Pave Frans deltok ikke på den tradisjonelle påskemessen på grunn av helseproblemer. En kilde i Vatikanet meldte at USAs visepresident hilste kort på paven i hans hjem, men detaljer mangler.
Relasjonen mellom paven og Trump-administrasjonen har vært anstrengt etter at Vance beskyldte kirken for å utnytte migrantarbeidere for økonomisk gevinst.
Paven svarte med å kritisere massedeportasjoner og understreket kirkens plikt til å elske alle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Pave Frans døde mandag morgen i Vatikanet, 88 år gammel, etter en lengre tids sykdom. Dagen før hans bortgang hilste han over 35.000 mennesker fra balkongen i Peterskirken og møtte USAs visepresident J.D. Vance i et møte preget av politisk spenning, særlig knyttet til migrasjonspolitikk. Paven tok et klart oppgjør med Vances teologiske argumenter om masseutvisning av migranter. I sin siste påskepreken fokuserte pave Frans på krigen i Gaza, fordømte antisemittisme og understreket at fred krever religionsfrihet. Han ble valgt i 2013 som den første paven fra Sør-Amerika og var kjent for sitt engasjement for de fattige, marginaliserte og flyktninger. Reaksjoner på hans bortgang har kommet fra ledere verden over, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands president Vladimir Putin. Den norske kirke fremhever hans mot, kjærlighet og kritikk av politisk maktbruk under kristendommens navn.
9 dager siden
Vatikanet kunngjorde mandag at pave Frans døde, 88 år gammel, etter en lengre periode med dårlig helse. Han var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse fra februar til mars, og ble utskrevet i slutten av mars. Jorge Mario Bergoglio, som han het før han ble pave i 2013, var den første latin-amerikanske lederen av den romersk-katolske kirken. Han etterfulgte pave Benedikt 16. og var kjent for sine mer liberale standpunkter i kontroversielle verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon. Pave Frans deltok ikke på den tradisjonsrike påskemessen, men gjorde en kort opptreden. Søndag før sin død møtte han den amerikanske visepresidenten JD Vance, til tross for anspent forhold mellom kirken og Trump-administrasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer spekulasjoner og maktkampen rundt pave Frans' etterfølger på grunn av hans helseproblemer. Diskusjoner om hvem som skal etterfølge pave Frans er i gang, og han har selv bidratt til spekulasjonene ved å forlenge en kardinals periode. Pave Frans har markert seg som en liberal pave, noe som har skapt motstand fra konservative krefter. Valget av ny pave vil dreie seg om viktige verdispørsmål som sølibat, abort og homofili, samt kirkens forhold til mektige land. Kardinaler vil samles i et konklave for å velge en ny pave, og utfallet vil ha stor betydning for den katolske kirkes fremtid. Pave Frans har kritisert USA for deres migrantpolitikk.
9 dager siden
USAs president Donald Trump og hans kone Melania har kunngjort at de planlegger å delta i begravelsen til pave Frans i Roma. Paven døde tidlig 2. påskedag, 88 år gammel, etter å ha blitt rammet av slag og hjertestans. Begravelsen må finne sted innen seks dager i henhold til Vatikanets tradisjoner, som markerer starten på en ni dager lang sørgeperiode før en ny pave velges. Til tross for Trumps planer om å delta, var forholdet mellom ham og pave Frans preget av uenigheter, særlig rundt Trumps migrasjonspolitikk, som paven flere ganger kritiserte sterkt.
3 måneder siden
Pave Frans har uttalt seg kritisk om Donald Trumps planer om å deportere innvandrere fra USA. I et intervju med et italiensk TV-program, kalte paven Trumps planer en skam og uttalte at det ikke er slik man løser problemer. Paven mener at de fattige vil betale prisen for ubalanse i samfunnet dersom Trumps planer blir gjennomført. Ifølge amerikanske medier planlegger Trump å utstede en rekke presidentordre med fokus på innvandring fra første dag i embetet.
2 måneder siden
Pave Frans (88) er innlagt på sykehus i Roma med bronkitt. Paven, som har vært den katolske kirkens overhode siden 2013, har hatt problemer med tung pust den siste tiden. Han ble innlagt fredag morgen etter sine audienser. Pave Frans har hatt flere helseproblemer de siste årene, inkludert bronkitt og influensa. I november uttalte paven at han ønsker å bli gravlagt i en enkel trekiste, og dermed bryte med den tradisjonelle gravleggingen av paver.
2 måneder siden
Vatikanet opplyser at pave Frans' helsetilstand fortsatt er kritisk, og blodprøver viser tidlige tegn på nyresvikt. Paven er innlagt på sykehus i Roma, opprinnelig for en luftveisinfeksjon som utviklet seg til dobbeltsidig lungebetennelse. Lørdag hadde paven et astma-lignende anfall, men søndag var situasjonen stabil. Katolikker fra hele verden har samlet seg utenfor sykehuset for å be for paven, som har vært den katolske kirkens overhode siden 2013.
