Vinterferien kan bli en dyr affære for mange familier på grunn av høye priser i skibakkene. Prisene på dagskort og sesongkort i alpinanleggene har økt betraktelig, og en familie kan fort bruke flere tusen kroner på en dag.
Forbrukerøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet påpeker at mange kan bli overrasket over prisnivået, spesielt i en tid med økte levekostnader og rentehevinger. Hun anbefaler å undersøke muligheter for rabatter, billigere alternativer eller familiebilletter for å redusere kostnadene.
Det er også viktig å snakke med barna om økonomi før man drar i bakken for å unngå unødvendig kjøpepress.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
En familie på fem må betale over 16.000 kroner for å stå på ski en uke i Hemsedal i påsken, noe som gjør det til et kostbart feriealternativ. Prisene har steget, og flere mener det har blitt så dyrt at det ikke lenger er for alle. Skiforholdene er sikret med kunstsnø, da det er mindre natursnø enn vanlig. Skisenteret hevder likevel at prisene ikke er vesentlig høyere enn i fjor, og at de bruker dynamisk prising basert på etterspørsel.
2 måneder siden
Artikkelen ser på priser for dagspass for voksne ved 65 skisentre i Norge i vinterferien. Trysil og Hemsedal, begge drevet av Skistar, er dyrest med 764 kroner for dagspass ved kjøp samme dag. Skistar Norge melder om stor trafikk, hovedsakelig fra Norge, Sverige og Danmark. De forklarer de høye prisene med økte kostnader, men fremhever at kundene får mer for pengene i form av et stort antall kilometer og heiser. Trysil har daglig 12-13.000 besøkende, mens Hemsedal har 6-7.000.
16 dager siden
På grunn av sen påske og snømangel er det rekordbillige restplasser på hytter og leiligheter i norske skidestinasjoner. Prisene er halvert sammenlignet med vinterferien i populære områder som Trysil, Hemsedal og Geilo. Samtidig har heiskortprisene økt, spesielt i Hemsedal og Trysil, hvor en familie kan forvente å betale rundt 13 000 kroner for en uke. Skianleggene melder om gode forhold i preparerte løyper, men lite snø utenfor. Det finnes flere måter å spare penger på heiskort, og reiseforsikring kan dekke tap ved avbestilling grunnet sykdom.
1 måned siden
En familie som nylig flyttet fra Danmark til Norge, har opplevd en markant økning i matvarekostnader, med en dobling av det månedlige matbudsjettet. De stiller spørsmål ved de høye prisene i Norge, spesielt i Nord-Norge sammenlignet med Nord-Sverige, og kritiserer mangelen på konkurranse i det norske markedet. Artikkelforfatteren savner lavpriskjeder som Lidl, som kan bidra til å presse ned prisene. Fremskrittspartiet (FrP) ønsker å redusere momsen på matvarer, men frykter at matvarebransjen vil beholde overskuddet. Det argumenteres for at Stortinget må regulere markedet bedre og åpne for økt konkurranse for å redusere matvareprisene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler de kraftig økende kostnadene ved å eie hytte i Norge de siste fem årene. Hyttekostnadene har mer enn doblet seg, hovedsakelig på grunn av økte renter og manglende strømstøtte. For en hytte med lån på 2 millioner har årlige kostnader økt fra 75.000 til 159.000 kroner, mens en hytte med lån på 4 millioner har blitt over 150 prosent dyrere. Forbrukerøkonom Thea Olsen påpeker at mange hytteeiere ble overrasket over hvor dyrt det har blitt. Når man fordeler de årlige kostnadene på antall bruksdager, kan prisen per dag overstige 5000 kroner. Til tross for de høye kostnadene, er mange nordmenn fortsatt villige til å betale for hyttekosen. Det er forventninger om rentekutt i 2025, noe som kan føre til et rimeligere hytteliv.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler turisters reaksjoner på høye priser i norske skianlegg, spesielt i Hemsedal og Trysil, hvor dagskort kan koste over 700 kroner. Prisene sammenlignes med utlandet, og turister vurderer alternativer som sesongkort og Airbnb for å spare penger. Enkelte påpeker at det er dyrt å drive skianlegg i Norge, og at anleggene forsøker å tilby mer enn bare skikjøring, som terrengparker og bedre serveringssteder. Artikkelen forteller også om en 16-åring som fikk bindingen ødelagt, men raskt fikk hjelp på Geilo. Slaatta Skisenter tilbyr også gratis hjelmer for å øke sikkerheten.
