En familie har redusert julegavekostnadene ved å innføre en ordning der én person administrerer gavekjøpene og hver person får én gave til en fastsatt pris. Dette har ført til mindre sløseri og mer gjennomtenkte gaver.
Økonomirådgivere oppfordrer til å planlegge juleutgifter og snakke om gavebudsjett. Det advares mot å bruke kreditt til julehandelen, og det oppfordres til å redusere matsvinn i julen.
Naturvernforbundet råder folk til å planlegge måltidene og ikke bake for mye.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen gir syv tips for å ta mer miljøvennlige valg i julen. Det forventes at nordmenn vil bruke nesten 25.000 kroner hver på julehandel, noe som gir en stor miljøbelastning. Artikkelen foreslår å gi brukte gaver, redusere antall gaver, spise opp maten, bruke alternativ innpakning, lage gaver selv, gi opplevelser eller tjenester, og å finne gode nyttårsforsett. Det understrekes at gjenbruk og planlegging er nøkkelen til en mer bærekraftig julefeiring.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bekymringen rundt overflod av julegaver til barn og det økende fokuset på dyre gaver. Isabelle Ringnes mener foreldre må begrense antall gaver for å lære barna verdien av dem. Ole Robert Reitan deler erfaringer om at hans familie måtte redusere antall gaver fordi barna ble overveldet. Samtidig viser Vipps' digitale ønskelister at mange nordmenn ønsker seg kostbare gaver. Vipps har fått kritikk for å bidra til kjøpepress, men argumenterer for at de bidrar til færre bomkjøp. De har også lansert lister med forslag til gratis gaver.
2 måneder siden
Linn Gripne Venjum og familien hennes har begynt å storhandle mat én gang i måneden, noe som har ført til bedre organisering, redusert matsvinn og økt økonomisk kontroll. Hun deler sine erfaringer og tips på TikTok, der hun har fått stor respons. Økonomisk rådgiver Lene Drange støtter strategien og anbefaler å dra nytte av tilbud og kundeklubber. Familien bruker også bonuspoeng fra dagligvarehandel til å finansiere reiser, men advarer mot bruk av kredittkort uten god økonomisk kontroll, spesielt for unge mennesker.
2 måneder siden
En familie fra Bergen har redusert sine månedlige matutgifter betraktelig ved å endre sine handlevaner. Etter å ha brukt nesten 15 000 kroner på mat i løpet av en ferie, bestemte Linn Gripne Venjum og hennes familie seg for å handle kun én gang i måneden. Dette har spart dem for tid og penger, samtidig som de har kunnet finansiere feriereiser ved hjelp av Trumf-poeng. Forbrukerøkonom Magne Gundersen er imponert, men påpeker at dette er en ekstrem tilnærming og anbefaler ukeshandling som et mer moderat alternativ. Linns TikTok-video av handlelisten hennes fikk stor oppmerksomhet, og hun deler sine beste tips for å handle smartere, inkludert å planlegge måltider, kjøpe basisvarer og ha oversikt over utløpsdatoer.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om økonomiske grep man bør gjøre før nyttår. Det anbefales å fylle opp BSU- og IPS-kontoer for å få skattefradrag, og å sjekke det nye skattekortet for 2025. Man bør også vurdere å gi gaver til veldedige organisasjoner for skattefradrag, samt se på muligheter for å redusere formuesskatt. Artikkelen oppfordrer også til å lage en økonomisk plan for det kommende året og å unngå overforbruk i julen for å sikre en god økonomisk start på det nye året.
2 måneder siden
En familie på fem har funnet en måte å spare mellom 10.000 og 15.000 kroner i måneden ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Shamina-Elén Belegu (22) forteller at familien tidligere hadde lite penger igjen mot slutten av måneden. Ved å bruke ChatGPT til å sette opp budsjett, ukesmenyer og handlelister, har de fått bedre oversikt over økonomien og kuttet unødvendige utgifter. KI hjelper også med å lage matplaner som passer familiens ulike behov og budsjett. Morten Goodwin, KI-ekspert ved Universitetet i Agder, mener flere bør bruke KI til å automatisere kjedelige oppgaver og få bedre oversikt over egen økonomi. Familien sparer nå til hus og har fått kjøpt bil.
