Nye pensjonsregler gir 200. 000 offentlig ansatte med særaldersgrenser større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger.
Forsvarsansatte slipper nå å slutte ved fylte 60 år, og fribeløpet for inntekt ved siden av pensjon økes til 2,7 G, som tilsvarer omtrent 335. 000 kroner.
Dette betyr at ansatte i yrker som renhold, barnevern, helse, brann, politi, fengsel og forsvar kan tjene mer ved siden av pensjonen uten at den avkortes. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna presenterte endringene, som LOs nestleder Sissel Skoghaug omtaler som en seier for arbeidstakerne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen og partene i offentlig sektor har blitt enige om nye pensjonsregler for yrkesgrupper med særaldersgrenser. Avtalen gir økt fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger for de som har tidligpensjon fra 60 og 63 år. Fribeløpet økes til 2,7 G, som betyr at man kan tjene inntil 335.000 kroner ved siden av pensjonen uten at den avkortes. Plikten til å fratre ved særaldersgrense oppheves for forsvarsansatte, noe som er viktig i den sikkerhetspolitiske situasjonen Norge står i. Målet med avtalen er å sikre at flere kan stå lenger i jobb.
3 måneder siden
En ny avtale gir 200.000 offentlig ansatte med særaldersgrenser muligheten til å tjene mer ved siden av pensjonen. Særaldersgrensene gjelder for yrkesgrupper med fysisk og psykisk belastende arbeid. Avtalen fjerner også plikten til å fratre ved særaldersgrensen for forsvarsansatte, slik at de kan jobbe lenger. Dette er en oppfølging av en tidligere avtale om pensjonsregler for personer med særaldersgrense født i 1963 eller senere. LO mener avtalen er en seier som trygger inntekten til store arbeidstakergrupper, og fremhever viktigheten av å beholde arbeidskraft og kompetanse.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) foreslår å heve aldersgrensen i hele arbeidslivet til 72 år, i tråd med aldersgrensen i staten. Dagens aldersgrense er 70 år i privat sektor og kommunene, som gir arbeidsgivere rett til å avslutte arbeidsforhold uten begrunnelse når en ansatt når denne alderen. Brenna mener det er mange ressurssterke seniorer i arbeidslivet som trengs, og at endringen vil harmonisere reglene mellom ulike sektorer. Forslaget vil ikke påvirke muligheten for å gå av med pensjon tidligere. Både arbeidstakerorganisasjoner som YS, LO og Akademikerne, samt arbeidsgiverorganisasjonen NHO støtter forslaget.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan økende levealder og en aldrende befolkning legger press på Norges pensjonssystem. Unge arbeidstakere må forberede seg på å jobbe lenger for å oppnå samme pensjonsnivå som tidligere generasjoner. Navs pensjonsutgifter øker kraftig, og pensjonsreformen med levealdersjustering er innført for å møte utfordringene. De som slutter tidlig kan ha rett til slitertillegg eller særalderspensjon. Artikkelen gir tips om pensjonssparing, inkludert BSU, boligsparing og viktigheten av gode pensjonsordninger via arbeidsgiver.
2 dager siden
Pensjoner og trygder øker i 2025 etter årets oppgjør. Artikkelen gir oversikt over datoer og satser for økningen.
3 måneder siden
Fra 1. januar 2025 trer flere endringer i skatte- og arbeidslivsregler i kraft. Den midlertidige arbeidsgiveravgiften fjernes, mens personfradraget økes. Samtidig heves grensen for trygdeavgift. Det blir også økning i fradrag for fagforeningskontingent og reisefradrag. Pendlere får fradrag for kost og losji uten tidsbegrensning. Nye pensjonsregler for offentlig ansatte knytter pensjon tettere til livsinntekt. Grensen for inntekt ved siden av AFP dobles. Det innføres også nye ansettelsesformer og utvidet krav til skriftlig arbeidsavtale. Perioden for permitterte i fiskeindustrien øker midlertidig til 52 uker. Formuesskatten endres også med økt bunnfradrag.
18 dager siden
En ny statistikk fra Finans Norge viser at mange arbeidstakere i privat sektor har minimum pensjonssparing (2%). Privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet påpeker at forskjellen mellom 2% og 7% sparing kan utgjøre nesten 2 millioner kroner over 30 år, ved å velge en pensjonsprofil med høy aksjeandel. Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge understreker at sparesatsen har stor betydning for pensjonsutbetalingen. Spareøkonom Fredrikke Gregorson hos Storebrand oppfordrer kvinner til å ta mer risiko i pensjonssparingen for å oppnå høyere avkastning.
