlyser en arbeidsreform for å redusere utenforskap, blant annet ved å se på strengere regler for uføretrygd for unge.
2 måneder siden
Navs støtteordning for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år ble tømt etter kun seks dager i 2025. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserer ordningen for å være underfinansiert og mener politikere viser dobbeltmoral. Ingrid Thunem, en tidligere landslagssvømmer, fikk støtte til et treningsapparat som har redusert hennes sykefravær og forbedret livskvaliteten. Hun påpeker at det er dårlig samfunnsøkonomi at folk som kan jobbe blir sykemeldt på grunn av manglende hjelpemidler. FFO mener bevilgningen er langt unna det som trengs, og etterlyser handling fra politikerne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil vurdere ordningen, men FFO mener eneste løsning er å øke potten betraktelig.