Artikkelen kritiserer Tonje Brennas forslag om å øke aldersgrensen i arbeidslivet til 72 år, og belyser urettferdigheter for selvstendig næringsdrivende.
Selvstendige betaler høyere trygdeavgift enn lønnstakere, og mister retten til sykepenger ved 70 år, mens lønnstakere får redusert avgift og har tilgang til subsidierte pensjonsordninger.
Forfatteren, som er selvstendig næringsdrivende, understreker at selvstendige rammes ekstra hardt av bortfall av sykepenger ved 70 år, og etterlyser en mer rettferdig behandling og tilgang til de samme pensjonsordningene som lønnstakere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjeller i sykelønnsordninger mellom ulike grupper i samfunnet. Mens NHO-ansatte og stortingsrepresentanter har gullkantede ordninger med full lønn under sykdom, foreslås det kutt i sykelønnen for vanlige arbeidstakere. Dette skaper et klasseskille, der de med tariffestet full lønn går fri, mens de i privat sektor risikerer dårligere velferdsrettigheter. Forslag om å straffe bedrifter som gir ekstra sykelønn sees som et angrep på avtalefriheten. Artikkelen kritiserer høyresiden for å prioritere kutt i sykelønnen til vanlige folk, mens de selv beholder sine gode ordninger.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer NHO og Frps forslag om å endre sykelønnsordningen, og hevder at dette vil ramme lavtlønte i praktiske yrker. Forfatteren, som selv har erfaring fra serveringsbransjen, frykter at retten til sykepenger vil bli et privilegium for de med trygge jobber og gode avtaler. Små bedrifter vil trolig ikke ha råd til å tilby full lønn ved sykdom, noe som kan føre til økte klasseskiller i arbeidslivet. Artikkelen argumenterer for at sykelønnsordningen bør forbli en rettighet for alle arbeidstakere, ikke en gode som gis av arbeidsgiver.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslag fra Høyre, Frp og delvis Ap om å innføre en nedre aldersgrense for uføretrygd. Det hevdes at mange unge uføre ønsker å jobbe, men hindres av helseproblemer eller diskriminering. Over 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet, og uføretrygd er ikke en økonomisk attraktiv løsning. Prosessen for å få uføretrygd er lang og krevende. Artikkelen argumenterer for at det er et politisk ansvar å sikre et verdig liv for alle, uavhengig av arbeidsevne, og at det må gjøres mer for å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NAV for å utbetale mindre enn minstepensjonen til gifte og samboende pensjonister, og omtaler dette som «garantipensjon». Dette fører til at mange eldre lever under fattigdomsgrensen og må søke sosialhjelp. Det stilles spørsmål ved hvorfor minstepensjonen ikke er en reell størrelse, og hvorfor utbetalingene er lavere enn selv garantipensjonen. Kritikken retter seg mot det som oppfattes som urimelige trekk fra pensjonister som allerede har svært lite.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) foreslår å heve aldersgrensen i hele arbeidslivet til 72 år, i tråd med aldersgrensen i staten. Dagens aldersgrense er 70 år i privat sektor og kommunene, som gir arbeidsgivere rett til å avslutte arbeidsforhold uten begrunnelse når en ansatt når denne alderen. Brenna mener det er mange ressurssterke seniorer i arbeidslivet som trengs, og at endringen vil harmonisere reglene mellom ulike sektorer. Forslaget vil ikke påvirke muligheten for å gå av med pensjon tidligere. Både arbeidstakerorganisasjoner som YS, LO og Akademikerne, samt arbeidsgiverorganisasjonen NHO støtter forslaget.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer Høyre-folk som ønsker å fjerne formuesskatten og kutte i sykelønnen. Forfatteren argumenterer for at en debatt om formuesskatten lett kan bli en hengemyr med fokus på nullskatteytende arvinger. Kutt i sykelønn kan ramme lavtlønte hardere enn statsansatte, og forfatteren påpeker at mange i den snakkende klassen ikke forstår hva egenmelding og sykemelding innebærer. Artikkelen tar til orde for varige kompromisser og konsensus i politikken, og kritiserer lettvint retorikk.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye lederlønningene i statseide selskaper som DNB og Equinor, samt i NRK og NAV, og argumenterer for at dette undergraver statens troverdighet i kampen mot ulikhet. Den peker på at lønningene står i kontrast til økende matpriser og økonomisk press for folk flest. Forfatteren fremhever lønnsveksten blant ledere i offentlig sektor og stiller spørsmål ved behovet for så mange høytlønnede ledere i NAV. Kritikken rettes også mot forslaget om å heve lønnstaket for embetsmenn, da dette signaliserer feil prioriteringer.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og deres leder Simen Velle for å fremme en politikk som vil helprivatisere helsevesenet. Det hevdes at dette vil føre til at helsehjelp blir avhengig av den enkeltes økonomi, noe som kan ramme unge menn med fysisk krevende yrker spesielt hardt. Forfatteren argumenterer for at helse er et samfunnsansvar og at FpUs politikk vil skape økt utrygghet i en allerede usikker fremtid. Det understrekes at et solidarisk helsevesen sikrer at alle får den hjelpen de trenger, uavhengig av økonomisk situasjon.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.
1 måned siden
En ufør person kritiserer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å fremme en arbeidslinje som ikke fungerer for uføretrygdede. Vedkommende forteller om å tape penger på jobb fordi barnetillegget fjernes, og mener systemet straffer de som vil bidra. Kritikken er at det trengs handling for å endre dette. Personen oppfordrer Brenna til å lytte til de med erfaring som ufrivillig ufør, og endre systemet slik at det blir økonomisk mulig å jobbe uten å miste trygdeytelser.
4 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs ønske om å frede sykelønnsordningen de neste fire årene, og hevder at dette vil opprettholde et høyt sykefravær som koster Norge rundt 100 milliarder kroner årlig. Det påpekes at mange arbeidstakere ikke har full lønn under sykdom, og at det er store forskjeller i sykelønnsordninger. Artikkelen argumenterer for at dagens ordning kan belønne skulk, og foreslår tiltak som karensdager eller en maksimumssats på 90 prosent sykelønn for å redusere fraværet. Det understrekes at sykefraværet må ned, og at kostnadene til sykelønn til syvende og sist dekkes av lavere lønn for alle.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
1 måned siden
Artikkelen retter fokus mot diskriminering av kvinner i yrkesskadeerstatningssystemet, særlig de som jobber i risikoutsatte omsorgsyrker. Kvinner får oftere avslag fordi skader anses som en forventet del av jobben, til tross for mangelfullt HMS-arbeid i disse sektorene. Artikkelen fremhever at dagens system favoriserer pasientrettigheter over ansattes sikkerhet og argumenterer for nødvendige regelendringer for å sikre rettferdig behandling av kvinnelige arbeidstakere. Den kritiserer også manglende politisk prioritering av saken.
3 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna uttrykker mistillit til Høyres leder Erna Solbergs løfte om å verne sykelønnsordningen. Brenna viser til tidligere eksempler der Høyre har brutt løfter i arbeidslivspolitikken etter valg. Hun mener at Høyre, som sannsynligvis vil være juniorpartner i en regjering med Frp og Venstre, vil svekke sykelønnen. Solberg avviser kritikken og mener Brenna må ta ansvar for bruddet i forhandlingene om IA-avtalen. Hun understreker at Høyre ikke vil kutte i sykepenger, men foreslår endringer i kostnadsfordelingen og gradert sykemelding som hovedregel.