Mai startet med en uvanlig varmerekord i London, som er en del av en bredere trend med globale temperaturøkninger. Flere rekorder er satt de siste månedene, noe som bekymrer klimaforskere.
Kew Gardens i London opplevde en historisk varm 1. mai, med en temperatur som nådde 29,3 grader Celsius. Dette markerer den varmeste starten på mai i Storbritannia siden 1990, ifølge Met Office og BBC.
Hendelsen ses i sammenheng med en rekke globale varmerekorder den siste tiden. World Meteorological Organization (WMO) fastslo at fjoråret var det varmeste registrert noensinne, og at januar 2025 var den varmeste januar globalt. Temperaturen i januar 2025 lå 1,75 grader Celsius over førindustrielt nivå, over grensen satt i Parisavtalen.
Forskningsnettstedet Carbon Brief rapporterte at første kvartal 2025 var det nest varmeste som er registrert, bare marginalt under rekorden fra året før. Samtidig var sjøisen i Arktis og Antarktis på rekordlave nivåer. Klimaforskere, som norske Bjørn Samset, advarer om et varmere, våtere og villere klima.
Bjørn Samset
Met Office
BBC
World Meteorological Organization
Carbon Brief
NASA
Kew Gardens
London
Storbritannia
Arktisk
Antarktisk
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.
Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.
2 måneder siden
EU-forskere rapporterer at den globale temperaturrekorden for januar er slått for andre år på rad, til tross for det kjølende værfenomenet La Niña. Snittemperaturen var 1,75 grader over førindustrielt nivå. Flere områder opplevde unormalt høye temperaturer. I Norge ble det satt varmerekord i fjellet. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker behovet for utslippskutt. Havtemperaturene var også høye, og Arktis hadde lite sjøis.
3 måneder siden
2024 er bekreftet som det varmeste året som er registrert siden 1850, og det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen oversteg 1,5 grader over førindustrielt nivå. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 15,1 grader, 1,6 grader over estimatet for perioden 1850-1900. Europa opplevde også sitt varmeste år. Ekstremvær var utbredt i 2024, med stormer, flom, hetebølger og skogbranner. Klimaforskere understreker at de siste ti årene har vært de varmeste som er registrert, og at det er behov for rask handling for å endre klimautviklingen.
25 dager siden
Eksperter melder om rekordvarme i mars 2025, spesielt i Europa, og beskriver situasjonen som en del av en global hetebølge som startet i april 2023. Denne hetebølgen forsterker den globale oppvarmingen, noe som har ført til eksepsjonelt varme år. Samtidig opplevde noen land ekstrem tørke, mens andre hadde svært våte forhold. Sentral-Asia opplevde også uvanlig høye temperaturer for årstiden, med målinger over 30 grader i høyereliggende områder.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt og vått år i Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Spesielt Nord-Norge opplevde de høyeste temperaturene som er registrert, med 1,3 til 1,5 grader over normalen i alle tre fylker. På landsbasis var gjennomsnittstemperaturen 1,1 grad over normalen, og det falt 15 prosent mer nedbør. Klimaforskere forventer en fortsatt utvikling med varmere klima og mer nedbør. Av de 25 varmeste årene siden 1901 har 17 kommet etter år 2000. Høyeste døgnnedbør ble målt til 175,5 mm i Voss under ekstremværet Jakob.
3 måneder siden
I 2024 oversteg den globale gjennomsnittstemperaturen 1,5 grader celsius over førindustrielt nivå for første gang, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus. Temperaturen var 1,6 grader høyere enn i perioden 1850-1900, og hver måned var enten den varmeste eller nest varmeste som er målt. Klimaendringene førte til ekstremvær som skogbranner og flommer i flere land, samt dødelige hetebølger. CO2-konsentrasjonen i atmosfæren nådde en ny rekord. Forskere understreker behovet for raske utslippskutt for å unngå katastrofale nivåer av oppvarming.
4 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt år i Norge, med flere steder som opplevde de høyeste temperaturene noensinne. Spesielt i Nord-Norge ble det satt nye varmerekorder, og på Sunnmøre ble det målt 18,7 grader i desember. De høye temperaturene, særlig fra mai til september, førte til rekordhøy gjennomsnittstemperatur. Ifølge Meteorologisk institutt skyldes temperaturstigningen i stor grad menneskeskapte klimaendringer, spesielt utslipp av klimagasser. Konsekvensene av de høye temperaturene er blant annet snøsmelting på breer og skisentre, noe som har ført til stengte anlegg og økonomiske problemer.