2 måneder siden
Pave Frans (88) er innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma etter å ha hatt problemer med pusten. Han har fått diagnosen dobbeltsidig lungebetennelse. Søndag viste blodprøver tegn på nyresvikt, men Vatikanet melder nå at det ikke var grunn til bekymring. Tilstanden hans ble tidligere betegnet som kritisk. Pave Frans har vært den katolske kirkens overhode siden 2013 og er den første latinamerikanske paven.
8 dager siden
Pave Frans, den argentinske paven og leder for den katolske kirken, døde 1. påskedag av hjerneslag etter et lengre sykehusopphold. Begravelsen finner sted lørdag morgen på Petersplassen i Vatikanet, hvor mange verdensledere og kongelige samles for å ta farvel. Blant gjestene er USAs president Donald Trump, EU-topper, Italias president og statsminister, samt presidenter fra flere europeiske land og Ukraina. Argentinas president Javier Milei, til tross for uenigheter med paven, representerer hjemlandet. Kongelige som kong Philippe og dronning Mathilde fra Belgia og prins William fra Storbritannia deltar også. Italia forbereder seg på storinnrykk med økt togtransport og logistikkstøtte. Paven ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma, noe som gjør ham til den første paven på over hundre år som ikke blir gravlagt i Vatikanet.
20 timer siden
Etter pave Frans' bortgang leter Den katolske kirke etter en ny leder. USAs president Donald Trump og senator Lindsey Graham har spøkt rundt ideen om at Trump kan bli den neste paven.
6 dager siden
Visepresident JD Vance møtte pave Frans i Vatikanet på 1. påskedag, bare timer før pavens bortgang. Møtet var spontant og ble filmet, hvor Vance hilste på paven som satt i rullestol. Vance, som konverterte til katolisismen i 2019, beskriver opplevelsen som "ganske sprø" og uttrykker at han følte seg heldig som fikk ta paven i hånden og be for ham. Etter pavens død oppstod det spekulasjoner og konspirasjonsteorier på nettet, hvor Vance ble kalt "Antikrist", men disse påstandene ble avvist av faktasjekkere. Vance ønsker å tone ned politiske uenigheter med paven og minnes ham som en god kristen pastor. Han overlater valget av ny pave til kardinalene og ber om visdom i prosessen.
7 dager siden
Pave Frans døde andre påskedag etter lengre sykeleie og etterlater seg et ettermæle som forkjemper for fattige, flyktninger og marginaliserte grupper, inkludert skeive katolikker. Han skapte håp om større inkludering med sin kjente uttalelse fra 2013: «Hvis noen er homofil og søker Herren og har god vilje, hvem er jeg til å dømme?». Under hans ledelse åpnet Vatikanet for velsignelse av likekjønnede par og tillot homofile menn å bli prester, forutsatt at de lever i sølibat. Samtidig har Frans kritisert «kjønnsideologi» og kjønnsbekreftende behandling, og han beklaget en nedsettende uttalelse om homofile fra et lukket møte. Skeive katolikker er usikre på veien videre, men håper at fremskrittene ikke blir reversert ved det kommende pavevalget, hvor kardinaler som Pietro Parolin og Matteo Zuppi kan få betydning for skeives situasjon i kirken.
2 måneder siden
Pave Frans opplevde en forverring av sin helsetilstand lørdag, med lungebetennelse og lave blodplater som krevde oksygentilførsel og blodoverføringer. Legene beskriver tilstanden hans som usikker, tatt i betraktning hans alder og tidligere lungesykdom. Vatikanet har avvist spekulasjoner om at paven vurderer å trekke seg. Søndag morgen meldes det om en rolig natt for paven etter de alvorlige pusteproblemene.
2 måneder siden
Vatikanet melder søndag kveld at pave Frans' tilstand fortsatt er kritisk etter en forverring av hans dobbeltsidige lungebetennelse lørdag. Paven har fått tilført store mengder oksygen og blodoverføringer på grunn av lave nivåer av blodplater. Selv om paven er våken og tilbrakte dagen i en lenestol, opplever han mer smerter. Vatikanet understreker at prognosen er usikker, spesielt med tanke på at paven som ung mann fikk fjernet en del av den ene lungen.
2 måneder siden
Paven, den 88 år gamle lederen for den katolske kirken, har den siste tiden vært innlagt på Antonio Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse. Etter en nedadgående helsetrend i helgen, meldes det nå om bedring. Vatikanet opplyser tirsdag at paven har sovet godt og ikke hatt pustebesvær siden lørdag. Han viser tegn til en mild nyresvikt, men dette er under kontroll. Tusenvis av katolske troende har samlet seg utenfor sykehuset for å be for paven, som har vært kirkens overhode siden 2013.