En ny amerikansk studie antyder at «trøstedrikking» kan være en myte, da alkoholavhengige med depresjon opplever like stor glede av alkohol som de uten depresjon.
Forskere beskriver alkoholens effekt som en «gasspedal» for avhengighet.
En norsk forsker er uenig og understreker at det finnes like mange grunner til å drikke som det finnes individer, og at folk ofte bortforklarer sin alkoholbruk med nytelse fremfor å erkjenne underliggende problemer som depresjon, på grunn av samfunnets stigma.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ny forskning fra SIFO OsloMet har undersøkt ungdoms positive opplevelser knyttet til alkoholbruk. Studien viser at ungdom drikker for å oppleve frihet, utforske identitet og knytte vennskapsbånd. Ungdommene selv rapporterer at alkohol kan forsterke følelser, skape samhold og gjøre det lettere å sosialisere seg. Forskerne fremhever at alkohol har ulike funksjoner i forskjellige kulturer, og at ungdom bruker det som et verktøy for å utforske sin identitet i overgangen til voksenlivet. Det understrekes at disse positive sidene kommer i tillegg til de kjente negative konsekvensene av alkoholbruk.
1 måned siden
En ny studie har undersøkt hvordan alkohol påvirker kolesterolnivået i kroppen. Forskning viser at det dårlige kolesterolet kan øke hos de som slutter å drikke, mens de som begynner å drikke kan oppleve en liten forbedring. Tidligere studier har vist at alkohol kan øke det gode kolesterolet og senke det dårlige. Samtidig understrekes det at man må vurdere de positive effektene opp mot risikoen for leversykdom og kreft. Helsedirektoratet anbefaler et så lavt alkoholinntak som mulig, og eksperter påpeker at individuelle forskjeller er store.
3 måneder siden
En ny norsk studie viser at selvmord utgjør en overraskende stor andel av overdosedødsfall, der en av fem dødsfall skyldes selvmord. Studien avdekker at opioider som kodein, oksykodon og tramadol ofte er involvert, gjerne i kombinasjon med benzodiazepiner og antidepressiver. Forskere understreker behovet for strengere forskrivningspraksis, bedre oppfølging av pasienter og raskere tilgang til psykiatriske helsetjenester. Det er også viktig å vurdere ikke-medikamentell behandling for smerte og søvnløshet, da langvarig bruk av opioider kan føre til avhengighet og redusert livskvalitet. Studien viser en høy forekomst av psykiske lidelser blant de som bruker smertestillende opioider, spesielt blant unge voksne.
1 måned siden
Ny forskning fremhever den sterke sammenhengen mellom alkoholforbruk og risikoen for alvorlige sykdommer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, og psykiske lidelser. Studien antyder at redusert alkoholinntak kan gi betydelige helsegevinster, uten at man nødvendigvis må avstå helt fra alkohol.
1 dag siden
Deltakere i TV 2-programmet «Spillet» forteller om tilgang på alkohol under innspilling. Flere deltakere diskuterer hvordan alkoholen påvirket dem.
3 måneder siden
Etter jule- og nyttårsfeiringen har det vært en markant økning i antall personer som søker hjelp for bekymring rundt andres alkoholbruk. Av-og-til rapporterer om stor pågang på sin nettside Alkoholpraten, hvor folk søker råd om hvordan man kan ta opp vanskelige samtaler om drikking. En betydelig andel av befolkningen har opplevd bekymring for en nærståendes alkoholvaner. Samtidig viser tall fra Folkehelseinstituttet at det er en betydelig underrapportering av eget alkoholforbruk i spørreundersøkelser, sammenlignet med det faktiske salget av alkohol. Forskning understreker at det ikke finnes en trygg nedre grense for alkoholforbruk, og at risikoen for helseskader øker med mengde og hyppighet. Eldre er spesielt utsatt, da de tåler alkohol dårligere og har økt risiko for skader.
3 måneder siden
En norsk studie viser at 18,1 prosent av overdosedødsfallene i Norge mellom 2016 og 2021 var selvmord, hvor kvinner utgjorde 54 prosent. Gjennomsnittsalderen for disse var 51 år. Studien avdekker at opioider var det vanligste stoffet som ble brukt, ofte i kombinasjon med benzodiazepiner og antidepressiva. Forskere understreker et presserende behov for å adressere bruken av vanedannende legemidler blant sårbare grupper, og foreslår strengere forskrivningspraksis, kampanjer for retur av ubrukte legemidler, og økt tilgang til psykiatriske helsetjenester. En annen studie viser at psykiske lidelser er mer utbredt blant de som får opioider på blå resept, spesielt blant unge kvinner.
