Prisene på julemat har steget betydelig de siste tre årene, ifølge tall fra SSB analysert av forbrukerøkonom Thea Olsen. Vanlige julevarer som svinekjøtt, lam og torsk har økt med nesten 40 prosent, mens ketchup og sennep har økt med hele 60 prosent.
Den totale prisøkningen for julemat er i gjennomsnitt 38 prosent. Olsen understreker at det er store variasjoner i pris, og oppfordrer forbrukere til å sammenligne priser, planlegge innkjøp og vurdere spleiselag for å redusere kostnadene.
Hun minner også om at gjester ofte ønsker å bidra økonomisk, og bør tilby seg å ta med mat eller drikke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
1 måned siden
Matprisene har steget, og matinfluenser Kristoffer Kaayne Kaalsaas, kjent som KaayneLagermat, opplever stor interesse for sine rimelige oppskrifter. Økonom Kornelia Minsaas råder forbrukere til å fokusere på kilopriser og tilbud, samt å utnytte lokale butikker for bedre priser. Planlegging av måltider, bruk av rester og bevissthet rundt prisvariasjoner på faste varer er også viktige grep for å spare penger. Kaalsaas har selv byttet ut dyrere matvarer med billigere alternativer for å redusere kostnadene.
2 måneder siden
En fersk pristest fra Nettavisen viser at dagligvareprisene har steget kraftig de siste seks månedene. Kaffe, tran og kjøttpålegg er blant produktene som har hatt størst prisøkning. Rema 1000 er marginalt billigere enn Extra og Kiwi i testen, men Forbrukerrådet påpeker at prisforskjellene er så små at det lønner seg å følge med på tilbud. De mener også at den manglende priskonkurransen tyder på et usunt marked, og oppfordrer forbrukerne til å være utro og handle der det er billigst.
4 måneder siden
En reportasje fra Charlottenberg viser at prisene på julevarer i Sverige varierer stort. Noen varer, som ribbe, har blitt betydelig dyrere, mens andre fortsatt er billigere enn i Norge. Butikksjefen på Hypermat forteller at de har mange norske kunder, spesielt fra Innlandet. Priskrigen i Norge har ført til at enkelte julevarer er billigere der enn i Sverige, noe som gjør det viktigere å være prisbevisst. Den totale prisforskjellen på en handlekurv er mindre enn tidligere, men det er fortsatt penger å spare på enkelte varer.
1 måned siden
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matprisene steg med 1,8 prosent fra januar til februar. Matforsker Ivar Pettersen påpeker at alt over et par prosent er kraftig prisvekst. Den totale prisveksten i samfunnet var 3,6 prosent i samme periode, og matprisene har økt med 7,5 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Forskingsinstituttet Sifo har funnet ut at matprisene for en gjennomsnittsfamilie har økt med 33 prosent på tre år. Pettersen venter en merkbar vekst i matprisene fremover, og anslår en økning på mellom 3,5 og 4,5 prosent i år.
3 måneder siden
En prissammenligning viser at Spar og Eurospar har et svært godt tilbud på meierismør denne uken, med en pris på 39,90 kroner per halvkilo. Dette er betydelig lavere enn hos lavpriskjedene som Rema 1000 og Meny, hvor prisen ligger på henholdsvis 57,00 og 62,90 kroner. I tillegg til smør, er det også gode tilbud på karbonader, kjøttboller, Findus-produkter, kyllingfilet og avokado/mango. Forbrukerbloggen Gjerrigknarken anbefaler å fryse ned smør ved kjøp av større mengder. Det oppfordres til å være oppmerksom på at tilbudene kan variere mellom butikkene.
20 dager siden
Norske matvarer har opplevd en prisstigning på 8,7 prosent de siste 12 månedene, ifølge SSB. Kokesjokolade, melis og spisesjokolade har hatt de største prisøkningene. Matvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse mener prisveksten kan virke urovekkende, men forventer en hyggeligere utvikling fremover. Økte kakaopriser internasjonalt påvirker sjokoladeprisene, mens årsaken til økningen i ketchup- og sennepspriser er sammensatt og trolig knyttet til få tilbydere. Egg har også hatt en kraftig prisøkning, delvis grunnet økt etterspørsel og sykdomsutbrudd i Europa, men eksperten mener økningen er større enn forventet.
