Vatikanet kunngjorde mandag at pave Frans døde, 88 år gammel, etter en lengre periode med dårlig helse. Han var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse fra februar til mars, og ble utskrevet i slutten av mars. Jorge Mario Bergoglio, som han het før han ble pave i 2013, var den første latin-amerikanske lederen av den romersk-katolske kirken.
Han etterfulgte pave Benedikt 16. og var kjent for sine mer liberale standpunkter i kontroversielle verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon.
Pave Frans deltok ikke på den tradisjonsrike påskemessen, men gjorde en kort opptreden. Søndag før sin død møtte han den amerikanske visepresidenten JD Vance, til tross for anspent forhold mellom kirken og Trump-administrasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Vatikanet kunngjorde at pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel. Han hadde nylig vært innlagt på sykehus med dobbeltsidig lungebetennelse og hadde flere helseproblemer de siste årene, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter. Jorge Mario Bergoglio, kjent som pave Frans, ble valgt til pave i 2013 etter at Benedikt 16. trakk seg. Han var kjent som en liberal pave som tok standpunkt i viktige verdispørsmål som homofili, skilsmisse og prevensjon. Etter hans død starter en periode kalt interregnum, hvor kardinalene styrer Vatikanet og forbereder valget av en ny pave. Valget skjer i Det sixtinske kapell mellom 15 og 20 dager etter pavens bortgang.
9 dager siden
Pave Frans døde mandag morgen i Vatikanet, 88 år gammel, etter en lengre tids sykdom. Dagen før hans bortgang hilste han over 35.000 mennesker fra balkongen i Peterskirken og møtte USAs visepresident J.D. Vance i et møte preget av politisk spenning, særlig knyttet til migrasjonspolitikk. Paven tok et klart oppgjør med Vances teologiske argumenter om masseutvisning av migranter. I sin siste påskepreken fokuserte pave Frans på krigen i Gaza, fordømte antisemittisme og understreket at fred krever religionsfrihet. Han ble valgt i 2013 som den første paven fra Sør-Amerika og var kjent for sitt engasjement for de fattige, marginaliserte og flyktninger. Reaksjoner på hans bortgang har kommet fra ledere verden over, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands president Vladimir Putin. Den norske kirke fremhever hans mot, kjærlighet og kritikk av politisk maktbruk under kristendommens navn.
9 dager siden
Pave Frans døde i en alder av 88 år, kunngjort av Vatikanet mandag formiddag. Nyheten om hans bortgang førte raskt til kondolanser fra ledere over hele verden, som roser hans engasjement for de svakeste i samfunnet og hans arbeid for sosial rettferdighet. Italienske statsminister Giorgia Meloni og norske Jonas Gahr Støre fremhever hans viktige rolle som en hyrde og en tydelig stemme for menneskeverd. Den amerikanske visepresidenten J.D. Vance var blant de siste som møtte paven før han døde. Pave Frans var kjent for sin liberale holdning til verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon, og hans engasjement i fattigdomsbekjempelse og fredsarbeid. Redaktør Vebjørn Selbekk beskriver dødsfallet som overraskende, spesielt siden paven nylig viste seg offentlig, og legger vekt på den symbolske betydningen av at han døde midt i påsken.
2 måneder siden
Pave Frans (88) er innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma etter å ha hatt problemer med pusten. Han har fått diagnosen dobbeltsidig lungebetennelse. Søndag viste blodprøver tegn på nyresvikt, men Vatikanet melder nå at det ikke var grunn til bekymring. Tilstanden hans ble tidligere betegnet som kritisk. Pave Frans har vært den katolske kirkens overhode siden 2013 og er den første latinamerikanske paven.
2 måneder siden
Pave Frans (88) er innlagt på sykehus i Roma med bronkitt. Paven, som har vært den katolske kirkens overhode siden 2013, har hatt problemer med tung pust den siste tiden. Han ble innlagt fredag morgen etter sine audienser. Pave Frans har hatt flere helseproblemer de siste årene, inkludert bronkitt og influensa. I november uttalte paven at han ønsker å bli gravlagt i en enkel trekiste, og dermed bryte med den tradisjonelle gravleggingen av paver.
9 dager siden
Pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel, og nyheten har skapt sjokk i den katolske verden. Han ble kjent som en pave for alle, med et sterkt fokus på fred, sosial rettferdighet og omsorg for marginaliserte grupper. Paven var aktiv til det siste, og hans siste offentlige opptreden på Petersplassen 20. april ble sett på som et symbolsk og verdig punktum. Norske kirkeledere og internasjonale politikere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, president Donald Trump og president Vladimir Putin, har uttrykt respekt og beundring for hans lederskap og engasjement. Nå starter prosessen med å velge en ny pave, hvor kardinalene vil diskutere hvilke behov den nye paven må møte før de enes om en kandidat etter en sørgetid og begravelse.
9 dager siden
Pave Frans døde mandag formiddag, 88 år gammel, og hans bortgang har preget katolske miljøer i Oslo og internasjonalt. Mange, inkludert Unni Gabrielle Carreno og Thea Tande-Pham, uttrykker både sorg og takknemlighet for hans liv og virke. Biskop Bernt Eidsvig påpeker den symbolske betydningen av at paven døde i påsken, en tid for oppstandelse i den katolske kirken. Biskopene Bernt Eidsvig og Fredrik Hansen minnes pave Frans som en vennlig og omsorgsfull leder med nærvær og humor. Flere katolikker forteller om hans betydning for deres tro og liv, og beskriver ham som en samlende og kjærlig skikkelse. Pavens siste offentlige opptreden var på Petersplassen første påskedag, noe som gjør hans bortgang ekstra symbolsk for mange.