5 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt å endre skjenketidene på søndager og helligdager. Dette møter sterk kritikk fra Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.
3 måneder siden
Nevrolog Richard Restak advarer mot alkohol, spesielt øl, og hevder det øker risikoen for demens. Han anbefaler å slutte med alkohol innen 70-årsalderen. Forskning viser at alkohol er knyttet til over 200 sykdommer, inkludert kreft og depresjon, og kan føre til svekket immunforsvar og hukommelsessvikt. WHO støtter disse funnene. Antallet demenstilfeller i Norge forventes å dobles de neste 20 årene, noe som understreker alvoret i alkoholens negative helseeffekter. Selv om øl inneholder noen nyttige stoffer, overskygges disse av de negative konsekvensene ved alkoholkonsum.
4 måneder siden
En nettavis publiserte en artikkel der lesere delte sine tips mot fyllesyke. Flere foreslo reseptbelagte medisiner som benzodiazepiner og oxy. Lege Daniel Sørli advarer sterkt mot å bruke slike medisiner for å kurere fyllesyke, da de er sterkt vanedannende og kan føre til en avhengighetsspiral. Han påpeker at disse medisinene brukes til å behandle alvorlig alkoholavhengighet og at det er ulovlig å dele ut narkotiske legemidler. Sørli understreker at det beste er å drikke mindre alkohol.
1 måned siden
Unge Høyre ønsker å tillate skjenking til klokken 06 for å snu trenden med konkurser i serveringsbransjen. De mener dagens regler fører til nachspiel og hardere drikking, og viser til at andre europeiske land har et mer avslappet forhold til alkohol. Helsepolitiker i Høyre, Erlend Svardal Bøe, er skeptisk til forslaget, men åpner for mer liberalisering i alkoholpolitikken, som blant annet direkte utsalg fra bryggerier og enklere alkoholreklame for norskproduserte produkter. Unge Høyre har fått støtte fra flere fylkeslag.
3 måneder siden
En amerikansk helsetopp har tatt til orde for å merke alkoholholdige produkter med kreftadvarsler, etter at studier har vist en sammenheng mellom alkoholforbruk og økt kreftrisiko. I Norge har Helsedirektoratet foreslått en lignende merkeordning i 2022, og jobber med anbefalinger. Organisasjoner som Kreftforeningen og Av-og-til ønsker fortgang i prosessen. Bryggeri- og drikkevareforeningen ønsker at en slik merkeordning skal vedtas på EU-nivå først. Helsedepartementet vurderer nå forslaget fra Helsedirektoratet.
19 dager siden
En ny type e-behandling for alkoholmisbruk viser seg å være populær blant ressurssterke kvinner, i kontrast til tradisjonell rusbehandling som domineres av menn. Denne metoden gjør det enklere å søke hjelp tidlig, uten fysisk oppmøte på klinikk, noe som kan redusere skam og stigma knyttet til alkoholproblemer. Behandlingen er individuelt tilpasset og har som mål å endre vaner for å oppnå et bedre forhold til alkohol. Kvinner deler sine erfaringer om hvordan e-behandlingen har hjulpet dem med å redusere eller slutte helt med alkohol.
1 måned siden
Artikkelen er et svar på kritikken mot ADHD-diagnoser, spesielt Henriette Sandvens bok «Diagnosefellen». Legene argumenterer mot påstanden om overdiagnostisering og frykter at de som trenger hjelp, ikke får det. De tilbakeviser påstander om at ADHD-medisiner er prestasjonsfremmende og har kortvarig effekt, og viser til studier som bekrefter positive resultater av medikamentell behandling, inkludert redusert risiko for depresjon og rusproblemer. Forfatterne er urolige for at leger vegrer seg for å stille diagnosen på grunn av den offentlige debatten, og understreker viktigheten av å basere vurdering og behandling på medisinsk kunnskap, ikke moralske holdninger. De fremhever også at mange voksne ikke får diagnosen før sent i livet.
4 måneder siden
En internasjonal studie av 70 000 personer over 50 år viser at 30 prosent utviklet depresjon over fem år. De med lav sosioøkonomisk status hadde 34 prosent høyere risiko for å bli deprimerte enn de med høyere status. Studien indikerer at økonomi er en større risikofaktor for depresjon enn ensomhet i denne gruppen. Eksperter understreker at sosioøkonomiske faktorer må tas hensyn til i behandlingen av psykiske lidelser og at det er viktig å forebygge depresjon ved å adressere økonomiske problemer. Forbrukerøkonomer påpeker at økonomiske problemer kan føre til følelse av mislykkethet og at det er viktig å søke hjelp tidlig.