Kronprinsen og Kronprinsessen deltar i begravelsesseremonien til pave Frans i Vatikanet lørdag 26. april, ifølge kongehusets offisielle kalender.
Pave Frans, født Jorge Mario Bergoglio, døde 2. påskedag i en alder av 88 år etter flere års helseproblemer, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter.
Det forventes at kongelige og statsledere fra hele verden vil være til stede under begravelsen. Paven hadde tidligere uttalt at han ønsket å bli begravet i en enkel trekiste.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit skal delta i pavens begravelse i Roma lørdag, ifølge Kongehusets offisielle kalender. De blir en del av flere europeiske kongehusmedlemmer som deltar, inkludert det svenske kongeparet og statsminister Ulf Kristersson. Flere verdensledere, som USAs Donald Trump, EUs Ursula von der Leyen, Ukrainas Volodymyr Zelenskyj, Storbritannias Keir Starmer og Italias Giorgia Meloni, er også til stede. Britiske prins William er blant gjestene. Paven døde andre påskedag, 88 år gammel etter lengre tids sykdom, og ble onsdag fraktet til syning i Peterskirken.
4 dager siden
Verden tar farvel med pave Frans i en storstilt begravelse i Vatikanstaten. Statsledere, kongelige og titusener av troende samles for å hedre den avdøde paven.
4 dager siden
Verdensledere og tusenvis av sørgende samles på Petersplassen i Roma for å ta farvel med Pave Frans. Kronprinsparet Haakon og Mette-Marit representerer Norge under den høytidelige begravelsesseremonien.
8 dager siden
Pave Frans, den argentinske paven og leder for den katolske kirken, døde 1. påskedag av hjerneslag etter et lengre sykehusopphold. Begravelsen finner sted lørdag morgen på Petersplassen i Vatikanet, hvor mange verdensledere og kongelige samles for å ta farvel. Blant gjestene er USAs president Donald Trump, EU-topper, Italias president og statsminister, samt presidenter fra flere europeiske land og Ukraina. Argentinas president Javier Milei, til tross for uenigheter med paven, representerer hjemlandet. Kongelige som kong Philippe og dronning Mathilde fra Belgia og prins William fra Storbritannia deltar også. Italia forbereder seg på storinnrykk med økt togtransport og logistikkstøtte. Paven ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma, noe som gjør ham til den første paven på over hundre år som ikke blir gravlagt i Vatikanet.
6 dager siden
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal delta i pavens begravelse i Vatikanet lørdag, en begivenhet som regnes som en statsbegravelse. Kongehusekspert Tove Taalesen påpeker at kronprinsparet sannsynligvis ikke har møtt paven tidligere, men at deres deltakelse handler om diplomati og respekt. Hun uttrykker overraskelse over at kronprinsessen deltar, da hennes kroniske lungesykdom ofte har hindret henne fra å delta på offisielle arrangementer. Kronprinsessen har avlyst flere besøk den siste tiden på grunn av helsen, og Slottet har uttalt at hennes dagsform kan variere raskt. Flere kongelige fra andre land og en rekke verdensledere vil også være til stede under begravelsen. Utenriksminister Espen Barth Eide representerer Norge sammen med kronprinsparet.
4 dager siden
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok i begravelsesseremonien for pave Frans. Deres tilstedeværelse vekket uventet stor oppmerksomhet, spesielt fra britiske medier.
4 dager siden
Hundretusener av mennesker samlet seg i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans. Seremonien markerte slutten på en epoke i den katolske kirken.
9 dager siden
Vatikanet kunngjorde at pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel. Han hadde nylig vært innlagt på sykehus med dobbeltsidig lungebetennelse og hadde flere helseproblemer de siste årene, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter. Jorge Mario Bergoglio, kjent som pave Frans, ble valgt til pave i 2013 etter at Benedikt 16. trakk seg. Han var kjent som en liberal pave som tok standpunkt i viktige verdispørsmål som homofili, skilsmisse og prevensjon. Etter hans død starter en periode kalt interregnum, hvor kardinalene styrer Vatikanet og forbereder valget av en ny pave. Valget skjer i Det sixtinske kapell mellom 15 og 20 dager etter pavens bortgang.
5 dager siden
Pave Frans begraves i dag, seks dager etter sin bortgang. Begravelsen bryter med flere hundre år gamle tradisjoner etter pavens eget ønske.
4 dager siden
Over en million mennesker samlet seg i Vatikanet og Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. En rekke statsledere, monarker og andre viktige personer var til stede ved seremonien.
4 dager siden
Verdensledere samles i Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. Oppmøtet er stort, til tross for pavens ønske om en enkel seremoni.
9 dager siden
Vatikanet kunngjorde mandag at pave Frans døde, 88 år gammel, etter en lengre periode med dårlig helse. Han var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse fra februar til mars, og ble utskrevet i slutten av mars. Jorge Mario Bergoglio, som han het før han ble pave i 2013, var den første latin-amerikanske lederen av den romersk-katolske kirken. Han etterfulgte pave Benedikt 16. og var kjent for sine mer liberale standpunkter i kontroversielle verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon. Pave Frans deltok ikke på den tradisjonsrike påskemessen, men gjorde en kort opptreden. Søndag før sin død møtte han den amerikanske visepresidenten JD Vance, til tross for anspent forhold mellom kirken og Trump-administrasjonen.
4 dager siden
Pave Frans er død og begraves i dag. Over 50 verdensledere og tusenvis av mennesker samles i Vatikanstaten for å hedre ham.
9 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel, og Vatikanet følger nå en lang tradisjonell prosedyre ved pavens bortgang. Etter at en lege erklærer paven død, bekrefter camerlengoen dødsfallet med et rituale der han roper pavens døpenavn tre ganger. Pavens leilighet blir forseglet, og hans ring og blysegl knuses for å markere slutten på hans styre. Begravelsen holdes i Vatikanet mellom fjerde og sjette dag etter dødsfallet, med en lit-de-parade der paven ligger til offentlig avskjed i tre dager i Peterskirken. En ni dager lang sørgeperiode følger. Pave Frans ønsket en enkel seremoni og vil bli begravd i Basilica of Santa Maria Maggiore, ikke under Peterskirken som tradisjonelt. To til tre uker etter begravelsen starter konklavet, der kardinaler under 80 år velger ny pave i et lukket rom. Valget krever to tredjedels flertall, og hvit røyk signaliserer når en ny pave er valgt. Prosessen kan ta alt fra dager til år, og det er usikkert om den nye paven vil fortsette moderniseringen eller gå i en mer konservativ retning.
9 dager siden
Pave Frans døde 21. april, 88 år gammel, og verden reagerer med sorg og minnemarkeringer. I Spania er det erklært tre dagers landesorg, og Real Madrid holdt ett minutts stillhet. I Paris ble Eiffeltårnet mørklagt, og det ble holdt minnemesse ved Notre-Dame. Også i Norge har katolske kirker arrangert minnemesser, og flagget er på halv stang. Verdens ledere, inkludert USAs Donald Trump, Frankrikes Emmanuel Macron og Russlands Vladimir Putin, har uttrykt kondolanser og hyllet paven for hans arbeid for rettferdighet, fred og dialog. Paven ble også anerkjent for sin innsats for klima og menneskerettigheter, til tross for kritikk underveis. Hans kropp skal legges i kiste mandag kveld i Vatikanet, og konklavet vil snart samles for å velge hans etterfølger.