4 måneder siden
Gründer Isabelle Ringnes ser frem til jul med familien på Norefjell, fylt med tradisjoner som god mat, skigåing og sang. Hun forteller om familiens julefeiring med taler, sang og morsomme overraskelser som julestrømper med ørelys. Ringnes understreker at julen ikke bør handle om dyre gaver, men om samvær, omtanke og inkludering. Hun oppfordrer folk til å donere til veldedighet og gi mindre gaver for å skape et mer balansert fokus. Til tross for mye å være takknemlig for, har Ringnes også opplevd utfordringer, som at familiens hytte brant ned.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan opprettholde et godt forhold i julen. Tre eksperter anbefaler å snakke sammen om forventninger, prioritere tid sammen, dele på oppgaver og gi hverandre oppmerksomhet. De understreker viktigheten av å ikke utsette konflikter og å skape egne tradisjoner. Ekspertene råder også til å legge bort perfeksjonsjaget og fokusere på de gode øyeblikkene sammen. Det er viktig å huske at julen er en tid for å sette pris på hverandre, og med god planlegging og kommunikasjon kan man få en fin juletid.
4 måneder siden
En familie i Ålesund låner bort sitt hus gratis i julen til en familie som trenger det mer. De tilbyr et fullt utstyrt hus med juletre, ved og mat for hele julehelgen, uten kostnad for de som låner det. Dette er andre gangen familien gjør dette, og de prioriterer familier med barn. Initiativet kommer som en respons på at mange nordmenn er bekymret for å ha råd til julefeiringen.
4 dager siden
Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer en rekke kreative aktiviteter for å underholde familien i julen. Vitenskapsformidler Andreas Wahl demonstrerer tre enkle eksperimenter med husholdningsartikler, inkludert en appelsinflammekaster og en usynlig flammeslukker. Programlederne Margrete Røed og Ola Ravn Hassel viser hvordan man kan lage personlige gaver av gjenbruksmaterialer, som et bord av kleshengere og en svevende krydderhylle. Artikkelen oppfordrer til kreativitet og gjenbruk som et alternativ til overforbruk, og understreker viktigheten av felles aktiviteter for å redusere skjermtid i julen. Det gis detaljerte instruksjoner for hvert prosjekt.
3 måneder siden
I desember i fjor kjøpte nordmenn 5,5 millioner færre plastposer enn året før, noe som resulterte i en samlet besparelse på 30 millioner kroner. Ifølge Handelens Miljøfond er dette en positiv utvikling, spesielt med tanke på det høye forbruket i julemåneden. Likevel er det totale gjennomsnittlige forbruket på 70 poser per person i 2024 fortsatt langt over EUs mål om 40 poser. Prisøkningen på plastposer er en del av et tiltak for å redusere forbruket og nå EUs mål fra 2022.
2 måneder siden
Vinterferien kan bli en dyr affære for mange familier på grunn av høye priser i skibakkene. Prisene på dagskort og sesongkort i alpinanleggene har økt betraktelig, og en familie kan fort bruke flere tusen kroner på en dag. Forbrukerøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet påpeker at mange kan bli overrasket over prisnivået, spesielt i en tid med økte levekostnader og rentehevinger. Hun anbefaler å undersøke muligheter for rabatter, billigere alternativer eller familiebilletter for å redusere kostnadene. Det er også viktig å snakke med barna om økonomi før man drar i bakken for å unngå unødvendig kjøpepress.
4 måneder siden
Harstad kommune har vedtatt å redusere juletillegget til sosialhjelpsmottakere med opptil 43 prosent. Dette rammer både enslige, ektepar og barn under 18 år. Rune Strand, leder for organisasjonen «Fra sjel til hånd», uttrykker bekymring for at flere vil slite med å dekke utgifter til jul. Kommunen begrunner kuttet med en krevende økonomisk situasjon, og viser til et samlet underskudd i kommune-Norge. Ordfører Kari-Anne Opsal forsvarer kuttet, men erkjenner at det ikke vil gi store innsparinger. Hun påpeker at sosialhjelpssatsene generelt har økt, men understreker behovet for å kutte i smått og stort for å spare 200 millioner årlig.