USAs forsvarsminister deltar for første gang siden 2022 ikke på Ramstein-gruppens møte for Ukraina. Fraværet tolkes som et tegn på endrede prioriteringer fra Trump-administrasjonen.
Tidligere har amerikanske politikere omtalt europeiske allierte som snyltere, noe som reflekterer en irritasjon over at Europa ikke bidrar nok økonomisk.
Under forrige møte understreket Hegseth at Europa må ta hovedansvaret for våpenleveranser, og et internt notat viser at Pentagon planlegger å presse europeiske land til å øke sine forsvarsbudsjetter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth oppfordrer Europa til å ta et større ansvar for egen sikkerhet i lys av Russlands aggresjon i Ukraina. Han understreker at president Trump har oppfordret europeiske NATO-land til å øke sine forsvarsutgifter, da han anser situasjonen som en reell trussel mot kontinentet. Hegseth avviser påstander om at Trumps samtaler med Putin er et svik mot Ukraina, og fremhever at USA er investert i en forhandlet fredsløsning. Han mener det er Europas ansvar å stanse Russlands «krigsmaskin».
2 måneder siden
Forsvarsministeren understreker at Europa er viktig for USA, og at amerikanske sikkerhetsgarantier står fast. Dette kommer frem under Sikkerhetskonferansen i München, hvor krigen i Ukraina og USAs rolle i Europa er sentrale temaer. USAs forsvarsminister har tidligere uttalt at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet, men utenriksministeren forsikrer om at USA står ved sine forpliktelser. Norge fremhever sin avgjørende rolle som alliert, spesielt som "øyne og ører" for USA i nord, og understreker viktigheten av en rettferdig fred for Ukraina, hvor landet selv deltar i forhandlingene.
2 måneder siden
Europeiske statsledere møtes i Kyiv for å demonstrere samhold med Ukraina, samtidig som USAs posisjon under Trump har endret seg og krever betaling for tidligere støtte. Dette tvinger Europa til å ta et større ansvar og øke sin støtte til Ukraina. Artikkelen understreker viktigheten av europeisk samarbeid for å sikre både Ukrainas og Europas sikkerhet. Jonas Gahr Støres deltakelse i Kyiv signaliserer Norges støtte og tilhørighet til det europeiske fellesskapet, og viktigheten av å stå sammen mot Russlands aggresjon.
28 dager siden
Natos utenriksministermøte i Brussel er preget av usikkerhet knyttet til USAs linje under ledelse av utenriksminister Marco Rubio. Sentrale spørsmål er USAs forventninger til europeisk forsvarssatsing, utviklingen i Ukraina-krigen og hvorvidt USA vil redusere sin militære tilstedeværelse i Europa. Trump har tidligere antydet at europeiske land må øke sine forsvarsbudsjetter betydelig, og dette forventes å bli et tema. Møtet skal også forberede sommerens Nato-toppmøte i Haag, hvor et nytt mål for forsvarsbudsjetter skal diskuteres, da det nåværende toprosentmålet anses som utilstrekkelig.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth, med norske aner, deltok nylig på et Nato-møte der han understreket viktigheten av alliansen og oppfordret europeiske partnere til å bidra mer til egen sikkerhet. Han avviste påstander om at president Trump er for ettergivende overfor Putin, og insisterte på at styrke er det eneste språket Putin forstår. Hegseth bekreftet også at Trump ønsker forhandlinger med både Putin og Zelenskyj for å finne en løsning på konflikten i Ukraina. Under et møte med den norske forsvarsministeren Tore O. Sandvik ble Hegseth invitert til Norge, en invitasjon han aksepterte.
1 dag siden
Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener USAs tidligere president Donald Trump har endret syn på krigen i Ukraina. Eide ser dette som positivt for Ukraina og deres sak.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan USAs kursendring presser europeiske land til økt samarbeid rundt Ukraina. Et toppmøte i London, med deltakelse fra blant andre statsminister Støre og president Zelenskyj, skal drøfte sikkerhetsgarantier og økonomisk bistand. EUs rolle i finansieringen, samt en potensiell EU-utvidelse mot Ukraina, er sentrale temaer. Utenriksminister Barth Eide bekrefter høy diplomatisk aktivitet og enighet om at situasjonen er avgjørende for Europa. Møtene forventes å resultere i betydelige støttepakker og nye initiativer for å sikre Ukraina mot fremtidige angrep.
14 dager siden
Rådgivere i Trump-administrasjonen skal ha uttrykt at de er «lei av» Europas innsats for å støtte Ukraina. Dette kommer etter at USA har redusert sin våpenstøtte, og Europa forsøker å sikre at Ukraina har nok materiell for å hindre russisk fremrykning. The Economist rapporterer at ikke-navngitte diplomater i Washington har uttalt at rådgivere i Trump-administrasjonen privat forteller at de er frustrerte over Europas innsats for å styrke Ukrainas forsvarsevne. Pentagon skal også ha henvendt seg direkte til en av USAs allierte med spørsmål om hvorfor de fortsetter å sende våpen til Ukraina. Donald Trump har på sin side lagt skylden for krigen på Ukrainas president Zelenskyj og Joe Biden.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
1 måned siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttrykker bekymring etter at USA stanset militærhjelpen til Ukraina. Han understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, og at våpenleveranser er viktig for Ukrainas kampmoral. Sandvik opplyser at Norge har startet diskusjoner om å øke støtten til Ukraina, utover de 35 milliardene som er satt av i Nansen-programmet for 2025. Han sier situasjonen tilsier at Norge må bidra med mer.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har uttalt at Ukrainas mål om å gjenvinne alt land fra Russland er urealistisk. Under et møte i Nato-hovedkvarteret understreket Hegseth behovet for å stoppe krigen. Han signaliserte at Trump-administrasjonen prioriterer fred, og avviste Ukrainas krav om full territoriell frigjøring og NATO-medlemskap. Hegseth mener at å forfølge illusoriske mål vil forlenge krigen og øke lidelsen. Møtet ble ledet av Storbritannia, noe som markerer et skifte der USA ikke lenger tar lederrollen for våpenstøtte til Ukraina.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg skal delta i Donald Trumps innsettelsesseremoni og planlegger å bruke tiden til å snakke med den nye administrasjonen. Han understreker viktigheten av dialog, også med de man er uenig med. Stoltenberg fremhever fire områder der Trump hadde rett under sin forrige periode, inkludert behovet for økte europeiske forsvarsinvesteringer, faren ved avhengighet av russisk gass, Kinas sikkerhetspolitiske utfordring, og militær støtte til Ukraina. Han mener også at Russlands økonomiske problemer og store tap i Ukraina vil føre til at de avslutter krigen, og understreker viktigheten av å opprettholde presset mot Russland og støtten til Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må handle etter at USA under Trump har endret sin utenrikspolitikk og nærmet seg Russland. Det foreslås at Jens Stoltenberg leder en bevegelse for å styrke Europa (MEGA – Make Europe Great Again), og at oljefondet brukes til å støtte Ukraina og europeisk forsvarsindustri. Forfatteren argumenterer for at Europa må innse at de er alene og satse på eget forsvar, blant annet ved å kjøpe forsvarsmateriell fra europeiske allierte, selge våpen til Europa og utvikle egen forsvarsindustri, samt utvikle et felles europeisk forsvarssamarbeid innenfor Nato.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.