9 dager siden
Pave Frans døde tidlig andre påskedag, og flere italienske medier, inkludert Corriere della Sera, melder at dødsårsaken var et hjerneslag. Ifølge rapportene døde han i sin egen residens i Vatikanet. Vatikanet forventes å bekrefte dødsårsaken senere på kvelden når paven legges i kiste klokken 20. Pave Frans, som var argentinskfødt, ble 88 år gammel og døde klokken 7.35 om morgenen andre påskedag, ifølge tidligere opplysninger fra Vatikanet.
7 dager siden
Pave Frans døde andre påskedag etter lengre sykeleie og etterlater seg et ettermæle som forkjemper for fattige, flyktninger og marginaliserte grupper, inkludert skeive katolikker. Han skapte håp om større inkludering med sin kjente uttalelse fra 2013: «Hvis noen er homofil og søker Herren og har god vilje, hvem er jeg til å dømme?». Under hans ledelse åpnet Vatikanet for velsignelse av likekjønnede par og tillot homofile menn å bli prester, forutsatt at de lever i sølibat. Samtidig har Frans kritisert «kjønnsideologi» og kjønnsbekreftende behandling, og han beklaget en nedsettende uttalelse om homofile fra et lukket møte. Skeive katolikker er usikre på veien videre, men håper at fremskrittene ikke blir reversert ved det kommende pavevalget, hvor kardinaler som Pietro Parolin og Matteo Zuppi kan få betydning for skeives situasjon i kirken.
9 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel, og Vatikanet følger nå en lang tradisjonell prosedyre ved pavens bortgang. Etter at en lege erklærer paven død, bekrefter camerlengoen dødsfallet med et rituale der han roper pavens døpenavn tre ganger. Pavens leilighet blir forseglet, og hans ring og blysegl knuses for å markere slutten på hans styre. Begravelsen holdes i Vatikanet mellom fjerde og sjette dag etter dødsfallet, med en lit-de-parade der paven ligger til offentlig avskjed i tre dager i Peterskirken. En ni dager lang sørgeperiode følger. Pave Frans ønsket en enkel seremoni og vil bli begravd i Basilica of Santa Maria Maggiore, ikke under Peterskirken som tradisjonelt. To til tre uker etter begravelsen starter konklavet, der kardinaler under 80 år velger ny pave i et lukket rom. Valget krever to tredjedels flertall, og hvit røyk signaliserer når en ny pave er valgt. Prosessen kan ta alt fra dager til år, og det er usikkert om den nye paven vil fortsette moderniseringen eller gå i en mer konservativ retning.
8 dager siden
Vatikanet offentliggjorde tirsdag et bilde av den avdøde pave Frans i åpen kiste. Paven døde andre påskedag, 88 år gammel. Det er foreløpig ikke bestemt når han skal gravlegges, da kardinalene skal avgjøre tidspunktet i et møte i Vatikanet samme dag. Inntil videre hviler paven i sitt private kapell før han flyttes til Peterskirken.
1 dag siden
Etter pave Frans' bortgang leter Den katolske kirke etter en ny leder. USAs president Donald Trump og senator Lindsey Graham har spøkt rundt ideen om at Trump kan bli den neste paven.
9 dager siden
Pave Frans, født Jorge Mario Bergoglio i Argentina i 1936, døde 88 år gammel etter flere uker på sykehus med alvorlig sykdom. Han ble valgt til pave i 2013 som den første ikke-europeiske paven på 1300 år, og var kjent for sitt fokus på barmhjertighet, sosial rettferdighet og miljøvern. Før pavevalget var han kardinal og erkebiskop i Buenos Aires, hvor han engasjerte seg i fattigdomsbekjempelse og sosiale hjelpetiltak. Som pave tok han en mer liberal linje enn sine forgjengere i flere kontroversielle spørsmål og tok tydelig avstand fra overgrepsskandalene i kirken. Han støttet vitenskapsbasert miljøvern, blant annet gjennom et pavelig rundskriv som fremhevet viktigheten av å beskytte jorden. Pave Frans vil bli husket for sin innsats for de fattige og for en mer inkluderende kirke.
8 dager siden
Pave Frans, den argentinske paven og leder for den katolske kirken, døde 1. påskedag av hjerneslag etter et lengre sykehusopphold. Begravelsen finner sted lørdag morgen på Petersplassen i Vatikanet, hvor mange verdensledere og kongelige samles for å ta farvel. Blant gjestene er USAs president Donald Trump, EU-topper, Italias president og statsminister, samt presidenter fra flere europeiske land og Ukraina. Argentinas president Javier Milei, til tross for uenigheter med paven, representerer hjemlandet. Kongelige som kong Philippe og dronning Mathilde fra Belgia og prins William fra Storbritannia deltar også. Italia forbereder seg på storinnrykk med økt togtransport og logistikkstøtte. Paven ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma, noe som gjør ham til den første paven på over hundre år som ikke blir gravlagt i Vatikanet.
7 dager siden
Kronprinsen og Kronprinsessen deltar i begravelsesseremonien til pave Frans i Vatikanet lørdag 26. april, ifølge kongehusets offisielle kalender. Pave Frans, født Jorge Mario Bergoglio, døde 2. påskedag i en alder av 88 år etter flere års helseproblemer, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter. Det forventes at kongelige og statsledere fra hele verden vil være til stede under begravelsen. Paven hadde tidligere uttalt at han ønsket å bli begravet i en enkel trekiste.