En småbarnsfamilie har valgt en utradisjonell livsstil ved å bo i båt for å redusere kostnader og oppnå større økonomisk fleksibilitet. De leier ut sin bolig og følger spent med på Norges Banks rentebeslutning.
Mens en økonomiekspert råder folk til å ikke bekymre seg over små renteendringer, forventer en annen et rentekutt, men er usikker på når det vil skje. En forbrukerøkonom anbefaler husholdninger å prioritere kostnader og vurdere sparing dersom renten reduseres.
Familien i båten ser på bolig som en utgift og velger å spare i rentefond istedenfor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn er avhengige av rentekutt i 2025 for å få økonomien til å gå rundt, spesielt de mellom 30 og 49 år. Eksperter forventer at USAs sentralbank vil holde renten uendret etter Donald Trumps innsettelse, noe som kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret, men sentralbanksjefen vil trolig kommentere betydningen av økte renteutsikter i USA. Forbrukerrådet oppfordrer folk til å ikke bare vente på rentekutt, men heller ta grep om egen økonomi ved å kutte faste kostnader og endre forbruksvaner.
1 måned siden
Norges Bank valgte å holde renten uendret på 4,5 prosent, noe som skuffer småbarnsfamilien Tveiten. Familien hadde håpet på et rentekutt for å bedre økonomien, men må nå fortsette som før. De måtte legge flytteplanene på is da boliglånskostnadene økte med 10.000 kroner i måneden. Familien har opprettet et feriefond for å kunne reise på ferie, og prioriterer dyre hobbyer som slalåm og alpint.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventede rentekutt i 2024 og hvordan dette vil påvirke folks økonomi. Norges Bank anslår tre rentekutt, som kan gi en betydelig reduksjon i renteutgifter for boliglån. Eksperter anbefaler å bruke disse pengene til sparing eller investering, fremfor økt forbruk. Det diskuteres om man bør betale ned gjeld eller investere, og det konkluderes med at investering kan være mer lønnsomt for de som tåler risiko. Artikkelen gir også råd om ulike investeringsalternativer, fra aksjefond til kryptovaluta, og understreker viktigheten av å vurdere egen risikovilje og tidshorisont.
1 måned siden
Til tross for økende usikkerhet rundt rentekutt, har den gjennomsnittlige boliglånsrenten i Norge gått ned. Bankene gir rådgiverne større fleksibilitet til å tilby lavere renter for å tiltrekke seg og beholde kunder. Økt konkurranse og lavere Nibor-rente bidrar også til nedgangen. De fleste som har fått lavere rente, er kunder som allerede hadde gode betingelser. For mange husholdninger begynner likevel de høye rentene å merkes, og flere tenker seg om før de bruker penger på reiser og andre aktiviteter.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde renten uendret i januar, men signaliserer et mulig rentekutt i mars. Sjeføkonomer reagerer på sentralbankens bruk av to ulike formuleringer om sannsynligheten for rentekutt, noe som skaper unødvendig usikkerhet. Markedet forventer et første rentekutt i mars, men er usikre på hvor mange kutt det vil bli i løpet av året. Boligmarkedet er sterkt avhengig av rentekutt, og det er knyttet stor spenning til hva sentralbanken kommuniserer i mars. De fleste økonomer forventer tre eller fire rentekutt i 2025, med første kutt i mars.
4 måneder siden
Nordea forventer at en gjennomsnittsfamilie med to inntekter og boliglån vil oppleve økt kjøpekraft i 2024 og 2025. Dette skyldes blant annet lønnsøkning og forventede rentekutt. Selv om tall fra SSB og Norges Bank bekrefter denne trenden, understreker forskere at prisene fortsatt vil være høye, og at ikke alle vil oppleve denne økningen. Mange nordmenn er skeptiske til prognosene, men Nordea ser en økning i sparing blant kundene som forberedelse på økonomiske utfordringer.
4 måneder siden
Silje Dahl og Elias Øyjord solgte alt de eide, inkludert huset i Skiptvedt, for å realisere drømmen om et minimalistisk liv på veien. Sammen med sine to barn og hund reiser de nå rundt i Europa i en ombygd Mercedes-Benz Vario. Familien opplevde et hektisk hverdagsliv med tidsklemme før de tok det drastiske valget. De lever nå på oppsparte midler med et budsjett på 400.000 kroner for ett år. De opplever at de har mer tid med barna og mindre stress. En spareøkonom gir tips om hvordan man kan nå sparemål ved å kutte unødvendige utgifter og tenke kreativt.