4 måneder siden
Prisene på julemat har steget betydelig de siste tre årene, ifølge tall fra SSB analysert av forbrukerøkonom Thea Olsen. Vanlige julevarer som svinekjøtt, lam og torsk har økt med nesten 40 prosent, mens ketchup og sennep har økt med hele 60 prosent. Den totale prisøkningen for julemat er i gjennomsnitt 38 prosent. Olsen understreker at det er store variasjoner i pris, og oppfordrer forbrukere til å sammenligne priser, planlegge innkjøp og vurdere spleiselag for å redusere kostnadene. Hun minner også om at gjester ofte ønsker å bidra økonomisk, og bør tilby seg å ta med mat eller drikke.
4 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge har nådd rekordhøyder, med priser over 13 kroner per kWh. NAF advarer om at det nå kan være dyrere å lade elbil enn å fylle diesel. De anbefaler elbileiere å bruke smartlading eller lade om natten for å unngå de høyeste prisene. En times lading på hytta kan koste over 100 kroner uten strømstøtte, men med strømstøtte reduseres kostnaden til rundt 15 kroner. En times lading gir nok strøm til å kjøre omtrent tre mil om vinteren, på grunn av ladetap og økt forbruk.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om en økning i skityverier i vinterferien, særlig rettet mot dyrt alpinutstyr ved skianlegg og markastuer. Forsikringsselskaper melder om tyverier for millioner av kroner årlig, og oppfordrer folk til å være forsiktige. En undersøkelse viser at mange unge voksne har opplevd å få stjålet skiutstyr. Artikkelen gir råd om hvordan man kan sikre skiene, som å bruke lås, sette skiene adskilt, eller bytte ski med venner for å gjøre det mindre attraktivt for tyver. Det understrekes at tyver opererer raskt, og at selv korte pauser kan være nok til at skiene forsvinner.
3 måneder siden
En ny oversikt fra Forbrukerrådet viser store prisforskjeller på strømavtaler. Forskjellen mellom den dyreste og billigste avtalen kan være opptil 5600 kroner i året for en standardhusholdning. Strømselskapenes påslag varierer betydelig, fra 0 til 35 øre per kilowattime. Forbrukerrådet påpeker at mange forbrukere betaler unødvendig mye for strømmen og advarer mot å la seg lokke til å betale ekstra for strømforsikringer eller grønn strøm. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og mange har aldri byttet leverandør. Forbrukerrådet mener dette kan føre til at mange betaler mer enn nødvendig.
3 måneder siden
En markant økning i antall familier som søker økonomisk støtte for å la barna delta i idrett, bekymrer idrettslag over hele landet. Høyere renter, strømpriser og matkostnader gjør det vanskeligere for mange å betale for idrettsaktiviteter. I Trondheim har antall søknader økt med 39 prosent på ett år, og i Stavanger trenger nå én av ti familier hjelp, mot én av tolv for to år siden. Idrettslagene har blitt flinkere til å informere om støtteordninger, men økningen skyldes hovedsakelig de økte levekostnadene. Idrettspresidenten understreker at dette er en av de viktigste sakene for norsk idrett, og at de jobber for å sikre at alle barn skal ha mulighet til å delta.
4 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge når rekordhøye nivåer, med en makspris på 13,17 kroner per kWh i morgen, det høyeste siden 2009. Dette gjør daglige aktiviteter som dusjing og lading av elbiler svært kostbare, med en fem minutters dusj til 50 kroner og elbillading opp til 650 kroner. Flere nordmenn har endret strømvaner siden krisen i 2022, men noen har gitt opp å spare på grunn av manglende politisk respons. Kommunikasjonssjef i Lyse, Atle Simonsen, oppfordrer til energieffektivisering for å redusere prisene, mens kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt peker på lite vind i Tyskland som årsak til prisøkningen. Strømstøtten vil dempe kostnadene noe.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
3 måneder siden
Høye strømpriser preger starten av 2025, spesielt i Sør-Norge, med priser over to kroner per kWh. Dette skyldes økt aktivitet etter juleferien, lav vindkraftproduksjon og etablering av et kuldeteppe i Europa som øker strømforbruket til oppvarming. Uvanlig høye priser er også registrert på en lørdag, som normalt har lavt strømforbruk. Strømstøtten for privatpersoner er svekket fra nyttår, med en økning i grensen for når støtten slår inn, og den gjelder ikke for hytter og bedrifter.
3 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om store forskjeller i strømselskapenes påslag, som kan føre til at mange betaler tusenvis av kroner for mye. Påslagene varierer fra 0 til 35 øre per kWh, noe som kan utgjøre en forskjell på opptil 5600 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning. Forbrukerrådet anbefaler forbrukere å sjekke sine strømavtaler og sammenligne priser på deres tjeneste. Bærum energiomsetning er blant selskapene med de høyeste påslagene. Mange betaler unødvendig mye på grunn av høye påslag og unødvendige tilleggstjenester som strømforsikring og grønn strøm.