2 måneder siden
Vinterferien kan bli en dyr affære for mange familier på grunn av høye priser i skibakkene. Prisene på dagskort og sesongkort i alpinanleggene har økt betraktelig, og en familie kan fort bruke flere tusen kroner på en dag. Forbrukerøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet påpeker at mange kan bli overrasket over prisnivået, spesielt i en tid med økte levekostnader og rentehevinger. Hun anbefaler å undersøke muligheter for rabatter, billigere alternativer eller familiebilletter for å redusere kostnadene. Det er også viktig å snakke med barna om økonomi før man drar i bakken for å unngå unødvendig kjøpepress.
1 måned siden
En pristest utført av Nettavisen viser at First Price-varer hos Kiwi har hatt store prisøkninger de siste årene. Spesielt fiskeprodukter som fiskeboller, fiskekaker og laks har økt kraftig, i noen tilfeller over 40 prosent. Bloggeren «Gjerrigknarken» mener Kiwi utnytter kundenes tillit ved å øke prisene gradvis. Samtidig oppnår NorgesGruppen, som eier Kiwi, rekordresultater. En pensjonist forteller at hun merker prisøkningene godt. Kiwi begrunner prisøkningene med økte kostnader i verdikjeden og den svake kronen, men hevder at First Price fortsatt tilbyr billige middager.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan økende matvarepriser, inkludert en økning i sjokoladepriser, påvirker norske husholdninger. Prisene på basisvarer har steget betydelig, noe som rammer bredt og gjør det vanskeligere for folk med lav inntekt å spise sunt. Dagligvarekjedenes lønnsomhet og manglende konkurranse bidrar til høye priser. Myndighetene og næringslivet må samarbeide for å finne løsninger som kan redusere matvareprisene og lette den økonomiske byrden for forbrukerne. Tiltak som å redusere importvern eller fjerne moms på basisvarer nevnes som mulige løsninger.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
4 måneder siden
God Morgen Norges Wenche Andersen mottar mange henvendelser om hamstret mat. Lavpriskjedene har julepriskrig, og Bunnpris har hatt stor suksess med tilbud på ribbe, smør, kaffe og risgrøt. Andersen advarer mot å hamstre for mye smør, da det kan bli harskt i fryseren. Hun anbefaler å pakke smør i fryseposer og eventuelt fryse det i terninger. Andersen minner om at det ikke lønner seg å kjøpe store kvanta om man ikke spiser det opp og oppfordrer til å være bevisst på hva man kjøper.
9 dager siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har økt anbefalingen for beredskapslager fra tre til sju dager, noe som har ført til økte kostnader for mange familier. Firebarnsmor Michelle Leikvold opplevde et prissjokk da hun skulle kjøpe hermetikk til beredskapslageret, og frykter at de høye prisene kan skape et økonomisk skille ved kriser. DSB understreker at beredskapsmaten ikke nødvendigvis trenger å være dyrere enn vanlig mat, og anbefaler gradvis oppbygging av lageret med rimelige og holdbare matvarer. De oppfordrer også til samarbeid med naboer for å redusere kostnadene. Eksperter påpeker viktigheten av riktig oppbevaring og rotasjon av hermetikk for å sikre matens holdbarhet, noe som kan medføre ekstra kostnader over tid for økonomisk pressede familier.
3 måneder siden
Prisen på ketsjup har steget kraftig det siste året, med en økning på 19,8 prosent fra desember 2023 til desember 2024. En flaske Idun Ketchup har nesten tredoblet seg i pris de siste fem årene. Til tross for stabile priser på ferske tomater i Europa, har ketsjupprisene økt. Produsenten Orkla sier at det er butikkjedene som bestemmer prisen, mens dagligvarekjedene skylder på økte innkjøpspriser, svak krone og høyere kostnader. En analytiker forklarer prisøkningen med flaskehalser i produksjonen av tomatpuré og en «ketsjupeffekt», som er en forsinket prisøkning. Norske ketsjupprodusenter er avhengige av importert tomatpuré da det ikke finnes norske produsenter.
3 måneder siden
En ny oversikt fra Forbrukerrådet viser store prisforskjeller på strømavtaler. Forskjellen mellom den dyreste og billigste avtalen kan være opptil 5600 kroner i året for en standardhusholdning. Strømselskapenes påslag varierer betydelig, fra 0 til 35 øre per kilowattime. Forbrukerrådet påpeker at mange forbrukere betaler unødvendig mye for strømmen og advarer mot å la seg lokke til å betale ekstra for strømforsikringer eller grønn strøm. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og mange har aldri byttet leverandør. Forbrukerrådet mener dette kan føre til at mange betaler mer enn nødvendig.