Rådgivere i Trump-administrasjonen skal ha uttrykt at de er «lei av» Europas innsats for å støtte Ukraina. Dette kommer etter at USA har redusert sin våpenstøtte, og Europa forsøker å sikre at Ukraina har nok materiell for å hindre russisk fremrykning.
The Economist rapporterer at ikke-navngitte diplomater i Washington har uttalt at rådgivere i Trump-administrasjonen privat forteller at de er frustrerte over Europas innsats for å styrke Ukrainas forsvarsevne. Pentagon skal også ha henvendt seg direkte til en av USAs allierte med spørsmål om hvorfor de fortsetter å sende våpen til Ukraina.
Donald Trump har på sin side lagt skylden for krigen på Ukrainas president Zelenskyj og Joe Biden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
2 måneder siden
Donald Trump er mer optimistisk om en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske utenriksministre. Han er skuffet over at Ukraina klager over manglende deltakelse i fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men understreker at samarbeid forutsetter en løsning på konflikten. Flere europeiske land har signalisert vilje til å bidra til en fredsstyrke, noe Trump støtter. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og understreker viktigheten av Ukrainas styrke på slagmarken.
1 måned siden
Volodymyr Zelenskyj uttrykker skuffelse over utfallet av møtet i Det hvite hus og understreker Ukrainas beredskap til å undertegne mineralavtalen med USA. Møtet mellom Zelenskyj, Trump og Vance utviklet seg til en krangel. Samtidig uttrykker Erna Solberg bekymring for Europas sikkerhet dersom meldingene om at USA pauser militærhjelpen til Ukraina stemmer. Flere medier melder at Trump ønsker å se en forpliktelse til fred i krigen mellom Russland og Ukraina før han vil fortsette å gi militær støtte. Solberg mener Trump begår en historisk feil om han hjelper Putin å vinne krigen.
1 måned siden
Etter at USA har redusert sin støtte til Ukraina, oppfordres Norge og Europa til å handle raskt. Flere eksperter foreslår at Norge bør kjøpe våpen fra USA og donere dem til Ukraina. De understreker også behovet for at Europa øker sin egen våpenproduksjon. Det foreslås at Norge bruker oljefondet til å garantere for et europeisk forsvarsfond. Tidligere har et tsjekkisk initiativ om å kjøpe artilleriammunisjon globalt hjulpet Ukraina. En årsak til USAs reduserte støtte er Trumps syn på at Europa ikke bidrar tilstrekkelig.
1 måned siden
Artikkelen undersøker Ukrainas evne til å klare seg uten amerikansk militær bistand, etter signaler fra Donald Trump om potensiell stans i hjelpen. Eksperter understreker at Europa må trå til, men er usikre på om de kan erstatte USAs våpenstøtte fullt ut, spesielt når det gjelder langtrekkende våpen. I tillegg nevnes utfordringer knyttet til soldater og desertering som kompliserende faktorer. Meningene om hvor lenge Ukraina kan holde ut uten USA varierer, men flere eksperter anslår at de vil gå tom for våpen i løpet av et halvt år.
1 måned siden
Donald Trump har stanset all militærhjelp til Ukraina, bekreftet av en kilde i Det hvite hus som en midlertidig pause. Beslutningen kommer etter uoverensstemmelser med Ukrainas president Zelenskyj, som Trump mener bør engasjere seg mer i fredssamtaler med Russland. Eksperter frykter at dette vil destabilisere Ukraina og Europa, og beskriver det som USAs største feiltrinn siden Irak-invasjonen. Flere europeiske ledere, inkludert norske, reagerer kraftig og oppfordrer Europa til å øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende bidrag. Stansen omfatter også militærutstyr som er underveis til Ukraina.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina er skyld i krigen med Russland, og mener de burde ha inngått en avtale for å unngå konflikten. Uttalelsen kommer etter at Ukraina har uttrykt frustrasjon over å ikke være invitert til fredssamtaler mellom USA og Russland. Møtet mellom USA og Russland har ført til kritikk og bekymring i Europa, som føler seg oversett i prosessen.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at USA vil kreve sjeldne jordarter fra Ukraina som en betingelse for fortsatt støtte. Han hevder at Europa ikke bidrar nok til Ukraina, og at konflikten er viktigere for dem enn for USA. Trump mener at Europa burde matche USAs bidrag, men at de ligger langt etter. Han sier også at Ukraina er villig til å garantere sjeldne jordarter i bytte mot amerikansk støtte. Tall fra Kiel-instituttet viser at Europa samlet har gitt mer støtte enn USA, men at USA er det landet som har gitt mest enkeltvis. Det er bekymring for at Trump vil presse frem en fredsløsning som ikke er gunstig for Ukraina.
23 dager siden
Ifølge anonyme kilder vurderer Pentagon å redusere USAs troppestyrke i Europa med 10.000 soldater. Eksperter advarer om at dette kan svekke NATOs østflanke og oppmuntre Russland, samtidig som Trump forsøker å forhandle frem en våpenhvile i Ukraina. USAs forsvarsminister har uttalt at europeiske allierte må ta et større ansvar for egen sikkerhet, slik at USA kan fokusere på andre prioriteringer som Kina. Pentagon vurderer også å slå sammen flere militære kommandoer etter press fra Elon Musks Department of Government Efficiency (DOGE).
2 måneder siden
Donald Trump hevder Ukraina startet krigen med Russland, og er skuffet over at Ukraina ikke er inkludert i fredssamtalene. Han mener Zelenskyj kunne ha forhandlet frem en avtale. Trump sier han trolig vil møte Vladimir Putin snart, og støtter europeiske lands initiativ om en fredsstyrke i Ukraina. EUs utenrikssjef advarer mot en russisk felle ved fredsbevaring, og understreker viktigheten av å styrke Ukrainas posisjon i forhandlinger.
1 måned siden
Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause, noe som har vakt sterke reaksjoner. Palle Ydstebø ved Krigsskolen påpeker at dette kan oppmuntre Russland, selv om europeiske land bidrar med en større andel av våpenleveransene. Ydstebø understreker at Ukraina er avhengig av forsyninger av ammunisjon til luftvern og høyteknologiske komponenter. Statsviter Hilmar Mjelde mener USA svekker sin egen posisjon og gir Russland en fordel. Eirik Løkke fra Civita fremhever at stansen viser Trumps manglende støtte til Ukraina.