Verdens største isfjell, A23a, har igjen begynt å bevege seg etter å ha vært bundet i Weddelhavet i 30 år. Isfjellet, som er omtrent dobbelt så stort som London, løsnet i fjor og er nå på vei mot varmere farvann.
Forskere forventer at det vil smelte når det når Sør-Georgia. Selv om løsrivelsen kan være en del av en naturlig syklus, advarer forskere om at klimaendringer kan ha spilt en rolle.
De undersøker også hvordan isfjellet påvirker livet i havet og karbonbalansen. Isfjell kan tilføre næringsstoffer til havet og skape økosystemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Det gigantiske isfjellet A23a har gått på grunn i grunne farvann ved Sør-Georgia. Isfjellet, som er dobbelt så stort som London, ser ut til å sitte fast og vil sannsynligvis begynne å bryte opp ved øyas sørvestlige kyster. Lokale fiskere frykter at de må kjempe mot enorme isblokker, og situasjonen kan påvirke pingviner som søker mat i området. Isfjellet har en lang historie og løsnet fra en isbrem i 1986. Forskere har oppdaget at isfjell bidrar betydelig til havets økosystem ved å frigjøre næringsstoffer. Klimaendringer forventes å skape flere isfjell etter hvert som Antarktis varmes opp.
1 måned siden
Verdens isbreer smelter i et alarmerende tempo, ifølge en ny pressemelding fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Siden 1975 har over 9000 milliarder tonn is smeltet, noe som tilsvarer en 25 meter tykk isblokk på størrelse med Tyskland. Smeltingen har bidratt til en økning i havnivået på 18 millimeter siden år 2000, og øker faren for flom for millioner av mennesker. Forskere advarer om at flere isbreer ikke vil overleve det 21. århundre, og understreker at bevaring av isbreer er avgjørende for tilgangen på ferskvann og for å unngå en krise.
1 måned siden
Havisutbredelsen i Arktis har nådd sitt laveste nivå på fem år, ifølge forskere. En uvanlig kraftig reduksjon i isdekket i januar, tilsvarende et område på størrelse med Italia, bekymrer forskere ved Bjerknessenteret. Spesielt Barentshavet og områdene nord for Svalbard har opplevd stor tilbakegang. Samtidig påpekes det at Framstredet har hatt mer is enn normalt. Varmt atlanterhavsvann strømmer inn i Arktis, en prosess kjent som «Atlantifisering», som bidrar til reduksjonen.
18 dager siden
Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan. Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp. Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.
8 dager siden
Forskingsfartøyet Tara skal fra sommeren 2026 legge ut på en 20 år lang ekspedisjon i Polhavet for å overvåke og dokumentere klimaendringenes effekt på havisen og økosystemene i Arktis. Tara vil drive med isen gjennom hele året, også under den mørke og kalde polarnatta, noe som tidligere har vært vanskelig for forskere. Prosjektet, ledet av Tara Ocean Foundation, skal samle unike data om hvordan Polhavet endrer seg, inkludert overgangen til mer åpent hav. Forskere fra blant annet UiT Norges arktiske universitet deltar i studier som undersøker hvordan mindre havis og varmere vann påvirker biologisk mangfold. Ekspedisjonen vil gi en sammenhengende tidsserie over 20 år, noe som er helt nytt for dette området. Målet er å forstå og dokumentere de dramatiske endringene i Polhavet før det er for sent.
3 måneder siden
Store ispropper har dannet seg i Saltdalselva og Beiarelva i Nordland, noe som har ført til bekymring og beredskap. I Saltdalselva har en flere kilometer lang ispropp dannet seg, og en hengebru er ødelagt. Kommunen frykter at isen ikke vil smelte før det blir frost igjen, og jobber med å åpne elveløpet for å få bort isen. I Beiarn har isproppen flyttet seg nedover elva og tatt en privat vei. Folk oppfordres til å holde seg unna elvebreddene på grunn av fare.
3 måneder siden
En ny studie fra Heimholtz-senteret viser at klimaendringer og havstigning kan føre til flere jordskjelv. Økt vannmasse presser på havbunnen og kan utløse skjelv. Selv små endringer i havnivået kan være nok. Forskerne påpeker at havnivået har steget lite hittil, men forventes å stige mer i fremtiden. Jordskjelvet utenfor Mørekysten søndag, med en styrke på 4,0, skyldes trolig landheving etter istiden, ikke klimaendringer. Norge opplever flest jordskjelv i Nord-Europa, men er ikke spesielt utsatt sammenlignet med resten av verden. Landhevingen i Norge varierer, og er størst i øst.
