Ny forskning fra SIFO OsloMet har undersøkt ungdoms positive opplevelser knyttet til alkoholbruk. Studien viser at ungdom drikker for å oppleve frihet, utforske identitet og knytte vennskapsbånd.
Ungdommene selv rapporterer at alkohol kan forsterke følelser, skape samhold og gjøre det lettere å sosialisere seg. Forskerne fremhever at alkohol har ulike funksjoner i forskjellige kulturer, og at ungdom bruker det som et verktøy for å utforske sin identitet i overgangen til voksenlivet.
Det understrekes at disse positive sidene kommer i tillegg til de kjente negative konsekvensene av alkoholbruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny studie viser at foreldre er mer bekymret for kokainbruk enn alkoholbruk blant sine tenåringer. Alkovettorganisasjonen Av-og-til påpeker at alkohol fortsatt er et utbredt rusmiddel blant unge, og at alkohol ofte er involvert når ungdom eksperimenterer med tyngre stoffer som kokain. Undersøkelsen viser at mange foreldre snakker med barna sine om alkohol, men Av-og-til oppfordrer til å ta en bredere samtale om rusmidler og konsekvenser. De viser til at selv om kokainbruken har økt, er alkohol fortsatt det vanligste rusmiddelet blant unge.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at over en fjerdedel av ungdommene gruer seg til russetiden, mens et flertall ser frem til feiringen. Undersøkelsen, som er den første av sitt slag, avdekker også at mange føler seg utestengt i forbindelse med forberedelsene. Russegrupperinger dannes tidlig, noe som bidrar til at noen faller utenfor. En elevrådsrepresentant og russepresidenten uttrykker bekymring for tallene, men understreker viktigheten av inkludering. Samtidig viser undersøkelsen at mange får nye venner gjennom russetiden.
25 dager siden
En ny amerikansk studie antyder at «trøstedrikking» kan være en myte, da alkoholavhengige med depresjon opplever like stor glede av alkohol som de uten depresjon. Forskere beskriver alkoholens effekt som en «gasspedal» for avhengighet. En norsk forsker er uenig og understreker at det finnes like mange grunner til å drikke som det finnes individer, og at folk ofte bortforklarer sin alkoholbruk med nytelse fremfor å erkjenne underliggende problemer som depresjon, på grunn av samfunnets stigma.
3 måneder siden
Firebarnsfar Magnus Ravlo Stokke argumenterer for å senke aldersgrensen for alkohol til 16 år, i håp om å skape mer åpenhet og dialog rundt alkoholbruk blant ungdom. Han mener dagens 18-årsgrense hindrer foreldre i å involvere seg i barnas alkoholdebut, og at en lavere grense kan redusere spenningen rundt alkohol. Forslaget møter sterk motstand fra ungdomsorganisasjonen Juvente og alkovettorganisasjonen Av-og-til, som viser til forskning som knytter tidlig alkoholdebut til økt risiko for avhengighet og skader. De understreker viktigheten av foreldres dialog med barna og behovet for alkoholfrie arenaer for ungdom. Statistikk viser at norske ungdommer drikker mindre enn for eksempel danske ungdommer.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn planlegger en alkoholfri januar etter en desember med mye alkohol. Gro Skulbru-Baadstrand deltar i «hvit januar» og sier hun er «metta» på alkohol etter jul. Undersøkelsen viser også at mange har gjennomført en slik måned tidligere, og at det er spesielt populært blant unge. Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener dette viser at mange trenger en pause fra alkohol. Hun påpeker at mange opplever positive helseeffekter ved å avstå fra alkohol, som mer energi og bedre søvn. Vinmonopolet melder om rekordhøyt salg av alkoholfrie varer, noe som understreker trenden med økt fokus på alkoholfrie alternativer.
1 måned siden
Ny forskning undersøker hvordan det gikk med de svenske ungdommene som jobbet i Norge rundt 2010, ofte kalt «partysvensker». Studien viser at de tjente betydelig mer i Norge enn sine jevnaldrende i Sverige. Ved hjemkomst sank imidlertid inntekten til et lavere nivå enn de som ikke hadde emigrert. Forskerne mener oppholdet handlet om mer enn bare penger, og at det ga verdifull erfaring og åpnet dører til arbeidsmarkedet. Mobiliteten av ung arbeidskraft var positivt for økonomien i begge land.
