En betydelig andel norske pensjonister, spesielt enslige minstepensjonister, lever under EUs fattigdomsgrense. Dette skyldes lav minstepensjon og svakere inntektsutvikling sammenlignet med lønnstakere.
Selv med en nylig økning på 6000 kroner, vil mange fortsatt leve under fattigdomsgrensen.
Pensjonistforbundet frykter at økningen kan utlignes av redusert bostøtte eller lavere offentlig tjenestepensjon for noen, og de jobber for forhandlingsrett med staten for å bedre pensjonistenes situasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NAV for å utbetale mindre enn minstepensjonen til gifte og samboende pensjonister, og omtaler dette som «garantipensjon». Dette fører til at mange eldre lever under fattigdomsgrensen og må søke sosialhjelp. Det stilles spørsmål ved hvorfor minstepensjonen ikke er en reell størrelse, og hvorfor utbetalingene er lavere enn selv garantipensjonen. Kritikken retter seg mot det som oppfattes som urimelige trekk fra pensjonister som allerede har svært lite.
3 måneder siden
En ny rapport fra SIFO viser at 1 av 6 norske hushold har store økonomiske problemer. Andelen hushold som sliter økonomisk har økt dramatisk siden 2021, med en tredobling av de som er «ille ute». Hovedårsakene er høy prisvekst, rentehevinger og lav inntektsvekst. Selv om prisveksten avtar, er prisnivået fortsatt høyt. Noen grupper, som pensjonister og uføretrygdede, har opplevd en liten bedring, men situasjonen er fortsatt utfordrende for mange. SIFO anbefaler økt støtte til barnefamilier og lavinntektsgrupper, og mener at eksisterende tiltak må styrkes.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan økte matvarepriser påvirker folk med lav inntekt. Ulrikke Ottesen forteller om sin hverdag hvor hun er avhengig av tilbud og billigmerker for å klare seg. Hjelpeorganisasjonen Opplandshjelpen melder om kraftig prisvekst på de billigste varene. Norgesgruppen ser en økning i salget av First Price-produkter, spesielt i områder med lav inntekt. En sjeføkonom mener dyrtiden er over, men dette blir motsagt av en politiker fra Rødt som mener situasjonen er verre enn som antatt og understreker at fattigdom ikke er en følelse.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økonomiske situasjonen i Norge, der prisveksten har avtatt, men prisene har stabilisert seg på et høyere nivå. Dette skaper utfordringer for de med lav inntekt, som opplever at situasjonen er verre enn før. Fattighuset i Oslo rapporterer om økt pågang og har måttet avvise folk i matkø. Selv om noen grupper har opplevd lønnsvekst som overgår prisstigningen, sliter mange med å få endene til å møtes. Det påpekes at begrepet 'dyrtid' er misvisende, da situasjonen ikke ser ut til å bedre seg. Økte matpriser fører også til at mindre overskuddsmat når de som trenger det mest.
21 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økte matvarepriser og levekostnader rammer både arbeidsledige og folk i jobb, noe som fører til økt behov for hjelp fra frivillige organisasjoner. SIFO vurderer å oppdatere sitt referansebudsjett for å bedre reflektere de reelle utgiftene husholdninger har, da mange sliter med å dekke nødvendige utgifter. Frelsesarmeen melder om økt behov for matutdeling. Regjeringen viser til iverksatte tiltak, men erkjenner at situasjonen er krevende. Terskelen for å søke hjelp fra NAV kan være høy, og mange tyr derfor til frivillige organisasjoner for å få mat.
3 måneder siden
Antallet personer som mottar sosialhjelp i Norge har økt betydelig i 2024, med en økning på 15 prosent i antall mottakere og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektøren slår alarm og påpeker at dette er en trend som har tiltatt siden 2020. Økningen skyldes i stor grad dyrtid og høye boutgifter, som rammer spesielt barnefamilier og unge. Barneombudet uttrykker bekymring for de negative konsekvensene fattigdom har for barns utvikling. Regjeringen understreker at sosialhjelp ikke skal være en varig løsning, og at de jobber for å inkludere flere i arbeidslivet. Nav mener økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere antall sosialhjelpsmottakere.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av sosialhjelp i Norge, særlig blant barnefamilier. Trebarnsmoren Renate Alyda Setsaa-Sandeide deler sin historie om hvordan hun er avhengig av sosialhjelp for å klare seg økonomisk. Hun mottar uføretrygd, men det er ikke nok til å dekke alle nødvendige utgifter. Økningen i sosialhjelpsmottakere bekymrer politikere og organisasjoner som Rødt og Redd Barna, som etterlyser tiltak for å redusere fattigdom og bedre levekårene for de mest sårbare i samfunnet. De peker på at mange familier er i en fastlåst situasjon på grunn av økte levekostnader.
1 måned siden
En økonomiprofessor sier til VG at russere flest merker at landet er i ferd med å bli fattigere på grunn av økte priser og mangel på varer. Sanksjoner vanskeliggjør Russlands import og eksport, selv om varer smugles inn via land som Kasakhstan og Kina. En forsker ved FFI påpeker at mange russere har hatt god økonomi de siste årene, men at situasjonen nå er i endring. Sentralbanken forventer lavere lønnsvekst i 2025, og pensjonister har allerede opplevd reduserte pensjoner. Spørreundersøkelser viser økende usikkerhet i befolkningen rundt den økonomiske utviklingen fremover.
1 måned siden
Artikkelen viser hvordan økte matvarepriser har redusert kjøpekraften for over en halv million nordmenn. Lønnsveksten har ikke holdt tritt med prisstigningen på mat og drikke for flere yrkesgrupper, noe som rammer lavtlønte hardest. De må bruke en større andel av inntekten på mat. Sukkerholdige produkter har hatt den største prisveksten, mens frukt har økt minst. Matvareprisene bidro til høyere inflasjon, noe som påvirker vurderingen av styringsrenten.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
4 måneder siden
Frelsesarmeen og Røde Kors rapporterer om en økning i antall mennesker som trenger hjelp før jul. Frelsesarmeen deler ut julemat til over 1400 husstander i Oslo, mens Røde Kors melder at mange er usikre på om de har råd til julemat. En av dem er Tone Rose, som forteller om sin vanskelige situasjon etter å ha blitt syk. Både Frelsesarmeen og Røde Kors er bekymret for utviklingen, og mener at de lave sosialsatsene er en del av problemet. De oppfordrer regjeringen til å øke de veiledende satsene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier regjeringen vil vurdere dette.
2 dager siden
Trygdeoppgjøret starter snart for å fastsette nytt grunnbeløp og satser. Dette vil påvirke utbetalinger fra Nav.
2 måneder siden
Pensjonistforbundet Østfold uttrykker sterk bekymring over regjeringens forslag om å endre posttjenesten slik at folk må hente posten sin på hentesteder. De mener dette vil ramme sårbare grupper som eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, som er avhengige av å få posten levert i postkassen. Forbundet påpeker at mange eldre ikke deltar i den digitale utviklingen og vil få problemer med å hente posten selv.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan økende levealder og en aldrende befolkning legger press på Norges pensjonssystem. Unge arbeidstakere må forberede seg på å jobbe lenger for å oppnå samme pensjonsnivå som tidligere generasjoner. Navs pensjonsutgifter øker kraftig, og pensjonsreformen med levealdersjustering er innført for å møte utfordringene. De som slutter tidlig kan ha rett til slitertillegg eller særalderspensjon. Artikkelen gir tips om pensjonssparing, inkludert BSU, boligsparing og viktigheten av gode pensjonsordninger via arbeidsgiver.
1 måned siden
Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G. Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.