Artikkelen diskuterer hvorvidt norsk statsborgerskap har mistet sin verdi, spesielt i lys av at to somaliske søstre, bosatt i Norge, ble dømt for terrorrelatert virksomhet. Forfatteren argumenterer for at statsborgerskap ikke bare er et papir, men en kontrakt om gjensidig lojalitet.
Det stilles spørsmål ved dobbelt statsborgerskap og om Norge skal bruke skattepenger på å hente hjem individer som har valgt terror. Det foreslås at tap av statsborgerskap kan virke avskrekkende.
Artikkelen kritiserer også manglende konsekvenser for kriminelle handlinger i enkelte innvandrermiljøer og mener at Norge må stille tydeligere krav til de som ønsker statsborgerskap, for å bevare dets verdi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at norsk statsborgerskap ikke bør være en garanti mot straff for alvorlig kriminalitet, spesielt for personer med dobbelt statsborgerskap. Den viser til at innvandrere er overrepresentert i kriminalstatistikken, og at ungdomskriminaliteten i Oslo øker. Lovendringen som tillater dobbelt statsborgerskap kompliserer situasjonen, da kriminelle ikke kan utvises. Høyre vurderer å utvide forslaget om tilbakekall av oppholdstillatelser til også å gjelde statsborgerskap, etter modell fra Sverige og Danmark.
1 dag siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer manglende gjensidighet i tilpasningskrav mellom Norge og muslimske land. Forfatteren kontrasterer strenge kleskoder og restriksjoner for turister på Maldivene med det hun oppfatter som manglende krav til muslimer i Norge. Hun argumenterer for at Norge bør stille tydeligere krav og stå opp for sine verdier, istedenfor å etterkomme konservative muslimers ønsker. Dette for å sikre et bedre samfunn og bedre forhold for kvinner og barn, både i Norge og i muslimske land.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for å støtte Frps forslag om at syriske flyktninger i Norge skal returnere til Syria etter regimeskiftet. Det argumenteres for at dette er en kortsiktig og populistisk tilnærming, da situasjonen i Syria fortsatt er usikker og potensielt farlig. Mange syrere i Norge har fått statsborgerskap og er integrert i samfunnet. Artikkelen påpeker at regjeringen bør være mer seriøs og forberede seg på en mulig ny flyktningstrøm, i stedet for å fokusere på retur.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt hvorvidt sosialhjelp skal kunne sendes ut av landet. FrPs Kristoffer Sivertsen mener at de som sender sosialhjelp ut av landet, skal få avkortet stønaden sin. Han ser på dette som misbruk av midler som er ment for å hjelpe folk i Norge. Rodas Tadese Sibahtu har derimot foreslått skattefritak for de som sender penger hjem, og argumenterer for at dette er en effektiv form for bistand. Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum støtter dette forslaget. Det er en pågående diskusjon om hvorvidt pengeoverføringer til utlandet er misbruk av sosialhjelp eller en form for effektiv bistand.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslaget om skattefradrag for innvandrere som sender penger til hjemlandet. Det hevdes at forslaget er rasistisk da det utelukker nordmenn fra samme fradrag. Det stilles spørsmål ved innvandreres lojalitet til Norge, og om integreringen har mislyktes. Det uttrykkes bekymring for at pengene kan havne i feil hender, og at ordningen kan skape avhengighet. Artikkelen argumenterer for at forslaget er verre enn bistand, og at det kan føre til at innvandrere som mottar sosialhjelp, kommer i en vanskelig situasjon. Det påpekes også at de fattigste ikke vil dra nytte av ordningen.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer juks i norsk politikk og idrett, og spør om det er blitt en del av den norske identiteten. Den kritiserer spesielt den nylige skandalen i norsk hoppsport, og forfatteren oppfordrer FIS til å straffe Norge. Det argumenteres for at FIS må rydde opp i ukulturen rundt regelbrudd og utstyr, og lage tydeligere regler for å unngå urettferdige diskvalifikasjoner. Samtidig understrekes behovet for å gjøre hoppsporten mer forståelig og sunnere, med fokus på det grunnleggende: lengdehopp, og at helseproblemer knyttet til vekt må adresseres.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler SV-leder Kirsti Bergstøs sikkerhetspolitiske synspunkter, der hun ønsker å svekke båndene til NATO og USA, og heller satse på et nordisk forsvarssamarbeid med Sverige og Finland. Hun kritiserer også Frp-leder Sylvi Listhaug og kaller henne «Trumps norske lillesøster». Artikkelen argumenterer for at Bergstøs politikk er farlig i en ustabil verden, og at Norge heller bør knytte seg tettere til EU. Det fremheves at det er et stort flertall for dagens forsvars- og sikkerhetspolitikk, og at SV står ganske alene om sitt ønske om å løsne på båndene til NATO. Artikkelen konkluderer med at en tilnærming til EU er mer aktuelt enn noen gang.
