Verden tar farvel med pave Frans i en storstilt begravelse i Vatikanstaten. Statsledere, kongelige og titusener av troende samles for å hedre den avdøde paven.
Artikkelen beskriver begravelsen til pave Frans, som finner sted lørdag klokka 10 på Petersplassen i Vatikanstaten. Paven gikk bort 2.
påskedag, 88 år gammel, etter et hjerneslag. En rekke verdensledere og kongelige deltar i begravelsen, inkludert kongeparet fra Sverige, kronprinsparet fra Norge, dronning Mary fra Danmark, prins William fra Storbritannia, samt kongeparene fra Spania og Belgia.
Etter seremonien på Petersplassen, vil kisten fraktes til Santa Maria Maggiore-kirken i Roma, som blir pavens siste hvilested. Titusener av mennesker er ventet å følge kisten langs ruten.
Pave Frans
Carl Gustaf
Silvia
Haakon
Mette-Marit
Vatikanet
Vatikanstaten
Petersplassen
Roma
Santa Maria Maggiore-kirken
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Verdensledere og tusenvis av sørgende samles på Petersplassen i Roma for å ta farvel med Pave Frans. Kronprinsparet Haakon og Mette-Marit representerer Norge under den høytidelige begravelsesseremonien.
7 dager siden
Kronprinsen og Kronprinsessen deltar i begravelsesseremonien til pave Frans i Vatikanet lørdag 26. april, ifølge kongehusets offisielle kalender. Pave Frans, født Jorge Mario Bergoglio, døde 2. påskedag i en alder av 88 år etter flere års helseproblemer, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter. Det forventes at kongelige og statsledere fra hele verden vil være til stede under begravelsen. Paven hadde tidligere uttalt at han ønsket å bli begravet i en enkel trekiste.
7 dager siden
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit skal delta i pavens begravelse i Roma lørdag, ifølge Kongehusets offisielle kalender. De blir en del av flere europeiske kongehusmedlemmer som deltar, inkludert det svenske kongeparet og statsminister Ulf Kristersson. Flere verdensledere, som USAs Donald Trump, EUs Ursula von der Leyen, Ukrainas Volodymyr Zelenskyj, Storbritannias Keir Starmer og Italias Giorgia Meloni, er også til stede. Britiske prins William er blant gjestene. Paven døde andre påskedag, 88 år gammel etter lengre tids sykdom, og ble onsdag fraktet til syning i Peterskirken.
4 dager siden
Verdensledere samles i Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. Oppmøtet er stort, til tross for pavens ønske om en enkel seremoni.
4 dager siden
Pave Frans er død og begraves i dag. Over 50 verdensledere og tusenvis av mennesker samles i Vatikanstaten for å hedre ham.
4 dager siden
Hundretusener av mennesker samlet seg i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans. Seremonien markerte slutten på en epoke i den katolske kirken.
5 dager siden
Pave Frans begraves i dag, seks dager etter sin bortgang. Begravelsen bryter med flere hundre år gamle tradisjoner etter pavens eget ønske.
8 dager siden
Pave Frans, den argentinske paven og leder for den katolske kirken, døde 1. påskedag av hjerneslag etter et lengre sykehusopphold. Begravelsen finner sted lørdag morgen på Petersplassen i Vatikanet, hvor mange verdensledere og kongelige samles for å ta farvel. Blant gjestene er USAs president Donald Trump, EU-topper, Italias president og statsminister, samt presidenter fra flere europeiske land og Ukraina. Argentinas president Javier Milei, til tross for uenigheter med paven, representerer hjemlandet. Kongelige som kong Philippe og dronning Mathilde fra Belgia og prins William fra Storbritannia deltar også. Italia forbereder seg på storinnrykk med økt togtransport og logistikkstøtte. Paven ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma, noe som gjør ham til den første paven på over hundre år som ikke blir gravlagt i Vatikanet.
4 dager siden
Over en million mennesker samlet seg i Vatikanet og Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. En rekke statsledere, monarker og andre viktige personer var til stede ved seremonien.
4 dager siden
Hundrevis av mennesker har tilbrakt natten utendørs i Roma for å sikre seg en plass under pave Frans' begravelse. De sørgende har sovet i kø utenfor Petersplassen i forkant av seremonien.
4 dager siden
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok i begravelsesseremonien for pave Frans. Deres tilstedeværelse vekket uventet stor oppmerksomhet, spesielt fra britiske medier.
5 dager siden
Vatikanet opplyser at over 128.000 mennesker har tatt farvel med pave Frans, som ligger på lit de parade i Peterskirken i Roma. Kirken har vært åpen siden onsdag, og besøket fortsatte fram til torsdag kveld. Peterskirken vil holde åpent til klokken 20 fredag kveld. Lørdag holdes begravelsen, hvor statsledere og ministre fra hele verden deltar. Samme dag starter en ni dager lang sørgeperiode.
7 dager siden
Katolske kardinaler gjennomførte en høytidelig seremoni for å flytte pave Frans' kiste fra hans hjem i Vatikanstaten til Peterskirken. Seremonien ble ledet av kardinal Kevin Farrell i kapellet på Domus Santa Marta-hotellet, hvor pave Frans bodde. Paven døde tidlig andre påskedag, 88 år gammel. Under seremonien var kisten omgitt av fire sveitsergardister, og prester med lys ledet prosesjonen inn i kirken. En stor folkemengde samlet seg på Petersplassen for å følge hendelsen.
3 dager siden
Titusenvis av mennesker besøkte pave Frans' gravsted da det åpnet for offentligheten. Samtidig forbereder kardinalene seg på å velge en ny pave.
9 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel, og Vatikanet følger nå en lang tradisjonell prosedyre ved pavens bortgang. Etter at en lege erklærer paven død, bekrefter camerlengoen dødsfallet med et rituale der han roper pavens døpenavn tre ganger. Pavens leilighet blir forseglet, og hans ring og blysegl knuses for å markere slutten på hans styre. Begravelsen holdes i Vatikanet mellom fjerde og sjette dag etter dødsfallet, med en lit-de-parade der paven ligger til offentlig avskjed i tre dager i Peterskirken. En ni dager lang sørgeperiode følger. Pave Frans ønsket en enkel seremoni og vil bli begravd i Basilica of Santa Maria Maggiore, ikke under Peterskirken som tradisjonelt. To til tre uker etter begravelsen starter konklavet, der kardinaler under 80 år velger ny pave i et lukket rom. Valget krever to tredjedels flertall, og hvit røyk signaliserer når en ny pave er valgt. Prosessen kan ta alt fra dager til år, og det er usikkert om den nye paven vil fortsette moderniseringen eller gå i en mer konservativ retning.