Det gigantiske isfjellet A23a har gått på grunn i grunne farvann ved Sør-Georgia. Isfjellet, som er dobbelt så stort som London, ser ut til å sitte fast og vil sannsynligvis begynne å bryte opp ved øyas sørvestlige kyster.
Lokale fiskere frykter at de må kjempe mot enorme isblokker, og situasjonen kan påvirke pingviner som søker mat i området. Isfjellet har en lang historie og løsnet fra en isbrem i 1986.
Forskere har oppdaget at isfjell bidrar betydelig til havets økosystem ved å frigjøre næringsstoffer. Klimaendringer forventes å skape flere isfjell etter hvert som Antarktis varmes opp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Verdens største isfjell, A23a, har igjen begynt å bevege seg etter å ha vært bundet i Weddelhavet i 30 år. Isfjellet, som er omtrent dobbelt så stort som London, løsnet i fjor og er nå på vei mot varmere farvann. Forskere forventer at det vil smelte når det når Sør-Georgia. Selv om løsrivelsen kan være en del av en naturlig syklus, advarer forskere om at klimaendringer kan ha spilt en rolle. De undersøker også hvordan isfjellet påvirker livet i havet og karbonbalansen. Isfjell kan tilføre næringsstoffer til havet og skape økosystemer.
3 måneder siden
Store ispropper har dannet seg i Saltdalselva og Beiarelva i Nordland, noe som har ført til bekymring og beredskap. I Saltdalselva har en flere kilometer lang ispropp dannet seg, og en hengebru er ødelagt. Kommunen frykter at isen ikke vil smelte før det blir frost igjen, og jobber med å åpne elveløpet for å få bort isen. I Beiarn har isproppen flyttet seg nedover elva og tatt en privat vei. Folk oppfordres til å holde seg unna elvebreddene på grunn av fare.
1 måned siden
Verdens isbreer smelter i et alarmerende tempo, ifølge en ny pressemelding fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Siden 1975 har over 9000 milliarder tonn is smeltet, noe som tilsvarer en 25 meter tykk isblokk på størrelse med Tyskland. Smeltingen har bidratt til en økning i havnivået på 18 millimeter siden år 2000, og øker faren for flom for millioner av mennesker. Forskere advarer om at flere isbreer ikke vil overleve det 21. århundre, og understreker at bevaring av isbreer er avgjørende for tilgangen på ferskvann og for å unngå en krise.
1 måned siden
Tre store ispropper i elva Bøvra i Lom skaper stor bekymring for flom. Ordføreren frykter at flomvollen kan briste, noe som kan føre til oversvømmelse av næringsarealer i Fossbergom. Kommunen har søkt NVE om støtte for å heve flomvollen med 60 cm, men har ikke fått svar. Samtidig er vannføringen i elva høyere enn normalt for årstiden, og store snømengder i fjellet øker risikoen for flom ytterligere. Kommunen har iverksatt vakthold og oppfordrer folk til å holde avstand til elva. NVE foretar befaring for å vurdere situasjonen.
3 måneder siden
En ispropp har dannet seg i Saltdalselva ved Rognan etter at ismasser løsnet lenger opp i elva. Isen har stoppet opp ved en anleggsvei som er anlagt i forbindelse med arbeid på en jernbanebru. En hengebru er skadet, men det er ikke meldt om skader på bebyggelse. Beredskapsledelsen i Saltdal kommune er varslet og følger situasjonen tett, da det er fare for at isen kan treffe E6. Kommunen håper at flo vil føre til at isen løsner og flyter ut i Saltenfjorden. Det advares mot å ferdes nær elva på grunn av de store kreftene i sving.
3 måneder siden
En stor ispropp i Saltdalselva ved Rognan har ført til oversvømmelser og kaos. Kommunen advarer innbyggerne mot å gå langs elvebredden, da det er fare for at isen kan løsne og ta uventede retninger. Ismassene strekker seg flere kilometer oppover elva, og anleggsveien ved jernbanebrua har fått hard medfart. Turstier er oversvømt, og kabelfabrikken Nexans har stengt deler av anlegget på grunn av høy vannstand. Bane Nor jobber med tiltak for å frigjøre plass til isen, og kommunen håper mildværet vil bidra til å løse opp isproppen.
1 måned siden
Smeltingen av Norges nest største isbre, Svartisen, skaper problemer for Svartisen vannkraftverk. Økte temperaturer fører til at breen smelter raskere, og smeltevannet tar med seg store mengder sand og leire inn i kraftverket. Dette fører til økt slitasje på turbinene, hyppigere driftsstans og dermed risiko for dyrere strøm. Selv om mindre bre på sikt kan redusere erosjon, vil økt regnvannsavrenning fortsatt utgjøre en utfordring.