3 måneder siden
En ny undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet og NTNU Samfunnsforskning viser en sterk økning i kropps- og utseendepress blant ungdom i alderen 16-20 år. Selv om jenter fortsatt opplever mest press, er den relative økningen størst blant gutter. Press fra venner om utseende og klesstil har økt betydelig for begge kjønn. Forskere mener dette kan tyde på en utjevning av presset mellom kjønnene. Sosiale medier og venners forventninger nevnes som viktige faktorer. Skoleledere bekrefter at det samlede presset på elevene har økt, og at det er behov for mer åpenhet rundt temaet.
8 dager siden
En studie fra NTNU, ledet av Lars og Tove Wichstrøm, viser at ungdom som opplever foreldrenes stress, negativitet eller fiendtlighet, har økt risiko for selvskading. Studien har fulgt 759 barn fra fireårsalderen til ungdomstiden, og benyttet blant annet intervjuer med dukker for å kartlegge barnas opplevelse av foreldrene. Selvskading defineres som bevisst skade uten dødsønske, hvor kutting er den vanligste formen. Studien viser at jenter skader seg selv fem ganger oftere enn gutter, noe som kan skyldes hormonelle og psykologiske faktorer. Forskerne understreker viktigheten av at foreldre blir bevisste på eget stress og møter ungdom med nysgjerrighet fremfor sinne ved mistanke om selvskading. Økningen i selvskading blant unge kan delvis forklares med påvirkning fra sosiale medier og blogger, som har gjort selvskading mer kjent som en mestringsstrategi for psykisk smerte.
1 måned siden
En ny studie har undersøkt hvordan alkohol påvirker kolesterolnivået i kroppen. Forskning viser at det dårlige kolesterolet kan øke hos de som slutter å drikke, mens de som begynner å drikke kan oppleve en liten forbedring. Tidligere studier har vist at alkohol kan øke det gode kolesterolet og senke det dårlige. Samtidig understrekes det at man må vurdere de positive effektene opp mot risikoen for leversykdom og kreft. Helsedirektoratet anbefaler et så lavt alkoholinntak som mulig, og eksperter påpeker at individuelle forskjeller er store.
8 timer siden
Deltakere i TV 2-programmet «Spillet» forteller om tilgang på alkohol under innspilling. Flere deltakere diskuterer hvordan alkoholen påvirket dem.
1 måned siden
En ny trend kalt «sober sex» spås å bli populær, der folk velger å ha sex uten alkohol for å oppnå bedre opplevelser. Forskning viser at mange sliter med orgasme etter alkoholbruk, og sexologer mener edru sex kan forbedre nytelsen og samtykket. Trenden sees i sammenheng med økt helsebevissthet og fokus på samtykke i samfunnet, spesielt blant ungdom.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at en stor andel ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, noe som bekymrer Forbrukerrådet. De etterspør en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, som ble vedtatt av Stortinget i fjor, men ennå ikke er innført. Salgstall viser en økning i energidrikkesalget, og Forbrukerrådet er kritisk til den omfattende markedsføringen rettet mot ungdom. Regjeringen har foreslått å forby markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge, men Forbrukerrådet mener det også må gjøres noe med tilgjengeligheten av energidrikk.
4 måneder siden
Forbrukerrådet uttrykker bekymring over den høye andelen ungdom som drikker energidrikk ukentlig, og etterlyser en snarlig innføring av den vedtatte 16-årsgrensen. En fersk undersøkelse viser at halvparten av ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, og en av ti drikker det daglig. Forbrukerrådet mener energidrikk er et avhengighetsskapende produkt som ikke er anbefalt for barn, og at bruken har blitt normalisert over flere år. De er også kritiske til markedsføringen av produktene rettet mot ungdom, spesielt i sosiale medier. Salget av energidrikk har økt betydelig det siste året.
20 dager siden
En ny studie viser økt kokainbruk blant russ, særlig på skoler med utpreget festkultur. Enkelte russebusser har egne budsjetter for kokain, og press for å delta kan føre til utestengelse. Samtidig inneholder mange russesanger referanser til narkotika, noe som kan bidra til normalisering. Russerepresentanter mener at rusmidler bør diskuteres tidligere i skolen for å øke bevisstheten om de negative konsekvensene.
4 måneder siden
En artikkel fra NRK omhandler hvordan ungdom bruker kunstig intelligens (KI) i hverdagen. En 16 år gammel jente, Ida, brukte ChatGPT til å skrive en unnskyldning til moren sin og en trøstemelding til en venninne. Undersøkelser viser at syv av ti unge bruker KI daglig, ofte for å formulere meldinger. Psykologer og forskere uttrykker bekymring for at dette kan føre til mer overfladiske vennskap og at unge stoler mer på KI enn på mennesker. Samtidig understrekes det at unge har dømmekraft og evne til å tenke kritisk, men at det er viktig å være klar over KI sine begrensninger.