Forbrukerrådet advarer nordmenn mot å være passive bankkunder. Mange betaler tusenvis av kroner for mye på grunn av manglende reforhandling eller bytte.
Forbrukerrådet uttrykker bekymring over nordmenns passive forhold til bankene sine, spesielt når det gjelder boliglån. En undersøkelse viser at nesten 75 prosent av nordmenn ikke forsøkte å reforhandle boliglånsrenten i fjor, selv med høye styringsrenter. Mange tror feilaktig at det er lite å spare, eller de er for knyttet til sin nåværende bank.
Forbrukerrådet anslår at gjennomsnittlig besparelse ved å bytte eller reforhandle kan være 8500 kroner per år. De peker også på at kunder som blir lenge i samme bank, ofte ender opp med høyere rente.
Komplekse kundeprogrammer og produktpakker fra bankene trekkes frem som en medvirkende årsak til at færre bytter bank, da disse gjør det vanskeligere å sammenligne tilbud. Forbrukerrådet oppfordrer alle med boliglån til å prute på renten eller flytte lånet, og foreslår å uthule kundeprogrammene ved for eksempel å flytte kun boliglånet.
Guro Sollien Eriksrud
Forbrukerrådet
Nettavisen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
1 måned siden
Forbrukerrådet oppfordrer nordmenn til å bytte bank for å oppnå bedre rentebetingelser. Undersøkelser viser at mange er for lojale mot sine nåværende banker, og at det kan være betydelige summer å spare på å reforhandle eller bytte bank. Psykologer påpeker at vaner og tidligere relasjoner spiller en rolle i folks bankvalg, men digitaliseringen har redusert tilknytningen. For å bytte bank bør man sjekke renter, sammenligne tilbud og huske å informere arbeidsgiver og andre om det nye kontonummeret.
2 måneder siden
Artikkelen belyser store forskjeller i boligrenter mellom ulike banker. NorDirekte leder an med markedets laveste rente, mens andre banker som KLP og Nybygger også har redusert sine renter. Markedseksperter påpeker at kunder kan spare betydelige summer ved å bytte til banker med lavere rente, selv om det krever en viss innsats å flytte betalinger. Banker som DNB og Bulder Bank forsikrer at de vil opprettholde konkurransedyktige vilkår, og mener konkurransen om kundene er sterk. Det understrekes at det er blitt enklere å bytte bank, og at potensielle besparelser kan være betydelige.
2 måneder siden
Flere banker har startet rentekutt før Norges Banks rentebeslutning 27. mars, men vil ikke avsløre hvor lav rente kundene kan oppnå. Spareøkonom Kornelia Minsaas i Lendo oppfordrer alle boliglånskunder til å forhandle med banken sin, da mange betaler en høyere rente enn nødvendig. Hun anslår at mange kan få renten ned mot 5,30 prosent, avhengig av belåningsgrad, grønt boliglån, fagforeningsmedlemskap og kundens lønnsomhet for banken. Dette kan spare kunder for betydelige beløp årlig.
1 måned siden
Etter at Norges Bank holdt styringsrenta uendret på 4,5 prosent, oppfordrer forbrukerøkonom Espen Rølla bankene til å ta ansvar og sette ned lånerentene. Han mener bankene har gode overskudd og at det vil være strategisk smart å senke rentene. Rølla oppfordrer forbrukerne til å bytte bank for å presse rentene ned. Forbrukerøkonom Lene Drange anbefaler å forhandle med banken og påpeker at markedet forventer rentekutt, og at flere banker allerede har satt ned fastrentene.
4 måneder siden
Rødt mener bankene opererer med 'reklamerenter' som gjør det vanskelig for forbrukere å sammenligne boliglånsrenter. Partileder Marie Sneve Martinussen hevder at Finansportalen kun viser eksempelrenter, ikke de faktiske rentene bankene tilbyr. Dette fører ifølge Rødt til svekket konkurranse og at folk betaler for mye for lånene sine. Finans Norge på sin side mener det er vanskelig å lage en oversikt som passer alle, og oppfordrer folk til å kontakte bankene direkte for å få et konkret tilbud. Rødt etterlyser tiltak for å styrke konkurransen i bankmarkedet.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet mener at norske bankers praksis med å endre flytende boliglånsrente er ulovlig, etter en lignende dom i EFTA-domstolen. Finans Norge har foreslått alternativer som fastrente og referanserente, men ser ulemper med begge. Referanserente kan svinge mye og gjøre det uforutsigbart for låntaker, mens fastrente er mindre populært fordi flytende rente historisk sett har vært rimeligere. Justisdepartementet skal nå vurdere saken og hente inn innspill fra relevante aktører, og en lovutredning kan bli nødvendig.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet mener at bankenes praksis for å endre boliglånsrenten er ulovlig og krever en gjennomgang av regelverket. Dette kommer etter en dom fra EFTA-domstolen som konkluderte med at banker på Island har endret renten ulovlig. Forbrukertilsynet mener at dagens regler er for uklare og gir bankene for mye skjønn, noe som gjør det vanskelig for forbrukerne å forstå renteendringene. Finans Norge erkjenner usikkerheten og har bedt om en lovutredning fra Finansdepartementet og Justisdepartementet. Justisdepartementet koordinerer den videre oppfølgingen av saken.
