Pave Frans døde 88 år gammel andre påskedag og ligger nå til lit-de-parade i Peterskirken før begravelsen lørdag. Norske pater Pål Bratbak, sogneprest i Stavanger, har møtt paven flere ganger og beskriver ham som en farsskikkelse med god humor. Under et møte i 2020 fortalte paven en vits som Bratbak ikke forsto, noe som skapte en litt kleint situasjon.
Pave Frans ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-basilikaen, og etter begravelsen starter konklavet for å velge ny pave. Bratbak forklarer at konklavet er lukket for å unngå påvirkning utenfra, en tradisjon som stammer fra 1274.
Han nevner også at pave Frans har utnevnt kardinaler fra uvanlige steder, noe som gjør pavevalget mer uforutsigbart. En mulig ny pave kan være den svenske kardinalen Anders Aborelius, som Bratbak beskriver som en lun og likandes person.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel, og Vatikanet følger nå en lang tradisjonell prosedyre ved pavens bortgang. Etter at en lege erklærer paven død, bekrefter camerlengoen dødsfallet med et rituale der han roper pavens døpenavn tre ganger. Pavens leilighet blir forseglet, og hans ring og blysegl knuses for å markere slutten på hans styre. Begravelsen holdes i Vatikanet mellom fjerde og sjette dag etter dødsfallet, med en lit-de-parade der paven ligger til offentlig avskjed i tre dager i Peterskirken. En ni dager lang sørgeperiode følger. Pave Frans ønsket en enkel seremoni og vil bli begravd i Basilica of Santa Maria Maggiore, ikke under Peterskirken som tradisjonelt. To til tre uker etter begravelsen starter konklavet, der kardinaler under 80 år velger ny pave i et lukket rom. Valget krever to tredjedels flertall, og hvit røyk signaliserer når en ny pave er valgt. Prosessen kan ta alt fra dager til år, og det er usikkert om den nye paven vil fortsette moderniseringen eller gå i en mer konservativ retning.
9 dager siden
Pave Frans døde mandag formiddag, 88 år gammel, og hans bortgang har preget katolske miljøer i Oslo og internasjonalt. Mange, inkludert Unni Gabrielle Carreno og Thea Tande-Pham, uttrykker både sorg og takknemlighet for hans liv og virke. Biskop Bernt Eidsvig påpeker den symbolske betydningen av at paven døde i påsken, en tid for oppstandelse i den katolske kirken. Biskopene Bernt Eidsvig og Fredrik Hansen minnes pave Frans som en vennlig og omsorgsfull leder med nærvær og humor. Flere katolikker forteller om hans betydning for deres tro og liv, og beskriver ham som en samlende og kjærlig skikkelse. Pavens siste offentlige opptreden var på Petersplassen første påskedag, noe som gjør hans bortgang ekstra symbolsk for mange.
9 dager siden
Pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel, og nyheten har skapt sjokk i den katolske verden. Han ble kjent som en pave for alle, med et sterkt fokus på fred, sosial rettferdighet og omsorg for marginaliserte grupper. Paven var aktiv til det siste, og hans siste offentlige opptreden på Petersplassen 20. april ble sett på som et symbolsk og verdig punktum. Norske kirkeledere og internasjonale politikere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, president Donald Trump og president Vladimir Putin, har uttrykt respekt og beundring for hans lederskap og engasjement. Nå starter prosessen med å velge en ny pave, hvor kardinalene vil diskutere hvilke behov den nye paven må møte før de enes om en kandidat etter en sørgetid og begravelse.
9 dager siden
Pave Frans døde klokken 07.35 lokal tid andre påskedag, 88 år gammel, ifølge Vatikanet. Nå samles kardinalene i Vatikanet for å velge hans etterfølger i en prosess kalt konklave. De blir isolert i Det sixtinske kapell, hvor de stemmer fire ganger daglig til en kandidat får to tredjedels flertall. Etter hver avstemning brennes stemmesedlene, og svart røyk signaliserer at ingen ny pave er valgt, mens hvit røyk markerer at en ny pave er valgt. Flere tusen troende følger spent med på Petersplassen for å se røyken som varsler resultatet.
8 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel av slag og hjertesvikt, og arbeidet med å velge hans etterfølger starter om kort tid. Blant flere kandidater nevnes svenske Anders Arborelius, den første skandinaviske kardinalen, som en mulig pavekandidat. Arborelius, kjent som en brobygger og språkmektig, avviser selv at han ser på seg som en naturlig etterfølger. Professor Dag Øistein Endsjø mener det er lite sannsynlig at en svensk pave blir valgt, men utelukker det ikke helt. Valget av ny pave skjer bak lukkede dører i Det sixtinske kapell, hvor 135 kardinaler under 80 år har stemmerett. Når en ny pave er valgt, signaliseres dette med hvit røyk og kunngjøringen «Habemus Papam».
10 dager siden
Vatikanet kunngjorde at pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel. Han hadde nylig vært innlagt på sykehus med dobbeltsidig lungebetennelse og hadde flere helseproblemer de siste årene, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter. Jorge Mario Bergoglio, kjent som pave Frans, ble valgt til pave i 2013 etter at Benedikt 16. trakk seg. Han var kjent som en liberal pave som tok standpunkt i viktige verdispørsmål som homofili, skilsmisse og prevensjon. Etter hans død starter en periode kalt interregnum, hvor kardinalene styrer Vatikanet og forbereder valget av en ny pave. Valget skjer i Det sixtinske kapell mellom 15 og 20 dager etter pavens bortgang.
