Nye makspriser for taxi i storbyene er innført for å beskytte kunder mot urimelig høye priser og presse useriøse aktører ut av markedet. Taxiselskapet Taxi 1 mener imidlertid at de nye prisene slår feil ut og rammer de seriøse aktørene.
De frykter å tape betydelig omsetning og har klaget til Næringsdepartementet, og vurderer å saksøke staten. Taxi 1 mener det finnes andre virkemidler for å bekjempe useriøse aktører og at myndighetene har satt prisene for lavt.
Regjeringen på sin side mener tiltaket vil bidra til å seriøsere drosjenæringen og luke ut useriøse aktører.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen har innført en midlertidig makspris på taxi i større byer for å beskytte kunder mot urimelig høye priser. Dette tiltaket kommer etter et frislipp i taxibransjen i 2020 som førte til økt antall løyver og høyere priser. De nye reglene gjelder i kommuner med over 20.000 innbyggere og høy befolkningstetthet. Maksprisen omfatter starttakst, kilometerpris og tidstakst, med mulighet for tillegg for natt, helg og helligdager. Maksprisen skal evalueres etter ett år. Regjeringen har også gjeninnført krav om fagkompetanse, sentraltilknytning og bankgaranti for drosjeløyver.
4 måneder siden
Regjeringen innfører en maksimalpris for taxitjenester i sentrale områder av større byer, som Oslo. Dette tiltaket, som trer i kraft 1. januar 2025, skal gi kundene trygghet mot urimelig høye priser ved praiing av taxi. Den nye forskriften setter et tak på avstands-, tids- og starttakster, og gjelder for kommuner med over 20.000 innbyggere og en befolkningstetthet på minst 80 personer per kvadratkilometer. Prisene vil være 30 prosent høyere enn i mindre kommuner. Forskriften er midlertidig og skal i utgangspunktet vare i ett år, mens regjeringen jobber med andre tiltak for å regulere drosjebransjen.
2 måneder siden
Oslo Taxi og Norges Taxiforbund er sterkt kritiske til en ny bestillingsløsning for taxi på Oslo S, som de mener omgår den nylig innførte maksimalpris-forskriften. De hevder at de nye automatene er et fordyrende mellomledd som vil føre til høyere priser for kundene. Bane Nor har inngått en avtale med selskapet Fast Travel, som også står for taxibestillinger på Gardermoen, uten at det har vært en anbudsprosess. Taxiforbundet frykter at dette vil føre til en rekke gebyrer for drosjeeierne, og at ordningen vil spre seg til andre steder i landet. Fast Travel slår tilbake og hevder at deres system gir lavere priser og løser kaoset på togstasjoner og flyplasser. De mener søksmålet er et forsøk på å hindre konkurranse.
4 måneder siden
Regjeringen har vedtatt en forskrift om maksimalpris på taxi i sentrale områder i større byer, som Oslo, for å bekjempe useriøse aktører og sikre forutsigbare priser for kundene. Forskriften, som trer i kraft 1. januar 2025, setter et tak på avstands-, tids- og starttakstene for taxier som praies på gaten eller holdeplass. Takstene vil være høyere enn i mindre kommuner som allerede har maksimalpris. Tiltaket er ment å være midlertidig i ett år, men kan forlenges hvis andre tiltak ikke har tilstrekkelig effekt. Forskriften gjelder for kommuner med over 20.000 innbyggere og en befolkningstetthet på minst 80 personer per kvadratkilometer.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler innføringen av nye maksprisregler for taxi i Oslo fra 1. januar, som følge av mange klager på høye priser. Thea Gudmundsen opplevde en taxitur på 11 minutter som kostet 626 kroner, men samme tur vil koste 314 kroner med de nye reglene. Hun har fått mange kommentarer på TikTok fra andre som har opplevd det samme. Frislippet i taxinæringen i 2020 førte til en økning i antall taxiløyver og priser. Flere reisende, som Cato Bratbakk og Astrid Hedvig Thorbjørnsen, foretrekker nå taxi-apper for å få en forutsigbar pris og økt sikkerhet, selv med de nye maksprisene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler høye taxipriser i Oslo, der kunder har opplevd å betale opp mot 855 kroner for korte turer. En kvinne valgte å gå i regnet med plastposer på beina for å unngå en taxitur til 700 kroner. Som følge av dette har regjeringen innført makspris for taxiturer i kommuner med over 20.000 innbyggere for å beskytte kundene mot urimelig høye priser og fjerne useriøse aktører. I tillegg er det gjeninnført krav om fagkompetanse, sentraltilknytning og bankgaranti for drosjeløyver.