1 måned siden
En analyse viser at personer med lavere inntekt i gjennomsnitt betaler høyere rente på boliglån. Bankene forklarer dette med at mindre lån ofte har høyere rente, og at de med lavere inntekt ofte har mindre lån. Rentesatsen settes også på bakgrunn av en individuell vurdering. En spareøkonom anbefaler å sjekke boligens verdi, undersøke medlemsfordeler, søke lån hos andre banker, rydde opp i gjeldsposter og øke egenkapitalen for å forhandle om bedre rentebetingelser.
2 måneder siden
Ferske tall fra Renteradar viser at mange boliglånskunder forhandler ned renten på boliglånet sitt, noe som bidrar til fall i gjennomsnittsrenten. Kunder som tidligere har hatt rente over 6 prosent, oppnår nå renter godt under 5 prosent, og kan spare rundt 10.000 kroner i året. Seniorstrateg i Sparebank1, Dane Cekov, forventer et rentekutt fra Norges Bank den 27. mars, med markedet priset inn et kutt med 95 prosent sannsynlighet. Dersom forhandlinger ikke fører frem, anbefales det å bytte bank for å oppnå bedre vilkår.
3 måneder siden
Forbrukerrådet mener mange nordmenn kan spare betydelige summer ved å fokusere på faste utgifter som boliglån, forbrukslån, strøm og pensjonssparing. De antyder at man kan 'tjene' opptil 10.000 kroner i timen ved å ta tak i disse utgiftspostene. Viktige tiltak inkluderer å forhandle renter på lån, sammenligne priser på lån og strøm, samt redusere gebyrer på pensjonssparing. Forbrukerrådet understreker også at små, unødvendige utgifter kan summere seg til store beløp over tid, men at endring av vaner krever konkrete mål.
4 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om store prisforskjeller på strømavtaler, hvor påslagene varierer fra 0 til 35 øre per kWh. Dette kan utgjøre en forskjell på opptil 5600 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning. Bærum energiomsetning skiller seg ut med det høyeste påslaget. Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å sjekke sine avtaler, da mange betaler unødvendig mye. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og en av ti aldri har byttet leverandør. Forbrukerrådet anbefaler bruk av deres sammenligningstjeneste for å finne de beste avtalene.
1 måned siden
Til tross for økende usikkerhet rundt rentekutt, har den gjennomsnittlige boliglånsrenten i Norge gått ned. Bankene gir rådgiverne større fleksibilitet til å tilby lavere renter for å tiltrekke seg og beholde kunder. Økt konkurranse og lavere Nibor-rente bidrar også til nedgangen. De fleste som har fått lavere rente, er kunder som allerede hadde gode betingelser. For mange husholdninger begynner likevel de høye rentene å merkes, og flere tenker seg om før de bruker penger på reiser og andre aktiviteter.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet har uttrykt bekymring for at norske banker ulovlig har endret flytende renter. En avgjørelse fra EFTA-domstolen, som konkluderte med at rentereglene på Island brøt loven, har skapt presedens. Forbrukere kan nå klage på rentehevinger med EFTA-uttalelsen som grunnlag. Flere har allerede klaget til Finansklagenemnda. Forbrukerrådet anbefaler å først klage direkte til banken. Hvis det ikke fører frem, kan man klage til Finansklagenemnda. Nemnda vil behandle saken og gi en avgjørelse. Dersom banken ikke aksepterer avgjørelsen, må de dekke saksomkostningene ved en eventuell rettssak.
4 måneder siden
Forbrukerrådet reagerer på de lave rentene på depositumskontoer, som de mener hindrer leietakere i å spare. De fleste banker tilbyr svært lav eller ingen rente på disse kontoene, noe som gjør at pengene taper seg i verdi over tid. Bankene argumenterer med at depositumskontoer ikke er et spareprodukt, men en sikkerhet for utleier. Samtidig tilbys leiegaranti som et alternativ til depositum, men dette kan være en dyrere løsning for leietaker. Leieboerforeningen advarer mot villedende markedsføring av leiegaranti, og understreker at det alltid vil koste penger for leietaker.
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.