Norske barnehager betaler 970 millioner i husleie til utlandet
En analyse viser at norske barnehager med utenlandsk eierskap betaler langt høyere husleie. Dette fører til at store summer overføres til utenlandske eiere årlig.
En analyse viser at norske barnehager med utenlandsk eierskap betaler langt høyere husleie. Dette fører til at store summer overføres til utenlandske eiere årlig.
En analyse utført av Utdanningsnytt og E24, basert på tall fra Utdanningsdirektoratet, viser at barnehager som leier bygg av utenlandske eiere har nesten dobbelt så høy husleie som de som leier av norske eiere. I 2023 betalte norske barnehager totalt 970 millioner kroner i husleie til utenlandske eiere, mens 510 millioner gikk til norske eiere.
Siden 2019 er minst 464 barnehagebygg solgt ut av landet for over 14 milliarder kroner. Professor Trond Bjørnenak ved NHH kaller forskjellen oppsiktsvekkende, men mener staten ikke bør finansiere gevinster fra eiendomssalg.
Barnehagekjedene forklarer prisforskjellene med faktorer som byggets alder, tilstand, markedsforhold ved kontraktsinngåelse, og at nyere avtaler ofte reflekterer dagens høyere markedspriser. De viser også til eksempler på høye kommunale leiepriser.
Trond Bjørnenak
Sølve Bærug
Ragnar Sagdahl
Monica Johnsen
Benjamin Thorsen
NHH
Utdanningsnytt
E24
Utdanningsdirektoratet
Læringsverkstedet
Fus
Nordiqus
NMBU
SBB
Brookfield
Kinland
Patrizia
Telemarksforskning
Grefsen
Oslo
Hauketo
Sverige
Canada
Tyskland
Konflikten mellom Pakistan og India har eskalert med gjensidige rakettangrep. Pakistan hevder India angrep tre militærbaser og svarte med motangrep mot mål i India, inkludert et missildepot. Indiske kilder bekrefter angrep mot Pakistan. Minst 48 dødsfall er rapportert den siste uken, og G7-landene oppfordrer til dialog. Eskaleringen har ført til at norsk-pakistanske familier er strandet i Pakistan grunnet innstilte flyavganger, og UD har skjerpet reiseadvarselen.
Tysklands forbundskansler, Frankrikes president og Storbritannias statsminister møtte Ukrainas president Zelenskyj og Polens statsminister Tusk i Kyiv for å diskutere en 30-dagers våpenhvile. Samtidig hevder Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU) å ha avslørt et ungarsk militært spionnettverk i Zakarpatska-regionen, noe som har ført til gjensidig utvisning av diplomater mellom de to landene. Ungarn avviser spionasjeanklagene som propaganda.
Israels tidligere forsvarssjef og forsvarsminister, Moshe Yaalon, anklager israelske soldater for etnisk rensing og krigsforbrytelser i Gaza. Han kritiserer statsminister Netanyahus regjering og forsvarssjefen for en plan om å erobre Gaza og drive innbyggerne sørover, noe Yaalon kaller en tvangsforflytning og en krigsforbrytelse. Han mener regjeringen har mistet kontakten med jødisk moral og Israels interesser.
En føderal dommer i California har midlertidig stanset Donald Trumps planer om omfattende masseoppsigelser i 21 amerikanske departementer, da administrasjonen ifølge dommeren mangler nødvendig lovhjemmel. Trump har også bedt om en prosess for å innføre 100 prosent toll på utenlandsk film. Samtidig får tidligere president Joe Biden kritikk fra flere demokrater for sine nylige offentlige opptredener og kritikk av Trump, som de mener trekker partiet ned.
Sjefen for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, melder om en tidoblet informasjonsmengde og økt trussel fra land som Kina og Russland, noe som krever ny teknologi for analyse. Samtidig øker nye sikkerhetskrav fra myndighetene presset på norske bedrifter, spesielt små og mellomstore, for å styrke eget sikkerhetsarbeid. Eksperter fremhever også viktigheten av kontanter som et sikkerhetsnett ved svikt i digitale betalingssystemer.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykker bekymring for at ja-siden vil bruke den usikre sikkerhetssituasjonen som påskudd for å presse Norge inn i EU, og varsler et ultimatum mot folkeavstemning i neste stortingsperiode. Samtidig har Miljøpartiet De Grønne (MDG) på sitt landsmøte presentert en ny profil, signaliserer vilje til samarbeid med en Støre-ledet regjering og legger til omfordelingspolitikk som et tredje hovedtema ved siden av miljø og natur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!