En analyse viser at personer med lavere inntekt i gjennomsnitt betaler høyere rente på boliglån. Bankene forklarer dette med at mindre lån ofte har høyere rente, og at de med lavere inntekt ofte har mindre lån.
Rentesatsen settes også på bakgrunn av en individuell vurdering.
En spareøkonom anbefaler å sjekke boligens verdi, undersøke medlemsfordeler, søke lån hos andre banker, rydde opp i gjeldsposter og øke egenkapitalen for å forhandle om bedre rentebetingelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen belyser store forskjeller i boligrenter mellom ulike banker. NorDirekte leder an med markedets laveste rente, mens andre banker som KLP og Nybygger også har redusert sine renter. Markedseksperter påpeker at kunder kan spare betydelige summer ved å bytte til banker med lavere rente, selv om det krever en viss innsats å flytte betalinger. Banker som DNB og Bulder Bank forsikrer at de vil opprettholde konkurransedyktige vilkår, og mener konkurransen om kundene er sterk. Det understrekes at det er blitt enklere å bytte bank, og at potensielle besparelser kan være betydelige.
2 måneder siden
Flere banker har startet rentekutt før Norges Banks rentebeslutning 27. mars, men vil ikke avsløre hvor lav rente kundene kan oppnå. Spareøkonom Kornelia Minsaas i Lendo oppfordrer alle boliglånskunder til å forhandle med banken sin, da mange betaler en høyere rente enn nødvendig. Hun anslår at mange kan få renten ned mot 5,30 prosent, avhengig av belåningsgrad, grønt boliglån, fagforeningsmedlemskap og kundens lønnsomhet for banken. Dette kan spare kunder for betydelige beløp årlig.
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.
1 måned siden
Til tross for økende usikkerhet rundt rentekutt, har den gjennomsnittlige boliglånsrenten i Norge gått ned. Bankene gir rådgiverne større fleksibilitet til å tilby lavere renter for å tiltrekke seg og beholde kunder. Økt konkurranse og lavere Nibor-rente bidrar også til nedgangen. De fleste som har fått lavere rente, er kunder som allerede hadde gode betingelser. For mange husholdninger begynner likevel de høye rentene å merkes, og flere tenker seg om før de bruker penger på reiser og andre aktiviteter.
2 måneder siden
Ferske tall fra Renteradar viser at mange boliglånskunder forhandler ned renten på boliglånet sitt, noe som bidrar til fall i gjennomsnittsrenten. Kunder som tidligere har hatt rente over 6 prosent, oppnår nå renter godt under 5 prosent, og kan spare rundt 10.000 kroner i året. Seniorstrateg i Sparebank1, Dane Cekov, forventer et rentekutt fra Norges Bank den 27. mars, med markedet priset inn et kutt med 95 prosent sannsynlighet. Dersom forhandlinger ikke fører frem, anbefales det å bytte bank for å oppnå bedre vilkår.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere kostnadene på boliglånet i en tid hvor rentene stiger. Kvadsheim anbefaler å gjennomføre de tre første punktene i listen for å takle boliglånet bedre. De neste punktene bør vurderes ut fra privatøkonomien. Rådene omfatter vurdering av fastrente og andre alternativer for å håndtere boliglånet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan boligeiere kan dra nytte av forventet boligprisvekst. Økt boligverdi gir økt egenkapital, som kan føre til bedre lånebetingelser og mulighet for å låne til andre formål. Salg kan gi gevinst og mulighet for å kjøpe en større bolig. Det advares mot å utvide lån nå på grunn av høy rente. Boligprisvekst er negativt for førstegangskjøpere og kan føre til en boligboble. Geografiske forskjeller i prisvekst kan hindre nødvendig arbeidskraft i å flytte til områder med sterk prisvekst.
4 dager siden
Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
2 måneder siden
Flere banker har åpnet for rentekutt på boliglån før Norges Bank eventuelt gjør det samme i mars. Kunder i blant annet DNB, Nordea, OBOS-banken og Landkreditt Bank har prutet ned renten ved å kontakte banken. En analytiker mener dette gjøres for å blidgjøre eksisterende kunder eller forsyne seg av markedsveksten, og at det neppe vil ha stor negativ effekt på bankenes lønnsomhet.