2 måneder siden
Bolt saksøker den norske staten etter innføringen av nye regler for drosjenæringen. Reglene, som trer i kraft 1. mars, krever at plattformselskaper som Bolt oppretter en drosjesentral for å operere i Norge. Bolt mener dette vil redusere fleksibiliteten for sjåførene og føre til dyrere tjenester for kundene. Selskapet hevder også at de nye reglene er i strid med EØS-regelverket og at regjeringen ikke har lyttet til deres argumenter. Norgessjefen i Bolt, Thomas Barbo, uttaler at søksmålet er nødvendig for å kunne fortsette å tilby rimelige og tilgjengelige taxitjenester.
2 måneder siden
Plattformselskapet Bolt har saksøkt den norske staten etter innføringen av nye drosjeregler som krever at de etablerer en drosjesentral. Bolt argumenterer med at dette vil føre til mindre fleksibilitet for sjåførene og dyrere tjenester for kundene. Selskapet mener også at de nye reglene er i strid med EØS-regelverket, da de hindrer fri etablering og konkurranse i drosjemarkedet. Bolt fremhever at de tilbyr en trygg og sporbar tjeneste via sin app, og at alternative løsninger de har foreslått ikke har blitt vurdert av regjeringen.
1 måned siden
Blivakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal advarer mot Googles nye prisverktøy, som gir konkurrenter mulighet til å tilby kunder lavere priser via Google-annonser. Brandsdal anslår at Blivakker har tapt 150–200 millioner kroner på dette. Han frykter at verktøyet kan bryte med markedsføringsreglene og avventer en juridisk avklaring fra Forbrukertilsynet. Konkurrenten Lyko mener Google-prisene kan regnes som individuell prissetting. Blivakker har kuttet priser for å matche konkurrentene, men mener dette ikke er en bærekraftig løsning.
4 måneder siden
Drosjenæringen står overfor en stor utfordring med flere rapporterte tilfeller av seksuelle overgrep i drosjer. Flere drosjesjåfører er dømt for overgrep, og det er en økende bekymring for passasjersikkerheten. Drosjeselskaper som Oslo Taxi og Bolt jobber med tiltak for å øke tryggheten, inkludert opplæring av sjåfører og varslingstjenester. Dereguleringen av drosjenæringen i 2019 har ført til en økning i antall sjåfører og mindre kontroll, men det blir innført krav om tilknytning til drosjesentraler fra 2025. Det er et ønske om strengere reguleringer og bedre kontroll av sjåfører for å sikre tryggere drosjeturer.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
2 måneder siden
Alarmgründer Nadir Nalbant anklager Verisure og Sector Alarm for å misbruke sin markedsposisjon gjennom selektiv prisdumping. Han hevder de tilbyr svært lave priser til kunder som bytter til Homely, mens lojale kunder betaler kunstig høye priser. Nalbant mener Konkurransetilsynet må gripe inn, selv om tilsynet ikke anser selskapene som dominerende. Konkurransetilsynet følger med på markedet og vurderer å bruke sitt nye verktøy for å undersøke konkurransesituasjonen. Både Verisure og Sector Alarm avviser beskyldningene.
2 måneder siden
Innføringen av Norgesprisen, en fastpris på strøm, skaper bekymring i flere bransjer. Leverandører av solceller og varmepumper frykter et kraftig fall i salget, da ordningen reduserer folks motivasjon for å investere i energibesparende tiltak. Norsk Industri advarer om at næringslivet kan oppleve økte strømpriser som følge av ordningen. Samtidig viser analyser at Norgesprisen kan bli dyrere for staten enn først antatt, med estimater som overstiger regjeringens opprinnelige anslag. Energiministeren erkjenner at de faktiske kostnadene er usikre og vil bli revidert i nasjonalbudsjettet.
1 måned siden
Taxisjåfører og reiselivsnæringen i distriktene opplever store problemer på grunn av mangel på hurtigladere for elbiler. Stadlandet er spesielt hardt rammet, der de eksisterende hurtigladerne er ute av drift, noe som fører til lange kjøreturer til nærmeste ladepunkt og tapte inntekter. Dette kan også gå ut over beredskapen for pasienttransport. Elbilforeningene erkjenner at situasjonen er utfordrende, spesielt i utkantområder, til tross for en generell økning i antall ladepunkter. Kommunen skyver ansvaret over på kommersielle aktører, mens en politiker har tatt saken til samferdselsministeren. Frykten er at mangelen på lademuligheter vil ramme både lokalbefolkning og turister.
4 måneder siden
Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn i sammenslåingen av Vy og Flytoget, da de mener den kan hindre effektiv konkurranse. Tilsynet frykter at sammenslåingen kan føre til høyere priser, redusert kvalitet og mindre innovasjon innen persontransport på jernbane. Regjeringen argumenterte for sammenslåingen for å bedre togtilbudet på Østlandet, men Konkurransetilsynet er uenig og mener den kan svekke tilbudet til kundene. Tilsynet understreker at de ikke er sikre på utfallet, men at det er rimelig grunn til å anta at konkurransen vil hemmes.