1 måned siden
Smeltingen av Norges nest største isbre, Svartisen, skaper problemer for Svartisen vannkraftverk. Økte temperaturer fører til at breen smelter raskere, og smeltevannet tar med seg store mengder sand og leire inn i kraftverket. Dette fører til økt slitasje på turbinene, hyppigere driftsstans og dermed risiko for dyrere strøm. Selv om mindre bre på sikt kan redusere erosjon, vil økt regnvannsavrenning fortsatt utgjøre en utfordring.
1 måned siden
Havisutbredelsen i Arktis har nådd sitt laveste nivå på fem år, ifølge forskere. En uvanlig kraftig reduksjon i isdekket i januar, tilsvarende et område på størrelse med Italia, bekymrer forskere ved Bjerknessenteret. Spesielt Barentshavet og områdene nord for Svalbard har opplevd stor tilbakegang. Samtidig påpekes det at Framstredet har hatt mer is enn normalt. Varmt atlanterhavsvann strømmer inn i Arktis, en prosess kjent som «Atlantifisering», som bidrar til reduksjonen.
1 måned siden
En stor ispropp i elva Bøvra i Lom har ført til oversvømmelse, der en campingplass og rundt 15 hytter er rammet. Vannet har steget opp til Nordal turistsenter. Ordføreren frykter at økt vannføring kan forverre situasjonen. NVE er på vei for å vurdere situasjonen, inkludert flomvollen, da det er et visst trykk fra ismassene. Riksveg 15 krysser elva, og isen ligger tett opp mot en gangbru. I tillegg er omtrent 200 husstander i området uten strøm.
2 måneder siden
Fiskere i Oslofjorden er bekymret for et foreslått fiskestopp, da de frykter for sitt levebrød. Klimaministeren har mottatt rapporter om fjordens dårlige tilstand og lansert forslaget. En fiskeriforsker er skeptisk og mener klimaendringer og forurensning er større problemer. En HI-forsker mener et fiskestopp kan avgjøre om fisket faktisk ødelegger fjorden, mens fiskeriministeren understreker at forslaget er på høring og at innspill vil bli vurdert før en endelig beslutning tas.
2 måneder siden
Ekstrem vintervarme i Arktis vekker bekymring blant forskere, med temperaturer opptil 20 grader over normalen. Dette skyldes varmluft fra et lavtrykk over Island og økte temperaturer i det nordøstlige Atlanterhavet. Arktis varmes opp nesten fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, og forskere frykter at sommerisen kan forsvinne i løpet av de neste to tiårene. En studie viser at selv drastiske kutt i klimagassutslippene ikke vil forhindre at sommerisen i Arktis forsvinner. Klimaforskere understreker at det haster med å redusere klimagassutslippene for å begrense oppvarmingen.
3 måneder siden
Vannstanden i Beiarelva i Nordland stiger raskt på grunn av isgang og mye nedbør, noe som fører til at kommunen kan bli delt i to og flere innbyggere isolert. Gårdbruker Frank Arild Hansen forteller om voldsomme krefter i elva og at isgang har forekommet flere ganger denne vinteren, noe som er unormalt. Kommunen har iverksatt tiltak og følger situasjonen nøye, men har ikke satt krisestab. Det er betydelig fare for snøskred, flom og jordskred i området. Fylkesvei 813 ved Strand er spesielt utsatt for oversvømmelse, og det ventes kraftig uvær med mye vind og nedbør de neste dagene.
1 måned siden
Terje Ekornåsvåg fryktar at dumping av stein i Borgundfjorden vil øydelegge for kysttorsken. Borgundfjorden er eit nasjonalt viktig gyteområde for den utryddingstrua kysttorsken. Statsforvaltaren har gitt løyve til å dumpe 200 000 kubikk stein i fjorden for å utvide sentrum, midt i gytesesongen. Statsforvaltaren meiner strenge vilkår vil minimere skadane, men forskarar og lokale fiskere er bekymra for konsekvensane for gytinga og bestanden. Fiskeridirektoratet er usikre på konsekvensane, men har ikkje motsatt seg planane. Utbyggaren meiner utfyllinga vil reparere forureina sjøbotn på sikt.
1 måned siden
Uvær og skredfare i Nord-Norge har ført til at Loppa kommune er isolert, noe som skaper store problemer for fiskerinæringen. Øksfjord fiskeindustri står med fisk til en verdi av 20 millioner kroner som ikke kan transporteres ut, og frykter store tap. Konsernsjef i Nergård påpeker at næringen er for avhengig av biltransport på rasutsatte veier, og etterlyser bedre infrastruktur, spesielt en oppgradering av E6. Finnmark fylkeskommune beklager situasjonen og lover å evaluere håndteringen for å finne bedre løsninger i fremtiden.