3 måneder siden
En landsomfattende undersøkelse viser at tre av ti låntakere er avhengige av rentekutt i 2025 for å få økonomien til å gå rundt. Andelen er høyest i Finnmark, med 42 prosent, mens Rogaland har lavest andel med 19 prosent. Norges Bank har signalisert et første rentekutt i mars, men det er usikkerhet rundt hvor mange kutt som kommer og hvor raskt de vil skje. Dagens styringsrente er på 4,5 prosent, det høyeste nivået siden finanskrisen i 2008. Undersøkelsen viser også at det er de mellom 30 og 49 år som har størst behov for rentekutt, da denne gruppen i snitt har høyest boliglån.
1 måned siden
Artikkelen belyser ulike aktørers syn på et eventuelt rentekutt fra Norges Bank. Borettslag og kommuner håper på lavere renter for å redusere økonomisk press, mens blomsterkjeden Mester Grønn frykter at et rentekutt vil svekke kronen og dermed øke importprisene. Styreleder i Ammerudlia borettslag, Anne Elton, uttrykker et ønske om rentekutt for å unngå økning i felleskostnadene. Ordfører i Åsnes kommune, Einar Toverud, påpeker at høye renter rammer kommunens økonomi hardt. Direktør i Mester Grønn, Erling Ølstad, er ambivalent, da han både ønsker en sterk krone, men forstår forbrukernes behov for lavere renter.
29 dager siden
Obos-banken senker renten på flere låneprodukter, selv om Norges Bank holder styringsrenten uendret. Rammelån og boliglån med 50 prosent belåningsgrad får det største kuttet, med en reduksjon på 0,2 prosentpoeng. Banksjefen fremhever at Obos-banken vil være en utfordrer i markedet, og at kundene har gode muligheter nå. Medlemmer med grønne lån tilbys den beste renten på 5,14 prosent. Banken reduserer også innskuddsrenten, men understreker at betingelsene fortsatt er attraktive. Handelsbanken har tidligere foretatt lignende rentekutt, til tross for økonomers forventninger om stabile renter.
1 måned siden
Digitalbanken Nordirekte, en del av Skagerrak Sparebank, har valgt å kutte renten før Norges Banks neste rentemøte, hvor et rentekutt er ventet. Banksjefen forklarer dette med en nedgang i markedsrenten og forventninger om et kommende rentekutt fra Norges Bank. Dette er andre gang på under ett år at Nordirekte reduserer renten, og beste boliglånsrente er nå 5,03 prosent. Banken viser til økt konkurranse om boligkundene, og Forbrukerrådet påpeker at det er store forskjeller i boliglånsrenter, noe som betyr at det kan være penger å spare på å bytte bank.
2 måneder siden
Lånekassen øker fastrentene på studielån fra 1. mars, men de forblir lavere enn den flytende renten. Økningen varierer fra 0,048 til 0,105 prosentpoeng avhengig av bindingstiden, mens flytende rente fastsettes til 5,175 prosent. Fastrentene er nå høyere enn i januar i fjor. Lånekassens renteberegning er basert på et gjennomsnitt av de beste boliglånsrentene fratrukket 0,15 prosentpoeng.
3 måneder siden
De fleste norske banker har økt sine fastrenter etter nyttår, som en respons på økte renteforventninger i markedet. Dette skyldes en forventning om færre rentekutt fremover, på grunn av inflasjonsforventninger og en svak norsk krone. Blant de store bankene har både DNB og Nordea økt sine fastrenter med 0,20 prosentpoeng, mens KLP har økt med 0,35 prosentpoeng. Til tross for økningen, tilbyr KLP fortsatt lavere renter enn DNB og Nordea. For tre års fastrente er Sparebank 1 Nord-Norge best, mens Sparebank 1 Sogn og Fjordane leder for fem og ti år. DNB understreker at fastrente bør ses på som en forsikring mot høyere rentekostnader, ikke som en spekulasjon.