3 måneder siden
2024 var et år med ekstremvær i Norge, preget av høye temperaturer og mye nedbør. Det var det tredje varmeste og tredje våteste året som er registrert. Gullfjellet i Bergen var det våteste stedet med 4841 mm nedbør, 19 prosent over normalen. Nord-Norge opplevde rekordvarme, mens ekstremværet «Jakob» førte til årets høyeste døgnnedbør i Voss. Klimaforskere påpeker at utviklingen med varmere og våtere klima i Norge er i tråd med forventningene, og at dette er en konsekvens av global oppvarming.
2 måneder siden
Februar 2024 førte til 99 varmerekorder i Norge, selv om Svalbard ikke nådde rekordnivåer. Spesielt Nord-Norge opplevde store temperaturavvik, med 7–8 grader over normalen. I Tromsø var gjennomsnittstemperaturen over null for fjerde gang siden 1921, noe som gjør årets februar til den nest varmeste som er registrert. Siden 1979 har Arktis mistet sjøis tilsvarende Grønlands areal, og 2025 ligger an til å bli et bunnår for vinterisen i Arktis.
3 måneder siden
Meteorologisk institutt melder om uvanlig mildvær i Sør-Norge, med fem dager på rad over null grader i høyfjellet, noe som aldri har skjedd i januar tidligere. Flere målestasjoner har også satt nye varmerekorder for måneden. Det milde været fører til mindre snø og kan påvirke dyre- og planteliv negativt, da naturen kan begynne å tro at det er vår. Samtidig meldes det om farevarsel for snø på deler av Østlandet og et lavtrykk som kan gi vind og nedbør i Sør-Norge mot helgen. Meteorologer forventer flere slike mildværsperioder i fremtiden, og at de vil bli hyppigere og varmere.
4 dager siden
En klimareferansestasjon i Sør-Norge har registrert rekordhøy temperatur for april. Meteorologisk institutt forklarer årsakene og konsekvensene av den uvanlige varmen.
26 dager siden
EU-forskere rapporterer at Europa hadde sin varmeste mars måned noensinne, med en gjennomsnittstemperatur på 6,03 grader, som er 2,41 grader over normalen. Øst-Europa og sørvest-Russland opplevde spesielt høye temperaturer. Samtidig var det store kontraster i nedbørsmengdene, med tørke i noen områder og rekordnedbør i andre, som for eksempel Spania. Globalt var mars den nest varmeste som er registrert, og Arktis hadde rekordlite sjøis. Dette er den 20. av de siste 21 månedene hvor den globale snittemperaturen har vært over 1,5 grader varmere enn førindustriell tid.
3 måneder siden
2024 ble det varmeste året som er registrert i Nord-Norge, ifølge tall fra Meteorologisk institutt. Nasjonalt var det det tredje varmeste og tredje våteste året siden målingene startet i 1901. Gjennomsnittstemperaturen i Norge var 1,1 grad over normalen, og det falt 15 prosent mer nedbør enn normalt. Klimaforsker Hans Olav Hygen uttaler at 2024 føyer seg inn i en forventet utvikling med stadig varmere klima og mer nedbør. Nordland, Troms og Finnmark opplevde alle rekordvarme, med temperaturer henholdsvis 1,3 og 1,5 grader over normalen.
1 måned siden
EU-forskere rapporterer om rekordlite sjøis i Arktis og Antarktis i februar, samtidig som måneden var den tredje varmeste som er registrert globalt. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 1,59 grader høyere enn i førindustriell tid. I Arktis var sjøisen rekordlav, mens også Antarktis hadde svært lite is. Nord-Norge var blant områdene i Europa med uvanlig høye temperaturer. Årets første måned slo også varmerekorden for januar for andre år på rad, til tross for værfenomenet La Niña.
4 dager siden
April har vært uvanlig varm i store deler av Sør-Norge. En viktig klimastasjon har registrert sin høyeste april-temperatur siden målingene startet i 1861.
3 måneder siden
I 2024 opplevde alle verdens hav hetebølger, noe som kan føre til mer ekstremvær. Fjoråret var det varmeste som er registrert i Nord-Norge, med temperaturer 1,3 til 1,5 grader over normalen. For hele landet var 2024 det tredje varmeste og tredje våteste året, med 1,1 grader over normalen og 15 prosent mer nedbør. Marine hetebølger, som oppstår når varmt overflatevann ikke blandes med dypere vann, kan vare lenge og påvirke den globale temperaturen. Forskere understreker at de langvarige hetebølgene i havet kan skade økosystemer og bidra til hyppigere og kraftigere ekstremvær.