3 måneder siden
En ispropp har dannet seg i Saltdalselva ved Rognan etter at ismasser løsnet lenger opp i elva. Isen har stoppet opp ved en anleggsvei som er anlagt i forbindelse med arbeid på en jernbanebru. En hengebru er skadet, men det er ikke meldt om skader på bebyggelse. Beredskapsledelsen i Saltdal kommune er varslet og følger situasjonen tett, da det er fare for at isen kan treffe E6. Kommunen håper at flo vil føre til at isen løsner og flyter ut i Saltenfjorden. Det advares mot å ferdes nær elva på grunn av de store kreftene i sving.
3 måneder siden
En stor ispropp i Saltdalselva ved Rognan har ført til oversvømmelser og kaos. Kommunen advarer innbyggerne mot å gå langs elvebredden, da det er fare for at isen kan løsne og ta uventede retninger. Ismassene strekker seg flere kilometer oppover elva, og anleggsveien ved jernbanebrua har fått hard medfart. Turstier er oversvømt, og kabelfabrikken Nexans har stengt deler av anlegget på grunn av høy vannstand. Bane Nor jobber med tiltak for å frigjøre plass til isen, og kommunen håper mildværet vil bidra til å løse opp isproppen.
1 måned siden
Tre store ispropper i elva Bøvra i Lom skaper stor bekymring for flom. Ordføreren frykter at flomvollen kan briste, noe som kan føre til oversvømmelse av næringsarealer i Fossbergom. Kommunen har søkt NVE om støtte for å heve flomvollen med 60 cm, men har ikke fått svar. Samtidig er vannføringen i elva høyere enn normalt for årstiden, og store snømengder i fjellet øker risikoen for flom ytterligere. Kommunen har iverksatt vakthold og oppfordrer folk til å holde avstand til elva. NVE foretar befaring for å vurdere situasjonen.
1 måned siden
Smeltingen av Norges nest største isbre, Svartisen, skaper problemer for Svartisen vannkraftverk. Økte temperaturer fører til at breen smelter raskere, og smeltevannet tar med seg store mengder sand og leire inn i kraftverket. Dette fører til økt slitasje på turbinene, hyppigere driftsstans og dermed risiko for dyrere strøm. Selv om mindre bre på sikt kan redusere erosjon, vil økt regnvannsavrenning fortsatt utgjøre en utfordring.
1 måned siden
Smeltingen av Norges nest største isbre, Svartisen, skaper problemer for Svartisen vannkraftverk. Økte temperaturer fører til at breen smelter raskere, og smeltevannet tar med seg store mengder sand og leire inn i kraftverket. Dette fører til økt slitasje på turbinene, hyppigere driftsstans og dermed risiko for dyrere strøm. Selv om mindre bre på sikt kan redusere erosjon, vil økt regnvannsavrenning fortsatt utgjøre en utfordring.
1 måned siden
FN slår alarm om rekordhøy smelting av isbreer globalt, hvor de siste seks årene har vært de verste. Siden 1975 har breene mistet 9000 milliarder tonn is, noe som truer vannforsyningen i Asia og bidrar til økt havnivå. Alpene har opplevd størst reduksjon siden 2000. I Norge har flere breer forsvunnet, og Breifonn er i ferd med å dø ut. FN har erklært 2025 som det internasjonale året for brebevaring for å øke oppmerksomheten rundt problemet.
18 dager siden
Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable. Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene. Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
4 måneder siden
Ifølge den amerikanske etaten NOAA slipper permafrosten i Arktis nå ut mer karbondioksid enn den tar opp, noe som skyldes oppvarming og hyppigere skogbranner. Permafrosten har lagret klimagasser i titusenvis av år, men opptiningen fører til økte utslipp. NOAA understreker at dette vil forverre konsekvensene av klimaendringene. Tundraen i Arktis, som tidligere fungerte som et karbonlager, har nå blitt en kilde til utslipp. Rick Spinrad fra NOAA påpeker at dette er en alvorlig utvikling som krever oppmerksomhet. NOAA er en amerikansk etat som gir råd i miljøspørsmål og er underlagt handelsdepartementet.