3 måneder siden
En spaltist i Aftenposten foreslår at staten skal legge til rette for at innvandrere lettere kan sende penger til sine hjemland. Dette forslaget møter sterk kritikk. Det argumenteres med at Eritrea er et diktatur som krever skatt fra sine borgere i utlandet, og at det er en risiko for at pengene kan havne hos diktatoriske myndigheter. Det påpekes også at pengeoverføringer bidrar til barnefattigdom i Norge. Forslaget om skattefradrag for pengeoverføringer anses som problematisk, da det kan føre til misbruk og skatteunndragelse. Artikkelforfatteren mener at innvandrere ikke ser på Norge som sitt hjemland, og at statlig bistand til fattige land bør opphøre.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer reaksjoner på statistikk fra justisminister Emilie Enger Mehl om somaliske innvandrere. Den hevder at ubehagelige fakta om lav yrkesdeltakelse og høy kriminalitet i gruppen blir møtt med anklager om fremmedfrykt, og at dette hindrer en ærlig integreringsdebatt. Spesielt kritiseres SVs Marian Hussein for å være mer opptatt av å bli krenket enn å ta tak i konkrete problemer som negativ sosial kontroll og omsorgssvikt. Forfatteren argumenterer for at ærlighet er nødvendig for reell integrering, selv om det kan være ubehagelig.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over tendensen i Norge til å kritisere USAs politikk, samtidig som Norge selv praktiserer lignende tiltak. Paralleller trekkes mellom krav om legitimasjon ved valg, behandling av immigranter, nøling med støtte til Ukraina, høye tollsatser og underskudd i statsbudsjettet. Artikkelen argumenterer for at Norge bør være mer tilbakeholden med å kritisere andre land for handlinger som ligner på Norges egen politikk, og oppfordrer til selvransakelse og en mer nyansert tilnærming.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer en studie som hevder at muslimer i Norge opplever ekskludering. Den argumenterer for at mange av påstandene om ekskludering er vage og basert på subjektive opplevelser, og stiller spørsmål ved metodikken. Den stiller spørsmål ved hvor langt det norske samfunnet skal tilpasse seg religiøse særkrav, og understreker at inkludering bør være gjensidig. Den påpeker at forventninger om aksept for LHBTQ+-rettigheter gjelder alle, og at Norge er bygget på en kristen kulturarv med sekulære verdier, og reiser spørsmål om hvorfor religiøse krav skal veie tyngre enn disse.
19 dager siden
Artikkelen diskuterer den økende trenden med uassisterte hjemmefødsler i Norge og etterlyser politisk handling. Det foreslås å stanse de som tjener penger på farlige fødsler og sikre god fødselsomsorg for alle kvinner. Selv om Norge er et trygt land å føde i, opplever mange kvinner utrygghet på grunn av faktorer som jordmormangel og lange reiseveier. Artikkelen argumenterer for at bedre fødselsomsorg, inkludert god støtte etter fødselen, kan redusere uassisterte hjemmefødsler og gagne alle mødre.
25 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende turismen i Norge og dens negative konsekvenser for natur, lokalsamfunn og offentlige tjenester. Forfatterne kritiserer mangelen på bærekraftig reiselivspolitikk og etterlyser tiltak som kan styre næringen bedre. De foreslår blant annet innføring av turistskatt eller grunnrenteskatt, styrking av kommunene og nasjonalparkene, samt økt forskning på turismens konsekvenser. Artikkelen argumenterer for at reiselivet må ta ansvar for de kostnadene de påfører samfunnet, i tråd med prinsippet om at forurenser betaler, for å sikre en mer bærekraftig utvikling.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan innvandrere kan påvirke stortingsvalget. Valgdeltakelsen blant innvandrere er lavere enn i den øvrige befolkningen, men med ca. 400.000 stemmeberettigede utgjør de en betydelig velgergruppe. Tradisjonelt har mange innvandrere stemt på venstresiden, men Frps fokus på kriminalitet kan appellere til noen. Sylvi Listhaug har justert sin retorikk og snakker om «våre nye landsmenn». Artikkelen understreker at innvandrere ikke er en homogen gruppe, og at ulike grupper kan ha ulike politiske preferanser. Det er usikkert hvordan disse velgerne vil stemme ved valget.