2 dager siden
Trygdeoppgjøret starter snart for å fastsette nytt grunnbeløp og satser. Dette vil påvirke utbetalinger fra Nav.
3 måneder siden
Fra 1. januar 2025 har NAV innført flere endringer som påvirker dagpenger, arbeidsavklaringspenger, avtalefestet pensjon (AFP), alderspensjon og ulike tilleggsstønader. For AFP økes inntektsgrensen for de født i 1962 eller tidligere, mens de født i 1963 eller senere får livsvarig AFP uten avkortning mot arbeidsinntekt. Ektefelle- og barnetillegg til alderspensjon avvikles, men skjermingstillegget utvides. Barnetillegget for AAP og dagpenger øker, og permitterte i fiskeindustrien får utvidet dagpengeperiode. Det er også justeringer i flere tilleggsstønader, som stønad til bøker, boutgifter og reise.
3 måneder siden
Birkenes sykehjem har redusert sykefraværet betydelig ved å innføre en 52-ukers kalenderturnus. Ansatte får selv velge arbeidstider, inkludert lengre vakter og friperioder. Dette har ført til økt trivsel, færre vikarer og mer kontinuitet for beboerne. Sykefraværet har sunket fra over 14 prosent til et gjennomsnitt på 6,1 prosent, og var nede i 3 prosent i oktober. Ordningen med langvakter er populær blant de ansatte, og utvides nå til ukedagene. Flere kommuner tester lignende ordninger med positive resultater, noe som tyder på en trend bort fra tradisjonelle turnuser.
4 måneder siden
Regjeringen øker frikortgrensen fra 70.000 til 100.000 kroner i statsbudsjettet for neste år. Dette fører til at over 1 million nordmenn får frikort, en økning fra 954.987 i år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) uttaler at dette er et tiltak for å få flere unge ut i arbeidslivet. Skatteetaten har sendt ut skattekort, og frikortet blir automatisk tilgjengelig for de over 13 år uten tidligere inntekt, samt de som forventes å tjene under den nye grensen. Personer som tjener rundt 100.000 kroner vil dermed slippe å betale skatt.
2 måneder siden
Sykepleiere i hjemmesykepleien i Oslo jubler over å endelig få nye ytterjakker etter å ha krevd bedre arbeidsklær. Tidligere har sykepleierne måttet kjøpe yttertøy selv, men etter инициативу fra sykepleier Ida Gerø og påtrykk fra Norsk Sykepleierforbund, har Oslo kommune bevilget 15 millioner kroner til arbeidsklær for hjemmetjenesten i alle bydeler. Fylkeslederen i NSF påpeker at det fortsatt er opp til hver enkelt bydel å bestemme hvilke arbeidsklær som skal anskaffes, noe som fører til 15 ulike løsninger.
1 måned siden
En betydelig andel norske pensjonister, spesielt enslige minstepensjonister, lever under EUs fattigdomsgrense. Dette skyldes lav minstepensjon og svakere inntektsutvikling sammenlignet med lønnstakere. Selv med en nylig økning på 6000 kroner, vil mange fortsatt leve under fattigdomsgrensen. Pensjonistforbundet frykter at økningen kan utlignes av redusert bostøtte eller lavere offentlig tjenestepensjon for noen, og de jobber for forhandlingsrett med staten for å bedre pensjonistenes situasjon.
7 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme med NHO. LO har lagt vekt på å styrke arbeidstakernes kjøpekraft gjennom generelle tillegg, samt å prioritere lavlønn og likelønn. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, og dette anslaget er sentralt for å vurdere om lønnsoppgjøret gir reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft for arbeidstakerne.
21 dager siden
Regjeringen har presentert en fastlegereform bestående av 13 hovedgrep, med fokus på økt digitalisering og et forenklet takstsystem. Leger skal få mulighet til å jobbe til de er 80 år, og må tilby digitale tjenester som timebestilling og konsultasjoner. En prøveordning med kommunal nettlege skal redusere ventetiden. Lege Harald Dobloug er positiv til digitaliseringen, mens Allmennlegeforeningen er usikker på finansieringseffektene og digitaliseringens avlastende effekt, og etterlyser forutsigbarhet i allmennlegetjenesten.