1 måned siden
Norges Bank skuffet markedet ved å ikke kutte styringsrenten, og boliglånskunder må vente til tidligst september på lettelse. Sentralbanken viser til høyere prisvekst og økt optimisme i næringslivet som begrunnelse. Usikkerhet rundt internasjonal økonomi, spesielt Donald Trumps politikk, bidrar også til forsiktigheten. Økonomer understreker at renteprognoser er usikre, og at forbrukerne bør forberede seg på at rentekutt kan utebli eller bli forsinket. Artikkelen råder folk til å spare penger for å møte økonomisk usikkerhet.
1 måned siden
Norges Bank overrasket markedet ved å ikke kutte renten. Tre økonomer som hadde forventet et rentekutt, kommenterer nå avgjørelsen. De understreker at renteprognoser er usikre og påvirkes av mange faktorer. Økonomene råder folk til å være forsiktige med å ta økonomiske avgjørelser basert på spådommer. Frank Jullum påpeker at Norges Bank fortsatt signaliserer behov for lavere rente, og tror på rentekutt senere i år, men tidspunktet avhenger av lønns- og prisveksten.
1 måned siden
Sverre Walle, en boligkjøper i Oslo, håper på uendret rente for å unngå spinnville budrunder. Markedet har vist tegn til avkjøling med færre besøkende på visninger. Norges Bank vurderer et rentekutt, men høy prisvekst og lav arbeidsledighet kan føre til at de venter. Professor Ragnar Torvik advarer mot for lav rente, som kan gi høy inflasjon og ustabilitet. Eiendomsmeklere melder om mindre interesse for visninger, da mange avventer rentebeslutningen.
1 måned siden
Artikkelen belyser ulike aktørers syn på et eventuelt rentekutt fra Norges Bank. Borettslag og kommuner håper på lavere renter for å redusere økonomisk press, mens blomsterkjeden Mester Grønn frykter at et rentekutt vil svekke kronen og dermed øke importprisene. Styreleder i Ammerudlia borettslag, Anne Elton, uttrykker et ønske om rentekutt for å unngå økning i felleskostnadene. Ordfører i Åsnes kommune, Einar Toverud, påpeker at høye renter rammer kommunens økonomi hardt. Direktør i Mester Grønn, Erling Ølstad, er ambivalent, da han både ønsker en sterk krone, men forstår forbrukernes behov for lavere renter.
1 måned siden
Digitalbanken Nordirekte, en del av Skagerrak Sparebank, har valgt å kutte renten før Norges Banks neste rentemøte, hvor et rentekutt er ventet. Banksjefen forklarer dette med en nedgang i markedsrenten og forventninger om et kommende rentekutt fra Norges Bank. Dette er andre gang på under ett år at Nordirekte reduserer renten, og beste boliglånsrente er nå 5,03 prosent. Banken viser til økt konkurranse om boligkundene, og Forbrukerrådet påpeker at det er store forskjeller i boliglånsrenter, noe som betyr at det kan være penger å spare på å bytte bank.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres hjelp til barnas boligkjøp, og advarer mot å gå i 'kvotefellen' der foreldres egen låneevne begrenses. Fra 2025 senkes egenkapitalkravet, men det er fortsatt en grense på fem ganger inntekt for lån. Foreldre kan hjelpe som medlånetaker eller realkausjonist, men det påvirker deres egen økonomi og fleksibilitet. Renter kan også påvirkes av belåningsgrad. Artikkelen anbefaler å sjekke med flere banker, få oversikt over egen økonomi og snakke åpent om forventninger og muligheter med barna.
2 måneder siden
Vinterferien kan bli en dyr affære for mange familier på grunn av høye priser i skibakkene. Prisene på dagskort og sesongkort i alpinanleggene har økt betraktelig, og en familie kan fort bruke flere tusen kroner på en dag. Forbrukerøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet påpeker at mange kan bli overrasket over prisnivået, spesielt i en tid med økte levekostnader og rentehevinger. Hun anbefaler å undersøke muligheter for rabatter, billigere alternativer eller familiebilletter for å redusere kostnadene. Det er også viktig å snakke med barna om økonomi før man drar i bakken for å unngå unødvendig kjøpepress.