9 dager siden
Vatikanet offentliggjorde tirsdag et bilde av den avdøde pave Frans i åpen kiste. Paven døde andre påskedag, 88 år gammel. Det er foreløpig ikke bestemt når han skal gravlegges, da kardinalene skal avgjøre tidspunktet i et møte i Vatikanet samme dag. Inntil videre hviler paven i sitt private kapell før han flyttes til Peterskirken.
7 dager siden
Etter pave Frans' død 21. april samles 135 kardinaler i Vatikanet for å velge hans etterfølger. Pierbattista Pizzaballa, en 60 år gammel italiener og Vatikanets øverste leder i Midtøsten, er en av de mest omtalte kandidatene. Han ble kardinal i 2023 og har over 30 års erfaring fra Jerusalem, kjent for sin nøytralitet og fredsarbeid. Pizzaballas rolle i en konfliktfylt region og hans unngåelse av ideologiske stridstemaer gjør ham til en samlende figur i kardinalkollegiet. Begravelsen til pave Frans finner sted 26. april, og først etter en ni dager lang sørgeperiode kan kardinalene diskutere pavevalget. Når den hvite røyken stiger fra det sixtinske kapell, kan Pizzaballa bli presentert som ny pave, men han vil trolig velge et annet pavenavn.
5 dager siden
Pave Frans er død og begraves i dag. Over 50 verdensledere og tusenvis av mennesker samles i Vatikanstaten for å hedre ham.
1 dag siden
Etter pave Frans' bortgang leter Den katolske kirke etter en ny leder. USAs president Donald Trump og senator Lindsey Graham har spøkt rundt ideen om at Trump kan bli den neste paven.
8 dager siden
Katolske kardinaler gjennomførte en høytidelig seremoni for å flytte pave Frans' kiste fra hans hjem i Vatikanstaten til Peterskirken. Seremonien ble ledet av kardinal Kevin Farrell i kapellet på Domus Santa Marta-hotellet, hvor pave Frans bodde. Paven døde tidlig andre påskedag, 88 år gammel. Under seremonien var kisten omgitt av fire sveitsergardister, og prester med lys ledet prosesjonen inn i kirken. En stor folkemengde samlet seg på Petersplassen for å følge hendelsen.
9 dager siden
Pave Frans døde mandag, dagen etter sin siste tale på Petersplassen i Vatikanet. To norske profiler, Aslak Sira Myhre og Janne Haaland Matlary, deler sine inntrykk av paven. Myhre, som møtte paven i forbindelse med et samarbeidsprosjekt med Nasjonalbiblioteket, beskriver ham som en raus og humoristisk mann med en skarp og imponerende tale. Han omtaler pave Frans som "fattigfolkets pave" og en positiv politisk kraft. Matlary, som har møtt paven formelt gjennom sitt arbeid i Det pavelige vitenskapsakademi, fremhever pavens nærhet til folket, men påpeker også hans splittende og kontroversielle sider. Hun nevner pavens uortodokse personalpolitikk og hans impulsive handlinger. Begge gir et nyansert bilde av pavens lederskap og betydning, med ulike perspektiver på hans politiske engasjement og personlighet.
9 dager siden
Pave Frans døde 21. april, 88 år gammel, og verden reagerer med sorg og minnemarkeringer. I Spania er det erklært tre dagers landesorg, og Real Madrid holdt ett minutts stillhet. I Paris ble Eiffeltårnet mørklagt, og det ble holdt minnemesse ved Notre-Dame. Også i Norge har katolske kirker arrangert minnemesser, og flagget er på halv stang. Verdens ledere, inkludert USAs Donald Trump, Frankrikes Emmanuel Macron og Russlands Vladimir Putin, har uttrykt kondolanser og hyllet paven for hans arbeid for rettferdighet, fred og dialog. Paven ble også anerkjent for sin innsats for klima og menneskerettigheter, til tross for kritikk underveis. Hans kropp skal legges i kiste mandag kveld i Vatikanet, og konklavet vil snart samles for å velge hans etterfølger.
5 dager siden
Verden tar farvel med pave Frans i en storstilt begravelse i Vatikanstaten. Statsledere, kongelige og titusener av troende samles for å hedre den avdøde paven.
10 dager siden
Vatikanet kunngjorde mandag at pave Frans døde, 88 år gammel, etter en lengre periode med dårlig helse. Han var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse fra februar til mars, og ble utskrevet i slutten av mars. Jorge Mario Bergoglio, som han het før han ble pave i 2013, var den første latin-amerikanske lederen av den romersk-katolske kirken. Han etterfulgte pave Benedikt 16. og var kjent for sine mer liberale standpunkter i kontroversielle verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon. Pave Frans deltok ikke på den tradisjonsrike påskemessen, men gjorde en kort opptreden. Søndag før sin død møtte han den amerikanske visepresidenten JD Vance, til tross for anspent forhold mellom kirken og Trump-administrasjonen.